Domovino sretan ti rodjendan

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

wanderer wrote:Hajde onda da ti odgovorim na resto posta, mada mi je fakat mrsko.
Usput, mozes da se malo raspitas o tome, kako i danas, sirom USA izgledaju ljudska prava istih tih crnaca, zatim arapa - posebno muslimana i da onda uporedis sa odnosima izmedju, recimo, Srba, Bosnjaka i Hrvata...
Kad sve to sagledas, trebao bi doci do zakljucka da se ne radi o nekoj silnoj ljubavi.
E, a onda bih volio da mi odgovoris na pitanje sta mislis sta te iste ljude drzi (uglavnom) mirnima i na okupu? Da li su to demokratija, ravnopravnost, solidarna socijalna politika ili se radi o jakoj i beskompromisnoj drzavi koja ne bira sredstva da bi ostvarila ono za sta se zalaze?

Kad sve to vidis, mozes pogledati i kako su u toj istoj USA ali i u cijeloj zapadnoj Evropi prolazili domicilni komunisti za vrijeme hladnog rata...
Ne postavljaj se navijacki, ne stavljaj svoje stavove o polozaju rasa ili svoja politicka opredeljenja u prvi plan vec samo pogledaj kako su prolazili oni koji nisu mislili (ili izgledali) kao oni koji su imali vlast!

Puna mi je vise kapa iluzija i shupljih prica!
E ovako, da prvo rascistimo neke stvari:
(1) Jos jedared, ovdje sam govorio o politickim opcijama i sansi koju je Tito propustio za demokratizaciju sistema. Ne, taj proces sve da je i sproveden ne bi automatski doveo do toga da se Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci i ostali odjednom zapadnu u neku "silnu ljubav" (kako ti to rece), vec bi postavila civiliziranu platformu za rjesavanje i politickih i nacionalnih problema. Btw, demokratija nema apsolutno nikakve veze sa "silnom ljubavi medju narodima", koja je kao izmisljena kategorija najvise forsirana u, gle cuda, upravo toj bivsoj SFRJ i ostalim socijalistickim sistemima. Amerikanca, Engleza, Sveda ili Svabu ces rijetko cuti da prica o tome, bilo sa govornice ili kod kuce.

(2) Ljudska prava crnaca i muslimana u USA su utvrdjena Ustavom i zakonima. To sto i tamo ima rasista koji iste ignoriraju, ne pije vode jer govorimo o sistemima. U medjuvremena sistem SFRJ je zabranjivao politicko djelovanje izvan KPJ/SKJ, postojao je "verbalni delikt", itd. To sto je i tada bilo ljudi (najvise u razvijenom dijelu, dakle Sloveniji i Hrvatskoj) koji su iste ignorisali ili tumacili puno mekse nego sto su trebali, na slican nacin ne cini SFRJ demokratskom drzavom.

(3) Ovo "E, a onda bih volio da mi odgovoris na pitanje sta mislis sta te iste ljude drzi (uglavnom) mirnima i na okupu? Da li su to demokratija, ravnopravnost, solidarna socijalna politika ili se radi o jakoj i beskompromisnoj drzavi koja ne bira sredstva da bi ostvarila ono za sta se zalaze?" nisam siguran da razumijem bas najbolje, pa de molim te pojasni -- bolje to nego da nagadjam sta ti je teza i pocnem lupati po zbunju.
Ne zamjeri, ali i meni je mrsko dalje raspravljati..
Iznijeli smo svako svoje stavove i OK! :)
mostarac

Post by mostarac »

Odgovara potpuno isti tekst kao prije godinu dana :)
Danas je Dan Repubike, danas je dan zemlje koje vise nema, danas je dan kada se svi oni obicni ljudi sjete da su nekad zivili normalno u normalnoj zemlji sa normalnim ljudima i građanima koji je vole i postuju. Danas je dan republike koja je bila republika svojih ljudi i svojih građana, a ne preduzeće desetak familija i moćnika na vlasti, danas je dan republike koja je svoje radnike stavljala na novčanice, dok danas njihovi unuci u Zenici umiru od droge. Nista bolje kao to ne oslikava u kakvoj smo republici zivili mi obicni ljudi a u kakvom kokosinjcu zivimo danas od Vardara pa do Triglava. Nema obicnog covjeka postenih namjera na tom prostoru koji u posljednjih 15 godina makar jednom sa sjetom nije pomislio na republiku ciji bi danas bio rodjendan. To je cak ucinio i Nedzad Latic u emisiji FTVBiH «Centralni zatvor», javno priznavsi da i pored svega sta mu je ta republika donijela kada vidi ovo danas postaje nostalgican za njom. Kada politicki zatvorenici jednog sistema zale za tim istim sistemom onda smo dotakli dno dna, onda nema dalje, onda nema nize. Moze samo biti stajanje u mjestu i nista drugo. Da se razumijemo, nijedan sistem nije savrsen, nijedan sistem nije idealan, ali ni ljudi nisu savrseni i idealni, pa tako ni sistemi koje prave ne mogu biti takvi, jer ipak njih prave i upravljaju njima jos uvijek samo ljudi.
Ipak to je bila republika u kojoj jedan Borislav Paravac ili jedan Ante Gotovina ili jedan Fahrudin Radoncic nisu mogli biti znacajne figure na javnoj sceni, a da ne govorim o tome da su mogli biti ljudi od uticaja ili na pozicijama gdje se odlucuje, ipak to je bila republika koja je takve drzala tamo gdje im je i mjesto, a to znaci u mracnim i prasnjavim zatvorima, to je bila republika gdje su takvi likovi mogli samo mesti zatvorske krugove ili otici iz iste, to je bila republika kojoj svakakva bjelosvjetska stoka i gamad nije molga vrsljati po njenom teritoriju i raditi od nje sta hoce, to je bila republika koja nije sebi dozvoljavala da joj jedan engleski ubica bude najmocnija licnost u drzavi, to je bila republika koja je svakome davala sansu i svakome omogucila da u potpunosti iskoristi svoje kapacitet i sklonosti, to je bila republika u kojoj penzioneri nisu kopali po kontejnerima, borci strajkovali jer nemaju sta da jedu, studenti plakali jer im diplome ne vrijede. To je bila republika koja je mladim ljudima nudila perspektivu ali i osjecaj odgovornosti, ali im nije nudila ono sto danas imaju kao dominantan nacin razmisljanja, a to je apatija, depresija, narkomanija, kriminal. Normalno da je bilo i toga, ali nije bilo dominantno a to je ogromna razlika. To je bila republika u kojoj su djeca znala sta im je domovina i kad je njen dan, to je bila republika u kojoj za praznik nisu radile prodavnice, preduzeca i skole, to je bila republika cija himna je imala rijeci, to je bila republika gdje smo se besplatno lijecili i skolovali, to je bila reublika gdje nije bilo razlike izmedju bogatih i siromasnih, jer svi su imali jednaku sansu, a na pojedincu je bilo da tu sansu iskoristi, to je bila republika koja je izmjenila reljef i snagom volje i ljubavlju omladine za pet mjeseci napravila prugu Samac-Sarajevo, a danas ne mozemo ni novcem i mehanizacijom da napravimo 30 jadnih i bijednih kilometara autoputa, a i kisa nam u tome zna smetati, to je bila republika, gdje su djeca bila djeca, a ne idioti, jer su roditelji i nastavnici prije svega bili to sto treba da budu i znali sta treba da rade, to je bila republika gdje su djeca pjevala «Carstvo drugarstvo», a ne «kakvo tijelo Selma ima» i "Celo selo smrce belo", to je bila republika u kojoj su djeca isla na spavanje sa «laku noc djeco» u 19:15, a ne ispracala svoje roditelje na pocinak, to je bila republika u kojoj smo svi od malih nogu uceni da se volimo i postujemo, a ne da se mrzimo i ubijamo, to je bila republika u kojoj djeca nisu znala sta su nacionalne podjele skola, to je bila republika u kojoj je covjek bio covjeku brat, a ne vuk, to je bila repubika ciji je moto bio bratstvo-jedinstvo i ljubav medju ljudima, a ne klanje i ubijanje u ime toboznje ljubavi koju bog propisuje. U toj republici se bratstvo-jedinstvo zivilo i bilo njena pokretacka snaga, a danas je to vitalni nacionalni interes kao glavni pokretac svih kocionih mehanizama napretka i razvoja ljudskog drustva na prostorima nekadasnje republike. To je bila republika gdje se igrao fudbal, a stadioni bili sportska borilista, a navijaci su bili ljudi a ne krvoloci, za razliku od danasnjeg stanja gdje su stadioni politicke govornice ili eventualno koncentracioni logori, a fudbal igramo po kesu bombona i gajbu piva sto bi Djole Balasevic rekao. To je bila republika za koju se igralo i borilo srcem, a trica Slavnica, zamah veslom Ljubeka, celicna pesnica Parlova ili virtuozan prodor Susica jednako se proslavljali i u Velenju i u Banja Luci i u Kumanovu.
Mogao bi ovako danima, ali i ovo je dosta, cak i previse, da se svakom postenom otme uzdah i da ga obuzme sjeta. Neka je svakome ko se danas sa sjetom sjeti zastava i svecanosti, ponosa i gordosti, normalnog zivota i ljubavi sretan DAN SOCIJALISTICKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE. Mogli su je dusmani i oni koje je ta zemlja hapsila i zatvarala u zatvore, jer im je to i bilo jedino ispravno odrediste gdje treba da se smjeste, srusiti, ali je ne mogu srusiti u nasim srcima i ne postoji sila kojom nas mogu natjerati da se osjecamo strancima u Pristini, Skopju, Ljubljani, Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Titogradu, Sarajevu. Svi su oni jednako moji i u svakom od njih sam ja svoj na svome i ne mogu biti stranac, ma koliko to neko zelio i nastojao da se ja tako osjecam. Ja u svojoj zemlji i domovini necu i ne zelim da se osjecam strancem i to nikada necete postici, jer moja domovina mozda ne zivi na papiru, ali zivi u mom srcu i bice tako dok sam ziv.
DOMOVINO SRETAN TI RODJENDAN i na jednoj web stranici posvecenoj tebi pise otrpilike nesto ovako:
Sa Titom na celu izborili su je za nas
Sa Titom u srcu sacuvati cemo je u nama
Za nasu djecu... Da znaju, sta treba - jednog dana - da obnove...

Image
klif

Post by klif »

Svim ljudima dobre volje od srca zelim sve najbolje za danasnji praznik.
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

SVIM DRUGOVIMA I DRUGARICAMA OD SRCA ČESTITAM 29 NOVEMBAR!
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

ja ne znam ko to jos kao "slavi" osim par na forumu :D koji ispisu i po "dvajes" stranica ubjedjujuci okolo kako je tito pozitivna licnost :-) ...imam dosta nepoznanica u zivotu ali ova mi je totalno bespotreba :D

cudim se :D
Patron of Formello

zmijaIzmaj wrote:ja ne znam ko to jos kao "slavi" osim par na forumu :D koji ispisu i po "dvajes" stranica ubjedjujuci okolo kako je tito pozitivna licnost :-) ...imam dosta nepoznanica u zivotu ali ova mi je totalno bespotreba :D

cudim se :D
Nemoj se čuditi. :oops: Preteško je ovo za tvoj intelekt. :oops: Idi na teme igrice i ljubav i sex.Evo ti i nezaobilaznih smajlija iz tvojih postova koje stalno koristiš. :D :-D :) :-) :( :roll: :sad: :o :shock: :? :-? 8-) :P :lol: :x :zzzz: :razz: :oops:
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

moram ti priznati da je pravo tesko :D pojmiti da neko proslavlja datum 29.11...cemu? :roll: :) :-) :D to ne postoji :shock: 8-) :roll: :D
Patron of Formello

zmijaIzmaj wrote:moram ti priznati da je pravo tesko :D pojmiti da neko proslavlja datum 29.11...cemu? :roll: :) :-) :D to ne postoji :shock: 8-) :roll: :D
Idi igraj Call of Dutty. :oops: :D Ovo je umna tema. :oops:
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

:lol:
follow me, don't follow me
zasto je umna tema? to sto se identifikujes sa nekim vremenom koje je, ocigledno, bilo tako pogodno za razvoj vrhunskih monstruma i zlocinaca i samo jednog nobelovca...heeej, slavi 29.11 :D ..i dalje ne kontam :D
mostarac

Post by mostarac »

zmijaIzmaj wrote::lol:
zasto je umna tema? to sto se identifikujes sa nekim vremenom koje je, ocigledno, bilo tako pogodno za razvoj vrhunskih monstruma i zlocinaca i samo jednog nobelovca...heeej, slavi 29.11 :D ..i dalje ne kontam :D
2 nobelovca ;)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zmijaIzmaj wrote:moram ti priznati da je pravo tesko :D pojmiti da neko proslavlja datum 29.11...cemu? :roll: :) :-) :D to ne postoji :shock: 8-) :roll: :D
A sta radis na ovoj temi onda? :shock: :?
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

ko je drugi?

slovenac iz 1923?
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Vodenjak wrote:
A sta radis na ovoj temi onda? :shock: :?
"setam" :D
Patron of Formello

zmijaIzmaj wrote::lol:
Da završim ovo začatavanje ove divne teme.Umna je tema zato to se mora razmišljati.To je tebi ipak malo stran pojam,zar ne?
Bolje ti je igraj Call of Dutty.Samo se krećeš i pucaš. :-) Nije teško a ni komplikovano. :D
Ako je ono vrijeme bilo pogodno za razvoj zločinaca, šta je ovo današnje vrijeme?Za šta je ono pogodno?
Novog nobelovca ne trebamo očekivati.Sa ovim obrazovno-vjerskim sistemom možemo očekivati samo generacije idiota i narkomana. :roll:
SRETAN I TEBI 29 NOVEMBAR!
mostarac

Post by mostarac »

zmijaIzmaj wrote:ko je drugi?

slovenac iz 1923?
Sarajlija Prelog
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

a nemoj tako, nije samo da setas i pucas, treba tu malo strategije :oops: :D ...a jbt (nije skracenica od josip broz tito :D ) ovu zemlju jos uvijek "vode" ljudi koji su se skolovali u titovom periodu...a sadasnji sistem obrzovanja je jos gori...

hvala, 29.11. dan ko i svaki drugi
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

mostarac wrote:

slovenac iz 1923?
Sarajlija Prelog
istina...da da, mislila sam da je ranije dobio nagradu, sto moze zahvaliti kraljevini, ali nije...1975!

ok...DVA nobelovca!
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

zmijaIzmaj wrote:
mostarac wrote:

slovenac iz 1923?
Sarajlija Prelog
istina...da da, mislila sam da je ranije dobio nagradu, sto moze zahvaliti kraljevini, ali nije...1975!

ok...DVA nobelovca!
Cini mi se da je i ovo dobra ilustracija bivse nam u nama domovine -- jos nismo utvrdili ni "podobne" nobelovce :lol:

U onom sistemu smo imali jednog i bili jako ponosnii na njega, sada ne znamo ciji je, a u medjuvremenu se pojavilo jos kandidata, kako kome odgovara.

Forza napredna Jugo, i bez tebe smo s tobom. :-)
Chingy

Post by Chingy »

12. decembar 1990. Bio sam 13 godina. Stajao sam pred radnjom dok je babo nesta kupovao, kada je izasao ulicom je prosao djecak sa malom jugoslovenskom zastavom. Babo, clan SDA, je izasao i rekao "eh sto volim kad omladina cuva domovinu, sto ti ne uzmes bajrak kroz ulicu mjesto one mahaluse ti". Ja sam samo - kao pravi rani pubertetlija - samo odmahnuo i rek´o mu da cu nosat zastavu kad mi je kupi.

12. decembar 1992. Bio sam 15 godina. Stajao sam pred ulazom sa puskom u ruci, bez uniforme - sa nekom od cetnika maznutom crnom beretkom na koju je dosiven amblem od ljiljana. Iz zgrade je izasao babo, takodje sa puskom ali cak i bez beretke(on je ovu moju zarobio) i pogled´o me sa ponosom i tugom. Rekao mi je "Eto sad nosis bajrak, ali ti je na beretci a ne u ruci, i ne vodis vise mahaluse, ali zato nosis pusku".

Ja kazem: Jugoslavijo pusi kurac ko te jebe moze Bosna i bez tebe!
Bosancu ne treba biti vazna Juga - Bosancu je dovoljan, Bosanac - Bosanka i BOSNA! Nismo na uniformi imali zvijezdu - imali smo ljiljane!
SaraLe

Post by SaraLe »

Daje ta JUGOSLAVIJA valjala , bilo bi je i dan danas, nego ko sto rece ZMIJAiZMAJ :D da slavim dan drzave,(btw. koje nema) koja je odgojila takve monstrume ne pada mi na pamet 8)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Po ko zna koji put su oni koji misle kao i idioti koji su nas kostali zivota, unistene sadasnjosti i buducnosti mnogo, mnogo glasniji i bucniji od obicnih ljudi koji samo zele da zive zivot dostojan covjeka...
Da li je ona: "pametniji popusta" zaista nesto u sto se covjek treba pouzdati i u sto treba vjerovati? :oops:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Nikad necu zaboraviti rijeci jednog starijeg covjeka ,tamo negdje pred Titovu smrt...

"E dijete moje da mi je samo da umrem prije Tita" Ja ga pitam pa sto djede...a on ce na to... strah me baksuza koji ce ostati posle njega...

Tako i bi :sad:
Klon

Post by Klon »

Chingy wrote:12. decembar 1990. Bio sam 13 godina. Stajao sam pred radnjom dok je babo nesta kupovao, kada je izasao ulicom je prosao djecak sa malom jugoslovenskom zastavom. Babo, clan SDA, je izasao i rekao "eh sto volim kad omladina cuva domovinu, sto ti ne uzmes bajrak kroz ulicu mjesto one mahaluse ti". Ja sam samo - kao pravi rani pubertetlija - samo odmahnuo i rek´o mu da cu nosat zastavu kad mi je kupi.

12. decembar 1992. Bio sam 15 godina. Stajao sam pred ulazom sa puskom u ruci, bez uniforme - sa nekom od cetnika maznutom crnom beretkom na koju je dosiven amblem od ljiljana. Iz zgrade je izasao babo, takodje sa puskom ali cak i bez beretke(on je ovu moju zarobio) i pogled´o me sa ponosom i tugom. Rekao mi je "Eto sad nosis bajrak, ali ti je na beretci a ne u ruci, i ne vodis vise mahaluse, ali zato nosis pusku".

Bosancu ne treba biti vazna Juga - Bosancu je dovoljan, Bosanac - Bosanka i BOSNA! Nismo na uniformi imali zvijezdu - imali smo ljiljane!

nemoj misliti da ljudi koji su za tita, ne vole Bosnu ili tako.
Svi smo mi Bosanci to smo bili i to cemo i ostati.
Samo ti nemoj zaboraviti, kada se stvorila Republika Bosna i Hercegovina i pogotovo koje stovrio tu republiku.
Mi smo se borili za BiH i imali smo ljiljane na uniformama, Borili smo se protiv fasizma (cetnika i ustasa)..
ali i netreba one zaboraviti koji su svoj zivot dali prije vise od 60 godina kad su se i oni borili protiv istih neprijatelja, cetnika i ustasa. A oni su imali crvene zvjezde na uniformama.
da nije ZAVNOBIH-a bilo, mi 1992 nebi imali sta da branimo, jer bi bili dio Velike Srbije ili Velike Hrvatske.
Titovi partizani su nama dali drzavu, da nije tita nebi bilo Bosne. nemoj to zzaboravti

pozdrav
kekec

Post by kekec »

Samo vas citam :-D ( :-) )
Image
Klon

Post by Klon »

Chingy wrote:12. decembar 1990. Bio sam 13 godina. Stajao sam pred radnjom dok je babo nesta kupovao, kada je izasao ulicom je prosao djecak sa malom jugoslovenskom zastavom. Babo, clan SDA, je izasao i rekao "eh sto volim kad omladina cuva domovinu, sto ti ne uzmes bajrak kroz ulicu mjesto one mahaluse ti". Ja sam samo - kao pravi rani pubertetlija - samo odmahnuo i rek´o mu da cu nosat zastavu kad mi je kupi.

nemoj misliti da ljudi koji su za tita, ne vole Bosnu ili tako.
Svi smo mi Bosanci to smo bili i to cemo i ostati.
Samo ti nemoj zaboraviti, kada se stvorila Republika Bosna i Hercegovina i pogotovo koje stovrio tu republiku.
Mi smo se borili za BiH i imali smo ljiljane na uniformama, Borili smo se protiv fasizma (cetnika i ustasa)..
ali i netreba one zaboraviti koji su svoj zivot dali prije vise od 60 godina kad su se i oni borili protiv istih neprijatelja, cetnika i ustasa. A oni su imali crvene zvjezde na uniformama.
da nije ZAVNOBIH-a bilo, mi 1992 nebi imali sta da branimo, jer bi bili dio Velike Srbije ili Velike Hrvatske.
Titovi partizani su nama dali drzavu, da nije tita nebi bilo Bosne. nemoj to zzaboravti

pozdrav
Post Reply