Tihić napustio Washingtonske pregovore

Post Reply
furlan

Post by furlan »

Dexx
Nisam ti govorio o multikulti nego o jednoj stepenici koju ti ne mozes da dosegnes.Demokratija i gradjanska drzava, sto ne mora da znaci multikulti.
A sto bi se ugusila i nestala takva drzava treba znati malo geo-politiku,osvrnuti se na najblizi komsiluk,islam na pragu Hriscanske Evrope,nase vanjske prijatelje koji su nam dali novca za djamije i za nasu vjersku edukaciju i jos mnogo mnogo toga sto smo vec apsolvirali ranije na ovom forumu.
Dexx

Post by Dexx »

stella_sa wrote: ma ovo je ljudi Bog kaznio Ristu Djogu pa ga reinkarnirao u Bosnjaka :D
Hehehe, najvise volim ove sto bi sad da brane multikulti ali samo u Sarajevu, dok podrzavaju 100% "srpsku rs i hrvatsku zapadnu Hercegovinu"? Tako ste vi branili i Jugoslaviju dok ste na brda oko Sarajeva postavljali artiljeriju?
Prenj

Post by Prenj »

Dexx wrote:
stella_sa wrote: ma ovo je ljudi Bog kaznio Ristu Djogu pa ga reinkarnirao u Bosnjaka :D
Hehehe, najvise volim ove sto bi sad da brane multikulti ali samo u Sarajevu, dok podrzavaju 100% "srpsku rs i hrvatsku zapadnu Hercegovinu"? Tako ste vi branili i Jugoslaviju dok ste na brda oko Sarajeva postavljali artiljeriju?
A koja je tvoja "vizija"?
Razmijeniti preostale "manjine", etnicki podijeliti BiH i onda uvesti jednopartijsku diktaturu na "cistim" teritorijama.

Jedino je to moguce izvesti iz tvojih postova.

Risto zivi u tebi:(
BECHO

Post by BECHO »

HamaN je najbolje kad si Merhametli Bosnjo! Tad te svi gotive, maze i paze! Jos kad ti neki 'ture' potvrdu da si i zvanicno i preventivno merhametlija, onda si legenda u narodu (zna se kojem)! :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ma covjeku se prisralo ljudi, sta vam je :D:D:D:D:D:D
Dexx

Post by Dexx »

furlan wrote:Dexx
Nisam ti govorio o multikulti nego o jednoj stepenici koju ti ne mozes da dosegnes.Demokratija i gradjanska drzava, sto ne mora da znaci multikulti.
A sto bi se ugusila i nestala takva drzava treba znati malo geo-politiku,osvrnuti se na najblizi komsiluk,islam na pragu Hriscanske Evrope,nase vanjske prijatelje koji su nam dali novca za djamije i za nasu vjersku edukaciju i jos mnogo mnogo toga sto smo vec apsolvirali ranije na ovom forumu.
Furlan, ja te cekam na vrhu stepenica samo je pitanje hoces li se ti moci popeti? Naravno da demokratija i gradjanska drzava ne mora da znaci multikulti, medjutim u BiH to mora da znaci. Mislim koji je interes Bosnjaka da zive sa Srbima i Hrvatima u jednoj drzavi ako su temeljito istjerani tamo gdje su u manjini i jos to svijet podrzava? Nikakav. Pa valjda je BiH drzava stvorena zbog ljudi ne obratno? Nema interesa za BiH, nema BiH, treba ici na djeljenje i kud koji mili moji.

Sto se tice potencijalne bosnjacke drzave vec sam ti rekao. SDA kleri imaju sansu u ovakvoj nakaradnoj BiH i pored nakaradnog SDP-a. Sa drugom partijom i u potencijalnoj bosnjackoj drzavi kleri su istorija u Bosnjaka. I svaka budala zna da 99% Bosnjaka zeli modernu i naglasavam europsku drzavu, ne zatucanu klerikalnu i arapsku drzavu. Tako da u slucaju formiranja bosnjacke drzave SDA kleri su istorija u Bosnjaka. Vec sam ti rekao kad su ovakvoj BIH, pored vecinski fasisticki nastrojenih Srba i Hrvata i u ovakvim vremenima Bosnjaci glasali za stranku koja se izdaje kao multikulti, sta mislis kako bi glasali da su sami u svojoj drzavi? Vjerujes puno u SH patke.
Prenj

Post by Prenj »

A wrote:
horns&drums wrote:
Ma covjeku se prisralo ljudi, sta vam je :D:D:D:D:D:D
A nije imao Condolezzu da je pita "mogu li ici u wc" :-?
Mozda su isli u troje: Ivo Miro, Boro i Suljo?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Jok, ostali su isli onanizirati :D:D:D , a Tihi nije mogao posto se boji ograjiziranja :D:D:D:D
Tulipan

Post by Tulipan »

wanderer wrote:Na tu temu, 50 minuta star clanak:

US Official: Bosnia's Dayton Peace Accord Must be 'Modernized'
By Stephanie Ho
Washington
21 November 2005

Nicholas Burns
U.S. Undersecretary of State Nicholas Burns is urging Bosnia's leaders to agree to constitutional reforms, he says will help unify the still-fractured country. He spoke Tuesday at a conference in Washington to mark the 10th anniversary of the peace deal that ended Bosnia's war.

Ten years ago, the parties fighting the bloody Bosnian war were brought together in Dayton, Ohio, to finalize a peace agreement that established Bosnia-Herzegovina as a union of two entities, a Muslim-Croat federation and a Bosnian Serb Republic.

Undersecretary of State Nicholas Burns says the agreement was necessary to stop the fighting. But he said it cemented a division he says now makes it difficult for Bosnia-Herzegovina to become a unified country.

"Dayton established a state with internal divisions, internal Berlin Walls separating one community from another, because that was the only way to stop the war and to build a tentative and fragile peace," said Mr. Burns. "Ten years later, these internal walls must now be torn down. The country's people -- the Croats, and the Serbs, and the Muslims -- must be allowed to mix."

[...]

http://www.voanews.com/english/2005-11-21-voa78.cfm
The country's people -- the Croats, and the Serbs, and the Muslims -- must be allowed to mix."

Deset godina stoji nepromijenjeno stanje na tom planu jer je mržnja još uvijek prisutna i nije mi jasno kako će Ameri to postići jednim dekretom ili možda imaju čarobni štapić koji su skrivali svih ovih godina od očiju svijeta izgleda su su čekali da spadnemo na dno dna, da nas dovoljno popljačkaju (mada mislim da će se to i dalje nastaviti) tako da su odlučili da na desetu godišnjicu počnu mahati njime.
Last edited by Tulipan on 22/11/2005 15:09, edited 1 time in total.
rei

Post by rei »

BECHO wrote:HamaN je najbolje kad si Merhametli Bosnjo! :D
i nemoj da ti pada na pamet da trazis kakva prava odmah si nacionalista,
fundamentalista itd. :(
Dexx

Post by Dexx »

Prenj wrote: A koja je tvoja "vizija"?
Razmijeniti preostale "manjine", etnicki podijeliti BiH i onda uvesti jednopartijsku diktaturu na "cistim" teritorijama.

Dobro Prenj koliko ti ja puta moram reci da to nije moja vizija nego ti je to upravo onako u kojem pravcu se stvari krecu. Tako ce ti biti pa ja to zelio ili ne. Znaci preostale manjine idu u bosnjackom slucaju tamo gdje su Bosnjaci vecina i vanka, kod Srba u tzv. "rs" i vanka i kod Hrvata u Zagreb jer niko nije budala ici u zapadnu Hercegovinu pored Zagreba. Onda nakon toga sta ce ti BIH kad ne samo da ne postoji "tigrova koza" nego i nije multikulti? U krajnjem slucaju pored etnicki homogeni sredina koje su zaokruzene u jednu cjelinu i sa malo vremena recimo jos desetak godina, moguce je sasvim legalno odrzati referendum o otcijepljenju i sa ovakvom MZ to ce se prihvatiti. Znaci i kad se ne bi islo na razvaljivanje "rs" za desetak godina oni ce biti jedna kompaktna cjelina unutar BiH i moci ce ici na referendum o prikljucenju Srbiji. Pa iz tog razloga su i klali ne-Srbe uj toj cjelini ne zato sto bas toliko uzivaju u tome, nego da bi imali dvotrecinsku vecinu. Zato i necemo mi dozivjeti da se vrati ne-Srbi u tu sad srpsku cjelinu, osim u slucaju drasticni mjera kao recimo "Oluja".
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

Kako u Avazu pise,Klempo je otisao zato jer je Hays digao ton na njega a ne zbog bosnjackih interesa.Sta ces, nije covjek navikao da vicu na njega,Aljo je komande ,vazda izdavao sapatom. :)
Pa eto, potpisali su neku izjavicu,vise nije bilo realno ni ocekivati.
Ma nisu Srbi imali tako strasan nastup,glavna naredba iz Beograda je ocito bila da uspore progres i razvoj u Be-Ha,dok Srbiji traju pregovori oko Kosova i pridruzenja EU.Jer su svjesni da ce tada biti izlozeni nevjerovatnim pritiscima i ucjenama,pa ce im 'rs' i nerijesena situacija u Be-Ha doci kao nekakav adut i protuteza.
U tome su donekle uspjeli,razvodenili su pregovore i izjavu i kupili nesto vremena.Medzutim,ne i previse vremena jer ce se cirkus nastaviti vrtiti i do marta ce morati i dalje traziti 'novi ustav'.Normalno da se do tada nece donijeti ali se pritisak na njih nastavlja.
Klempo bi se trebao ljepse i diplomatskije ponasati.Ovo sto radi je kontraproduktivno.Dedo je odlucio da izmedzu rata i visedecenijskog pregovaranja,prihvatimo pregovaranje i sad nam valja to izdurati.
Klempo je valjda svjestan da ce pregovori trajati 30-40 godina i da on za svoga zivota nece nista uraditi,zato ne shvatam cemu srklet.
Jos ovo o multikulturalnosti.Jednoga dana ,kada u Bosni bude 70% Bosnjaka bice Bosna i multikulturna i gradzanska i funkcionalna i normalna drzava a do tada nam valja jedino raditi,raditi,raditi i samo RADITI. :D
Infamous

Post by Infamous »

Cinjenica je da nemozes nikoga natjerati na nesto sto nece,i
cinjenica je da samo bosanci(muslimani) zele jedinstvenu,
moderno uredjenu drzavu.
Nemozes ti kao drzava nista uciniti niti se nadati nekom
napredku kada svako vuce na svoju stranu (srbija se
mjesa,hrvatska se mjesa u unutarnju politiku).
Umjesto da se krene ekonomskim putem,mi se zamaramo
sa nekim temama koje izumiru,kao nacionalna pripadnost.
I jos nesto,ovdje se prica o multietnicnosti: kako tu ideju sprovesti,
kada se istom mahu sprovodi aparthajd.....
Kada u Grudama,Bijeljini,zapadnom Mostaru budu ispunjene
norme za jedno multietnicko drustvo,onda mozemo reci,
"yes,ovo je multienticka drzava BiH sa 3 konstituivna naroda"
Prenj

Post by Prenj »

Dexx wrote:
Prenj wrote: A koja je tvoja "vizija"?

Dobro Prenj koliko ti ja puta moram reci da to nije moja vizija nego ti je to upravo onako u kojem pravcu se stvari krecu. Tako ce ti biti pa ja to zelio ili ne. Znaci preostale manjine idu u bosnjackom slucaju tamo gdje su Bosnjaci vecina i vanka, kod Srba u tzv. "rs" i vanka i kod Hrvata u Zagreb jer niko nije budala ici u zapadnu Hercegovinu pored Zagreba. Onda nakon toga sta ce ti BIH kad ne samo da ne postoji "tigrova koza" nego i nije multikulti? U krajnjem slucaju pored etnicki homogeni sredina koje su zaokruzene u jednu cjelinu i sa malo vremena recimo jos desetak godina, moguce je sasvim legalno odrzati referendum o otcijepljenju i sa ovakvom MZ to ce se prihvatiti. Znaci i kad se ne bi islo na razvaljivanje "rs" za desetak godina oni ce biti jedna kompaktna cjelina unutar BiH i moci ce ici na referendum o prikljucenju Srbiji. Pa iz tog razloga su i klali ne-Srbe uj toj cjelini ne zato sto bas toliko uzivaju u tome, nego da bi imali dvotrecinsku vecinu. Zato i necemo mi dozivjeti da se vrati ne-Srbi u tu sad srpsku cjelinu, osim u slucaju drasticni mjera kao recimo "Oluja".
I kao prvi konkretni korak ti bi protjerao Ljubisu Markovica :lol:
rei

Post by rei »

Infamous wrote: I jos nesto,ovdje se prica o multietnicnosti: kako tu ideju sprovesti,
kada se istom mahu sprovodi aparthajd.....
Kada u Grudama,Bijeljini,zapadnom Mostaru budu ispunjene
norme za jedno multietnicko drustvo,onda mozemo reci,
"yes,ovo je multienticka drzava BiH sa 3 konstituivna naroda"

e to ja pitam :? sta je sa ostatkom domovine , sta i kako :? :-)
danas

Post by danas »

nije problem u ljubisi markovicu. problem je sto njegov ne-srpski ekvivalent ne postoji u RS-u (jer su svi ne-srbi poklani i protjerani) a bogami ga ne vidim ni na teritorijama gdje su hrvati vecina.

ovo sto dexx govori je moja nocna mora, ali mi ce cini da se pretvara u javu. pa valjda svako zna da je cilj RS da se odvoji jednog dana i pridruzi srbiji. kako stvari idu, vece su sanse za to nego za bosnu kakvu mi sanjamo. :(
Prenj

Post by Prenj »

danas wrote:nije problem u ljubisi markovicu. problem je sto njegov ne-srpski ekvivalent ne postoji u RS-u (jer su svi ne-srbi poklani i protjerani) a bogami ga ne vidim ni na teritorijama gdje su hrvati vecina.

ovo sto dexx govori je moja nocna mora, ali mi ce cini da se pretvara u javu. pa valjda svako zna da je cilj RS da se odvoji jednog dana i pridruzi srbiji. kako stvari idu, vece su sanse za to nego za bosnu kakvu mi sanjamo. :(
Meni se opet cini da je Dexxov jedini problem Ljubisa Markovic i njemu slicni, normalni ljudi, preko kojih bi on namirivao ko zna kakve racune.

Cista patologija :(
Tulipan

Post by Tulipan »

Duh bez sjekire wrote:Kako u Avazu pise,Klempo je otisao zato jer je Hays digao ton na njega a ne zbog bosnjackih interesa.Sta ces, nije covjek navikao da vicu na njega,Aljo je komande ,vazda izdavao sapatom. :)
Pa eto, potpisali su neku izjavicu,vise nije bilo realno ni ocekivati.
Ma nisu Srbi imali tako strasan nastup,glavna naredba iz Beograda je ocito bila da uspore progres i razvoj u Be-Ha,dok Srbiji traju pregovori oko Kosova i pridruzenja EU.Jer su svjesni da ce tada biti izlozeni nevjerovatnim pritiscima i ucjenama,pa ce im 'rs' i nerijesena situacija u Be-Ha doci kao nekakav adut i protuteza.
U tome su donekle uspjeli,razvodenili su pregovore i izjavu i kupili nesto vremena.Medzutim,ne i previse vremena jer ce se cirkus nastaviti vrtiti i do marta ce morati i dalje traziti 'novi ustav'.Normalno da se do tada nece donijeti ali se pritisak na njih nastavlja.
Klempo bi se trebao ljepse i diplomatskije ponasati.Ovo sto radi je kontraproduktivno.Dedo je odlucio da izmedzu rata i visedecenijskog pregovaranja,prihvatimo pregovaranje i sad nam valja to izdurati.
Klempo je valjda svjestan da ce pregovori trajati 30-40 godina i da on za svoga zivota nece nista uraditi,zato ne shvatam cemu srklet.
Jos ovo o multikulturalnosti.Jednoga dana ,kada u Bosni bude 70% Bosnjaka bice Bosna i multikulturna i gradzanska i funkcionalna i normalna drzava a do tada nam valja jedino raditi,raditi,raditi i samo RADITI. :D
.Jednoga dana ,kada u Bosni bude 70% Bosnjaka bice Bosna i multikulturna i gradzanska i funkcionalna i normalna drzava

Baš će biti multikulturalna! Samo me zanima kako će se postići takva multikulturalnost možda se primijeni model sa Kosova od 1974. pa do dana današnjeg. Budimo realni takva multikulturalnost ipak nije moguća u Behadiji.
danas

Post by danas »

Prenj wrote: Meni se opet cini da je Dexxov jedini problem Ljubisa Markovic i njemu slicni, normalni ljudi, da namiri ko zna kakve racune.
moguce, nemam pojma -- nisam previse pratila lik i djelo kolege dexxa...

ali cinjenica je da RS nema ovaj 'problem' -- oni su svakog potencijalnog "ljubisu markovica" poslali ili na ahiret ili u izbjeglistvo. 100 ljubisa markovica sa ove strane nece promijeniti nista bitno, jer tamo i dalje nema nijedan. :( i kako sad ja da gradim neku multi-kulturnu, multi-etnicku drzavu? sa kim?
Dexx

Post by Dexx »

Prenj wrote:I kao prvi konkretni korak ti bi protjerao Ljubisu Markovica :lol:
Sa vlasti da budem iskren da. Kada bi BiH bila istinski multikulturna i kad bi bila obnovljena famozna "tigrova koza" neka ga ako je sposoban. U suprotnom on i ne samo on nego svi druge nacionalnosti u pretezito bosnjackim sredinama su veliki sigurnosni, politicki, ini ali i ekonomski rizik za same Bosnjake. Pa sjetimo se reformista i Kecmanovica i Kalinica? Reformisti uzese hrpu bosnjacki glasova i onda se raspadose. Kecmanovic radio za DB Srbije, Kalinic skinuo odijelo i obukao sajkacu i opanke i gusla li gusla? Moguce da Markovic nije los medjutim ipak tolikog rizika ne vrijedi da bi bio na vlasti u drzavi u kojoj postoji Republika SRPSKA gdje je velika vecina Bosnjaka istjerana ili pobijena?

Inace vidim volis mene optuzivati za nekakve ekstremne vizije, ali nikako da se izjasnis koja je tvoja vizija BiH?
Prenj

Post by Prenj »

danas wrote:
Prenj wrote: Meni se opet cini da je Dexxov jedini problem Ljubisa Markovic i njemu slicni, normalni ljudi, da namiri ko zna kakve racune.

ali cinjenica je da RS nema ovaj 'problem' -- oni su svakog potencijalnog "ljubisu markovica" poslali ili na ahiret ili u izbjeglistvo. 100 ljubisa markovica sa ove strane nece promijeniti nista bitno, jer tamo i dalje nema nijedan. :( i kako sad ja da gradim neku multi-kulturnu, multi-etnicku drzavu? sa kim?
Multi-kulti je tek pozeljni atribut.
Treba praviti normalnu, funkcionalnu drzavu prije svega.
A sta je to sprjecavalo etnokratije u Bihacu, Grudama ili Visegradu ovih deset godina da urede svoje sredine???
Nije tamo bilo mrskih ostalih da im remete mir, i opet, sta su ucinili?
Nista.
Svugdje vlada korupcija, sirotinja, kriminal, ... za koje oni "drugi" ovaj put nisu nimalo krivi.
Krivica onih "drugih" je obicni izgovor nasih korumpiranih i nesposobnih politicara svo ovo vrijeme.
Dexx

Post by Dexx »

A wrote: Valjda cemo se svi ovdje sloziti sa tim da je idealno rjesenje za BiH - multietnicnost. Ali kako doci do nje? Ako se kao princip djelovanja uzme "oni nisu multietnicni, sto bi mi bili" onda:
1 - ispade da je to neka muka biti multietnican, kad je toliko tesko, pa necemo da se trudimo ako nece ni drugi
2 - ispade da poistovjecujemo "nase" Srbe, Hrvate, Bosance (nemuslimane koji hoce da zive u mjesanoj sredini) sa "onim tamo", koji niposto nece
3 - ispade da treba privremeno istjerati "nase" Srbe, Hrvate sa podrucja multikulti da bi:
3.a - bilo 1:1 sa neprijateljem (mogu oni, evo i mi cemo)
3.b - da istjerani Srbi i Hrvati "sire multikulturu kod sebe"

Jer - sta neki sarajevski Hrvat (prozvan tako od kako je konstitutivan, do tada je mozda bio Bosanac) ima sa manjkom multikulture u zapadnom Mostaru? Na koji nacin on moze utjecati na ljude koji mu nisu ni partijski drugovi, ni sugradjani?
Precizno rjesenje nama treba ne pametovanje? Inace gdje su ti Hrvati i Srbi multietnicki? Kako vidimo HDZ odnosno SDS i sateliti dobivaju bezrezervnu podrsku Srba i Hrvata. I cak kod Hrvata je to i jos vise izrazeno u vidu podrske HDZ u svim izborima od Daytona do danas? Znaci na osnovu cega ti tvrdis da i postoje multietnicki Srbi i Hrvati? Nije valjda da one u SDP-u koji ce dobiti negdje vlast u bosnjackim opcinama takve nazivas iz uvjerenosti, ne zeljom za vlasti?
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

danas wrote:

Pa vidi ???? :D :D :D :D
Sastavila si dvije smislene rijeci. :D :D :D
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

samo rat moze izbrisati republiku srpsku....
nece srbin lahko potpisati ....
jeste da je rat ruzan pojam ali se samo njime rep.srpska ukida....

tihic je picka kao politicar,ali treba pozdraviti njegov gest
gavrilo

Post by gavrilo »

Murat Sabanovic wrote:samo rat moze izbrisati republiku srpsku....
nece srbin lahko potpisati ....
jeste da je rat ruzan pojam ali se samo njime rep.srpska ukida....

tihic je picka kao politicar,ali treba pozdraviti njegov gest

murate drzi se ti muvanja forumasica ... :wink:
Post Reply