Svemirski_Jebach wrote:dijaspora je kriva sto se petlja previse gdje joj nije mjesto...cast ljudima koji su u mogucnosti da sagledaju stvari u kontekstu ali ima mnogo onih koji to nisu...
ako ja zivim u frankfurtu pa onda dodjem jednom u godini 10 dana i pocnem sa serem ljudima ovdje kako su eto, zaostali, jer 3 studenta amar, enes i mesa rekose jedan drugome selam pred faksom te zajedno sa andrijom, njihovim kolegom sa faksa cija cura amra veceras pravi dernek povodom rodjendana, odose na kafu...
enes, ponekad ode na dzumu petkom a onda on i andrija cugaju tu noc..
enes ne jede svinjetinu, mada mu nije problem da sa andrijom ode do merkatora da ovaj kupi pastetu od gavrilovica...
oni su urbana djeca, i andrija i enes i mesha slusaju Scissors Sisters i gledaju MTV music awards, kontaju o tome kako je Eva Longoria dobra koka i vjerovatno potajno razmisljaju o njoj obijajuci plocice...
enes i mesa upute selam nekome na ulici a andriji to ne smeta, jer i on svoga strica pozdravlja sa faljen isus, a sve ostale sa dobar dan...
i oni nikad o tome ne razmisljaju dok ih neki cudni ljudi, zamaskirani jeansom i novom garderobom preko crnih fasistickih uniformi i laznih osmijeha ne pitase kako to da im to ne smeta...
Siguran sam da ono sto su u tom trenutku posmislili nije bilo nista drugo nego...O, kako ste vi samo jadni i glupi...
eto, to vam je svima moj odgovor.
i vise radi toga da procitate i vise puta, cisto da bi znali kako sutra da odgajate svoju djecu, da im pozdravi poput "sellam" i sl. ne bi zaparali usi i krivi ni duzni imali problem prije svega sami sa sobom, samo zato jer su culi u prolazu da se eto tako pozdravlja....Stari wrote: to sto takodjer smatram je da je ovom moderatorskom intervencijom najvise pogodjen S.Jebach ...vizavi ...njegovog briljantnog komentara kojim se definise relacija izmedju dijaspore i stanovnistva stalno nastanjenog na teritoriji republike BiH.
p.s.svakako ovaj tekst SJ nije trebao biti prebacen...