!!zlata wrote:(...)
Njegov "fundamentalizam" se najvise odnosio na nas koji smo "svakakvi" muslimani...a najmanje je bio "opasnost" za Srbe i Hrvate! Pa on je s'vise postovanja surov'o s'Karadzicem neg'sto bi s'jednim Pozdercem! A koji je Bosanac?
Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahiret
-
Kick off
da,alija je bio juznoslavenski musliman i vjernik i bosnjak a prevenstveno bosanac.u jednom od njegovih posljedjih intervjua je izjavio:zlata wrote: Alija je za mene bio juznoslavenski musliman...i Musliman...i tako je i dozivljav'o svoje Bosnjastvo! Njegovo Bosnjastvo je bilo isto sandzacko. Musliman sa juznoslavenskog govornog podrucja! Njemu su razlike izmedju Srba, Hrvata, Crnogoraca i Bosanaca bile beznacajne...jer u njegovoj glavi sve se najvise svodilo na vjernike i nevjernike, muslimane i kafire, (saff, crkvu ili krcmu i partiju)! (To ti je k'o onaj osmanlijski milletski sistem!)
"Imam puno poruka. Bitna je stvar da Bosna opstaje, a kako će opstati? Treba da ostanu Srbi -Srbi, Hrvati-Hrvati, Bošnjaci-Bošnjaci, ali da budu prije svega Bosanci. Poručio bih još i to da nema osvete, ima pravde. Neka niko ne traži osvetu, već pravdu, jer osveta pokreće jedan lanac zla kome nema kraja. I to bi bilo glavno. "
mislim tvrdis nesto sto nema veze sa istinnom...mozda nisi svejsna toga ali tvoja teorija se ne razllikuje od teorije srbocetnika koji jos uvijek baljezgaju o nekakvim planovima alije izetbegovica i stranke sda o stvaranju dzamahirije na balkanu...
-
zlata
Jesi'l'se mozda upit'o kol'ko smo bili razvijeni nakon stotina godina Osmanlija? Sta'e sad...bili smo nerazvijeni zato sto smo muslimani...pa dabome...ako su sultani sav harac tros'li na hareme i raskos! Ako smo bili zaostali bas zato sto smo bili taoci njihovih dekadentnih sultana i propalog carstva!Kick off wrote:da,alija je bio juznoslavenski musliman i vjernik i bosnjak a prevenstveno bosanac.u jednom od njegovih posljedjih intervjua je izjavio:zlata wrote: Alija je za mene bio juznoslavenski musliman...i Musliman...i tako je i dozivljav'o svoje Bosnjastvo! Njegovo Bosnjastvo je bilo isto sandzacko. Musliman sa juznoslavenskog govornog podrucja! Njemu su razlike izmedju Srba, Hrvata, Crnogoraca i Bosanaca bile beznacajne...jer u njegovoj glavi sve se najvise svodilo na vjernike i nevjernike, muslimane i kafire, (saff, crkvu ili krcmu i partiju)! (To ti je k'o onaj osmanlijski milletski sistem!)
"Imam puno poruka. Bitna je stvar da Bosna opstaje, a kako će opstati? Treba da ostanu Srbi -Srbi, Hrvati-Hrvati, Bošnjaci-Bošnjaci, ali da budu prije svega Bosanci. Poručio bih još i to da nema osvete, ima pravde. Neka niko ne traži osvetu, već pravdu, jer osveta pokreće jedan lanac zla kome nema kraja. I to bi bilo glavno. "
mislim tvrdis nesto sto nema veze sa istinnom...mozda nisi svejsna toga ali tvoja teorija se ne razllikuje od teorije srbocetnika koji jos uvijek baljezgaju o nekakvim planovima alije izetbegovica i stranke sda o stvaranju dzamahirije na balkanu...ili kako bi ti to rekla juznoslavenske dzamahirije koja bi obuhvatala neke dijelove bosne i hercegovine i sandzaka
alija ima jako dobar ugled kod sandzaklija a razlog tome je njegova fer i korektna politika prema sandzaklijama kojima NIKADA NIJE OBECAVAO VELIKU BOSNU kako ti mislis
vec se jednostavno susosjecao sa tim narodom koji su u vise nego neugodnoj situaciji u srbiji.....
alija se jednostvano borio za nezavisnost bih u kojoj bi bosnjaci i muslimani imali ista prava koja su im se uskracivala jos od vremena kada su osmanlije napustile ove krajeve.sta mislis zasto su najneraaazvijenija podrucja bivse sfrj ona na kojima su zivjeli musliani.sve se to radilo planiski.bh muslimanima jednostvano nije u interesu podijeljena bosna,shvatas.
A sto se tice Alije...ja ga gledala, ja ga slusala! Godina 1990-a, rek'o je sta je im'o reci! Da mu je bilo tol'ko stalo do Bosne...da je bio a priori bosanski nacionalista...odlez'o bi u cori za Bosnu...a ne za svoju Deklaraciju. Dok'je Tudjman krojio Hrvatsku..Alija je molio Allaha da se svi "vratimo Islamu". Eto, sta je njemu bilo najprice! Ko klanja...ko ne'klanja!
Sta je on izjavio pred'smrt?...pa more bit', dos'o coek tobe...al'prekasno za mnoge! Osim toga...post'o je i politicar. Od kud znas da je bio iskren? Sta je sad..Alija je Bozja hurija...sve sto kaze...mora biti istina!
Ne vrijedi uopce vise diskutirati o Aliji. Bolji i sposobniji, mudriji i VECI se mora rod'ti...il'odosmo u PM! Treba nam Mandela, Tito, Ataturk!
Alija nije ni negativna licnost..u odnosu na azdahe s'kojima je surov'o, al'ga tol'ko uzdizete u nebesa...da me teska muka fata.
-
Soldier_of_Allah
Zlato, kratko i jasno, glupa si ko noc...
- manijak1
Ma da .........ne ide vam to u prilog
Ubio je nekoga koga nije trebao ...........a taj ga je neko ........uzeo u svoje ruke .
Ne kontam ovo 1860-e ..........po čemu ?
Možda je trebao biti radikalniji i ekstremniji ...........da budu 2005-e ?
-
Prenj
Manijak i ostali,manijak1 wrote:Svi selektivno imaju dobro pamćenje kad ga treba blatiti ..........međutim reče li iko od izjednačivača .........kako je rahmetli predsjednik javno na Islamskoj konferenciji 2001-e ili prije okarakterizirao nadolazeći islamski terorizam ?
![]()
Ma da .........ne ide vam to u prilognastavite .........
![]()
a i ja ću
..........znaš li ti u stvari Fair zašto je Caco otišao na ahiret ?
![]()
Ubio je nekoga koga nije trebao ...........a taj ga je neko ........uzeo u svoje ruke .
Ne kontam ovo 1860-e ..........po čemu ?
Možda je trebao biti radikalniji i ekstremniji ...........da budu 2005-e ?
kakav je vas komentar na clanak o Aliji I. prenesen iz Guardiana, koji je kopiran na prethodnim stranicama. Da li se slazete sa napisanim ili ne slazete i zasto?
Last edited by Prenj on 21/10/2005 08:30, edited 1 time in total.
- Fair Life
Jebes takav rezon manijak1...manijak1 wrote:: ..........znaš li ti u stvari Fair zašto je Caco otišao na ahiret ?![]()
Znaci li to da dok je ubijao "koga je trebalo" (...) nikom nije smetalo ... pa ni Aliji koji mu se obracao sa sine Musane.
- manijak1
Jebo ti i tvoj rezon..........on nije ubijao po nečijem naređenju već po svojoj zločinačkoj i kukavičkoj savjesti ........( osim vojnika preko brda ali doduše nije ih on ubijao već njegovi borci ) ..........a sine Mušane .........šta je tu čudno........osim toga što je sin Mušan pokušao izvršiti nekakve pučeve i tako to........zato je i uhapšen ali nije trebao biti ubijen ..........međutim .........i ja bih ga isto tako da je moje dijete bez nekog razloga ubio........Znaci li to da dok je ubijao "koga je trebalo" (...) nikom nije smetalo ... pa ni Aliji koji mu se obracao sa sine Musane.
- manijak1
Ne čitam Quardian ...........tako da se unaprijed ne slažemDa li se slazete sa napisanim ili ne slazete i zasto?
- Fair Life
Jebe se vama... more do koljena. Da i ja zavrnem nogavice... da progazamo "zelencem", ha?Vodenjak wrote:I ja sam @zlato, zlato moje!Toozla wrote:....Zlato, evo, i ja sam glup k'o noc....ako je lakse......Soldier_of_Allah wrote:Zlato, kratko i jasno, glupa si ko noc...![]()
- manijak1
Vista i bradu .........možda im pronikneš u dušu

-
Prenj
Bilo je tuzno posmatrati Bakira I. kako nevjesto vrda oko svih pitanja vezanih za zlocine koje su pocinili pripadnici Armije BiH:manijak1 wrote:Jebo ti i tvoj rezon..........on nije ubijao po nečijem naređenju već po svojoj zločinačkoj i kukavičkoj savjesti ........( osim vojnika preko brda ali doduše nije ih on ubijao već njegovi borci ) ..........a sine Mušane .........šta je tu čudno........osim toga što je sin Mušan pokušao izvršiti nekakve pučeve i tako to........zato je i uhapšen ali nije trebao biti ubijen ..........međutim .........i ja bih ga isto tako da je moje dijete bez nekog razloga ubio........Znaci li to da dok je ubijao "koga je trebalo" (...) nikom nije smetalo ... pa ni Aliji koji mu se obracao sa sine Musane.
- Caco
Bakir I.: "Caco je bio heroj, pa poslije pomahnitao". "Otisao sam samo jednom kod Cace, krajem '92" (valjda dok je jos trajala herojska Cacina faza)
Caco je ubijao vec sredinom '92 i to je pola grada znalo. Glavni personalac Cacine brigade je bio Timur Numic, cuveni kadar SDA i sad Bakir prica kako on nista nije znao.
Caco je uklonjen tek nakon sto je predvodio DVIJE VOJNE POBUNE, u sred opkoljenog grada.
Zasto se moralo cekati 17 mjeseci?
-Grabovica
Bakir I.: "Otac prozivao sudije zbog Grabovice"
Slusajuci Bakira, mogao se steci utisak da je Alija I. svo vrijeme bio neki opozicioni politicar, a ne Predsjednik drzave i Vrhovni zapovjednik Armije BiH.
Bakir I. "Nema cistog rata"
Koliko mrlja ima na obrazu Armije BiH?
Na prste se moze nabrojati. Zar je bio toliko problem saku kriminalaca koji su pocinili te zlocine na vrijeme i primjereno osuditi?
Bakir I. "Armiji BiH sudjeno zbog nekih incidenata i mislim da ce Delic biti oslobodjen"
A Sefer Halilovic je, ko biva, kriv?
- manijak1
Ono što sam ja vidio u svemu tome..........najtužnije je bilo vidjeti ...........zbunjene i dotučene studenteBilo je tuzno posmatrati Bakira I. kako nevjesto vrda oko svih pitanja vezanih za zlocine koje su pocinili pripadnici Armije BiH:
-
Prenj
Ako nisi do sada, krajnje je vrijeme da pocnes. Pogled iz vlastite avilje rijetko kad daleko dopire.manijak1 wrote:Ne čitam Quardian ...........tako da se unaprijed ne slažemDa li se slazete sa napisanim ili ne slazete i zasto?![]()
za 1860-u
![]()
.........jeftina usporedba .......
![]()
- manijak1
Međutim svojatanje pogleda iz tuđe avlije ...........zna biti kobnoPogled iz vlastite avilje rijetko kad daleko dopire.
- Vodenjak
Na direktno pitanje novinara sta protezira vise kod bosanskog covjeka, njegove duhovne ili njegove nacionalne osjecaje, Alija je bez dvoumljenja odgovorio da je vise za to da se ljudi okrenu svojim duhovnim nego nacionalnim osjecajima!Kick off wrote:da,alija je bio juznoslavenski musliman i vjernik i bosnjak a prevenstveno bosanac.u jednom od njegovih posljedjih intervjua je izjavio:zlata wrote: Alija je za mene bio juznoslavenski musliman...i Musliman...i tako je i dozivljav'o svoje Bosnjastvo! Njegovo Bosnjastvo je bilo isto sandzacko. Musliman sa juznoslavenskog govornog podrucja! Njemu su razlike izmedju Srba, Hrvata, Crnogoraca i Bosanaca bile beznacajne...jer u njegovoj glavi sve se najvise svodilo na vjernike i nevjernike, muslimane i kafire, (saff, crkvu ili krcmu i partiju)! (To ti je k'o onaj osmanlijski milletski sistem!)
mislim tvrdis nesto sto nema veze sa istinnom...mozda nisi svejsna toga ali tvoja teorija se ne razllikuje od teorije srbocetnika koji jos uvijek baljezgaju o nekakvim planovima alije izetbegovica i stranke sda o stvaranju dzamahirije na balkanu...ili kako bi ti to rekla juznoslavenske dzamahirije koja bi obuhvatala neke dijelove bosne i hercegovine i sandzaka
alija ima jako dobar ugled kod sandzaklija a razlog tome je njegova fer i korektna politika prema sandzaklijama kojima NIKADA NIJE OBECAVAO VELIKU BOSNU kako ti mislis
vec se jednostavno susosjecao sa tim narodom koji su u vise nego neugodnoj situaciji u srbiji.....
alija se jednostvano borio za nezavisnost bih u kojoj bi bosnjaci i muslimani imali ista prava koja su im se uskracivala jos od vremena kada su osmanlije napustile ove krajeve.sta mislis zasto su najneraaazvijenija podrucja bivse sfrj ona na kojima su zivjeli musliani.sve se to radilo planiski.bh muslimanima jednostvano nije u interesu podijeljena bosna,shvatas.
Alija je dakle bio prije svega covjek musliman, pa onda mozda Bosnjak a koliko mu je multietnicka, sekularna, jedinstvena, i drzava ravnopravnih naroda i gradjana Bosna i Hercegovina bila na srcu, dalo bi se dugo diskutovati (kao sto se uostalom i radi!)
Prema tome, kao takav, sasvim sigurno nije imao nikakve predispozicije da vodi jedan citav narod, a kamo li toliko nacionalno izmjesanu zemlju kao sto je Bosna i Hercegovina.
Oni koji su vjernici trebaju mu prouciti fatihu, oni koji to nisu minutom cutnje odati pocast kao bivsem predsjedniku Predsjednistva drzave i onda se okrenuti od mezara mu i pokusati ispraviti barem dio onoga sto su i on i njegovi lizoguzi napravili od nasih zivota i nase zemlje!
Kao politicar neka bude sretan ako njegovo ime bude pominjano samo u kontekstu toga da je bio prvi predsjednik Predsjednistva BiH!
Al´ dabogda!
-
Prenj
O mnogim stvarima o kojima se mi ovdje definitivno ne mozemo sloziti (sto najbolje pokazuje 1001 tema o Aliji I. sa istim ucesnicima i mnogo puta ponovljenim, vec dosadnim raspravama), objektivan pogled sa strane je dragocjen i mozda jedini nacin da se oko necega slozimo.manijak1 wrote:Međutim svojatanje pogleda iz tuđe avlije ...........zna biti kobnoPogled iz vlastite avilje rijetko kad daleko dopire.za one koji ne mogu odvojiti
perspektivu i tačku stajališta .........jednostavno nikada im se neće ukazati potpuno jasan horizont.A najgore je što misliće ........da su
![]()
izdvojeni iz stada
Kamo srece da se u nasim skolama predaje istorija prenesena iz Britannice, umjesto tri iskrivljene, jadne, nacionalne istorije.
- manijak1
Jebi ga sve ovo o čemu pričamo nisam posmatrao sa interneta ili sa strane ..........kao i mnogi koji su ovdje .........forumašiobjektivan pogled sa strane je dragocjen i mozda jedini nacin da se oko necega slozimo.
Jedino što je sigurno da je mnogima jača tuđa laž nego vlastita istina.
- Fair Life
Jes' vala to sto kazes, ali zasto se ne oglasi dvije-tri stranice ranije...manijak1 wrote:Jebi ga sve ovo o čemu pričamo nisam posmatrao sa interneta ili sa strane ..........kao i mnogi koji su ovdje .........forumašiobjektivan pogled sa strane je dragocjen i mozda jedini nacin da se oko necega slozimo.![]()
Jedino što je sigurno da je mnogima jača tuđa laž nego vlastita istina.
Bosanac u bosni wrote:Simbol bosanske drame
Šta će se sa njim desiti nakon rata? Kakvi postanu takvi ljudi u miru? I kako će voditi malu Bosnu - jer će Bosna gotovo sigurno biti mala (i to ne po njegovoj volji, nego voljom velikih koji su ga prisilili da popušta)? Ne znam. Znam, ipak, da se povijest u svojim intenzivnim i dramatičnim trenucima uvijek utjelovi u jednom čovjeku. Poput De Gola u Parizu, Dubceka u Čehoslovačkoj, nepoznatog mladog Kineza usred pekinškog proljeća. Tako se desilo da se četverogodišnja bosanska drama, taj beskonačni i grozni rat, zapravo utjelovi u jednom čovjeku. I taj čovjek je Izetbegović.
Alija Izetbegović nije, naravno, svetac. Ipak, njegove slike su mi se utisnule u sjećanje. Sjećam se - još jedne slike. Prva stvar koju je uradio nakon prvog susreta sa Miteranom jeste posjeta spomeniku prognanicima za Notrdam. Sjećam se njegovog svijetlo-sivog, vrlo mehkog pogleda koji je toga jutra odmarao na Kamenu mrtvih. Sjećam ga se malo prije toga na pločniku u Elisejskoj palači kada je svečano prolazio pored jedinice Republikanske garde.
Vidim njegov teški, malo šepavi korak. Vidim njegovu vojničku beretku, toliko malo ratobornu, sa onim bijelim ljiljanima koji su simbol Bosne. Od tada ta beretka u mojoj mašti ima svoje neotuđivo mjesto pored neprobojnog prsluka Salvadora Aljendea i Gandijevog sarija od bijelog platna. Da, to ima pred očima. I znam, taj čovjek nije bilo ko.
(Bernar - Anri Levi je poznati francuski filozof koji je tokom rata u više navrata boravio u Sarajevu)