Aerodrom - protest

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rajvosa

Post by rajvosa »

sekiracija wrote:Rajvosa mozda bi tebi najvise godilo da aerodroma i nema :D
Zasto tako mislis..
dizZaster

Post by dizZaster »

Jasho wrote:Evo Hrvatski nacionalisti u vezi davanja imena Aerodroma po Aliji, traže da se u glavnom gradu Sarajevu jedna ulica nazove po Mati Bobanu! A znamo da je Mate Boban Ratni zločinac! Ma mogu oni nazvati kako hoće aerodrom, on će za mene uvijek biti Međunarodni Aerodrom Sarajevo, a ne A.I.! Isto tako za mene su i danas ulice Koševska, Ferhadija, Čekaluša, ulice Kralja Tomislava, Vase Miskina i Nemanjina! A ovako razmišljaju sve rođene Sarajlije!
Ako je to tvoje misljenje onda ti nisi ni s od sarajlije :D
rodjene sarajlije nikad vise nece prihvatiti nazive ulica kao sto su bile
kao na primjer "obala vojvode stepe,vojvode putnika,milosa obilica,
djure djakovica,vase miskina.....itd :( ovo bre nije srbija ovo je bosna :D
ovo je seher Sarajevo :)
Lace

Post by Lace »

zzzzz wrote:
Jasho wrote:Evo Hrvatski nacionalisti u vezi davanja imena Aerodroma po Aliji, traže da se u glavnom gradu Sarajevu jedna ulica nazove po Mati Bobanu! A znamo da je Mate Boban Ratni zločinac! Ma mogu oni nazvati kako hoće aerodrom, on će za mene uvijek biti Međunarodni Aerodrom Sarajevo, a ne A.I.! Isto tako za mene su i danas ulice Koševska, Ferhadija, Čekaluša, ulice Kralja Tomislava, Vase Miskina i Nemanjina! A ovako razmišljaju sve rođene Sarajlije!
Ma hajde, sve rodjene Sarajlije.

A za moju majku je npr. ulica Ferhadija i u Titino vrijeme uvijek bila i ostala Ferhadija
da zavisi u koje vrijeme si rodjen i rastao...i meni se tesko navici na "nove" stare nazive ulica a vec mojoj djeci ce biti kao da "stari" nazivi nisu nikada ni postojali...nece znati koja ulica se zvala vase miskina...a koja nemanjina...koja je bila kralja tomislava a koja matije gubca...to ce za njih biti kosevska i gabelina :-? :D a ja uvijek pomjesam cekalusu i cemalusu :D
alek

Post by alek »

ja nikad obalu vojvode stepe i kulina bana :D :D
danas

Post by danas »

Lace wrote: a ja uvijek pomjesam cekalusu i cemalusu :D
i ja cikmu ovu i cikmu onu... :D :-) :D
List

Post by List »

A ko je bio Vaso Miskin? Jedna od najznačajnijih ulica u gradu nosila je njegovo ime a nema ga u enciklopedijama iz tog perioda. Je li on bio neki radnik koji je poginuo ili? :?
List

Post by List »

Šeha wrote:Vi se jos i dobri, ja nemogu zapamtiti ni stare ni nove nazive :)

Znam Titovu i ono malo sto je ravno do carsije... Ono uzbrdo nista ne znam a dalje od Marijin Dvora pogotovo :) :D :)
Tako je kad pobjegneš ko miš. :D
pitt

Post by pitt »

List wrote:

Znam Titovu i ono malo sto je ravno do carsije... Ono uzbrdo nista ne znam a dalje od Marijin Dvora pogotovo :) :D :)
Ahbab moj....ovaj omladinac se pravo ofursatio......trazi belaja :D:D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Nije nego razmišlja svojom glavom :oops: :D .
Boli ga :D :D sluh za druge :D :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

alek wrote:ja nikad obalu vojvode stepe i kulina bana :D :D
Zar su te ulice postojale i koji vojvoda stepe. Samo da pitam znal ko koje bio Behdzet Mutevelic jer moja nana tamo zivi na njegovoj ulici a ja neznam ko je on.
alek

Post by alek »

pitt, dokle sezu tvoja sjecanja? do principovog mosta ili si u toku? :D :D
alek

Post by alek »

mozda je bio i vojvoda (s)putnik :? :D kakogod, bilo ih je mnostvo :D
pitt

Post by pitt »

Šeha wrote:
pitt wrote:

Da sam bogdo moj Pitt :D :) :D

Da sam znao ono sto sad znam ne da bi se ispario prvi dan. Otisao bih "sticajem okolnosti" ko A. :) '90 :D :D :D
Da sam i ja bogdo....sticajem okolnosti :D:D
List.....pitao je neko za tebe juce :D:D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Sarafcina wrote:
mr__bosnjak wrote:
_BaykoNoor_ wrote:Podrzavam prijedlog. Mislim da je to izvanredno i da onda Aliji rahmetli damo Titovu ulicu :D :D :D
Nego kad smo kod imena nasih velikana ja predlazem evo da se aerodrom zove SULTAN MEHMED II FATIH :D :D :D :D :D
Jesi ti covjece lud pa on je okupirao Bosnu i bosanski vojnici su ginuli braneci Bosnu dok nije osvojena. To sto su bili dio orijentalnog civilizacijskog kruga i sto su imali povlasteni status u Osmanlijskom carstvu(znaci Bosnjaci) samo pokazuje kolko su bili svoj narod i izborili se za svoje te postali dio Osmanlijskog carstva i jedan od nasljednika njegove kulture ali Turci nisu bili ikada to zele Srbi i Hrvati da nabace pa je kod tebe uspjelo. Kasnije kada je Bosnjacima postajalo sve losije i losije podignuta je pobuna Husein Kapetana Gradascevica(moze po njemu dobit ime). Ranije Bosnjaci su bili jako mocni moram li spomenut velikog vezira(Bosnjaka) Mehmed-pasu Sokolovica(moze po njemu dobit ime). A i Gazi Husrev-beg je puno uradio za Sarajevo(moze i po njemu) ali sultan neka u Istanbulu ima aerodrom nazvan po sebi. Ali opet ovo svu sve likovi iz vremena kada nije bilo aviona zato mozda opet nasem zadnjem heroju i branitelju bi mozda trebalo dati aerodrom nazvan po njemu.

Mehmed okupirao? ;)
zavisi kako gledas :D
mozda je i oslobodio ;)

a okupacija tada nije bila sto je danas ;)
valjda nije bilo geomeatrske sluzbe da kaze cije je sta ;) :D
Oslobodio od koga. I koga je oslobodio, nije to bio Mehmed Kotromanic nego Mehmed Fatih sta je tebi. Mozda je bio dobar vladar ali oslobodilac nije bio.
manijak1

Post by manijak1 »

Ja ovog Bošnjaka :oops: :D pa Vojvoda Stepa putovao na Krf :D :D junački :D zaglavio u Konaku :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

manijak1 wrote:Ja ovog Bošnjaka :oops: :D pa Vojvoda Stepa putovao na Krf :D :D junački :D zaglavio u Konaku :D
mmmmm nisam nista shvatio.
Larci

Post by Larci »

emac wrote:Titov rezim je bio represivan i daleko od savrsenog pa zasto se niko nebuni protiv njegove ulice.Pa on je zakuho corbu koja nas je dovela do rata.
ja predlazem da se u Americi promjeni ime Kenedijevog,Ruzveltovog i ostalih aerodroma koji nose ime premunilih velikih predsjednika.Ja mislim da bi turci trebali promjeniti ime Ataturkovog aerodroma ili ime stadiona na kojem se igralo finale lige prvaka.Ili recimol francuzi aerodrom Sarl de Gol...
Sav normalan svijet velica oceve nacija,Alija je otac bosanske nacije nije bio savrsen daleko od toga ali na nama je da ispravimo nepravilnosti i ucinimo Bosnu ugodnijom za zivljenje.
Alija je simbol borbe za identitet Bosne i Hercegovine i zato kazem samo naprijed.

:oops: onda neka se i u Banja Luci i u Mostaru aerodromi zovu po njemu... jer si zaboravio reci da je OTAC tri bosanske nacije... :oops: :roll:
Lace

Post by Lace »

mr__bosnjak wrote:
alek wrote:ja nikad obalu vojvode stepe i kulina bana :D :D
Zar su te ulice postojale i koji vojvoda stepe. Samo da pitam znal ko koje bio Behdzet Mutevelic jer moja nana tamo zivi na njegovoj ulici a ja neznam ko je on.
desavanja za vrijeme I svjetskog rata

"Procesi su se nizali jedan za drugim. Na optuženičku klupu izvedeni su najpre atentatori i njihovi pomagači, a zatim đačke organizacije iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara i Tuzle, najzad velike grupe veleizdajnika članova Prosvete, Sokola, Pobratimstva i onih pojedinaca za koje se tvrdilo da su bili u neposrednim vezama s Narodnom Odbranom. Zatvora je dopala na kraće ili duže vreme skoro cela aktivna srpska inteligencija Bosne i Hercegovine. S njom su bili optuženi i osuđeni i mnogi tadašnji narodni poslanici. Na čelu liste najvećeg veleizdajničkog procesa, onog u Banjoj Luci, nalazio se Vasilj Grđić, koji je bio osuđen na smrt, a na robiju od više godina bili su upućeni od poslanika: Atanasije Šola, prota Kosta Božić, dr. V. Besarović, Matija Popović, dr. Jovan Simić. U pojedinačnim procesima suđeni su Gl. Jeftanović i Šćepan Grđić, a jedno vreme bio je zatvoren i Vojislav Šola. Od Hrvata je bio izveden pred sud dr. T. Alaupović. Od drugih javnih radnika, mnogi su po godinu-dve dana proveli u internaciji i kao taoci, a mnogi su i završili život u aradskim kazamatima. Među njima i Risto Radulović, Avdo Sumbul i Behdžet Mutevelić."

http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/isto ... bih_l.html

citaj ako te zanima :D
Edna21

Post by Edna21 »

mr_bosnjak...de mi reci ovo kao Bosnjak sta bi ti zelio i kako bi bilo da ti imas tu moc pa da odlucujes.Dali bi veliki sultan Mehmed fatih osvojio BIH ili bi ti bilo draze da izgubi i da se vrati a BIH ostane kakva i jeste? imaj u obziru da danas nebi bio to sto jesi nebi znao za islam(islam bi ti bio isto kao sto je jednom austrijancu ili njemcu..nepoznat mistican)

Hvala dragom Allahu sto je halifa Mehmed Fatih osvojio BIH i donjeo joj nesto najvrijednije..Islam.Danasnji Bosnjaci nisu oni koji su bili prije dolaska turaka i mi se nemozemo porediti sa njiima..oni su bili protiv halife,protiv islama..a Bosnjaci danas to nisu(bar ne vecina,ne brojim komuniste)

ZIVJELO OTTOMANSKO CARSTVO :bih: :D

inshallah

Image

Image
Last edited by Edna21 on 12/10/2005 00:01, edited 1 time in total.
Lace

Post by Lace »

kakve veze ova zastava ima s otomanskim carstvom? :-?
Lace

Post by Lace »

Edna21 wrote:mr_bosnjak...de mi reci ovo kao Bosnjak sta bi ti zelio i kako bi bilo da ti imas tu moc pa da odlucujes.Dali bi veliki sultan Mehmed fatih osvojio BIH ili bi ti bilo draze da izgubi i da se vrati a BIH ostane kakva i jeste? imaj u obziru da danas nebi bio to sto jesi nebi znao za islam(islam bi ti bio isto kao sto je jednom austrijancu ili njemcu..nepoznat mistican)

Hvala dragom Allahu sto je halifa Mehmed Fatih osvojio BIH i donjeo joj nesto najvrijednije..Islam.Danasnji Bosnjaci nisu oni koji su bili prije dolaska turaka i mi se nemozemo porediti sa njiima..oni su bili protiv halife,protiv islama..a Bosnjaci danas to nisu(bar ne vecina,ne brojim komuniste)

ZIVJELO OTTOMANSKO CARSTVO :bih: :D
ono sto covjek ne poznaje...ni ne nedostaje mu
Post Reply