Najljepsa dzamija
- Bosanac_21
Gradska dzamija u Bosanskom Novom, srusena u julu 1992 tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Obnovljena je 2004 od strane gradjana Bosanskog Novog.

-
Saraswati
Mmmm... Tooo cuteShoshana wrote:Nikad nisam razmisljala o arhitekturi dzamija. Nase su dzamije vecinom bile gradjene u istom stilu. Samo neke vece i raskosnije, a neke manje.vatrogasac wrote:
Ova sto je @Vatrogasac postavio je ipak drukcija. Popuna idila. Prelijepo!
Stvarno je prekrasna...
-
mr__bosnjak
Ova je prelijepa!Bosanac_21 wrote:Gradska dzamija u Bosanskom Novom, srusena u julu 1992 tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Obnovljena je 2004 od strane gradjana Bosanskog Novog.
- Bosanac_21
Obnovljena Prijedorska carsijska dzamija, izgradjena u periodu 1750-1760, srusena 1992.

Meni se posebno svidja, jer je izgradjena po starom ruhu
-
mr__bosnjak
Jest vala divna je...Bosanac_21 wrote:Obnovljena Prijedorska carsijska dzamija, izgradjena u periodu 1750-1760, srusena 1992.
Evo i jedna koja je dobila Aga Khanovu nagradu mada je malo kako da kazem posebna:

Evo i Arnaudija u Banja Luci(nazalost srusena
-
mr__bosnjak
Careva Dzamija, Sarajevo

Osman-pasina dzamija, Trebinje

Hadzi-Alijina dzamija, Pocitelj

Osman-pasina dzamija, Trebinje

Hadzi-Alijina dzamija, Pocitelj
-
mr__bosnjak
Stil gradnje kao ova u Pocitelju mi se najvise svidja. 
- Bosanac_21
Buzimska drvena dzamija je sagradjena u 18. stoljecu. Poznata je kao najveca drvena dzamija koja postoji u danasnje vrijeme.

Dzmija u Bosanskoj Otoci pokraj rijeke Une, opstina Bosanska Krupa

Dzmija u Bosanskoj Otoci pokraj rijeke Une, opstina Bosanska Krupa
-
mr__bosnjak
@fukara_tz
"Poljska" je odlicna a valja i ona sto si prije nje podstavio, podsjeca me na Tabhana dzamiju u Visokom ciju sam sliku trazio ali nema
. Takve su mi super za mahale a one k´o pociteljska za carsije. Nazalost danas izmedju Sarajeva i Visokog(a cesto tuda prolazim) nema vise tol´ko tradicionalnih bosnjackih dzamija jer su tu sve spaljene i minirane za vrijeme cetnicke okupacije pa sad vecinom se grade ove u arapskom stilu.
"Poljska" je odlicna a valja i ona sto si prije nje podstavio, podsjeca me na Tabhana dzamiju u Visokom ciju sam sliku trazio ali nema
- vatrogasac
...za ovu visočku rekoše da ima piramidalni oblik već 30 godina....mr__bosnjak wrote:
Evo i jedna koja je dobila Aga Khanovu nagradu mada je malo kako da kazem posebna:
...nije baš džamija u klasičnom smislu, ali mjesto sa funkcijom koju ima i džamija i gdje su i duhovno i materijalno jedno ili u kauzalnom odnosu....
Tekija i vrelo Bune....

- Bosanac_21

Svaka cast sto se ovakve tredicionalne dzamije u Bosni i Hercegovini jos grade. Odudaraju od mnogih,
jer imaju nesto posebno sto podsjeca na nasu kulturu i tradiciju.
-
mr__bosnjak
Ta je divnaBosanac_21 wrote:
Svaka cast sto se ovakve tredicionalne dzamije u Bosni i Hercegovini jos grade. Odudaraju od mnogih,
jer imaju nesto posebno sto podsjeca na nasu kulturu i tradiciju.

Darus-selam dzamija kraj Prizrena, Kosovo
@fukara_tz
Ako si kad isao kroz carsiju(ul. Alije Izetbegovica) gdje se i opcina nalazi nisi mogao odmah kraj Fojnice promasit malu drvenu dzamiju cak sa mezarlukom sa bijelim nisanima ispred sebe i opasana zelenom ogradom. Ako je jesi vidio, to je Tabhana koja je ranije bila ja mislim na "drugom dijelu" grada te je kako se Visoko sirilo niz brdo se nasla u centru carsije.
-
mehopuzic
Svaka je lijepa koja nije iz inata napravljena... iskreno najmrže su mi ona kralja Fahda, nova na otoci i nova na čengić vili... takodjer ne volim onu iznad DIF-a gdje su srušili dječije obdanište pa npravili džamiju...
također mi se ne sviđa što nam nameću arapski stil džamija koji ne ide nikako uz Bosnu...
Najljepša mi je Begova, Careva i Ali-pašina...
također mi se ne sviđa što nam nameću arapski stil džamija koji ne ide nikako uz Bosnu...
-
mr__bosnjak
Zna li neko dosle je doslo s izgradnjom one na Grbavici 2 kraj skole...?
-
addo888
a sto ti ide turski a ne ide arapski? dzamija je dzamija,kako mozes mrzjeti Boziju kucu???mehopuzic wrote:Svaka je lijepa koja nije iz inata napravljena... iskreno najmrže su mi ona kralja Fahda, nova na otoci i nova na čengić vili... takodjer ne volim onu iznad DIF-a gdje su srušili dječije obdanište pa npravili džamiju...
Inace,lijepa je dzamija iz Tatarstana ona nova..najveca u Rusiji
-
mehopuzic
Božija kuća nije zgrada od betona nego srce i duša to zapamti...addo888 wrote:a sto ti ide turski a ne ide arapski? dzamija je dzamija,kako mozes mrzjeti Boziju kucu???mehopuzic wrote:Svaka je lijepa koja nije iz inata napravljena... iskreno najmrže su mi ona kralja Fahda, nova na otoci i nova na čengić vili... takodjer ne volim onu iznad DIF-a gdje su srušili dječije obdanište pa npravili džamiju...
Inace,lijepa je dzamija iz Tatarstana ona nova..najveca u Rusiji
Turski mi stil ide jer su turci utkani u tradiciju Bosne i Hercegovine a arapi su nametnuti ratom...
jasno?