Vasa kci se udaje za crnca...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi vam smetalo da vam se dijete uda / ozeni za crnca / crnkinju?

Nimalo
34
68%
Ne bi mi bilo pravo
2
4%
Smetalo bi mi malo
3
6%
Ne bih to prihvatio/la
4
8%
Pokusala/o bih to sprijeciti
7
14%

Total votes: 50

manijak1

Post by manijak1 »

:oops: E pa nema ovdje flertovanja :D :D
novalic

Post by novalic »

a ja se taman nakanila da opisem jedno flertovanje sa crnim.. i cak i malo vise 8-)
novalic

Post by novalic »

si ju malo kasnije.. odo' sta pregrist'
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Šta sam ja uradio da ne možeš :? :D
Opisati to što si htjela ?
sekiracija

Post by sekiracija »

novalic wrote:duel.. borba..

nisam naivna.. ali sam izgubljena :-)
Niste vi jedini takvi,ako vas ovo moze utjesiti :D
Stari

Post by Stari »

Ja jos uvijek mislim da je naslov teme postavljen...tendenciozno i malcice , usudio bih se reci, provokativno. A rasprava koja potom uslijedila je pratila bas tu liniju u rezonu. Nemamo svi kcerke ...a i nisu svima nama kcerke (one dakle kojih nemamo) muslimanke-bjelkinje. Ali svi se nekako uhvatili toga. Neki su se opet pozivali i na neke druge psiho-socijalne aspekte kao obrazovanje, inteligencija, ...krezavost i tako. No ako zaobidjem to ...ostaje utisak da su se svi nekako okomili na ili varijantu kci muslimanka se udaje za crnca kriscanina i / ili varijantu sin musliman dovodi snahu crnkinju -kriscanku.

Dajte malo varijacije na temu majka mu stara....nije valjda dotle doslo da se sve ostale teme mogu skrenuti...a samo ova ne?
manijak1

Post by manijak1 »

Ja jos uvijek mislim da je naslov teme postavljen...tendenciozno i malcice , usudio bih se reci, provokativno
:D Diplomacija je nekada ...........nemoćna :D :D :D :D
rei

Post by rei »

sve sve , al' samo nek nije krezav :skoljka:
manijak1

Post by manijak1 »

Takodje smo svi spremni kritikovati rasizam u Americi i odnos administracije prema crncima,
Gospođo ..........nema veze s tvojom temom jer su tu u pitanju ljudska prava i načela demokratije ........segregacija ( odvajanje po rasnoj pripadnosti :D nacionalna više manje :D vjerska - sviđa mi se gospel :D ) , tu je riječ o tome jel' nekome u Karolini Misisipiju Tenesiju Teksasu Alabami smeta što crnac sere i piša u istu šolju gdje i bijelac , što uđe u istu kafanu , što ima čin generala , jel' ima posao ........školovanje i sve ostalo da ne nabrajam.........jer do tog miješanja rasa .........dug je put do vječnosti.
danas

Post by danas »

A wrote:
novalic wrote:andjelija, kako bi ti reagirala da ti kcer predstavi crnca kao buducega muza..
ona prva.. reakcija.. na vruce...
Ja otvoreno priznajem da ne bih voljela da mi se dijete veze za nekoga od koga je dijeli jaz u obrazovanju, potencijalu, inteligenciji, nacinu zivota. Sad, jel taj neko ko joj odgovara crn ili zelen - zaista mi nije bitno. Recimo da ne bih mogla zamisliti Amadoua koji je svjeze dosao iz Kameruna sa zavrsena dva razreda osnovne, kao ni Muju iz Sarajeva sa dva zuba u glavi i diplomom plesne skole + tri velika odmora srednje skole. Ali Amadou koji je iz slicne sredine kao mi (ne govorim da je neko bolji ili losiji, nego - slican), koji je vaspitan i obrazovan za slicnu buducnost kao moja kci - dobrodosao je, kao i Mujo sa svim zubima, obrazovan i radin covjek. Ma more i Vlah, ljudi smo ;)
pa postavila si pitanje na nacin koji je govorio da je socijalni nivo slican -- "evo da zavrsimo fakultet, nadjemo posao, pa se vjencavamo". ja sam vec dosta puta pisala da "mijesani" brak ili sta ja znam mixed ovako mixed onako brak ne postoji. uzimaju se (vecinom) ljudi istog socijalnog sloja i iste zivotne filozofije. nadju se negdje u sredini, ili i nema puno razike u nacinu zivota. a kako se zovu, ili koje im je boje koza... to je onda manje bitno.

ja imam poznanika iz zagreba koji je ozenio japanku (original iz japana). zive skroz lijepo. cini mi se da ce mi se prijateljica (bosanka) udati za palestinca -- ni tu ne vidim nikakvih problema da ce biti. oba partnera su iz slicnih porodica, sa slicnim zivotnim filozofijama, ambicijama, pogledima na svijet.

ja sam se recimo vrlo kratko zabavljala sa deckom iz indije, i iako smo imali dosta slicnosti, vidjela sam da bi tu bilo i dosta nekih teskoca -- oko ishrane, oko funkcionisanja sire porodice, oko njihovog kastnog sistema (stalno smo se prepirali oko toga, meni je to bilo nezamislivo, te samim tim uvrijedljivo za njega i njegovu familiju)... nije mi padalo na pamet da prosipam mlijeko ako sam otpila gutljaj, niti da palim incense po kuci... sasvim jedan drugi set rukava, koji nema nimalo veze sa tim sto je on bio malo tamnoputiji od mene.... :-)

PS mojim roditeljima nije smetalo, a mislim da im ne bi smetalo ni da sam se udala za njega -- nesvrstana braca... :D :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Pa svi smo nacelno za ljudska prava, zar ne? Imaju ista prava, ali nemoj da mi se mjesa u porodicu
To je stvar tvoje porodice a prestaje biti takva kada sredina ( okruženje plus oni za koje si mislila da su ti prijatelji :D ) počne da proizvodi negativne reakcije i tek onda .......imaš za pravo da rasuđuješ ; ko je u pravu a ko u krivu . :D
novalic

Post by novalic »

ja se iskreno izjasnih da bi vise voljela da mi kcer, koju, usput budi receno, imama i to od 16 godina.. dovede nekoga bijeloga.. pa udrite..

jos jednom ponavljam.. nisam se izjasnila glede vjere, jer mislim da je to, u najmanju ruku, druga situvacija...
danas

Post by danas »

novalic wrote: jos jednom ponavljam.. nisam se izjasnila glede vjere, jer mislim da je to, u najmanju ruku, druga situvacija...
to je interesentano... ja recimo smatram da dvoje ljudi bez vecih "vjerskih" osjecaja iz bilo kojeg dijela svijeta mogu funkcionisati bolje negoli dvoje iz istog dijela svijeta a koji su malo vise "zagrizli" glede vjere... ne govorim o problemima sa kojima ce se taj brak susretati na socijalnom nivou, vec o problemima izmedju nih dvoje...
novalic

Post by novalic »

potpuno tacno... da je A postavila problem tipa crn.. vlah ili crn.. musliman ili crn.. hindu ili statijaznam.. to bi bilo vec drugi par opanaka..
novalic

Post by novalic »

andjelija, i to nije tema, bi li ja njega prihvatila ili ne, da li bi ostala uz svoje dijete ili ne... takva vrsta pitanja za mene ne postoji, jer je moje dijete iznad toga...

pitanje je sta bi ja vise... gotivila...

sta mislis onako skandinavski tip, ali tamnih ociju, 180 cm, 78 kg,
zavrsio bar 2 fakulteta.. roditelji puni para ko fukara usiju.. pametan, zgodan, sarmantan, zaljubljen u moju kcer, a, kako ti kazes, bogami malo i u mene..

eto.. takav je idealan

ps

opet se ne izjasnih u vezi vjere, a mogu, ako treba
danas

Post by danas »

A wrote:
danas wrote:
novalic wrote: jos jednom ponavljam.. nisam se izjasnila glede vjere, jer mislim da je to, u najmanju ruku, druga situvacija...
to je interesentano... ja recimo smatram da dvoje ljudi bez vecih "vjerskih" osjecaja iz bilo kojeg dijela svijeta mogu funkcionisati bolje negoli dvoje iz istog dijela svijeta a koji su malo vise "zagrizli" glede vjere... ne govorim o problemima sa kojima ce se taj brak susretati na socijalnom nivou, vec o problemima izmedju nih dvoje...
Brak izmedju ubijedjenog socijaliste i desnicara-konzervativca je meni vise "mjesani brak", nego izmedju crnkinje i bjelca istih pogleda na svijet.
pa to je to o cemu govorim kada kazem da se uzimaju ljudi istih pogleda na svijet i istih filozofija... tesko ce neko "izmijesati" dvoje ljudi koje se ne slazu glede osnovnih zivotnih pitanja (nije da se ne desava, ali je rijetko). meni je vaznije da je moj muz socijalista nego ista... :D ime, boja koze, odakle je... na dnu liste... :D
Stari

Post by Stari »

sta mislis onako skandinavski tip, ali tamnih ociju, 180 cm, 78 kg,
zavrsio bar 2 fakulteta.. roditelji puni para ko fukara usiju.. pametan, zgodan, sarmantan, zaljubljen u moju kcer, a, kako ti kazes, bogami malo i u mene..
Mozel se ovo bar imalo ...modifikovati. ....Mislim ono dobro zapocinjes ...skandinavski tip OK....ali dalje ..sve teze od tezeg.
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

:D Radim generalne probe "vjencanje za crnca"!!!! :D:D
:D jeftino!!!!! :D:D

:D zanimaju me samo mladenke :D:D:lol: starije od 300 mjeseci!! :D:D:lol::lol:

Kareem Abdul-Jabbar :D:D

[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/mamba.gif[/img]
pitt

Post by pitt »

kad spomenu politicka ubjedjenja....imam dvoje prijatelja (vjencat ce se dogodine) koji su u suprotnim taborima. On je trvrdi konzervativac (republikanac) a ona je zakleti liberal (demokrata). Nisam ni jednom bio sa njima negdje a da se ne povede o politici i onda se oni nakostrjese jedno na drugo :D:D Al opet na kraju odu kuci skupa (stovise....ona mi je priznala da im je sex fantastican nakon sto jedno drugo za vratove). Polako se primjeti da i jedno i drugo prave neke kompromise. Npr. on je polako poceo prihvatati neke nashe prijatelje koji su homosexualci dok se ona naucila kontrolisati da ne spominje predsjedniku mater pred njegovom familijom. :D
List

Post by List »

manijak1 wrote:To je stvar tvoje porodice a prestaje biti takva kada sredina ( okruženje plus oni za koje si mislila da su ti prijatelji :D ) počne da proizvodi negativne reakcije i tek onda .......imaš za pravo da rasuđuješ ; ko je u pravu a ko u krivu . :D
A sta ti radis kada okolina pocne da ti se petlja u zivot vezano za bilo sta? Ja rusim sve pred sobom. :D
novalic

Post by novalic »

me, boja koze, odakle je... na dnu liste...

da, ali koliko je ljudi stvarno takvoga misljenja, bez hipokrizije, zavaravanja samoga sebe i sredine oko sebe...

ali stvarno.. koliko je nas bez predrasuda.. onako iskreno.. 100%

i koliko razgranicuje teoriju od praktike 8-)
manijak1

Post by manijak1 »

:D
nisam se izjasnila glede vjere, jer mislim da je to, u najmanju ruku, druga situvacija...
.........ni nalik rasnoj ? :D :D :D :D
A sta ti radis kada okolina pocne da ti se petlja u zivot vezano za bilo sta?
Tražim da me izdržavaju , da zadovoljavaju moje prohtjeve , da okreću glave ili da me napadaju izravno.............. :D :D helem boli me skalp :D šta okolina misli o meni.
novalic

Post by novalic »

pitt wrote:kad spomenu politicka ubjedjenja....imam dvoje prijatelja (vjencat ce se dogodine) koji su u suprotnim taborima. On je trvrdi konzervativac (republikanac) a ona je zakleti liberal (demokrata). Nisam ni jednom bio sa njima negdje a da se ne povede o politici i onda se oni nakostrjese jedno na drugo :D:D Al opet na kraju odu kuci skupa (stovise....ona mi je priznala da im je sex fantastican nakon sto jedno drugo za vratove). Polako se primjeti da i jedno i drugo prave neke kompromise. Npr. on je polako poceo prihvatati neke nashe prijatelje koji su homosexualci dok se ona naucila kontrolisati da ne spominje predsjedniku mater pred njegovom familijom. :D
postavi joj isto pitanje za 10 godina, jedino da se radi o iznimci
novalic

Post by novalic »

manijak1 wrote::D
nisam se izjasnila glede vjere, jer mislim da je to, u najmanju ruku, druga situvacija...
.........ni nalik rasnoj ? :D :D :D :D
A sta ti radis kada okolina pocne da ti se petlja u zivot vezano za bilo sta?
Tražim da me izdržavaju , da zadovoljavaju moje prohtjeve , da okreću glave ili da me napadaju izravno.............. :D :D helem boli me skalp :D šta okolina misli o meni.

eh, daaaa, tu te ja cekam.. a koliko je nas sto nam nije svejedno sta okolina misli o nama...

isto tako i sa vjerske strane 8-)
danas

Post by danas »

novalic wrote:
me, boja koze, odakle je... na dnu liste...

da, ali koliko je ljudi stvarno takvoga misljenja, bez hipokrizije, zavaravanja samoga sebe i sredine oko sebe...
ali stvarno.. koliko je nas bez predrasuda.. onako iskreno.. 100%
i koliko razgranicuje teoriju od praktike 8-)
nemam velikih predrasuda, ali priznajem da mogu samo da zamisljam sta ce se desiti jednom kada budem imala dijete. vise mi je bitna inteligencija, moral (ne bih svakako voljela da mi se dijete uda za nekog narkomana ili bludnika ili nekoga ko bi je tukao), i te stvari....

da ti iskreno kazem -- meni je jako drago sto mi je muz stranac... da sam se udala za covjeka sa kojim sam se zabavljala prije rata, njegova baba bi me zvala "balinkurom" ko sto joj je jednom i izletjelo preda mnom. koji ce mi klinac jos i ta glavobolja...
Last edited by danas on 16/09/2005 15:07, edited 1 time in total.
Post Reply