e sad promijeni uloge u ovom tvom postu pa ces vidjeti da je to blize istini. I lakse sa uvredamadado77 wrote:danas ,hvala ti gdje bi mi da nije takvih dušebružnika. Sem što se petljate u sve ama baš sve segmente naših i mog života , još mi samo zagledaj u novčanik gdje ću ja svoje pare davati.
Sikter!!!!!
Dzamija za dzamijom
-
St.Germain
- danas
nemas mi se na cemu zahvaljivati... uvijek za tebe...dado77 wrote:danas ,hvala ti gdje bi mi da nije takvih dušebružnika. Sem što se petljate u sve ama baš sve segmente naših i mog života , još mi samo zagledaj u novčanik gdje ću ja svoje pare davati.
Sikter stoko!!!!!
a vidim, lijepo su te vaspitali u ovim novim dzamijama od armiranog betona...
PS ti si moj omiljeni vehabijica...
-
List
Ne znam sto ste toliko optereceni dzamijama. Slovenci imaju nekoliko hiljada crkava (ako se ne varam preko 3000).
Grade se dzamije. I sta sad? Grade se previse, grade se preblizu zgrada al Boze moj. Sta cemo. Sarajevo je oduvijek tako "zbijen" grad. I teoretski je nemoguce graditi dzamije u Sarajevu a da ne budu pod necijim prozorima.
I to pranje novca i sve. I da je istina sve sta tad? To nista ne pokazuje. Osim da imamo lopove u vlasti.
S tom razlikom sto se od 1990. godine smije vristati na lopovluk. I opravdano i neopravdano.
Grade se dzamije. I sta sad? Grade se previse, grade se preblizu zgrada al Boze moj. Sta cemo. Sarajevo je oduvijek tako "zbijen" grad. I teoretski je nemoguce graditi dzamije u Sarajevu a da ne budu pod necijim prozorima.
I to pranje novca i sve. I da je istina sve sta tad? To nista ne pokazuje. Osim da imamo lopove u vlasti.
S tom razlikom sto se od 1990. godine smije vristati na lopovluk. I opravdano i neopravdano.
-
St.Germain
usporedba sa Slovenijom koja je u EU i ciji gradjani ne moraju brinuti o socijalnoj egzistenciji je najblaze receno neukusna.
- danas
ja samo mogu reci da se crkve svakako grade i ovdje gdje ja zivim... u NY, bostonu, philly i slicnim gradovima, ne znam kada je zadnji put izgradjena crkva jer arhitektura grada to ne dozvoljava vise. crkve i katedrale su stare i lijepe; bas kao sto su bile i nase dzamije...
crkve koje se grade po USA trenutno su mahom ove born-again, koje vise lice na aerodromski hangar nego na crkvu. tu se propovjeda ko zna sta (ne smijem ni da pomislim) i u svemu me te crkve podsjecaju na ove vehabijske dzamije po bosni i kosovu. iz istog razloga mi i smetaju -- napadne su i najmanje imaju veze sa vjerom. a ni u bosni ni u USA ja nisam jedina kojoj sve ovo upada u oci.
evo vam slika jedne mormonske crkve, pored ovog cuda sam prolazila svaki dan jedno vrijeme...

crkve koje se grade po USA trenutno su mahom ove born-again, koje vise lice na aerodromski hangar nego na crkvu. tu se propovjeda ko zna sta (ne smijem ni da pomislim) i u svemu me te crkve podsjecaju na ove vehabijske dzamije po bosni i kosovu. iz istog razloga mi i smetaju -- napadne su i najmanje imaju veze sa vjerom. a ni u bosni ni u USA ja nisam jedina kojoj sve ovo upada u oci.
evo vam slika jedne mormonske crkve, pored ovog cuda sam prolazila svaki dan jedno vrijeme...

-
List
St.Germain wrote:usporedba sa Slovenijom koja je u EU i ciji gradjani ne moraju brinuti o socijalnoj egzistenciji je najblaze receno neukusna.
Tripod ne podrzava postiranje slika na forumu. Registruj account na http://www.imageshack.com .danas wrote:crkve koje se grade po USA trenutno su mahom ove born-again, koje vise lice na aerodromski hangar nego na crkvu. tu se propovjeda ko zna sta (ne smijem ni da pomislim) i u svemu me te crkve podsjecaju na ove vehabijske dzamije po bosni i kosovu. iz istog razloga mi i smetaju -- napadne su i najmanje imaju veze sa vjerom. a ni u bosni ni u USA ja nisam jedina kojoj sve ovo upada u oci.
Ja nisam vjernik al se ne mogu slozit sa tezama koje se stalno povlace na forumu. A radi se o navodnoj radikalizaciji Islama u Bosni.
Mislim da pretjerujete oko svega ovoga.
Radikalizacije sigurno ima. Ali mislim da to neki neopravdano napuhavaju. Sad je neko novo vrijeme. I dzamije ce se graditi. Vrijeme je da se pomirite s tim.
Al cini mi se da unaprijed znam da je rasprava o ovome Sizifov posao. Jer neki to sto sam ja Bosnjak a ne samo Bosanac automatski pistovjecuju sa religijom. Ok, mozda tako pise i u Ustavu al ja to ne dozivljavam tako.
Ekstrema ovdje ima. Ali po mom misljenju to nije tako strasno obzirom na sve sto se desilo.
Sjecam se teme o zaposljavanju Srba i Hrvata u Sarajevu. Bila je prica kao Srbima i Hrvatima je jako tesko zaposliti se u Sarajevu u privatnom sektoru.
A kad je neko naveo firmu iz Sarajeva koju drzi Hrvat i u kojoj rade skoro 100% Hrvati onda su se forumski "partizani" digli i rekli nest kao kako vas nije stid? Kao sad ispadose ekstremi ovi koji su na to ukazali. A kad treba pricat protiv Bosnjaka onda si dobar.
Zato je ovdje i bio rat.
-
St.Germain
je li ti zaista mislis, da si me "odradio" ovim argumentomList wrote:St.Germain wrote:usporedba sa Slovenijom koja je u EU i ciji gradjani ne moraju brinuti o socijalnoj egzistenciji je najblaze receno neukusna.A nemaju niti jednu dzamiju
-
St.Germain
pih i ti neki diskutant, na sto vrijeme utrosihList wrote:Ispravka http://www.imageshack.us
-
List
Ne mislim. Niti mi je cilj da pokazem kako sam u bilo cemu superioran. Niti mislim da sam bolji ili pametniji od ostalih.St.Germain wrote:je li ti zaista mislis, da si me "odradio" ovim argumentom
Poenta je to da Janezi jos od prije 40-tak godina prave pizdarije oko dzamije a za EU to nije bio problem da ih uzmu u narucje (ovo je nevezano za temu, htio sam reci da EU ima visestruke standarde).
Sto se tice dzamija, one se ne grade parama iz budzeta. A da talova ima i da taldzije uzimaju lovu to niko ne spori.
A sigurno da ima ljudi koji su protiv gradnje bilo kojih bogomolja. Mada mislim da je takvih ljudi jako malo.
A sto se tice bijede.....tacno je da narod nema sta da jede....ali to se ne desava zbog gradnje dzamija......
To je kompleksan problem. Sve u zemlji je postavljeno tako da nista ne stima. Tu se mozes vratiti na Dejton kao uzrok ovog stanja ali trebas vidjeti i koje su nam bile alternative.
Bojim se da je jedina alternativa bila da postanemo Palestina.
Sada je barem mir. Mir je jako dragocjen. Makar i u bijedi.
A moje misljenje je da su za bijedu osim domacih taldzija i kvazi-bosanaca krivi i stranci koji ne pritiscu kvazi-bosance da nesto promijene.
Dejton je kriv ali mi nismo imali izbora. Na zalost.
Ja ne vidim izlaza.
-
Qwert
Bez ljutnje ali ne vidis sustinu. Sustina je ono sto se danas desava tj. ova nova kampanja bosnjackog terorizma. Pogledaj samo koje diskusije je izazvao onaj clanak vecernjaka, za nepovjerovati, koliki izliv mrznje. Pa onda srbi, stub odbrane od panislamista. Nije niko protiv, samo...Ja ne vidim izlaza. Mozda vi mislite da ce obustavljanje gradnje novih dzamija rijesiti nasu bijedu? Ne mislim da je to sustina problema.
-
List
Qwert wrote:Bez ljutnje ali ne vidis sustinu. Sustina je ono sto se danas desava tj. ova nova kampanja bosnjackog terorizma. Pogledaj samo koje diskusije je izazvao onaj clanak vecernjaka, za nepovjerovati, koliki izliv mrznje. Pa onda srbi, stub odbrane od panislamista. Nije niko protiv, samo...Ja ne vidim izlaza. Mozda vi mislite da ce obustavljanje gradnje novih dzamija rijesiti nasu bijedu? Ne mislim da je to sustina problema.
-
List
Do pomirenja se nece doci po principu....mir mir mir.....niko nije kriv....ava ava ava.....Kissinger je krava...... 
Upravo ta tema koju ti Qwert pominjes je odgovor na pitanje zasto imamo bijedu. Zato sto nasi kvazi-bosanci ne zele normalnu BiH i gledaju da je kako god mogu dezintegrisu i razjebu......
A to rade i kroz propagandu o "tamnom vilajetu" na ovome sto je ostalo od Bosne.....
Tako necemo rijesiti nista. I tako do pomirenja necemo doci.
Upravo ta tema koju ti Qwert pominjes je odgovor na pitanje zasto imamo bijedu. Zato sto nasi kvazi-bosanci ne zele normalnu BiH i gledaju da je kako god mogu dezintegrisu i razjebu......
A to rade i kroz propagandu o "tamnom vilajetu" na ovome sto je ostalo od Bosne.....
- danas
ni ja ne znam sta je najbolji izlaz, nekad mi se cini (tj., znam) da smo preduboko zaglibili da bismo se tek tako mogli izvuci...List wrote: Ja ne vidim izlaza.Mozda vi mislite da ce obustavljanje gradnje novih dzamija rijesiti nasu bijedu? Ne mislim da je to sustina problema.
a glede dzamija... ima izraz na engleskom "don't add insult to injury"... pa one meni tako nekako izgledaju, kad vidim sav onaj opljackan i obespravljen narod... a dzamije (i crkve, zavisno od terena) se ponajvise dizu da bi taj narod pomislio da je nesto "dobio" i da se ne bi sjetio svega sto je izgubio...
opet pitam, zasto se tim novcem prvo ne obnove stare dzamije -- zar je neko protiv toga? meni nista ne bi bilo draze za vidjeti... i zasto nam treba "uvozni" islam? sta cemo raditi kad saudijski donatori pocnu "naplacivati" svoju sadaku i znjeti ono sto su posijali?
ali ne obazirite se na mene, ja sam ba islamofob...
-
Qwert
Ti kvazi -bosnaci, sto cisto sumnjam da jesu, su jasni. Pomirenje NE vec nacinjeno opravdati, jasno ko sunce.List wrote:Do pomirenja se nece doci po principu....mir mir mir.....niko nije kriv....ava ava ava.....Kissinger je krava......
-
List
Slazem se. Ali kako obnoviti npr. Aladzu u Foci kada se tamo skoro niko nije vratio? Obnovili su neku dzamiju u Gacku i dzamija je malo iza toga opet minirana i srusena.danas wrote:opet pitam, zasto se tim novcem prvo ne obnove stare dzamije -- zar je neko protiv toga? meni nista ne bi bilo draze za vidjeti...
Vecina dzamija koje su porusene nece biti obnovljene jer je narod koji je zivio u tom kraju ili pobijen ili ne zele da se vrate.
Najlakse je obnoviti ih u mjestima u koja se vratio ogroman broj Bosnjaka.
Licno mislim da se nisu stekli pristojni uslovi za zivot nekoga ko nije Srbin na prostoru RS-a. Ne opravdavam one koji ne zele da se vrate ali ih i ne krivim. Jer zaista ne postoje osnovni uslovi za povratak.
U "Herceg-Bosnu" hajd i nekako. Povratak je i iznad ocekivanja. Al povratak u RS je slicno povratku u "Treci Rajh".
Stvarno?danas wrote:ali ne obazirite se na mene, ja sam ba islamofob...
- danas
slazem se za povratak u RS, to nema dvojbe da je tako... i bas zato imam osjecaj da se ove nove "moderne" dzamije dizu da bi taj prognani narod zaboravio na to sve... izgubili ste tamo, ali evo vam ga ovdje... "bolje i novije"...List wrote:Slazem se. Ali kako obnoviti npr. Aladzu u Foci kada se tamo skoro niko nije vratio? Obnovili su neku dzamiju u Gacku i dzamija je malo iza toga opet minirana i srusena.danas wrote:opet pitam, zasto se tim novcem prvo ne obnove stare dzamije -- zar je neko protiv toga? meni nista ne bi bilo draze za vidjeti...
Vecina dzamija koje su porusene nece biti obnovljene jer je narod koji je zivio u tom kraju ili pobijen ili ne zele da se vrate.
Najlakse je obnoviti ih u mjestima u koja se vratio ogroman broj Bosnjaka.
Licno mislim da se nisu stekli pristojni uslovi za zivot nekoga ko nije Srbin na prostoru RS-a. Ne opravdavam one koji ne zele da se vrate ali ih i ne krivim. Jer zaista ne postoje osnovni uslovi za povratak.
U "Herceg-Bosnu" hajd i nekako. Povratak je i iznad ocekivanja. Al povratak u RS je slicno povratku u "Treci Rajh".
a i moderne dzamije su se mogle urediti na nacin da se bolje arhitektonski ukope, da ne strce toliko... a i sarajevske dzamije su bile propale za vrijeme rata, pa mogle su se i one prvo sanirati kako treba od tih novaca... nego magribija, begova... stoje i cekaju da se poprave i restauriraju, a vamo se gradi...
- Fair Life
Pishio ili kakio?? Ima ili nema?? Ima ekstremista... ali nisu strasni??!!List wrote:(...)
Ja nisam vjernik al se ne mogu slozit sa tezama koje se stalno povlace na forumu. A radi se o navodnoj radikalizaciji Islama u Bosni.Vade se iz konteksta ono sto je rekao reis u Plavu (i neki nasjedaju na to).
Mislim da pretjerujete oko svega ovoga.
Radikalizacije sigurno ima. Ali mislim da to neki neopravdano napuhavaju. Sad je neko novo vrijeme. I dzamije ce se graditi. Vrijeme je da se pomirite s tim.
Al cini mi se da unaprijed znam da je rasprava o ovome Sizifov posao. Jer neki to sto sam ja Bosnjak a ne samo Bosanac automatski pistovjecuju sa religijom. Ok, mozda tako pise i u Ustavu al ja to ne dozivljavam tako.
Ekstrema ovdje ima. Ali po mom misljenju to nije tako strasno obzirom na sve sto se desilo.
(...)
E, jebo ga ti List.
-
Kwaheri
danas...hamid algar jest napisao zanimljivu knjizicu...al kad sam procitala to za Begovu, odmah sam se zapitala sta je s ostalim informacijama koje je iznio u istoj... Ljudi obnovili da je za upotrebu i sacekali vrijeme da mogu angazirati prave restauratore da je obnove...u punom sjaju...pa zar se i to stavlja u grijehe..danas wrote:
ne samo da ne ulazu u obnovu starih turskih dzamija -- koje su stilski ono na sta samo mi navikli -- vec ih i unistavaju. poznat je slucaj kada su saudijci ofarbali unutrasnjost begove dzamije u bijelo; nesto im je smetalo sto ima drugih boja i "sara" unutra... po kosovu masovno unistavaju, ruse i nagrdjuju ove stare turske dzamije.
- danas
ja nisam bas tako shvatila, ja imam podatke od prof. michael sells-a, i mislim da je tu nesto malo vece bilo u pitanju sa strane saudijaca, i da su napokon nasi ljudi (shvativsi sta ce se desiti) tu saudijsku restauraciju zakocili. priznajem da je moja informacija stara, ali znam da je prava restauracija pocela 2002 sa bosanskim timom i mislim i placena od nase vlade (kao sto i treba da bude). i dalje stoje moji navodi za dzamije po kosovu, a i tu imam info iz prve ruke (ne samo iz DANA) jer imam prijatelje koji dole rade za UNMIK. sve je tacno iz gornjeg clanka maje lovrenovic. sve su zatrli.zena wrote:danas...hamid algar jest napisao zanimljivu knjizicu...al kad sam procitala to za Begovu, odmah sam se zapitala sta je s ostalim informacijama koje je iznio u istoj... Ljudi obnovili da je za upotrebu i sacekali vrijeme da mogu angazirati prave restauratore da je obnove...u punom sjaju...pa zar se i to stavlja u grijehe..danas wrote:
ne samo da ne ulazu u obnovu starih turskih dzamija -- koje su stilski ono na sta samo mi navikli -- vec ih i unistavaju. poznat je slucaj kada su saudijci ofarbali unutrasnjost begove dzamije u bijelo; nesto im je smetalo sto ima drugih boja i "sara" unutra... po kosovu masovno unistavaju, ruse i nagrdjuju ove stare turske dzamije.
PS begova je bila pod restauracijom malo i prije rata koliko se sjecam, jer je bila zaista u losem stanju kao i dosta objekata te starosti. farbanje u bijelo koje ti navodis mislim da se desilo zapravo tada (nije bila to farba, nego taj zastitni materijal), ali nisam 100% sigurna pa ne mogu da tvrdim.
-
Kwaheri
info ti jeste malo star...i nisu nasi "napokon nesto skontali"...od samog pocetka je bilo tako...planirana obnova...danas wrote:ja nisam bas tako shvatila, ja imam podatke od prof. michael sells-a, i mislim da je tu bilo nesto malo vece bilo u pitanju sa strane saudijaca, i da su napokon nasi ljudi (shvativsi sta ce se desiti) tu saudijsku restauraciju zakocili. priznajem da je moja informacija stara, ali znam da je prava restauracija pocela 2002 sa bosanskim timom i mislim i placena od nase vlade (kao sto i treba da bude). i dalje stoje moji navodi za dzamije po kosovu, a i tu imam info iz prve ruke (ne samo iz DANA) je rimam prijatelje koji dole rade za UNMIK. sve je tacno iz gornjeg clanka maje lovrenovic. sve su zatrli.zena wrote:danas...hamid algar jest napisao zanimljivu knjizicu...al kad sam procitala to za Begovu, odmah sam se zapitala sta je s ostalim informacijama koje je iznio u istoj... Ljudi obnovili da je za upotrebu i sacekali vrijeme da mogu angazirati prave restauratore da je obnove...u punom sjaju...pa zar se i to stavlja u grijehe..danas wrote:
PS begova je bila pod restauracijom malo i priej rata koliko se sjecam, jer je bila zaista u losem stanju kao i dosta objekata te starosti.
...vezano za kosovo...citala sam o tom kulturoloskom urbicidu od strane "donatora"...
-
rehaktor
danas, znam da ne volis kada to spomenem, ali... ti ne zivis u bih...danas wrote:ni ja ne znam sta je najbolji izlaz, nekad mi se cini (tj., znam) da smo preduboko zaglibili da bismo se tek tako mogli izvuci...List wrote: Ja ne vidim izlaza.Mozda vi mislite da ce obustavljanje gradnje novih dzamija rijesiti nasu bijedu? Ne mislim da je to sustina problema.
a glede dzamija... ima izraz na engleskom "don't add insult to injury"... pa one meni tako nekako izgledaju, kad vidim sav onaj opljackan i obespravljen narod... a dzamije (i crkve, zavisno od terena) se ponajvise dizu da bi taj narod pomislio da je nesto "dobio" i da se ne bi sjetio svega sto je izgubio...
opet pitam, zasto se tim novcem prvo ne obnove stare dzamije -- zar je neko protiv toga? meni nista ne bi bilo draze za vidjeti... i zasto nam treba "uvozni" islam? sta cemo raditi kad saudijski donatori pocnu "naplacivati" svoju sadaku i znjeti ono sto su posijali?
ali ne obazirite se na mene, ja sam ba islamofob...
tebi su dzamije ukrasi, mnogima su dzamije potreba
ti patis za starim dzamijama kao da ce one vratiti ono sto je otislo u nepovrat... nikakve restauracije ne mogu restaurirati ono sto se ovdje desilo u poslednjih 25 god...
kako ti znas koliko je ovdje "uvoznog" islama, kako znas da ce saudijci naplatiti sadaku, ne razumijem o cemu govoris...
naravno da se i stare dzamije obnavljaju, ali postoji i potreba da se prave nove... naime, sarajevo (o sarajevu mogu govoriti jer zivim ovdje) je prezivjelo velike demografske promjene, niti svojom zeljom niti svojom krivicom... pa trebaju li ljudi koji danas zive u sarajevu uskracivati sebi ono na sto imaju pravo kao gradjani ovoga grada samo zato sto se to nekome ne svidja????
ma nisi ti islamofob, ti imas fobiju bosanske buducnosti koja nije po tvojoj mjeri (iako, koliko vidim, ni sama ne znas kakva bi to bosna trebala biti)....