ko je poceo rat?

Post Reply

Ko je poceo rat?

Srbi
62
59%
Hrvati
3
3%
Bosnjaci
4
4%
rat je namjesten sa strane zapadnih zemalja
8
8%
klingoni
2
2%
slobodan milosevic
5
5%
franjo tudjman
0
No votes
zlobo i sranjo zajedno
19
18%
svedska kraljevska akademija
2
2%
oni iz cacove su za sve krivi
0
No votes

Total votes: 105

rajvosa

Post by rajvosa »

Rat su poceli oni koji su u tom ratu pocinili najvise zla.
Ko su ti, znaju i ptice na granama ex Yu i Evrope.
Mislim da tu vise nema mudrosti i sve je jasno. Ostaje nam pitanje ko ce poceti mir i prosperitet na NASIM PROSTORIMA
danas

Post by danas »

Settler wrote:Koliko se sjećam pročitao sam negdje u ovoj diskusiji da je JNA Ravno sravnilla sa zemljom zato što je tamo bila HV, pa bih malo da popričam o tome. :-)
pa obrati se konkretnom delegatu... :-)
manijak1

Post by manijak1 »

Settler wrote:Koliko se sjećam pročitao sam negdje u ovoj diskusiji da je JNA Ravno sravnilla sa zemljom zato što je tamo bila HV, pa bih malo da popričam o tome. :-)
Reći će ti :D da su tada još znali da će biti Oluja :D ali meni je tada stvarno išlo na neku stvar BiH predsjedništvo , ko kokice kakve :D a niko kao Sergej :D :D uh nek' samo ovako ostane a ko je počeo rat ...................... :D :D agresiju pardon , zna se :D što kaže rajvosa.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:oops: Da se ne zaboravi, .... krive su, ....

SELJACINE
E
LJ
A
C
I
N
E

:oops:
manijak1

Post by manijak1 »

:D Švedska akademija :D ali policijska :D :D :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

danas wrote:
praznina wrote:
danas wrote: zao mi je sto si protjeran.
smatras li da je sa tvojim protjerivanjem poceo rat? jer tema je ipak -- ko je poceo.
Rekao sam kako gdje! Jer Srbi nisu sigurno planirali da oslobađaju Čapljinu, Stolac, Grude, Lišticu, Neum pa i veći dio Mostara od njegovih stanovnika. Skoro sav posao su prepustili Hrvatima a . oni su to radili u jednom dijelu(današnji istočni Mostar). I jedni i drugi imali su svoje uloge 1992. a i dogovarali su se. Da se nisu dogovarali danas bi se obnavljali i Grude i Široki Brijeg. U Mostaru je bilo bitno da se opljačka šta se opljačkati može. Moju vikendicu su opljačkali Srbi a dokrajčili je Hrvati(bila je montažna). Srbi ko Srbi nakon pljačkanja po Mostaru(Soko, Aerodrom) morali su zasrati stvar Uborkom. Zašto im je to trebalo? Najvjerovatnije da se ubrzaju ubistva Srba ovaj put od Bošnjaka kao i pospješe mržnju koja se pojavila 1992. godine i nažalost u tome su uspjeli.
praznina, daj da ja ne iznosim svoja iskustva bogati... imam cetalja i dan-danas sto mi sjedi u kuci, za koju placam porez na imovinu (jer mi RS dostavi racun!)...

rat nije poceo ni sa tvojim ni sa mojim protjerivanjem, vec je poceo napadom JNA na sloveniju pa onda na hrvatsku. a rat je zamisljen i planiran planom RAM, da ne kazem da je zamisljen i planiran sa garasaninovim nacertanjem iz proslog vijeka i bolesnim megalomanskim idejama o velikoj srbiji koje srpski lideri ne mogu da se otarase izgleda nikako. moj otac se rodio u zbijegu od cetnika '43-e, da bi ga stigao cetnicki noz '92-e. nemoj mi pricati sta je ko i kada poceo, jer po mom vidjenju, ova politika iz BG nikad nije ni prestala. samo se bila malo pritajila, pod titom, kad se nije smjelo pisnut jer se znalo sta sljeduje.

rat nije bio u interesu nikome osim srbima, pa su jedini oni (a ne hrvati, a najmanje bosanci) imali razloga da ga iniciraju. sve i da su htjeli, nisu ga mogli zapoceti jer kao sto mostarac rece, za rat treba resursa a samo su ih srbi imali. to sto su ga nakraju popusili i sto nije sve ispalo kako su planirali je nesto drugo.
Cijeli post je dobar, ali ono potcrtano objasnjava sve! Svakom onom koji zaista zeli objasnjenje!
Jadno je samo da i danas, toliko godina nakon svega, ima toliko onih kojima je objasnjenje potrebno.
I jos nesto!
Brkaju se pojmovi diskusija, svadja, politickih previranja, zategnutosti, lupetanja i kojecega sve ne (cemu smo prisustvovali u godinama prije rata) sa onim osnovnim - pocetkom pucnjave, ubijanja, klanja, protjerivanja!

Kad se dvoje svadjaju, kad padaju teske rijeci, kad se atmosfera grije do usijanja, sve to se moze smiriti i u svemu tome se, s pravom, moze vagati ko od to dvoje ima vise ili manje pravo...
Ali, onaj koji prvi od te dvojice, odvali samarcinu onom drugom je definitivno i za vjeke vjekova krivac!
Krivac za nasilje, krivac za divljastvo, krivac sto nije covjek, krivac kojemu argumenti leze u topuzu!

A mi vrlo dobro znamo i ko je mogao i ko je htio i kome je trebalo da se pobije!
Niko, niko drugi to nije bio u stanju osim onoga koji je kontrolisao bivsu JNA!

Sto prije to (na zalost, jos uvijek veci dio) srpskog naroda shvati, sto prije na stub srama postavi sve one lidere i lidercice koji su ih tako beskrupulozno gurnuli u zlocine, prije ce sami isplivati iz smrada kloaka u koje su ih isti ti bacili!
kekec

Post by kekec »

Ali, onaj koji prvi od te dvojice, odvali samarcinu onom drugom je definitivno i za vjeke vjekova krivac!
Rat u Bosni se, mozda, ne moze posmatrati odvojeno od desavanja u regionu.
A sve se svodi na rasturanje SFRJ. A prvi koji je opucao samar, su Slovenci. Ja njih ne bih izostavljao:
http://mmc.et.tudelft.nl/~sii/b92net/un ... ecas2.html
Posle podne 27. juna, slovenacke snage su oborile helikopter nad centrom Ljubljane. Tom prilikom su poginuli pilot helikoptera i mehanicar.
A prije toga:
Za razliku od Hrvata, Slovenci su se valjano pripremili za otcepljenje.2 Zakonodavstvo vezano za nezavisnost poduprli su izvrsnim aktima, uspostavljajuci i kadrovski popunjavajuci nezavisne organe koji ce 26. juna preuzeti kontrolu granica, vazdusnog saobracaja i pomorskih luka. Sa granicnih prelaza prema Italiji, Austriji i Madjarskoj skinuli su jugoslovenska obelezja, zastave i natpise i zamenili ih oznakama sa grbom nove nezavisne Republike Slovenije. Naredili su pripadnicima savezne policije i carine da napuste objekte. Isto tako, poceli su da postavljaju granicne oznake duz 600 kilometara duge granice sa susednom Hrvatskom; taj cin je prethodnog dana savezna vlada proglasila nezakonitim.
Nije rat TV program, pa da se zna tacno vrijeme pocetka, ko je voditelj i koji prilozi idu. To je ipak nesto daleko slozenije, nesto gdje su umijesani i danas vidljivi i dobro eksponirani, ali takodje postoji jos mnogo onih, koji su iz sjene povlacili konce, zakacene na YU lutke. Da ne bude zabune, zelio bih da se zna koliko je ko stvarno uticao i radio da do rata dodje. Sto se tice same BiH, tu nije potrebna nikakva prica. Dovoljno je pogledati broj protjeranih i poginulih na "zaracenim stranama".
haris303

#133 Re: ko je poceo rat?

Post by haris303 »

gavrilo wrote:vidim da se svaka tema na kraju svodi na pitanje: ko je poceo rat?

pa da vas cujem...

molicu bez ustrucavanja ali i bez uvreda
Ja sam počeo rat :D ..... zaskakivanjem žeMskih raznoraznijeh boja i nacionalnosti :-) ..... šalu na stranu, mislim da treba prvo razlučiti ko je taj rat zamislio i odobrio (uz amin velike ili velikih sila (jer bez toga nikada ratovi ovog kalibra ne počinju) i sa kojim ciljem (i to je kapitalno u toj problematici) , pa tek onda bistriti ko ga je počeo (a to je već u sklopu svega toga marginalna stvar) )
mostarac

Post by mostarac »

SELJAČINE

Seljačine su preuzele stvar
Znaju sistem i stvaraju dar-mar
Rasturaju po pitanju života
sve veća je sramota biti neko od nas.

SELJAČINE SAHRANIŠE moj grad
SELJAČINE, donesoše nam smrad
A raja gurnuta u ilegalu
Na kom tajnomE mJestu naći bazu i spas

Dragi SELJACI
sve vam je u šaci al' zašto da se baci?
Ma, ostavite nešto i za nas.
Dragi SELJACI, braćo i zemljaci,
budite ortaci pa smanjite taj gas!

SELJAČINE na ključnim mjestima
SELJAČINE u glavnim vijestima
Na jumbo plakatima u boji
Kud koji mili moji, DA VAM NE ČUJEM GLAS

SELJAČINE sa našim curama.
SELJAČINE u svim strukturama.
Od uprave Grada pa do sporta,
čoban ante portas, njihov dolazi čas!

Dragi SELJACI

Nemaju njive te perspektive, armiran beton zove nas sad.
A snovi lebde izmedju negde na relaciji selo - grad.
Nastupa era amatera, iz svoje kože može se sad.
Rapidno stasa hibridna klasa na pola puta selo - grad.

Dragi SELJACI

Dragi SELJACI

* POD POJMOM SELJAK SE NE PODRAZUMJEVA ČOVJEK SA SELA ILI POLJOPRIVREDNIK NEGO OSOBA KOJA JE DOŠLA U GRAD, NAMETNULA U NJEMU SVOJE OBIČAJE, NEMA NIKAKVU ŽELJU DA SE EMANCIPUJE NEGO NASTOJI GRAD PRILAGODITI SEBI, MA SELJAK KRATKO I JASNO.
Fair Life

Post by Fair Life »

umro je mostar wrote:(...)
Dragi SELJACI
(...)
Sto im u ruci... to im u guzici.
da pamtis

Post by da pamtis »

Dragi SELJACI
:D tebi ne treba ti si umro :D
Fair Life

Post by Fair Life »

pape wrote:Odgovor je vrrrlo kratak.
Rat su pocele, ................. SELJACINE, .... :oops:
Image
goofy

Post by goofy »

ma zna se bre tko je poceo rat ... klingonci i utjecaj iz vana :)
schnjufko

#139 Neko rece JNA

Post by schnjufko »

Neko rece JNA mislim da je slucajno pogodio bas u pravi odgovor.
kad je dosao Ante Markovic svi normalni radni ljudi su se radovali osim gomile polupismenih oficira koji su svi imali 3 puta vece plate od obicne fukare, svi imali stanove i bili klasa iznad svih. Kad pogledas oni su najvise dobli na unutrasnjem neprijatelju. da je bilo po markovichevom morali bi da rade. Posto im se nije radilo a izgubili bi sve one fine privilegije skontali su a zasto mi sami sebi nebi napravili posao. kad se sve to pogleda korz prizmu ekonomije lako se da zakljuciti da nam je budzet bio trosen na vojne resurse u procentu vecem nego sto je amerika izdvajala za vrijeme hladnog rata. da bi postojao uutrasnji neprijatelj trebalo je nac vodice istih dakle naconaliste koji ce da vozaju ove ovce u svojim torovima. i eto korida je mogla da pocne. Umjesto da su se nasi glupi kokuzi dosjetili da svaki oficirchich voza golfa i ide u kupare na more a jedva se zna potpisat. i da sve to radi od njegove platice legli su na suplju da je onaj reko onom kako on ima klempave usi. Kao je nas narod priglup lako se pali ko niko ije ni provjeravao sta mu komsija stvarno misli o usima nego juris on ce meni da imam klempave usi.
Dakle po meni JNA
MirkoX69

#140 Re: Bgdcafe.com

Post by MirkoX69 »

da pamtis wrote:
MirkoX69 wrote:Amerikanci su preko Miloševića nametnuli rat da bi potisnuli Evropu sa Balkana i uzeli ga pod svoju kontrolu. Bez Miloševića im to ne bi uspelo ili bi bar bilo mnogo teže. Tuđman i Alija, sve i da su hteli, nisu to mogli sprečiti. Zanimljivo je pogledati istu anketu na forumu Bgdcafe.com na kome su najglasniji radikali i njihovi šovinistički prirepci - rezultati te ankete su veoma slični rezultatima ovde :-) I tamo su Srbi dobili najviše glasova, a Bošnjaci samo 2 - pa i ta dva tek nakon što je neko prokomentarisao da i učesnici Bgdcafea očito veruju da su Bošnjaci najmiroljubiviji i da zato niko nije dao glas za opciju da su oni izazvali rat :-) A mene i moje prijatelje su sa tog foruma na Bgdcafeu već više puta banovali :-)
znaci daba ankete i tamo i ovamo ipak ameri poceli rat???
Evo rezultata ankete na forumu Bgdcafea:
Ko je zaista zapoceo rat u EX Jugi?
Srbi [ 49 ] [44.14%]
Hrvati [ 24 ] [21.62%]
Bosnjaci [ 2 ] [1.80%]
Amerikanci [ 28 ] [25.23%]
EU [ 7 ] [6.31%]
Ukupno glasova: 110
Većina onih koji najveću odgovornost za rat pripisuju Amerima, kao ja, misle da su Ameri to izveli pre svega preko Miloševića. Inače ratna dejstva su počela 9.marta 1991. protiv Beograđana koji su masovno ustali protiv Miloševićeve tiranije - toga dana na ulice Bgda izvedeni su tenkovi JNA da spašavaju Miloševićev režim od Srba. Prvi mrtvi Srbi u
YU ratu ubijeni su toga dana u Beogradu.
Fair Life

#141 Re: Neko rece JNA

Post by Fair Life »

schnjufko wrote:Neko rece JNA mislim da je slucajno pogodio bas u pravi odgovor.
(...)
Ja sam spomenuo JNA... mozda jos neko.

A sad jedan dobar clanak...

[size=167]Pise: Hamza Baksic[/size] wrote:Cijena slobode

Nacionalizam je instrument. Optužiti nacionalizam za rat isto je što i optužiti tenkove ili haubice. Droga je bila pri ruci, trebali su samo "dileri"
Hamza Bakšić

Tridesetog augusta navršava se deset godina od noći kad je, bombardovanjem Vogošće, počela intervencija koja će dovesti do završetka rata. To je bio kraj opsade Sarajeva, kraj borbenog puta bivše JNA i kraj evropske pasivnosti pred prizorima ovdašnjeg krvoliptanja.

Ni taj dan, ni ta godina, nisu dali odgovore na pitanja s kojim je rat počeo. Koja je kalkulacija stajala iza proizvodnje nacionalizma u prijestolnici bivše Jugoslavije, iz koje je cunami krenuo? Kako to da su se baš svi narodi SFRJ zaredom izjasnili protiv zajedničke države?

Oruđe i oružje

Rastakanje se događalo u teškoj ekonomskoj krizi. Stari sistem se urušavao, vakuum je uvlačio i ljude koji su htjeli da mijenjaju stvari i ljude koji su, naprosto, htjeli vlasti, masti i časti. Kad se od konfuzne sadašnjosti ne vidi budućnost, okretanje prošlosti postane neka alternativa.

Jedan od najvećih historičara dvadesetog vijeka, Erik Hobsbon, rekao je o uzrastanju nacionalizma, baš u vrijeme izbijanja postjugoslavenskih ratova: "Historičari su nacionalistima isto što i uzgajivači maka u Pakistanu dilerima droge." Na prostorima bivše Jugoslavije, s većinom historičara se našla pregršt istaknutih pisaca, sociologa, pravnika… Droga je, dakle, bila pri ruci. Političko oruđe je bilo tu.

Fizičko? Rješenje se samo nametalo - JNA, sa svojih 700 tenkova, hiljadu oklopnih vozila, dvije hiljade topova... Golema je bila i vrijednost informacija koje su osiguravali vojna obavještajna mreža i prosrpski lobiji u zapadnim zemljama. Nekadašnji dopisnik vodećeg pariškog lista, Le Mondea, Florance Hartmann u knjizi Milošević - dijagonala laufera kaže da je Milošević od oktobra 1991. raspolagao tajnim analizama NATO-a.

"Znao je da Atlantski savez ne predviđa nikakvu neposrednu, ni političku ni vojnu, intervenciju u Jugoslaviji. On je takođe saznao da oružane snage zapadnih sila, jedine koje mu ulijevaju strah, neće u tri ili četiri naredne godine biti upotrijebljene u tzv. lokalnim sukobima", kaže Hartmannova. Tek će - nakon te tri ili četiri godine - Mladićeva artiljerija imati protiv sebe, na Igmanu, savremeno opremljenog protivnika, umjesto branilaca Sarajeva koji su minobacačke granate proizvodili u kućnoj radinosti.

O proizvodnji nacionalizma

Tokom cijele ekonomske krize koja je prethodila ratu i tokom hropca Jugoslavije, dok je prosječna zarada bila oko 400 dolara, prosječna oficirska plaća bila je blizu dvije i po hiljade. Urednik lista sarajevske armijske oblasti, u činu potpukovnika, imao je veću plaću od glavnih urednika vodećih sarajevskih medija. Oficiri su imali i druge beneficije, među kojima je zapošljavanje supruga, skraćen staž za penziju, bolje penzije.

Starješine i vojnici

JNA imali su na raspolaganju 130 hiljada stanova. Računajući s prosječnom četvoročlanom porodicom, to je grad veličine Sarajeva sa okolnim opštinama. Oficirska kasta poistovjećuje odbranu zemlje sa sobom. Najveći dio troškova su plaće, za obuku vojnika potroši se desetak metaka godišnje, a sjajno plaćene starješine dobivale su po jedan šaržer godišnje za obuku na pištolju.

Vojni analitičari kažu: Odlučujuću devedeset prvu godinu, kad su karte definitivno podijeljene, JNA dočekuje sa 70 hiljada profesionalaca, od čega 40 hiljada Srba. Stotinjak hiljada vojnika je na odsluženju roka. U ratu koji slijedi, pokazaće se da je vojni aparat bio nesposoban za zadatak kojeg se prihvatio. Nesposobno je bilo i političko rukovodstvo, jer ideja velike Srbije nije pustila korijenje. U jeku rata protiv Hrvatske, kad se prešlo sa riječi na djela, stanovništvo ni u Srbiji ne pokazuje spremnost da se odazove na mobilizacijske pozive: tek u kasnu jesen devedeset prve odaziva se polovina vojnih obveznika. Stoga, za Istočnu Slavoniju odlazi jedna i po brigada umjesto pet; za Baniju i Kordun jedna umjesto četiri.

Ipak, rat postepeno i neminovno guta ljude i njihove želje.

O proizvodnji nacionalizma, jedan čovjek je rekao: "Naravno da obični ljudi ne žele rat, ali, konačno, vođe jedne zemlje određuju politiku i uvijek je jednostavno povući narod, bez obzira je li riječ o demokratiji ili fašističkoj diktaturi, o parlamentarnom sistemu ili komunističkoj diktaturi. Šutio ili pričao, narod uvijek može biti podređen volji vođa. To je lako. Sve što treba jeste da se kaže kako će biti napadnut, a da se mirovnjaci optuže za manjak rodoljublja i izlaganje otadžbine opasnosti. To jednako funkcioniše u svakoj zemlji."

Ovo je rekao njemački rajhsmaršal Hermann Göring na suđenju u Nürnbergu, nakon Drugog svjetskog rata. Rekao je, dakle, čovjek koji je imao iskustvo, jer je Njemačku uveo u svjetski rat.

Milošević u startu svoje karijere nije bio nacionalista. Nije ni sada, u Haagu - to je relativno spretan pravnik sa neprikrivenim ambicijama da podrži svoje bivše i svoje moguće pristalice. Milošević je znao koliko je nacionalizam moćan politički instrument, ali je previdio ovisništvo koje nastaje i predozirao se u kritičnim trenucima. On se, tako, kritičnim dijelom karijere, ipak uklapa u opis nacionalizma što ga je dao George Orwell: "Nacionalist ne djeluje na principu prostog pristajanja uz najjaču stranu. Naprotiv, izabravši svoju stranu, on ubjeđuje sebe da je ona najjača i u stanju je da se drži svog ubjeđenja čak i kada su činjenice potpuno protiv njega. Nacionalizam je glad za vlašću ojačana samoobmanom..."

Čime mjeriti slobodu

Deset godina poslije rata, historiju nema ko da piše. To je posao kojeg se sa zadovoljstvom prihvataju pobjednici, a ovdje pobjednika nije bilo. Stoga djeca u školama iz historije uče sve osim onog što ih se tiče. Novija historija prepuštena je, praktično, porodičnim interpretacijama. One mogu biti, često jesu, otrovne u svojoj simplifikaciji. Postoje, ustvari, pobjednici - to su oni koji su augusta devedeset pete bili bogatiji nego marta devedeset druge. Njima, pak, nije do pisanja historije. Oni je dalje stvaraju, uglavnom proizvodeći robu koja još ide - nacionalizam. A onima koji je budu pisali, neka ostane jedno davno viđenje. Dvanaestog maja 1992., američki ambasador u Beogradu Warren Zimmermann je poslao u State Department kablogram s naslovom: "Ko je ubio Jugoslaviju?"

"Nemam nikakve sumnje kako - da su Miloševićevi roditelji počinili samoubistvo prije, a ne nakon njegova rođenja - ne bih slao ovaj kablogram o smrti Jugoslavije. Milošević je, više nego bilo ko drugi, njen grobar...

Nacionalizam, balkanski ubica, proći će. Tokom tog procesa, nadati se, ljudi će početi shvatati da im nacionalne strasti nisu donijele blagostanje, ili mir, ili sreću. Sjetiće se da su jednom živjeli zajedno, dosta dobro, i da su njihovi odnosi bili civilizovani i tolerantni. Takođe će se sjetiti da je Jugoslavija u kojoj su živjeli bila, ako ne slobodna, onda sigurno slobodnija nego džungla koju su naslijedili i da je imala civilizovaniju i slobodoumniju sliku svijeta. Jednom će razgovarati o obnovi ekonomskih veza. To će imati itekako smisla jer većina njihovih mini država nisu sposobne za život same za se, njihove etničke grupe su nerazmrsivo izmiješane, i njih je geografija osudila da budu susjedi zauvijek. Neko - to bi mogao biti veliki demokratski lider, vjerovatno iz Bosne i Hercegovine - možda će predložiti formiranje države. Ona se neće zvati Jugoslavija, ali će imati istorijsku podlogu. Kao dio inauguralnih svečanosti, volim zamisliti, neko će položiti ružu, samo jednu, na grob Jugoslavije koja je upravo nestala."

Američki državni sekretar James Baker je, u posljednjem pokušaju mirenja zakrvljenih jugoslovenih lidera, uzgred spomenuo da je u Jugoslaviji dobro rodila pšenica. Ta rečenica nije ni dotakla svijest njih šestorice raspoređenih u odvojene sobe u Palati Federacije na Novom Beogradu. Kako tad, tako i danas.

Sigurno je da će kraj augusta biti desetogodišnjica datuma vezanog za slobodu na ovim prostorima. Ali - treba li reći - ni sloboda nije sama sebi cilj. Mjeri se životom običnih smrtnika.
manijak1

Post by manijak1 »

Fizičko? Rješenje se samo nametalo - JNA, sa svojih 700 tenkova, hiljadu oklopnih vozila, dvije hiljade topova... Golema je bila i vrijednost informacija koje su osiguravali vojna obavještajna mreža i prosrpski lobiji u zapadnim zemljama. Nekadašnji dopisnik vodećeg pariškog lista, Le Mondea, Florance Hartmann u knjizi Milošević - dijagonala laufera kaže da je Milošević od oktobra 1991. raspolagao tajnim analizama NATO-a. o US Kao ni Bush -ov babo nije tu imao nokte ? :D

"Znao je da Atlantski savez ne predviđa nikakvu neposrednu, ni političku ni vojnu, intervenciju u Jugoslaviji. On je takođe saznao da oružane snage zapadnih sila, jedine koje mu ulijevaju strah, neće u tri ili četiri naredne godine biti upotrijebljene u tzv. lokalnim sukobima", kaže Hartmannova. Tek će - nakon te tri ili četiri godine - Mladićeva artiljerija imati protiv sebe, na Igmanu, savremeno opremljenog protivnika, umjesto branilaca Sarajeva koji su minobacačke granate proizvodili u (Tehničkoj školi :D ) i kućnoj radinosti.
Eh ti Rusi :D i njihove obavještajne centrale a ni Francuzi nisu bili loši :D tek British FO ( sa osvrtom na MI6 ) dobro smo prošli :D :D
Ja sam spomenuo JNA... mozda jos neko. kaže Fair Life
:D a ja kažem ( ako je već važno a važno je jer je u prvom licu :D :D taj neko je to spominjao i spominje prije tebe :D a taj neko sam opet JA :D .
Eto :D nemoj živ bio da se sada ganjamo s postovima a ako ti nije mrsko de onda objektivno izganjaj ovu čaroliju od prošlosti ko je šta je kako je i zašto je :D :D
Last edited by manijak1 on 08/09/2005 17:35, edited 2 times in total.
rajvosa

Post by rajvosa »

Porka seljacima,

Dragi gradski seljaci
Dragi seoski gradjani...

To nema nigdje na svijetu da se neko ponizava i vrijedja tako sto mu kazete seljacino...
Vi niste poceli rat, vjerujte mi .Rat su poceli gradjani i to oni beli tzv Beogradjani...E oni su poceli rat...

Hajd uzdravlju moji dobri seljaci
Settler

Post by Settler »

rajvosa wrote:Porka seljacima,

Dragi gradski seljaci
Dragi seoski gradjani...

To nema nigdje na svijetu da se neko ponizava i vrijedja tako sto mu kazete seljacino...
Vi niste poceli rat, vjerujte mi .Rat su poceli gradjani i to oni beli tzv Beogradjani...E oni su poceli rat...

Napokon da neko stane u odbranu nas seljaka. :D
Last edited by Settler on 08/09/2005 18:14, edited 1 time in total.
St.Germain

Post by St.Germain »

Rat su poceli Srbi uz amin Amerike. Uz amin Amerike je i nastala fasisticka RS i uz njen amin se ta plemenska zajednica i ne moze ukinuti tek tako. Zamislite, da su saveznici u WWII dali pola tadasnje Njemacke Hitleru i njegovom NSDAP-u...Mislim, da bi sadasnja Evropa u politickom smislu izgledala malkice drugacije nego sto je sada :roll:
Napravljen je UZASAN kompromis koji se nije smio desiti...Al imajuci u vidu ko je sve tada zastupao drzavu, dobro smo prosli :oops:
gavrilo

Post by gavrilo »

Settler wrote:

Dragi gradski seljaci
Dragi seoski gradjani...

Šta ti imaš protiv nas seljaka? :?
ja imam za vas motiku ... :roll: sad kol'ko se to uklapa u cijeli kontekst ... :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

ja imam za vas motiku ... sad kol'ko se to uklapa u cijeli kontekst ...
Ne uklapa se više :D motokultivator je nekako :D :D savremeniji , o traktoru ne bih :D :D
Settler

Post by Settler »

gavrilo wrote:
Settler wrote:

Dragi gradski seljaci
Dragi seoski gradjani...

ja imam za vas motiku ... :roll: sad kol'ko se to uklapa u cijeli kontekst ... :roll:
Nisi up to date čoveče. :D
Nego, šta ti kažeš na ovih 59% , dobro ste prošli. :D
danas

Post by danas »

nista... efikasno...
:roll: :lol: :lol: :lol:
Settler

Post by Settler »

danas wrote:
nista... efikasno...