Islamofobija?
- Vodenjak
Iz onog gore, posebno izdvajam ovo:love wrote:Stvarno ne mogu da vjerujem sve sto citam.Prvo,Islam je dosao u Bosnu prije 600 godina i sta sad? dosao je da ostane svidjalo vam se ili ne.Htjeli vi ili ne ali je islam najveci dio Bosanske kulture,kad bi islam oduzeli Bosna nebi bila to sto jeste,nasi obicaji nebi vise imali nikakvog smisla.
Svima vama kojima smeta sto je Sarajevo muslimanski grad,njima porucujem da je i meni krivo sto je Rim katolicki,sto je Beograd pravolsavni,sto je Tokijo budisticki.....ja zelim da oni budu multi-kulti da islam ima istu ulogu kao i te navedene religije u nevedenim gradovima,ja zelim da u Zagrebu,Rimu,Beogradu ima dzamija koliko i crkava,ne zelim da cujem zvone jer je to multi-kulti grad..ne zelim da vidjam castne sestre isto tako.Koliko ovo moje misljenje ima smisla?![]()
Shvatite da je BIH vecinsko bosnjacka-muslimanska,ako vam smeta brate idite u zemlju koja nije vecinsko Muslimanska(jer vama smeta ocito)
love wrote:kad bi islam oduzeli Bosna nebi bila to sto jeste,nasi obicaji nebi vise imali nikakvog smisla.
.... i slazem se s tobom do u tancine! Ni truna sumnje nemam kad je ovo u pitanju!
Ono sto ti ne mozes da shvatis, a ni dobar dio tvojih istomisljenika je da u jednoj normalnoj drzavi, u jednom normalnom i demokratski uredjenom drustvu, vjera predstavlja nadgradnju, nikako bazu na kojoj sve pociva!
Vjera je onaj lijepi, neophodni zacin koji sve ono cime se bavimo, sve ono sto nas okruzuje, sve ono do cega nam je stalo, uoblicuje u jedan profinjeni duhovni omot, zahvaljujuci kojemu se razlikujemo od drugih, zahvaljujuci kojemu bivamo svoji, bivamo prepoznatljivi, nalazimo nas duhovni mir, skupljamo snagu za iskusenja koja su pred nama...
Ali taj zacin, kakav god bio, ima istu sudbinu kao i svi drugi zacini...
Ako ga se stavi u nerazumno velikim kolicinama u hranu, definitivno unistava sve ono sto je u loncu!
A uz to izaziva otpor, ne samo prema sebi nego i prema onome sto je trebalo zaciniti!
Upravo u tome je najveca opasnost od istog!
Zacin ko zacin... Stvar ukusa...
Ali glavno jelo je glavno jelo...
Da njega nije, ni zacina bilo ne bi!
-
twin_mk
Do Gusinja se culo? Kolko debicela? A do Australije ?Fair Life wrote:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=14496
Inace ima kod nas u selu jedan sto saljeva stravu. Jest da je hodza, ali valjda ti nece smetati
-
Prenj
Svatko neka odgovara za svoje rijeci.Settler wrote:Sve se može kritikovati, samo je bitno na koji način, a ne da se takve i slične diskusije završe sa zaključcima "uperimo top u munaru i zviz", kao što se desilo. I opet nikom ništa, to vam nije zasmetalo - i zbog te dvoličnosti se javlja sumnja u vaše iskrene namjere.Prenj wrote:Evo jos primjera:
Kritikujem ja tako na jednoj temi lazi A. Terzica.
Kritikujem ja tako na drugoj temi doprinos A. Izetbegovica odbrani BiH.
itd.
Da li je ispravno ovakve kritike proglasavati islamofobijom?
Vremena kada su svi bili obavezni ustajati u odbranu svetih vrijednosti, tj. drzave, partije, tekovina revolucije, ...., smo proglasili jednoumljem, zar ne?
- Fair Life
Mislio sam da si... sa asfalta. Haj' nema veze... ionako je trend "selo u carsiju". Ima vremena... ne zuri, nizbrdo je... dokotrljaces se.twin_mk wrote:Inace ima kod nas u selu jedan sto saljeva stravu. Jest da je hodza, ali valjda ti nece smetati
PS__Ako je musliman... nece smetati.
Last edited by Fair Life on 06/09/2005 14:21, edited 2 times in total.
-
Prenj
Zar te nije stid ... Boga prizivati ... radi testa decibela?twin_mk wrote: Mali test....
ALLAHU EKBER!!
Jeste li se prepali?
Ako jeste islamofobicni ste, ako niste..onda niste..
Prenj, kolko sam ga u debicelima...zatekbiro
Vjera kao folklorni element u Novo-Bosnjaka ... tema za sebe.
-
Stari
Fair Life:
Licno bih imao par zamjerki na tekbiranje od 110dB u pola4 ujutro ...taman mi licno pejgamber tekbir'o pod prozorom.
No onaj text koji svi zdusno podpisujete ...ja jos uvijek ne razumijem u potpunosti. A ne bih se upustao u avanturu pokusaja da ga licno tumacim. De te budite solidarni ...pa mi objasnite.....sta to izraz javni zivot muslimana ...podrazumjeva?
Nisam ni sumnjao....no ako ti je to jasno ....onda bi ti trebalo biti jasno i to da forumski dopisnik sa nickom Prenj.....najblaze receno ....pretjeruje kad tvrdi da cuje ezan nivoa 110dB u 4 ujutro. Ili ti nije, kao ni meni, jasan istinski razlog ovakvih i slicnih "pretjrivanja".Jasno mi je.... nisam topuz.
Licno bih imao par zamjerki na tekbiranje od 110dB u pola4 ujutro ...taman mi licno pejgamber tekbir'o pod prozorom.
No onaj text koji svi zdusno podpisujete ...ja jos uvijek ne razumijem u potpunosti. A ne bih se upustao u avanturu pokusaja da ga licno tumacim. De te budite solidarni ...pa mi objasnite.....sta to izraz javni zivot muslimana ...podrazumjeva?
Last edited by Stari on 06/09/2005 14:22, edited 1 time in total.
-
FFK as Lucy01
Malo sam "proguglala" da nadjem definiciju fobije i evo sta kaze:
Konstantan i abnormalan strah od odredjene stvari ili situacije (http://www.google.com/search?hl=en&lr=& ... ine:phobia).
Mislim da je izmedju zdrave kritike odredjenih stvari i fobije, linija tanka samo u glavama onih koji imaju drugu vrstu fobije: fobiju od kriticizma.
Konstantan i abnormalan strah od odredjene stvari ili situacije (http://www.google.com/search?hl=en&lr=& ... ine:phobia).
Mislim da je izmedju zdrave kritike odredjenih stvari i fobije, linija tanka samo u glavama onih koji imaju drugu vrstu fobije: fobiju od kriticizma.
-
Prenj
Stari, koliko decibela buke pravi ljudski glas?Stari wrote:Fair Life:Nisam ni sumnjao....no ako ti je to jasno ....onda bi ti trebalo biti jasno i to da forumski dopisnik sa nickom Prenj.....najblaze receno ....pretjeruje kad tvrdi da cuje ezan nivoa 110dB u 4 ujutro. Ili ti nije, kao ni meni, jasan istinski razlog ovakvih i slicnih "pretjrivanja".Jasno mi je.... nisam topuz.
Ako ne znas, idi do Begove dzamije u podne i znat ces.
- Fair Life
Ako Prenj pretjeruje... nisi morao ti.Stari wrote:Nisam ni sumnjao....no ako ti je to jasno ....onda bi ti trebalo biti jasno i to da forumski dopisnik sa nickom Prenj.....najblaze receno ....pretjeruje kad tvrdi da cuje ezan nivoa 110dB u 4 ujutro. Ili ti nije, kao ni meni, jasan istinski razlog ovakvih i slicnih "pretjrivanja"...Fair Life wrote:Jasno mi je.... nisam topuz.
Sav moj komentar je bio u vezi samo sa... "potreban razglasni uredjaj koji bi bio veci od same dzamije".Stari wrote:(...)... da bi se dostigao zvuk nivoa od 110dB kojeg bi ti osjetio na otvorenom prostoru i na recimo razdaljini od 100-ak m bio bi , vjeruj mi , potreban razglasni uredjaj koji bi bio veci od same dzamije.
(...)
E, sad kad bih ti rek'o koliki mi je krevet treb'o... ti bi rekao da pretjerujem.
Last edited by Fair Life on 06/09/2005 14:31, edited 1 time in total.
-
twin_mk
Prenj, potpuno si u pravu. Stidim se
. Narocito pred tvojim istancanim smislom za smjerno, moralno i objektivno. Nego..prepade li se ti?
Fair-Life. Seljak sam, ali o gravitaciji koja vuce iz bosanske vukojebine do nivoa mora...imas reci kudikamo vise od mene.
Lucy01, apsolutno si u pravu, ali kritika i kritizerstvo (kriticizam) su oduvijek bili razliciti pojmovi.
Fair-Life. Seljak sam, ali o gravitaciji koja vuce iz bosanske vukojebine do nivoa mora...imas reci kudikamo vise od mene.
Lucy01, apsolutno si u pravu, ali kritika i kritizerstvo (kriticizam) su oduvijek bili razliciti pojmovi.
-
Stari
Hm...do sad sam pokusavao zadrzati prisustvo takta i argumentovano diskutovati. Vidjevsi kako pseudosekularisti diskutuju na ovoj temi ...nisam vise siguran da cu i nastavku u tome uspijevati.
Kao sto sam to u pocetku napisao nikad nisam bio u Sarajevu (osim jednom jako kratko i jako davno) te iz istog razloga si cijenjeni Prenj vjerovatno sam mogao zakljuciti ...da bi odgovor na ovo tvoje pitanje: ne ...nisam nikad bio ni u blizini GaziHusrefbegove dzamije u Sarajevu.
I sta s tim?
Kao sto sam to u pocetku napisao nikad nisam bio u Sarajevu (osim jednom jako kratko i jako davno) te iz istog razloga si cijenjeni Prenj vjerovatno sam mogao zakljuciti ...da bi odgovor na ovo tvoje pitanje: ne ...nisam nikad bio ni u blizini GaziHusrefbegove dzamije u Sarajevu.
I sta s tim?
-
Prenj
Zato sto bi ti bilo potpuno jasno zasto je danas modernih 110dB cista propaganda, a ne vjera.Stari wrote:Hm...do sad sam pokusavao zadrzati prisustvo takta i argumentovano diskutovati. Vidjevsi kako pseudosekularisti diskutuju na ovoj temi ...nisam vise siguran da cu i nastavku u tome uspijevati.
I sta s tim?
Imam Begove dzamije sve cini samo svojim glasom, ne trebaju mu nikakvi tehnoloski posrednici.
Ali da ne skrecemo sa teme ...
- Vodenjak
I od buke koja dolazi sa minareta (a prevelika je, sto jest jest!) vise me nervira buka ovih koji tu istu buku, vrlo cesto napravljenu samo da iskaze malogradjanstinu i neizivljenost, tako zestoko brane!!Prenj wrote:Stari, koliko decibela buke pravi ljudski glas?Stari wrote:Fair Life:Nisam ni sumnjao....no ako ti je to jasno ....onda bi ti trebalo biti jasno i to da forumski dopisnik sa nickom Prenj.....najblaze receno ....pretjeruje kad tvrdi da cuje ezan nivoa 110dB u 4 ujutro. Ili ti nije, kao ni meni, jasan istinski razlog ovakvih i slicnih "pretjrivanja".Jasno mi je.... nisam topuz.
Ako ne znas, idi do Begove dzamije u podne i znat ces.
-
rei
Stari wrote:Islamofobija, (od rijeci islam i fobi), strah od islama, pretjerane predstave o islamu kao o religiji koja vodi prema negativnom ponasanju, i o tome da prisustvo muslimana u jednom drustvu predstavlja opasnost. Islamofobija se cesto kombinuje sa idejama o velikoj muslimanskoj zavjeri koja ima za cilj rusenje zapadnog drustva.ISLAMOFOBI
islamofobi (av islam och fobi), rädsla för islam, överdrivna föreställningar om att islam är en religion som leder till negativa beteenden och att muslimers närvaro i ett samhälle utgör en fara. Islamofobin kombineras ofta med idéer om en stor muslimsk konspiration som avser att störta det västerländska samhället.
Nationalenciklopedi.se
nordijska Nacionalna enciklopedija
....
Bas su Bosnjaci bili i ostali umjereni u svemu, i ja ne vidim nista nerazumno, ekstremno i u velikim kolicinama,da ima ovdje u Bosni, ako je to u velikim kolicinama sto vidite vise vjernika , sta je tu problem , ako je neko vjernik, ne znaci da je okupiran samo time , jednostavno prakticiranje vjere je njegova licna stvar i zasto se pretjeruje u tome i zeli reci kako Bosnjaci preokupirani samo vjerom a eto druga dva naroda recimo nisu, ako je to tako, i upravo za one koji ovako predstavljaju Bosnjake vazi ova gore definicija islamofobije.
-
Stari
Fair Life wrote:Ako Prenj pretjeruje... nisi morao ti.Stari wrote:Nisam ni sumnjao....no ako ti je to jasno ....onda bi ti trebalo biti jasno i to da forumski dopisnik sa nickom Prenj.....najblaze receno ....pretjeruje kad tvrdi da cuje ezan nivoa 110dB u 4 ujutro. Ili ti nije, kao ni meni, jasan istinski razlog ovakvih i slicnih "pretjrivanja"...Fair Life wrote:Jasno mi je.... nisam topuz.
Sav moj komentar je bio u vezi samo sa... "potreban razglasni uredjaj koji bi bio veci od same dzamije".Stari wrote:(...)... da bi se dostigao zvuk nivoa od 110dB kojeg bi ti osjetio na otvorenom prostoru i na recimo razdaljini od 100-ak m bio bi , vjeruj mi , potreban razglasni uredjaj koji bi bio veci od same dzamije.
(...)
E, sad kad bih ti rek'o koliki mi je krevet treb'o... ti bi rekao da pretjerujem.
Razglasni uredjaj koji bi bio potreban da isporuci zvucni zapis (pa taman to bio i ezan u pola 4 ujutro) nivoom 110dB ...na razdaljinu od 100-ak metara...bio mogao biti jednako velik kao razglasni uredjaj (sa svim zvucnim kutijama jer bez njih ne ide jelte) ... rockgrupe umjerene muzike (recimo Flojdi, Clapton, Strejtsi i sl) koja svira na otvorenom prostoru precnika 100-ak metara otprilike na fudbalskom igralistu. Vjerujem da si imao priliku prisustvovati takvim koncertima....i vidjeti geometrijske dimenzije razglasnog uredjaja sa svim njegovim komponentama. Naravno da sam to uporedio sa nekom od monumentalnih dzamija u Istambulu Kairu Teheranu ...to bi se moglo nazvati pretjerivanjem. Mislio sam isto kao i spomenuti diskutant na prosjecnu BiH dzamiju. Bez ...pretjerivanja.