Heretička razmišljanja (I)
-
_BosanaC
Mozda ce ovaj post biti dovoljan za citavu jednu novu temu, ali ja se nadam da mi autor nece zamjeriti sto cu se nadovezati na njegov uvod.
Smatram sebe vjernikom, a moj Bog je, igrom slucaja, dovoljno dobar da mu je svejedno zna li ko za njega ili ne.
Shvata da covjek grijesi, jer grijesi ocito i on sam, ali se ne ljuti kada se covjek na greskama uci.
Mrzi kada ga neko uzme za prvog ziranta pa mora vracati njegov kredit, zato sto je danas uzrecica postala "Boga mi".
Ne voli kada jedan od glavnih mudzahira u Zenici njegovo ime koristi kako bi policija teze posumnjala da je bas on jedan od najvecih dilera droge. Takodje ne voli klanja u svoje ime, unistavanje onoga za sta se najvise zalaze - ljubavi - samo zato sto se neko zove ovako a neko onako.
Mrzi kada neko povede rat u njegovo ime, a isto tako mrzi kada mu stavljaju u usta ono sto nije rekao.
Njegov oprost se ne moze kupiti u crkvi, a ne rangira ljude po tome koliko puta dnevno klanjaju, a izuzetno mnogo mrzi licemjerje.
O ovome bih mogao jos danima pisati, ali mislim da je i ovo dosta od mene.
Smatram sebe vjernikom, a moj Bog je, igrom slucaja, dovoljno dobar da mu je svejedno zna li ko za njega ili ne.
Shvata da covjek grijesi, jer grijesi ocito i on sam, ali se ne ljuti kada se covjek na greskama uci.
Mrzi kada ga neko uzme za prvog ziranta pa mora vracati njegov kredit, zato sto je danas uzrecica postala "Boga mi".
Ne voli kada jedan od glavnih mudzahira u Zenici njegovo ime koristi kako bi policija teze posumnjala da je bas on jedan od najvecih dilera droge. Takodje ne voli klanja u svoje ime, unistavanje onoga za sta se najvise zalaze - ljubavi - samo zato sto se neko zove ovako a neko onako.
Mrzi kada neko povede rat u njegovo ime, a isto tako mrzi kada mu stavljaju u usta ono sto nije rekao.
Njegov oprost se ne moze kupiti u crkvi, a ne rangira ljude po tome koliko puta dnevno klanjaju, a izuzetno mnogo mrzi licemjerje.
-
FFK as Lucy01
Nekako mi cijela ova rasprava "Ima li Boga, nema ga, dokazi da postoji, ti dokazi da ne postoji" zvuci djetinjasto; ipak raspravljamo o VJEROVANJU-dakle necemu sto nije zasnovano na cinjenicama, jer da jeste ne bi vise bilo religija ni vjerovanje, nego nauka, kao fizika ili hemija.....
Osim toga, ubjedjivati nekoga ko vjeruje da Bog postoji ili ne postoji, je isto kao ubjedjivati nekoga ko voli turbo narodnjake da je Led Zeppelin najveci rock band svih vremena.
Vjerovanje u Boga je individualna stvar svakog covjeka i ako Boga ima, ne vjerujem da postoji samo jedan, ispravan put do njega.
Religija i vjerovanje se vjekovima svelo na zastrasivanje ljudi kaznom poslije smrti, a sve da bi se postigli ovozemaljski ciljevi (osvajanje, bogacenje, moc..). Zbog toga je moja religija (koja jos nema imena) veoma jednostavna: voljeti sve ljude, pokusati da ih razumijem prije nego ih osudim, dati sve od sebe da budem dobra osoba i pomoci ljudima koliko god mogu i kad god mogu, bez obzira da li cu biti nagradjena za to ili ne. Meni je Bog ljubav i postovanje ljudi oko mene, pa ako Bog postoji, biti ce mu drago da zna da sam cijeli zivot provela nastojeci da volim ljude oko sebe, a ako pak ne, ostat ce ono zadovoljsto da sam bila voljena i postovana od ljudi koji su me okruzivali.
Sta je poenta radjanja i zivota na ovoj planeti, ako svojim kratkim boravkom na njoj, niste bar malo uljepsali neciji zivot, osim svoj?????
Osim toga, ubjedjivati nekoga ko vjeruje da Bog postoji ili ne postoji, je isto kao ubjedjivati nekoga ko voli turbo narodnjake da je Led Zeppelin najveci rock band svih vremena.
Vjerovanje u Boga je individualna stvar svakog covjeka i ako Boga ima, ne vjerujem da postoji samo jedan, ispravan put do njega.
Religija i vjerovanje se vjekovima svelo na zastrasivanje ljudi kaznom poslije smrti, a sve da bi se postigli ovozemaljski ciljevi (osvajanje, bogacenje, moc..). Zbog toga je moja religija (koja jos nema imena) veoma jednostavna: voljeti sve ljude, pokusati da ih razumijem prije nego ih osudim, dati sve od sebe da budem dobra osoba i pomoci ljudima koliko god mogu i kad god mogu, bez obzira da li cu biti nagradjena za to ili ne. Meni je Bog ljubav i postovanje ljudi oko mene, pa ako Bog postoji, biti ce mu drago da zna da sam cijeli zivot provela nastojeci da volim ljude oko sebe, a ako pak ne, ostat ce ono zadovoljsto da sam bila voljena i postovana od ljudi koji su me okruzivali.
Sta je poenta radjanja i zivota na ovoj planeti, ako svojim kratkim boravkom na njoj, niste bar malo uljepsali neciji zivot, osim svoj?????
- stella_k
Krasno...od ovog su mi malo zasuzile okice...Lucy01 wrote:Nekako mi cijela ova rasprava "Ima li Boga, nema ga, dokazi da postoji, ti dokazi da ne postoji" zvuci djetinjasto; ipak raspravljamo o VJEROVANJU-dakle necemu sto nije zasnovano na cinjenicama, jer da jeste ne bi vise bilo religija ni vjerovanje, nego nauka, kao fizika ili hemija.....
Ti i ja smo sljedbenici istog...samo bih ja tu dodala jos, recimo zivotinje, ma zivot uopšte....
-
kalesijski slavuj
bog je sve sto nas okruzuje! ako nisi znala...sad znas!stella_k wrote:Krasno...od ovog su mi malo zasuzile okice...Lucy01 wrote:Nekako mi cijela ova rasprava "Ima li Boga, nema ga, dokazi da postoji, ti dokazi da ne postoji" zvuci djetinjasto; ipak raspravljamo o VJEROVANJU-dakle necemu sto nije zasnovano na cinjenicama, jer da jeste ne bi vise bilo religija ni vjerovanje, nego nauka, kao fizika ili hemija.....
Sta je poenta radjanja i zivota na ovoj planeti, ako svojim kratkim boravkom na njoj, niste bar malo uljepsali neciji zivot, osim svoj?????![]()
Ti i ja smo sljedbenici istog...samo bih ja tu dodala jos, recimo zivotinje, ma zivot uopšte....
- stella_k
Hehe, slavujcicu, sto bi rekli indijci, to su sam eneke od njegovih emanacija
Pa ti zamisli sad koliko toga ima i koji je to pos'o
A sad ozbiljno; slazem se sa tobom, mislim da sam nesto slicno napisala u svom prvom postu na ovu temu. Dakle iz toga logicno proizilazi.....kad postujes sve ono sto On jeste, evo sad cu opet reci Bradonja, onda je to neka vrsta meditacije, klanjanja Njemu..."Ljubi bliznjeg svog kao sebe samog.."A bliznji nisu samo familija, ma ima toga puno...uh koliko posla....Izgleda da je mnogo lakse sakriti se iza neke ustanove...
Uh ovo ce me kostati, osjecam to......

Pa ti zamisli sad koliko toga ima i koji je to pos'o
A sad ozbiljno; slazem se sa tobom, mislim da sam nesto slicno napisala u svom prvom postu na ovu temu. Dakle iz toga logicno proizilazi.....kad postujes sve ono sto On jeste, evo sad cu opet reci Bradonja, onda je to neka vrsta meditacije, klanjanja Njemu..."Ljubi bliznjeg svog kao sebe samog.."A bliznji nisu samo familija, ma ima toga puno...uh koliko posla....Izgleda da je mnogo lakse sakriti se iza neke ustanove...
Uh ovo ce me kostati, osjecam to......
- stella_k
Ovo je izvuceno iz konteksta...ne zvuci bas smisleno, eh!?CiCiban wrote:In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.:D
- CiCiban
ahhh
a tek ovo
There is a theory which states that if ever anybody discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.
- morti
CiCiban wrote:There is a theory which states that if ever anybody discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.
-
digger
Jebes teoriju. Tihic je ovo prakticno potvrdio. Sve je manje-vise bizarre and inexplicable.CiCiban wrote:There is a theory which states that if ever anybody discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.
-
penda
KO TO IMA PRAVO DA NAS PROGLASI HERETICIMA, ATEISTIMA, BEZBOZNICIMA, ILI KAKO GOD!? SVAKA CAST LJUDIMA KOJI IMAJU SVOJ STAV, NE SAMO PO PITANJU VJERE...TO JE ZNAK( DOBAR, NARAVNO
) DA IMAJU MALO MOZGA U GLAVI...VJERA NIJE U USTANOVI VEC U SRCU, ONA SE ZIVI SVAKI DAN,STALNO, A NE SAMO S VREMENA NA VRIJEME( ZAVISNO OD RASPOREDA BOGOMOLJA)...TI KOJI SE BUSAJU DA SU VJERNICI( MADA MENI ZAPRAVO NIJE JASNO STA TACNO HOCE DA ISTAKNU) SU NAJMANJE LJUDI...TACNO, NAJLAKSE SE DRZATI "INSTRUKCIJA" ZATO STO BILO KAKAV DRUGACIJI STAV DOVODI COVJEKA U SITUACIJU DA BUDE DRUGACIJI, A BITI DRUGACIJI ZNACI BITI NA PUCOMETU "NORMALNIH"...SLAZEM SE DA JE VJERA, SA SVIM KAZNAMA I PRIJETNJAMA, ZAPRAVO SAMO IDEJA KAKO DRZATI RAJU POD KONTROLOM ,OPRAVDAVATI ZLODJELA( KROZ ISTORIJU) U IME BOGA! STRASNO JE KAKVI SU SE SVE ZLOCINI NAPRAVILI U IME TOG BOGA...I ONDA ONI NAMA NESTO HOCE DA KAZU...KAO VEGETARIJANAC STALNO SAM U SITUACIJI DA MI LJUDI POSTAVLJAJU NEBULOZNA PITANJA, DA "BRINU" O MOM ZDRAVLJU...SAMO ZATO STO SU MOJI STAVOVI MALO DRUGACIJI( U ISTO VRIJEME, NIKADA NISAM NIJEDNOG OD NJIH PITALA ZASTO JEDU MESO ILI BILO STA SLICNO)...BEZ IZUZETKA,LJUDI KOJU SU ,HAJ RECIMO ATEISTI, NIKADA, ALI NIKADA NE PITAJU " VJERNIKE" ZASTO UOPSTE IDU U DZAMIJE ILI CRKVE, NE PREISPITUJU TU NJIHOVU VJERU...DOK KOD OVIH TO, NA ZALOST, NIJE SLUCAJ...
MOJA VJERA JE MOJA PORODICA, LJUBAV PREMA ZIVOTINJAMA, PRIRODI, MOJA VJERA JE NE POVRIJEDITI NIKOGA, OPROSTITI, MOJA VJERA JE PRVA JUTARNJA KAFA, PARTIJA REMIJA SA JARANICOM, DOBRA KLOPA I JOS BOLJA MUZIKA...A ONI NEK SE NAD SOBOM ZABRINU, KAMO SRECE DA IH JE VISE NA NASOJ STRANI
MOJA VJERA JE MOJA PORODICA, LJUBAV PREMA ZIVOTINJAMA, PRIRODI, MOJA VJERA JE NE POVRIJEDITI NIKOGA, OPROSTITI, MOJA VJERA JE PRVA JUTARNJA KAFA, PARTIJA REMIJA SA JARANICOM, DOBRA KLOPA I JOS BOLJA MUZIKA...A ONI NEK SE NAD SOBOM ZABRINU, KAMO SRECE DA IH JE VISE NA NASOJ STRANI
-
King Kikapu
,PITARKA_SA wrote: upravo,vjera se osjeca u srcu,dusi a nebi trebala da se nasljedjuje kao sto se kod nas u praxi radi npr.roditelji muslimani,djete se rodi i od malena ga uce vjeroavnju u Allaha.zar nebi trebao svako da odluci u koga i u sta ce da vjeruje??????????? a ne da to bude nasljedno??
ne nasljedjuje se od roditelja vjera, vec religija. vjera je intiman odnos covjeka prema Bogu, Apsolutu, Natprirodnom, a religija uredjen i propisan sistem obreda i tekstova kojima se najcesce uspostavlja hijerarhija u odredjenoj zajednici identicnih vjerskih opredjeljenja.
-
mosor1
A posljedica je da vecina religioznih ljudi uopce nisu vjernici, nego (u najboljem slucaju) praznovjerni.King Kikapu wrote:,PITARKA_SA wrote: upravo,vjera se osjeca u srcu,dusi a nebi trebala da se nasljedjuje kao sto se kod nas u praxi radi npr.roditelji muslimani,djete se rodi i od malena ga uce vjeroavnju u Allaha.zar nebi trebao svako da odluci u koga i u sta ce da vjeruje??????????? a ne da to bude nasljedno??
ne nasljedjuje se od roditelja vjera, vec religija. vjera je intiman odnos covjeka prema Bogu, Apsolutu, Natprirodnom, a religija uredjen i propisan sistem obreda i tekstova kojima se najcesce uspostavlja hijerarhija u odredjenoj zajednici identicnih vjerskih opredjeljenja.
- stella_k
penda wrote:KO TO IMA PRAVO DA NAS PROGLASI HERETICIMA, ATEISTIMA, BEZBOZNICIMA, ILI KAKO GOD!? SVAKA CAST LJUDIMA KOJI IMAJU SVOJ STAV, NE SAMO PO PITANJU VJERE...TO JE ZNAK( DOBAR, NARAVNO) DA IMAJU MALO MOZGA U GLAVI...VJERA NIJE U USTANOVI VEC U SRCU, ONA SE ZIVI SVAKI DAN,STALNO, A NE SAMO S VREMENA NA VRIJEME( ZAVISNO OD RASPOREDA BOGOMOLJA)...TI KOJI SE BUSAJU DA SU VJERNICI( MADA MENI ZAPRAVO NIJE JASNO STA TACNO HOCE DA ISTAKNU) SU NAJMANJE LJUDI...TACNO, NAJLAKSE SE DRZATI "INSTRUKCIJA" ZATO STO BILO KAKAV DRUGACIJI STAV DOVODI COVJEKA U SITUACIJU DA BUDE DRUGACIJI, A BITI DRUGACIJI ZNACI BITI NA PUCOMETU "NORMALNIH"...SLAZEM SE DA JE VJERA, SA SVIM KAZNAMA I PRIJETNJAMA, ZAPRAVO SAMO IDEJA KAKO DRZATI RAJU POD KONTROLOM ,OPRAVDAVATI ZLODJELA( KROZ ISTORIJU) U IME BOGA! STRASNO JE KAKVI SU SE SVE ZLOCINI NAPRAVILI U IME TOG BOGA...I ONDA ONI NAMA NESTO HOCE DA KAZU...KAO VEGETARIJANAC STALNO SAM U SITUACIJI DA MI LJUDI POSTAVLJAJU NEBULOZNA PITANJA, DA "BRINU" O MOM ZDRAVLJU...SAMO ZATO STO SU MOJI STAVOVI MALO DRUGACIJI( U ISTO VRIJEME, NIKADA NISAM NIJEDNOG OD NJIH PITALA ZASTO JEDU MESO ILI BILO STA SLICNO)...BEZ IZUZETKA,LJUDI KOJU SU ,HAJ RECIMO ATEISTI, NIKADA, ALI NIKADA NE PITAJU " VJERNIKE" ZASTO UOPSTE IDU U DZAMIJE ILI CRKVE, NE PREISPITUJU TU NJIHOVU VJERU...DOK KOD OVIH TO, NA ZALOST, NIJE SLUCAJ...
Pendo, svaka ti cast!
- stella_k
Moram se dopuniti...ne znam jeste li vi tako razmisljali..
Kad sa vjernikom bilo koje zvanicne religije razgovarate, vrlo cesto pred vas prostru citate nekih "Zvucnih" imena.
Nikada mi nije bilo jasno zbog cega, a mene je uvijek zanimalo samo njihovo misljenje.
Svaka knjiga se moze procitati, tumacenje i shvatanje iste knjige samo zavisi od trenutnog stanja i orjentacije citaoca.
Ljudsku misao koja nije "proknjizena" mozes uhvatiti samo u par trenutaka; e ta ljudska misao nas sasvim malih i obicnih me je uvijek zanimala.
Da ne budem shvacena pogresno; ja ne smatram kao neki "od vjere" da u zivotu treba samo jednu Knjigu procitati.
Mir i svako dobro

Kad sa vjernikom bilo koje zvanicne religije razgovarate, vrlo cesto pred vas prostru citate nekih "Zvucnih" imena.
Nikada mi nije bilo jasno zbog cega, a mene je uvijek zanimalo samo njihovo misljenje.
Svaka knjiga se moze procitati, tumacenje i shvatanje iste knjige samo zavisi od trenutnog stanja i orjentacije citaoca.
Ljudsku misao koja nije "proknjizena" mozes uhvatiti samo u par trenutaka; e ta ljudska misao nas sasvim malih i obicnih me je uvijek zanimala.
Da ne budem shvacena pogresno; ja ne smatram kao neki "od vjere" da u zivotu treba samo jednu Knjigu procitati.
Mir i svako dobro
- stella_k
Moram se dopuniti...ne znam jeste li vi tako razmisljali..
Mir i svako dobro

Mir i svako dobro
-
King Kikapu
a Bog postaje fetismosor1 wrote:A posljedica je da vecina religioznih ljudi uopce nisu vjernici, nego (u najboljem slucaju) praznovjerni.King Kikapu wrote:,PITARKA_SA wrote: upravo,vjera se osjeca u srcu,dusi a nebi trebala da se nasljedjuje kao sto se kod nas u praxi radi npr.roditelji muslimani,djete se rodi i od malena ga uce vjeroavnju u Allaha.zar nebi trebao svako da odluci u koga i u sta ce da vjeruje??????????? a ne da to bude nasljedno??
- Sinapsa
pa onda taj Bog najvise mrzi klasicne vjernike_BosanaC wrote:Mozda ce ovaj post biti dovoljan za citavu jednu novu temu, ali ja se nadam da mi autor nece zamjeriti sto cu se nadovezati na njegov uvod.
- Sinapsa
evo da i ja potpisem.......penda wrote:KO TO IMA PRAVO DA NAS PROGLASI HERETICIMA, ATEISTIMA, BEZBOZNICIMA, ILI KAKO GOD!? SVAKA CAST LJUDIMA KOJI IMAJU SVOJ STAV, NE SAMO PO PITANJU VJERE...TO JE ZNAK( DOBAR, NARAVNO) DA IMAJU MALO MOZGA U GLAVI...VJERA NIJE U USTANOVI VEC U SRCU, ONA SE ZIVI SVAKI DAN,STALNO, A NE SAMO S VREMENA NA VRIJEME( ZAVISNO OD RASPOREDA BOGOMOLJA)...TI KOJI SE BUSAJU DA SU VJERNICI( MADA MENI ZAPRAVO NIJE JASNO STA TACNO HOCE DA ISTAKNU) SU NAJMANJE LJUDI...TACNO, NAJLAKSE SE DRZATI "INSTRUKCIJA" ZATO STO BILO KAKAV DRUGACIJI STAV DOVODI COVJEKA U SITUACIJU DA BUDE DRUGACIJI, A BITI DRUGACIJI ZNACI BITI NA PUCOMETU "NORMALNIH"...SLAZEM SE DA JE VJERA, SA SVIM KAZNAMA I PRIJETNJAMA, ZAPRAVO SAMO IDEJA KAKO DRZATI RAJU POD KONTROLOM ,OPRAVDAVATI ZLODJELA( KROZ ISTORIJU) U IME BOGA! STRASNO JE KAKVI SU SE SVE ZLOCINI NAPRAVILI U IME TOG BOGA...I ONDA ONI NAMA NESTO HOCE DA KAZU...KAO VEGETARIJANAC STALNO SAM U SITUACIJI DA MI LJUDI POSTAVLJAJU NEBULOZNA PITANJA, DA "BRINU" O MOM ZDRAVLJU...SAMO ZATO STO SU MOJI STAVOVI MALO DRUGACIJI( U ISTO VRIJEME, NIKADA NISAM NIJEDNOG OD NJIH PITALA ZASTO JEDU MESO ILI BILO STA SLICNO)...BEZ IZUZETKA,LJUDI KOJU SU ,HAJ RECIMO ATEISTI, NIKADA, ALI NIKADA NE PITAJU " VJERNIKE" ZASTO UOPSTE IDU U DZAMIJE ILI CRKVE, NE PREISPITUJU TU NJIHOVU VJERU...DOK KOD OVIH TO, NA ZALOST, NIJE SLUCAJ...
- CiCiban
penda wrote:BEZ IZUZETKA,LJUDI KOJU SU ,HAJ RECIMO ATEISTI, NIKADA, ALI NIKADA NE PITAJU " VJERNIKE" ZASTO UOPSTE IDU U DZAMIJE ILI CRKVE, NE PREISPITUJU TU NJIHOVU VJERU...DOK KOD OVIH TO, NA ZALOST, NIJE SLUCAJ...
penda wrote: VJERA NIJE U USTANOVI VEC U SRCU, ONA SE ZIVI SVAKI DAN,STALNO, A NE SAMO S VREMENA NA VRIJEME( ZAVISNO OD RASPOREDA BOGOMOLJA)...TI KOJI SE BUSAJU DA SU VJERNICI( MADA MENI ZAPRAVO NIJE JASNO STA TACNO HOCE DA ISTAKNU) SU NAJMANJE LJUDI...TACNO, NAJLAKSE SE DRZATI "INSTRUKCIJA"
-
King Kikapu
a sta je klasicni vjernik?Sinapsa wrote:
pa onda taj Bog najvise mrzi klasicne vjernikeslazes li se?