umro je mostar wrote:E ovako jedan problem na kojeg malo ko obraca paznju i malo ko se sa tim problemom bavi je problem ¹kolovanja djece iz mje¹anih brakova.
Dakle koji jezik da ta djeca uèe, koju istoriju, historiju ili povijest itd.
Problem je u tome npr. ako u Mostaru dodje do sklapanja braka izmedju Hrvatice sa zapada i Bosnjaka sa istoka, ili u Sarajevu izmedju Srbina iz Lukavice i Bosnjakinje sa Grbavice. Sta se onda desava. Kako omoguciti toj djeci skolovanje, i kako drzava svojim mehanizmom moze da zastiti brak tih ljudi? Jednostavno zivimo u takvoj zemlji gdje pristanak na skolovanje djece po "njihovom" nastavnom planu i programu znaci gubitak casti na neki nacin, jer recimo tesko je Bosnjaku iz Sarajeva pristati na to da mu dijete uci da mu je domovina Srbija, a bogami i Srbinu iz Lukavice da ja Alija bio narodni heroj.
Na kraju se kao jedino rjesenje za ovakvu vrstu brakova namece odlazak u inostranstvo, a samo zbog toga sto drzava nije u stanju i ne zeli, zbog klero-nacionalnih razloga da rijesi ovo pitanje.
zasto se ne uvede nastavni plan i program za gradjane, za one koji ne pripadaju nijednom plemenu, za djecu koja ne mogu staviti kraj svog imena odrednicu Bosnjak, Srbin ili Hrvat? Ovo je ozbiljan problem u ovoj zemlji, a nikog, apsolutno nikoga ne zanima.
Glupo je reci, ako te voli onda ce pristati na to da dijete uci po tvom nastavnom planu i programu, jer to nema veze sa pamecu, jer nece pristati na to i ni ja ne bi pristao ma koliko nekoga volio, jer jednostavno ne bi mogao dozvoliti da moje dijete uci npr. da je HVO branio Mostar, kad ja znam sta je radio. Dakle nema tu onoga ako te voli pristace, jer nece, jer je to u danasnjoj BiH gazenje vlastitog dostojanstva, slozio se neko ili ne, ali je tako.
Isto tako recimo moze se reci neka ide u skolu gdje budete zivili. OK, uredu. Sta cemo s Mostarom? Tu opet imas mogucnost izbora?
Kako skolovati djecu iz mjesanih brakova?
prvo, jedino ispravno rjesenje, ne samo u vezi ovog problema, je privatno skolovanje. drzava je banda i ovako i onako i nema sta da trazi u skolovanju djece ma koje nacionalnosti.
drugo, ovo se postavlja samo kao sekundarni problem, glavno je da dijete uci, a sto nauci nesto pogresno, nije tolika steta koliko bi bila steta da nikako ne uci. uostalom istorija bi trebala biti izborna nastava, neka dijete pokaze prvo da voli matematiku, lako cemo sa povijesti, kulturom i slicnim pizdarijama.
trece, lako se oduciti od stvari. ja sam nekada znao valenciju svih elemenata u periodnom sistemu, pa vise ne znam jer mi ne treba. nekada su nas ucili da pricamo srpskohrvatskim i da smo braca pa se svi od toga lako, jedvacekajuci i brzo oducise.