Kočenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
gaius

Post by gaius »

e možda je gluposti.. pisali su ljudi u Auto klubu o tome.. kažem opet... možda je glupost ali meni pros. potrošnja pada kada kočim motorom..
r5gtt

Post by r5gtt »

gaius wrote:e možda je gluposti.. pisali su ljudi u Auto klubu o tome.. kažem opet... možda je glupost ali meni pros. potrošnja pada kada kočim motorom..
Pa naravno da pada... jer se (ukoliko imas motor sa el. ubrizgavanjem) dotok goriva prekida u trenucima kada "kocis motorom"... to cijelo vrijeme i govorim... :roll:
Vrlo lako to mozes provjeriti ako imas on-board computer u autu... u tim trenucima fino pise 0.0 l/100km... dok u leru (dok stojis) ocitava 0.7 ili 0.9 l/h sa klimom do 1.1 l/h...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

e hajde mi sada objasnite:

jel se ugasi kada ga presaltam iz 5 u 4 i obrtaji odu sa 3000 na 4500 rpm? ili kada ga presaltam iz pete u drugu i obrtaji skoce sa 2000 na 6500?

glup sam neznam pojasnite mi
gaius

Post by gaius »

pa očigledno da se ne ugasi nego se zaustavi dotok goriva s obzirom da nema potrebe za gorivom :) ovo je amatersko objašnjenje ali izgleda da je tako :)
Fair Life

Post by Fair Life »

gaius wrote:e možda je gluposti.. pisali su ljudi u Auto klubu o tome.. kažem opet... možda je glupost ali meni pros. potrošnja pada kada kočim motorom..
Normalno... cim skines nogu sa papucice za gas potrosnja pada... a moras skinuti da bi kocio.
r5gtt

Post by r5gtt »

The_Flyer2002 wrote:e hajde mi sada objasnite:

jel se ugasi kada ga presaltam iz 5 u 4 i obrtaji odu sa 3000 na 4500 rpm? ili kada ga presaltam iz pete u drugu i obrtaji skoce sa 2000 na 6500?

Ne ugasi se nego se prekida dovod goriva....
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

pa ako nema goriva kako moze da radi?

to znaci da auto ide bez goriva??
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Pod pojmom ugasen motor, uzmi motor koji se ne vrti. Pri kocenju masinom motor nije "ugasen", tj. vrti se, ali ne trosi gorivo. Sve sto tada motor radi je nabijanje pritiska u cilindrima i na taj nacni pravi otpor okretanju motora. Jednostavnije receno, motor pokusava da se ugasi (tj. da se zaustavi) i na taj nacin "koci"... :) Ovaj rad "na prazno", osim stednje goriva ima jos dobrih strana i generalno je dobar za masinu, a ni na koji nacin joj ne steti...
r5gtt

Post by r5gtt »

BigusDickus wrote:

Pod pojmom ugasen motor, uzmi motor koji se ne vrti. Pri kocenju masinom motor nije "ugasen", tj. vrti se, ali ne trosi gorivo. Sve sto tada motor radi je nabijanje pritiska u cilindrima i na taj nacni pravi otpor okretanju motora. Jednostavnije receno, motor pokusava da se ugasi (tj. da se zaustavi) i na taj nacin "koci"... :) Ovaj rad "na prazno", osim stednje goriva ima jos dobrih strana i generalno je dobar za masinu, a ni na koji nacin joj ne steti...
Ja se iskreno nadam da je konacno jasnije....
Hendrix

Post by Hendrix »

Neki ljudi predstavljaju kočenje motorom kao najpogubniju stvar za njega?!?!A što onda u knjižicama svih modernih auta preporučuju kočenje motorom?Evo kod mene u punta "kočenje motorom je najefikasnije pri brzinama od 40-90 km/h".Drugo je kočenje kad iz 4 uvaljaš u drugu pa opteretiš motor ali to i nije neko kočenje to je više čupanje.Dok god se motor drži u dozvoljenim obrtajima ništa mu neće biti i ja kočim motorom često ali kočnica je ipak glavna.Bruka vozača vidi kočenje kao znak slabosti,ko ono prepo se pa koči stalno što je meni šega pravo.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

@svi koji mi pokusavaju "objasniti"
to znaci da svaki put cim pustim gas potrosnja je 0 ???????

@hendrix
najgori su oni koji "stede" kocnice pa uspore saltajuci u manju brzinu a vozac iz njih i nezna da usporavaju i ovaj prvi se ljuti ko "vidi budale"
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Da, ako ne kočiš, ne držiš kvačilo i ne izbacuješ iz brzine. Uzmi neko auto kojem kompjuter mjeri trenutnu potrošnju pa se sam uvjeri.
mothertruckers

Post by mothertruckers »

The_Flyer2002 wrote:@svi koji mi pokusavaju "objasniti"

@hendrix
najgori su oni koji "stede" kocnice pa uspore saltajuci u manju brzinu a vozac iz njih i nezna da usporavaju i ovaj prvi se ljuti ko "vidi budale"
Joj Flyer puste te sto lupetaju, jos ce te i ubijediti da motor ne trosi kad kocis motorom. Kakva glupost, nemam rijeci! Gdje ste to vidjeli da motor ne trosi kad pustis gas?
dugi

Post by dugi »

mothertruckers wrote:
The_Flyer2002 wrote:@svi koji mi pokusavaju "objasniti"

@hendrix
Joj Flyer puste te sto lupetaju, jos ce te i ubijediti da motor ne trosi kad kocis motorom. Kakva glupost, nemam rijeci! Gdje ste to vidjeli da motor ne trosi kad pustis gas?
Momak ti si ocito zalutao ovde.
Da, motor trosi 0,0l kad kocis motorom, objasnjenje imas par postova iznad. Hajde ti nas sto lupetamo pokusaj uvjeriti u suprotno, argumentima.
gaius

Post by gaius »

joj matere mi moram uslikati kočenje motorom i šta pokazuje comp. pa poslati ovdje.. inače i meni u servisnoj za passata preporučuje kočenje motorom.. kaže.. štede se kočnice.. štedi se gorivo..
icatenej

Post by icatenej »

Bre ljudi, kod svakog od danasnjih motora sa elektronskim ubrizgavanjem, elektronika prekida dotok goriva kad otpustite gas ukoliko menjac nije u leru ili ukoliko ne drzte pritisnuto kvacilo. Uostalom, ubacite auto u prvu, krenite i onda pustite gas. Ako ste na ravnom, posle nekoliko metara, auto ce da stane i da se ugasi i to svi mi ovde znamo, jel da? A zasto? Pa upravo zato sto je prekinut dotok goriva a sila inercije vise nije dovoljna da potre razlicite sile trenja.
Svi proizvodjaci preporucuju kocenje motorom (bar ja ne videh ni jedno uputstvo za upotrebu gde to ne pise) - ovde se ogranicavam na vozila sa manuelnim menjacem, ne znam sta preporucuju kod automatika.
Hendrix

Post by Hendrix »

Opet sve i zavisi od navike vozača.Ja naprimjer imam jarana kojeg u 5-6 godina otkako vozi nikad nisam vidio da koči motorom,ko da i ne zna da to postoji.Imam i još jednog ,koji tunira auta ali on sa samoventilirajućim diskovima ko na formuli koči svakih pola metra i naravno kočnice to mogu izdržati jer su trka i pravljene.Ja opet gledam tu neku sredinu,jer ljeti ako kočim svakih pola metra kočnice nakon nekog vremena znatno oslabe,i nije baš ugodno kad stisneš a ono ništa.
Zavoravih spomenuti i komšiju idiota sa BMW kockom,on ulazi kod sebe pred garažu pod ručnom ,tako da ima svakakvih kočenja :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

icatenej wrote:Bre ljudi, kod svakog od danasnjih motora sa elektronskim ubrizgavanjem, elektronika prekida dotok goriva kad otpustite gas ukoliko menjac nije u leru ili ukoliko ne drzte pritisnuto kvacilo. Uostalom, ubacite auto u prvu, krenite i onda pustite gas. Ako ste na ravnom, posle nekoliko metara, auto ce da stane i da se ugasi i to svi mi ovde znamo, jel da? A zasto? Pa upravo zato sto je prekinut dotok goriva a sila inercije vise nije dovoljna da potre razlicite sile trenja.
Svi proizvodjaci preporucuju kocenje motorom (bar ja ne videh ni jedno uputstvo za upotrebu gde to ne pise) - ovde se ogranicavam na vozila sa manuelnim menjacem, ne znam sta preporucuju kod automatika.
evo ima nekih 20 min da sam ovo probo. auto se nije ugasilo.
auto je 2000 toyota corolla 1.8 16v 5 brzina.

nacero ga do crvenog i pustio gas. nista nisam diro. kad je auto usporilo nastavilo je raditi i ici oko 10-15kmh
Qler

Post by Qler »

ovako kada ides u 1. brzini bez gasa motor radi pod kompresijom, tj nece se ugasiti. to je najuocljivije kod dizela. ja sam sa mercedesom 190E vozio u 2. bez gasa, tj krenem u 1. kada ustali brzinu prebacim ga lagano u 2. i on nastavi, ali to je samo pod kompresijom. ide nekih 15km/h.

Mozda se nisam strucno izrazio, nemojte mi zamjeriti, ali UGRUBO je tako :D:D
mothertruckers

Post by mothertruckers »

dugi wrote: Momak ti si ocito zalutao ovde.
Da, motor trosi 0,0l kad kocis motorom, objasnjenje imas par postova iznad. Hajde ti nas sto lupetamo pokusaj uvjeriti u suprotno, argumentima.
Mozda sam zalutao ali barem ne valjam gluposti kao ti. Motor ne trosi gorivo samo kad je ugasen i tacka. Sta ti mislis odakle auto dobija energiju za grijanje, hladjenje, svjetla, elektroniku, itd? Od motora, naravno. A da bi motor proizveo energiju mora da radi, makar sa minimalnom potrosnjom goriva. Po tebi u autu bi nestalo grijanja, svjetla i sta ja znam cega jos kad se vozi na dugim nizbrdicama jer jeboga ti, kad motor neradi onda se ni ne grije niti proizvodi struju, je li tako? Daj bolan ne provaljuj se vise.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

mothertruckers wrote:
Mozda sam zalutao ali barem ne valjam gluposti kao ti. Motor ne trosi gorivo samo kad je ugasen i tacka. Sta ti mislis odakle auto dobija energiju za grijanje, hladjenje, svjetla, elektroniku, itd? Od motora, naravno. A da bi motor proizveo energiju mora da radi, makar sa minimalnom potrosnjom goriva. Po tebi u autu bi nestalo grijanja, svjetla i sta ja znam cega jos kad se vozi na dugim nizbrdicama jer jeboga ti, kad motor neradi onda se ni ne grije niti proizvodi struju, je li tako? Daj bolan ne provaljuj se vise.
Wow, ovolika kolicina neznanja, u samo jednom postu... :D
dugi

Post by dugi »

mothertruckers wrote:
:lol: :lol: i opet :lol: :lol:

Da znas pola koliko ne znas bio bi strucnjak u oblasti automobilizma. Hajde mi objasni kako to motor proizvodi struju :lol: nesto kao agregat :D ili??? Drugi put razmisli prije nego sto izvalis ovakvu glupost.

Motor kad radi preko remenja pogoni pomocne agregate, alternator, vodenu pumpu itd... Alternator puni akumulator strujom i odatle energija za elektricne potrosace. Vodena pumpa pokrece vodu kroz sistem za hladjenje motora, uljna pumpa ulje za podmazivanje. Kad motor radi on preko mjenjaca i poluosovina pokrece i tockove :D
E sad kad auto vozis niz dugu nizbrdicu, ubacis ga u brzinu i pustis gas. Posto je veca sila ubrzanja na tockovima nego sila kojom motor "koci" tj.pokusava da se ugasi, znaci vidi cuda :o obrnutim redom sad tockovi pokrecu poluosovine i preko mjenjaca pokrecu motor. Motor preko remenja pokrece pomocne agregate, alternator puni akumulator i zamisli ima struje u autu, uljna pumpa "gura" ulje koje podmazje motor, vodena pumpa vodu koja ga motor hladi ili koja grije kabinu prije hladjenja. I to sve vidi opet cuda bez potrosnje goriva :? :lol:

Nadam se da ces ovo shvatiti, za jednu godinu
mothertruckers

Post by mothertruckers »

dugi wrote: :lol: :lol: i opet :lol: :lol:

Da znas pola koliko ne znas bio bi strucnjak u oblasti automobilizma. Hajde mi objasni kako to motor proizvodi struju :lol: nesto kao agregat :D ili??? Drugi put razmisli prije nego sto izvalis ovakvu glupost.

Motor kad radi preko remenja pogoni pomocne agregate, alternator, vodenu pumpu itd... Alternator puni akumulator strujom i odatle energija za elektricne potrosace. Vodena pumpa pokrece vodu kroz sistem za hladjenje motora, uljna pumpa ulje za podmazivanje. Kad motor radi on preko mjenjaca i poluosovina pokrece i tockove :D
E sad kad auto vozis niz dugu nizbrdicu, ubacis ga u brzinu i pustis gas. Posto je veca sila ubrzanja na tockovima nego sila kojom motor "koci" tj.pokusava da se ugasi, znaci vidi cuda :o obrnutim redom sad tockovi pokrecu poluosovine i preko mjenjaca pokrecu motor. Motor preko remenja pokrece pomocne agregate, alternator puni akumulator i zamisli ima struje u autu, uljna pumpa "gura" ulje koje podmazje motor, vodena pumpa vodu koja ga motor hladi ili koja grije kabinu prije hladjenja. I to sve vidi opet cuda bez potrosnje goriva :? :lol:

Ja glupana bog te jebo. To to je isto kao da si rekao da hidrocentrala ne proizvodi struju pa cemu onda sluze transformatori, dalekovodi i sta ja znam sta sve.
You stupid fuck, motor proizvodi svu energiju u automobilu ukljucujuci struju, grijanje/hladjenje, pogon i sve ostalo. Kazes "motor preko remenja pokrece agregate... itd" pa ko onda pokrece remenje? Motor, naravno. Znaci bez motora nema ni struje, je li tako?
Drugo, kako to ti mislis da se auto grije ako ne na motor?! Motor svu energiju dobija od eksplozije goriva od cega vecina ode na toplotu. Onda pomocni mehanizmi hlade motor sa tekucinom a takva zagrijana tekucina se koristi i za grijanje putnika. Kako ti kazes kod kocenja motorom auto ne trosi gorivo to onda znaci da nema ni grijanja jer se motor uopste ne zagrijava. Od kako se Yugo 45 prestao proizvoditi nisam cuo da se ikad iko smrznuo zimi vozeci nizbrdo i koceci motorom.
Ako si svoje znanje stekao citajuci HR auto-klub onda se potrudi da ga sto prije zaboravis. Auto-klub i ostali auto magazini iz ex YU samo prepisuju najeftinije clanke iz propalih novina sa zapada.
Nauci ponesto na: http://www.bankspower.com/tech_howexhaustbrakeworks.cfm, mozda ti i pomogne.
Cinjenica je da auto skoro ne trosi gorivo kod kocenja motorom. Medjutim velika je razlika izmedju skoro i nikako. Taman da je skoro i pola kapi na 100 km to ipak nije 0.
dugi

Post by dugi »

mothertruckers wrote:
dugi wrote: :lol: :lol: i opet :lol: :lol:

Ja glupana bog te jebo. To to je isto kao da si rekao da hidrocentrala ne proizvodi struju pa cemu onda sluze transformatori, dalekovodi i sta ja znam sta sve.
You stupid fuck, motor proizvodi svu energiju u automobilu ukljucujuci struju, grijanje/hladjenje, pogon i sve ostalo. Kazes "motor preko remenja pokrece agregate... itd" pa ko onda pokrece remenje? Motor, naravno. Znaci bez motora nema ni struje, je li tako?
Drugo, kako to ti mislis da se auto grije ako ne na motor?! Motor svu energiju dobija od eksplozije goriva od cega vecina ode na toplotu. Onda pomocni mehanizmi hlade motor sa tekucinom a takva zagrijana tekucina se koristi i za grijanje putnika. Kako ti kazes kod kocenja motorom auto ne trosi gorivo to onda znaci da nema ni grijanja jer se motor uopste ne zagrijava. Od kako se Yugo 45 prestao proizvoditi nisam cuo da se ikad iko smrznuo zimi vozeci nizbrdo i koceci motorom.
Ako si svoje znanje stekao citajuci HR auto-klub onda se potrudi da ga sto prije zaboravis. Auto-klub i ostali auto magazini iz ex YU samo prepisuju najeftinije clanke iz propalih novina sa zapada.
Nauci ponesto na: http://www.bankspower.com/tech_howexhaustbrakeworks.cfm, mozda ti i pomogne.
Cinjenica je da auto skoro ne trosi gorivo kod kocenja motorom. Medjutim velika je razlika izmedju skoro i nikako. Taman da je skoro i pola kapi na 100 km to ipak nije 0.
:lol: :lol: Molim te objasni mi koji to POMOCNI MEHANIZMI hlade motor?
Pa nisam ni ja cuo da postoji tolika nizdrdica da se zagrijan motor moze ohladiti na njoj, pa covjece to bi bili idealni uslovi za voznju, vozis se a ne trosis gorivo :D

Ova ti je jos bolja citiram:" Kazes "motor preko remenja pokrece agregate... itd" pa ko onda pokrece remenje? Motor, naravno. :lol:
Pobijas moje misljenje potvrdivanjem mog misljenja, pa ti si ziva legenda :lol:
Ja ti lijepo objasnio obnuti smjer kretanja, kad se motor umjesto gorivom fakticki pogoni tockovina tj. silom inercije, a ti opet po svom. Znaci prilikom kocenja motorom motor radi i pokrece sve pomocne agregate, motor nije ugasen, kontas ili :?
Mozda ti ipak treba vise od godine da skontas ovo, ipak sam precijenio tvoje umne sposobnosti :?

btw. znanje sam sticao praxom, citanjem i shvatanjem onog sto sam citao.
Za razliku od nekih, necemo reci kojih 8)
Last edited by dugi on 22/08/2005 15:40, edited 4 times in total.
reaktor

Post by reaktor »

glede kocenja... uvijek motorom... uvijek manuelni mjenjac... automatici su shit, doduse triptronike nisam probao...
glede potrosnje... tacno je da novi motori imaju prekid u dovodu goriva kada su u "modu" kocenja... dakle, pustis papucicu gasa, kompjuter prepoznaje kocenje motorom, zatvara dotok goriva i drzi ga zatvorenim dok broj obrtaja motora ne padne na, recimo 1200 o/min, nakon toga se ponovo ukljucije dotok goriva...
najbolje je kombinirati obje metode kocenja, kocnicama i motorom, zaviso od situacije... ipak, nove metode voznje kazu... motor je za ubrzavanje, kocnice za kocenje... kaze se da je najblja praksa kocnicama usporiti auto na potrebnu brzinu, a potom odabrati odgovarajuci stepen prijenosa... kaze se i da nije preporucljivo spustati stepen prijenosa dok je noga na papucici kocnice... za mene licno je ta tehnika malo cudna... ja nekako volim salati auto...
Post Reply