BHTelecom lopovluk....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
T

Post by T »

Prenj wrote: T,
site kompanije koja se bavi uslugama fiksne i mobilne telefonije nigdje ne rade niti mogu da rade djeca, jer podrazumijeva upotrebu kompleksnih tehnologija.
Mislio sam da ces shvatiti sta sam pokusao da ti kazem. InterNet sitteove danas prave djeca. Nije to vise tako "komplkesna tehnologija" kakva je bila prije 10-15 godina.
Prenj wrote: Njegov sadasnji jadan izgled u potpunosti je povezan sa tezom vecine forumasa, da u BHTelecomu radi treca liga strucnjaka i managera, jer da je drugacije, ovakav site ne bi bio moguc.
Ovaj site je SRAMOTA.
Pa, vec sam se slozio sa tobom da je sajt jako lose napravljen, i da moze neuporedivo bolje, ali opet ti ponavljam...nije tome razlog to sto nema ljudi koji znaju napraviti zanimljiviju/sadrzajniju/funkcionalniju/sareniju stranicu od ove trenutne. Ne negiram da je los izgled sajta povetzan sa tezom dijela forumasa da su u BH Telecomu trecerazredni strucnjaci, ali po meni, to je jednostavno rezultat lose InterNet reklame kompanije kao sto je BH Telecom.
T

Post by T »

nineac wrote:Telefon koji sam zvao je od državne institucije (nevažno koje, gdje s ekoristi panasonic star 15 godina),
... i drzavne institucije koriste kategoriju preusmjerenja a uz to jos imaju i kucne centrale koje im pruzaju sirok spektar mogucnosti.
Panasonic star 15 godina ima MFC biranje, sto je preduslov da korisnik moze na svom aparatu preusmjeriti dolazne pozive.
nineac wrote: i T nemoj nalaziti opravdanje za sve. Nekažem da neko mora biti savršen, ali ovo je previše.
nineac, ne trazim ja za sve opravdanje, samo ti pokusavam reci, da je objasnjenje za ono sto te zbunilo (poziv na fiksni a poruka "pretplatnik nedostupan") cesto puno jednostavnije od onog sto pomislimo u prvom trenutku.
nineac wrote: Nekažem da neko mora biti savršen, ali ovo je previše. I da, nemam ja šta napominjati radnicu.
radnica na salteru, gdje uplacujes telefon je radnica BH Posta a ne BH Telecoma...a ti kako hoces...sto se mene tice, ne moras je napominjati
nineac wrote: Ni oni mene ne napominju da uplatim telefon.
Opominju te...salju ti opomenu pred iskljucenje
nineac wrote: I drugo očito radiš u BH telecomu, kada tako znaš telefone i proceduru.
Imas pravo da sumnjas...
nineac wrote: Vidi s ekako radite, visiš cjeli dan an internetu, i trošiš novac od naših računa. Vi nise privatna kompaniaj da se možeš tako ponašati!
Ti opet kao Prenj(kad me maloprije isto tako prozivao) ... ako u pocetku svog posta sumnjas u jedno...ti to vec u drugom dijelu prihvatas kao fakt. Daj, smiri malo, i ako zelis postavi mi pitanje u vezi bilo cega sto te zanima...ako znam odgovor, pomoci cu ti...ako ne znam...Boze moj...ima ovdje jos ljudi koji se razumiju u ove stvari :)

P.S. i ne ljuti se na ljude koji ne dijele isto misljenje sa tobom
Prenj

Post by Prenj »

T wrote:
site kompanije koja se bavi uslugama fiksne i mobilne telefonije nigdje ne rade niti mogu da rade djeca, jer podrazumijeva upotrebu kompleksnih tehnologija.
Mislio sam da ces shvatiti sta sam pokusao da ti kazem. InterNet sitteove danas prave djeca. Nije to vise tako "komplkesna tehnologija" kakva je bila prije 10-15 godina.
Prenj wrote: Njegov sadasnji jadan izgled u potpunosti je povezan sa tezom vecine forumasa, da u BHTelecomu radi treca liga strucnjaka i managera, jer da je drugacije, ovakav site ne bi bio moguc.
Ovaj site je SRAMOTA.
Pa, vec sam se slozio sa tobom da je sajt jako lose napravljen, i da moze neuporedivo bolje, ali opet ti ponavljam...nije tome razlog to sto nema ljudi koji znaju napraviti zanimljiviju/sadrzajniju/funkcionalniju/sareniju stranicu od ove trenutne. Ne negiram da je los izgled sajta povetzan sa tezom dijela forumasa da su u BH Telecomu trecerazredni strucnjaci, ali po meni, to je jednostavno rezultat lose InterNet reklame kompanije kao sto je BH Telecom.

T,
Prije 15 godina? :roll:

Portal kompanije koja se bavi uslugama u ovoj oblasti je vrlo vazan generator prihoda i medij putem kojeg se obavlja ogroman broj usluga kompanije i NIGDJE ga ne rade djeca.
BH Telecomu ocito jos uvijek nije jasno znacenje takvog portala (a iz napisanog, ocito nije ni tebi) , sto samo pokazuje kakvi strucnjaci i manageri tamo rade.
Zadig

Post by Zadig »

dajte ba ga nesto pitamo, coek ocito ima neke info
:D
umjesto da ga nagovorimo da nam zaposli od ifete moje ibrinog malog,
vi se tu sa njim raspravljate
ccc.

:D :D
T

Post by T »

Portal kompanije koja se bavi uslugama u ovoj oblasti je vrlo vazan generator prihoda i medij putem kojeg se obavlja ogroman broj usluga kompanije i NIGDJE ga ne rade djeca.
BH Telecomu ocito jos uvijek nije jasno znacenje takvog portala (a iz napisanog, ocito nije ni tebi) , sto samo pokazuje kakvi strucnjaci i manageri tamo rade.
Prenj, zabolise me prsti ponavljajuci u kojem kontekstu sam ti spomenuo djecu, a pametan si i znam da si me razumio. Djecu spominjem, jer ti pokusavam reci da tehnologija pravljenja InterNet stranica nije neko mudro slovo, jer tu "tehnologiju" danas razvaljuju djeca.

Portal o kojem govoris, nije vazan izvor prihorda, jer se kompanija o kojoj pisemo rekalmira preko novina, radija, televizije, dzambo-plakata, kulturno-sportskih manifestacija, sportskih klubova, donatorskih akcija i sl. Dakle, nije vazan izvor prihoda, ali jeste u neku ruku, nesto sto bi trebalo da izgleda dosta bolje/funkcionalnije/sadrzajnije/sarenije itd

Prenj, ne smatraj svakoga ko se ne slaze sa tobom, "nestrucnjakom". Osim toga, ne stavljaj mi u usta rijeci koje nisam izgovorio.
Prenj

Post by Prenj »

T wrote:

Prenj, zabolise me prsti ponavljajuci u kojem kontekstu sam ti spomenuo djecu, a pametan si i znam da si me razumio. Djecu spominjem, jer ti pokusavam reci da tehnologija pravljenja InterNet stranica nije neko mudro slovo, jer tu "tehnologiju" danas razvaljuju djeca.

Portal o kojem govoris, nije vazan izvor prihorda, jer se kompanija o kojoj pisemo rekalmira preko novina, radija, televizije, dzambo-plakata, kulturno-sportskih manifestacija, sportskih klubova, donatorskih akcija i sl. Dakle, nije vazan izvor prihoda, ali jeste u neku ruku, nesto sto bi trebalo da izgleda dosta bolje/funkcionalnije/sadrzajnije/sarenije itd

Prenj, ne smatraj svakoga ko se ne slaze sa tobom, "nestrucnjakom". Osim toga, ne stavljaj mi u usta rijeci koje nisam izgovorio.
T,

davno je proslo vrijeme u kojem je internet koristen iskljucivo za reklamu.
Preko interneta se sada obavlja gomila posla i direktno ostvaruju golemi prihodi.
Preporucujem ti da se malo odmoris od ove teme, da malo prosurfas naokolo (ne moras daleko, cak i bliski komsiluk to sada radi kako treba), pa da onda diskutujemo.
Ljudski je grijesiti.
T

Post by T »

Prenj wrote: Preporucujem ti da se malo odmoris od ove teme, da malo prosurfas naokolo (ne moras daleko, cak i bliski komsiluk to sada radi kako treba), pa da onda diskutujemo.
Ljudski je grijesiti.
Hajde ti malo spusti loptu, prizemlji se iz oblaka kroz koje letis, i vrati se konkretnoj diskusiji.

Kako, sada vec "tapkamo u mjestu" sa ovim o cemu pisemo, mozes paraleno ubaciti jos neku temu u vezi tvojih zamjerki vezanih za temu.
Prenj

Post by Prenj »

T,

krenuli smo sa konkretnom diskusijom za koju ti ocito ne zelis da imas argumente. Tebi je internet ocito jos uvijek samo gomila sarenih slicica
Zasto nastavljati?
T

Post by T »

Prenj wrote:T,

krenuli smo sa konkretnom diskusijom za koju ti ocito ne zelis da imas argumente. Tebi je internet ocito jos uvijek samo gomila sarenih slicica
Zasto nastavljati?
Pa, ako tako mislis, onda je razgovor zaista besmislen :wink:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Dok se pojedine osobe(koje se kriju iza nick moderator :-) ) prepiru sa revolucionarno-demokratskim :-) dijelom forumasha ovdje ova dvojica(T i prenj) ko dva ovna na cupriji :D .Ja su skrenuli s teme ja valjaju gluposti ja im ego ne dozvoljava da malo popuste :lol: .
Zadig

Post by Zadig »

Bobi wrote:Dok se pojedine osobe(koje se kriju iza nick moderator :-) ) prepiru sa revolucionarno-demokratskim :-) dijelom forumasha ovdje ova dvojica(T i prenj) ko dva ovna na cupriji :D .Ja su skrenuli s teme ja valjaju gluposti ja im ego ne dozvoljava da malo popuste :lol: .
Nema se vremena za telekom kad je revolucija
:D
T

Post by T »

Bobi wrote:Dok se pojedine osobe(koje se kriju iza nick moderator :-) ) prepiru sa revolucionarno-demokratskim :-) dijelom forumasha ovdje ova dvojica(T i prenj) ko dva ovna na cupriji :D .Ja su skrenuli s teme ja valjaju gluposti ja im ego ne dozvoljava da malo popuste :lol: .
Ima i vecih ovnova...nekad se sami jave :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Stvarno je stranica Telecom.ba smijesna bez da ikoga vrijedjam. Samo cu se dotaci telefonskog imenika gdje mozes pretrazivati samo po prezimenu i telefonu. Sva slova su uzasno ruzna sa dizajnerskog aspekta. Prijame na SMS i MMS su na cistoj bijeloj strani.Zaista ko je pravio sa dizajnom nema blage veze. Sve to funkcionise na strani ali dizajn je katastrofa. Na rezoluciji 1024 ekran je neravnomjerno popunjen i taj koji je to pravio trebao je na internetu naci script za auto resize itd itd. Ipak ta firma ima i previse para da ih nije mogla izdvojiti za jednog dobrog dizajnera i jos boljeg programera jer ovo je ocito radio neko ko zna samo slagati frame-ove u Front Page-u. Kontrast izmedju boje pozadine i boje slova je=mutno. Itd itd. T ti si u dosta stvari u pravu ali u onima u kojima nisi ocito branis svoju firmu a mozda cak i neki dio svoga posla koji obavljas u njoj.
nineac

Post by nineac »

T htio sam ti reći da niko nije preusmjerio pozive na mob jer u toj instituciji se to nesmiju uraditi, tj. mora stalno biti linija dostupna pa ti se pravdaj ili njih pravdaj koliko hoćeš! Kako objašnjavaš da kada padne kiša nemogu se spojiti na internet (odmah da ti kažem neprokišnjava mi ništa u kući, modem je suh, to s edešava već dvije godine, zgrada je novije izgradnje, tj. da nepočneš tražiti opravdanja)?
A nezna što stalno nešto o "uslugama" govorite. Zar se to mogu nazvati usluge???
Drugo, BH Pošta i telecom su donedavno bili ista firma, i ko sad vi bolji.
Ja danas mora ići po sopstvenu poštu, frajer ko fol 3 puta dolazio iz EMS-a niko nije bilo, a ja od četvrtka u kući čekam poštu ko ozeblo sunce, i od muke se raspravljam sa T-om. Da bi mi žena rekla, ma nije te bilo u kući!!!Još na pošiljci moj br. mobitela! Bože sačuvaj, a juče ste bili kolege, što znači da ste isti!
hrasno38

Post by hrasno38 »

nineac wrote:T htio sam ti reći da niko nije preusmjerio pozive na mob jer u toj instituciji se to nesmiju uraditi, tj. mora stalno biti linija dostupna pa ti se pravdaj ili njih pravdaj koliko hoćeš! Kako objašnjavaš da kada padne kiša nemogu se spojiti na internet (odmah da ti kažem neprokišnjava mi ništa u kući, modem je suh, to s edešava već dvije godine, zgrada je novije izgradnje, tj. da nepočneš tražiti opravdanja)?
A nezna što stalno nešto o "uslugama" govorite. Zar se to mogu nazvati usluge???
Drugo, BH Pošta i telecom su donedavno bili ista firma, i ko sad vi bolji.
Ja danas mora ići po sopstvenu poštu, frajer ko fol 3 puta dolazio iz EMS-a niko nije bilo, a ja od četvrtka u kući čekam poštu ko ozeblo sunce, i od muke se raspravljam sa T-om. Da bi mi žena rekla, ma nije te bilo u kući!!!Još na pošiljci moj br. mobitela! Bože sačuvaj, a juče ste bili kolege, što znači da ste isti!
Samo da dodam kako to u sred grada da mi na mobilnom signal preuzme GSM RS-a aovo sa internetom je ziva istina. Jel padne kisa mozes se kaciti do zore.
T

Post by T »

hrasno38 wrote: T ti si u dosta stvari u pravu ali u onima u kojima nisi ocito branis svoju firmu a mozda cak i neki dio svoga posla koji obavljas u njoj.
Hrasno, ja branim i Zelju, a ne radim u klubu...hocu reci, ako iznosim drugaciji stav, ne znaci automatski da radim u toj firmi.

Pozdrav
fido1

Post by fido1 »

T. pitanje za tebe,
Znas li ko su Hajrudin Suman i Emir Gutosic?

BH Telecom (tad je bio JP PTT BiH) je dobio donaciju od Kraljevine Svedske tj od njihovog telekoma i u pitanju je bila manja centrala, nesto alata i nekoliko golfova -kedy (sjecam se kad su bili parkirani ispred poste, televizija, novinari, svima drago, nasmijani), i u zadnje vrijeme su se nastavile donacije od USTDA i to novcane.

Sto se tice strucnih ljudi, naravno da ih imamo, ali ti ce tesko doci do posla. 2000, na sjednici vlade FBiH glasa se o dodjeli drzavljanstva RBiH, trojici inzinjera telekomunikacija iz SiCG (tada YU) jer su strucni i potrebni JP PTT-u, zatim izlazi covjek sa replikom i govori kako na birou za zaposljavanje ima oko 50 ljudi sa tim zvanjem. I mala napomena ti ljudi ( iz SiCG) su vec radili u PTT-u.

Da dolaze netacni racuni, dolaze, nema dana da se neko ne pozali.
Najvise zalbi ima na broj impulsa, tj. pocetni se ne slaze sa zavrsnim sa predhodnog racuna i sto je najtuznije 50% ljudi plati a da i ne primjeti (kad su manji iznosi u pitanju).

Da li radis u BH Telecomu ili ne, nije me briga, a ako ti neko daje te informacije iz iste firme, sigurno mu je dobro pa ga za ostale smrtnike nije briga ili nema pristup pojedinim informacijama.

Problema u BH telekomu ima koliko hoces ali oni su zaista jaka firma i imaju kapital (monopol) pa ih nije briga za sporedne stvari ovog tipa o kojem mi raspravljamo.

Meni licno, cijene njihovih usluga nisu problem (dva GSM prikljucka i ADSL), ali za svoje pare koje im dajem hocu ono za sta sam se i pretplatio. Ali nebi te sad zamarao svojim dogodovstinama sa BH Tel. oni su nadlezni da rjesavaju to.

Nije uvijek onako kako ti se cini ili kako ti neko drugi kaze dok ne osjetis na svojoj kozi ( jos bolje, novcaniku).

Ne trosi toliko hvale na njih, nisu vrijedni (bas toliko)

Lijep pozdrav
hrasno38

Post by hrasno38 »

T wrote:
hrasno38 wrote: T ti si u dosta stvari u pravu ali u onima u kojima nisi ocito branis svoju firmu a mozda cak i neki dio svoga posla koji obavljas u njoj.
Hrasno, ja branim i Zelju, a ne radim u klubu...hocu reci, ako iznosim drugaciji stav, ne znaci automatski da radim u toj firmi.

Pozdrav
Hahahaah sto se tice Zelje tu smo na istoj strani ali ovdje izgleda da ne.
hrasno38

Post by hrasno38 »

T wrote:

Pozdrav
Hahahaah sto se tice Zelje tu smo na istoj strani ali ovdje izgleda da ne.
DeanGospo

Post by DeanGospo »

T wrote:Slazem se, da su cijene zaista visoke, narocito za nas bosanski standard, i zaista ne vidim svrhu postojanja CRA. Mi za sve zivo formiramo nekakve komisije, gdje niko nista ne radi, a za to dobija nekakvu platu. Trebalo bi da cijene bilo cega formira svaka kompanija sama za sebe (jel' trzisna ekonomija ili nije). Nigdje u svijetu, ne postoji neka agencija koja odredjuje cijenu impulsa nekom lokalnom operateru. CRA, ako vec nije u stanju da novim cjenovnikom, prvenstveno zastiti i ovako los standard penzionera i ostalih gradjana BiH, ne treba onda ni da stite i vise nego dobar standard medjunarodnih sluzbenika (mislim, treba i njihov, ali prvo ova nasa sirotinja)

CRA (valjda RAK) odredjuje maksimalne cijene. Same cijene formira operater. Zbog cega BhTelecom usvaja te maksimalne cijene...Zato sto moze.

Stoga T, nije istina da je do CRA. Najveci dio je do BHTelecoma.
Ono sto je nelogicno u svemu je to sto firma koja fakticki ima monopol, muze svoje gradjane do te mjere...
da su u Telekomu najvece plate,
da za Telekom treba najveca stela,
da Telekom ima najvise ljudi koji nista ne rade,
da Telekom ima shit usluge,
da Telekom krpi budzet (ne kontam kako se ovo desava... je li ovo rashod ili placanje poreza ili je iz...) i
da pored svega toga Telekom ima daleko najveci profit u cijeloj drzavi. I onda mi jos neko dodje i prica o OK cijenama i to..nije do nas :). Ma hajte molim vas :).

T wrote:...da su cijene medjunarodnog saobracaja visoke, pa su odlucili da medjunarodni saobracaj pojeftine, naustrb domaceg....

Nije bas to opravdanje. CRA veli da je u pitanju to da cijene odredjuje visina investicija u opremu vezanu za uslugu...ma sta da im to znaci (ne kontam ih kako uspijevaju razdvajati serijsku vezu i uz to je jos i mjeriti).

Ovo tvoje objasnjenje vazi direktno za telekom, a sa CRA nema ama bas nikakve veze. Jer telekom defakto (prema odluci CRA) mora samo da pojeftini medjunarodni saobracaj.

A ako povezemo sva objasnjenja koja CRA i Telekom daju ... hoces se kladiti da cu matematicki pokazati da je u pitanju sve drugo osim korektna cjenovna politika.
(uputstvo: procitaj objasnjenje na stranicama CRA zbog cega poskupljuju/pojeftinjuju; uzmi u obzir trenutni obim medjunarodnih i domacih poziva; na osnovu toga i trenutnih profita zakljuci koliko su medjunarodni pozivi do sada finansirali fiksnu telefoniju ;); na osnovu obima izracunas okvirne iznose; pa onda uzmes nove CRA cijene napravis projekcije smanjenja lokalnih/domacih poziva, povecanje medjunarodnih i mozemo se kladiti da ce se javiti jos veci profiti u odnosu na ono sto trenutno imamo).

Drugi je par rukava to sto ce nas za godinu dana neko opet ubjedjivati kako je solidan rast profita rezultat novih usluga i boljeg marketniga.

E sada, ako to znam ja, kao obicni idiot, onda Telecom sigurno zna jos bolje. A nekim majmunima u nekakvim agencijama se garant prodala prica da stampanje listinga i jos kojekakvih sitnih usluga kosta...taman ta razlika u ekstra profitu, de ba :)...
Ili... u prevodu, nemojte mi barem pricati o nekakvoj brizi, jer da to postoji, cijene medjugradskog i lokalnog poziva se ne bi ni mijenjale, a na medjunarodnim su svakako do sada derali (prema onome sto CRA pise) i tu bi se samo vratili u normalu.

A defakto, odluka CRA ce najvise pogoditi one koji na internet idu preko telefonske linije. I toliko o njihovoj drzavnoj brizi i informatizaciji drustva. Jer racuni tih korisnika bi se mogli najvjerovatnije uduplati (sat lokalnog poziva ce poskupiti tri puta, za internet korisnike prvih pet minuta je tri puta skuplje, a ostalih 55 minuta je 1.2x - mali korisnici, koji su na netu vise puta dnevno po 10-15 minuta...su blago receno - najebali)
Nane i slicni korisnici ce imati 10-15% veci racun, jer se uvodi tarifiranje u sekundama.

A, ako je ovo demokratija ... valjda se nesto pitaju i korisnici/glasaci.
Predlazem da glasamo za smjenu CRA :D. Ili da se organizuju protesti...da recimo svi u CRA svaki dan dobijaju emailove s protestima (ako nista drugo...neka ih brisu). A dijaspora...neka ih prijavljuje na sve moguce SPAM liste :D.
Ops...pa mi ne mozemo uticati na rad CRA...oni su firma za sebe...Da... demokratija...

O listinzima i digitalnim centralama ... nekakvi hakeri prvo iz Srbije, pa onda i RSa su se jos prije tri godine hvalili ... nevazno...
Zanima me samo ima li neko ko moze garantovati (i kako ;)) da je nemoguce promijeniti podatke na nekom racunaru :), a onda mozemo i o sigurnosti sistema koje koriste telekomi.

A pricalo se i uredjajima koji rade fake CallerID ... dobijes poziv od covjeka za kojeg znas da je 400 km od lokacije koju broj prikazuje :). Ovim ne govorim nista, ali pozivati se na nepogresivost digitalne tehnologije...very very funny. Narocito u zemlji u kojoj 90% korisnika racunarske opreme smatra da je sve OK i da im ne trebaju sistemi za bilo kakvu zastitu, jer dosada nisu nikada primjetili nesto cudno 8).

Ali cu se sloziti s T da je besmisleno tvrditi da listinge bilda neko u BHTelecomu (preciznije: nema smisla reci da to neko radi kao dio svog posla).

A i to da je ULTRA anonimana ...pa zbog cega onda neko trazi ime, prezime i JMBG ako zelis GPRS, MMS i slicno? Jesu li se to marketari, pravnici i inzinjeri telekoma medjusobno posvadjali? ;)
Ili je i za to potrebno da se neko pobuni zbog novih lazi...

Pricati o tome da li su inzinjeri sposobni ili nisu .... mislim da je glupo.
Ono...moze se, ako unaprijed definises sta znaci sposoban inzinjer i pricas o konkretnoj stvari/problemu...a i tada...upitno je. :D

Sposoban inzinjer :P, po meni 8), je onaj ko je u stanju da sagleda zahtjeve narucioca i u jednom razumnom roku ih ispuni. Koristenje vlastitih resursa (teznja minimumu) bi moglo biti poredbena mjera, pa da se prica da je neko sposobniji. :)
Davati ocjenu na osnovu izgleda stranice o sposobnosti inzinjera u datoj firmi...nije korektno :(. Moze se pricati o sposobnosti osoba odgovornih za rjesenje te stranice ... ali...ako ne znamo detalje pod kojima je radjeno... moguce je samo konstatovati da stranica ne valja.

T wrote:Ne znam (od kad znam za sebe) nekog u BiH, koji se nije zaposlio preko stele (Ifetinog Hame mali i sl.) ... a svi su primljeni preko konkursa ...

To...sad ko stela je normalna, a nenormalni su oni koji kazu da to nije bas OK :).
:) .... nije rijec o steli "dovedite mi Haminog malca, cuo sam da je dobar".
Prica se o stelama tipa:
" Haj primi mog sina.
A imal on kakvu diplomu?
Ima.
Nek preda tu i tu, pa cemo mu naci u ppff posao.
Ali nije on iso u tu skolu.
Ma nema veze, nek on udje,niko te nece pitati sta je ucio."

Stoga, bar nemoj da opravdavas stanje ili da ga relativiziras.
Inace mi odmah pocinje liciti na cetnicku pricu kada se zapocne o Srebrenici ... odmah ide ono "svi su cinili zlocine"...
Jer...kako si krenuo :)... jos cu pomisliti da je stela najnormalnija stvar ... dobar si T :) ;)

I ... moze li jedno strucno pitanje :) ... kojih ima vise u telekomu, pravnika i ekonomista ili inzinjera ;)

sudnjidan wrote:znamo malog Haminog koji se preko stele zaposlio u BH Telekom, ali ne zanima nas mali od Stipe iz HDZ-a koji radi u centrali Eroneta u Grudama

Hoces reci da je bosnjacka ruka malo vise merhametli od hrvatske, pa njena samarcina je jednaka hrvatskom samaru. ;)
Sve lici na komunisticke parole o americkoj torti i ruskom...
A da ja licno nekome samo udarim cvoku ... odjednom bi se gornja recenica zaboravila ...

Mozemo o tome i ovako. ;)
Na racun mog starog, BHTelekom gradi drzavu, moj stari postaje siromsniji i tako ja lagano ostajem bez para za BMW. Ali svi imamo drzavu i autoput. I svi smo sretni.
Samo sto meni vise ni taj autoput ne treba, jer mi je Yugo pred raspadom, a nemam trenutno ni za registraciju. Ali ima zato onaj Hamin mali novi Audi, koji je u medjuvremenu, na racun mog skapavanja, kupljen. I da te obavijestim da je upravo pokupio onu malu sto sam je bario tri sata prosle noci. Jutros mi ona veli da je Audi siri...
Ah da... Hamin mali je od mene prepisivao i u srednjoj i u osnovnoj...

Ne valja ovo ovako :) ... ja se zajebajem s telekomima, a valja zaradit pare za racune... ovaj treba da bude skupa sa kanalizacijom :D :),
T

Post by T »

DeanGospo wrote:
T wrote:Slazem se, da su cijene zaista visoke, narocito za nas bosanski standard, i zaista ne vidim svrhu postojanja CRA. Mi za sve zivo formiramo nekakve komisije, gdje niko nista ne radi, a za to dobija nekakvu platu. Trebalo bi da cijene bilo cega formira svaka kompanija sama za sebe (jel' trzisna ekonomija ili nije). Nigdje u svijetu, ne postoji neka agencija koja odredjuje cijenu impulsa nekom lokalnom operateru. CRA, ako vec nije u stanju da novim cjenovnikom, prvenstveno zastiti i ovako los standard penzionera i ostalih gradjana BiH, ne treba onda ni da stite i vise nego dobar standard medjunarodnih sluzbenika (mislim, treba i njihov, ali prvo ova nasa sirotinja)

CRA (valjda RAK) odredjuje maksimalne cijene. Same cijene formira operater. Zbog cega BhTelecom usvaja te maksimalne cijene...Zato sto moze.

Do "jucer" je bio CRA, sad je RAK...a zasto usvaja maksimalne cijene? Pa, ja bih prvo dopustio da sama firma odredjuje gornju i donju maksimalnu cijenu, pa onda komentarisao zasto...ovako...RAK je skontao da je to neka "realna" maksimalna cijena, i ovi je prihvatili...volio bih i ja da su nize cijene, ali svrha RAK-a je na neki nacin totalno nepotrebna. U svim svjetskim privredama gdje se vodi trzisna ekonomija, svaka kompanija sama za sebe odredjuje cijenu svojih usluga...ovako se jedni drugima "petljaju u posao"...a administrativni aparat sve veci

DeanGospo wrote: Stoga T, nije istina da je do CRA. Najveci dio je do BHTelecoma.
Dok je bilo do BH Telecoma, lokalni fiksni saobracaj je bio duplo jeftiniji od najjeftinijeg u Evropi (jos uvijek je, dok ne startaju ove nove cijene)...narod se zalio sto je skup poziv za Njemacku, a evo, i ovdje po komentarima se vidi da ljudi komentarisu da godisnje nemaju ni par medjunarodnih poziva, i da njih zanima lokalni saobracaj...ne kazem da za je nas standard (stalno moram da ponavljam) mobilna telefonija jeftina, i mogla bi biti jeftinija, da bi to nas standard lakse podnio...ali i svugdje u svijetu, u prvim godinama, usluge su nesto skuplje, a kasnije cijene padaju. Prikljucak na GSM, tek kada se pocelo sa mobilnom telefonijom bio je oko 2.000 KM (primjera radi, u Puli je, koliko se sjecam u istoj toj fazi bio skoro 5.000 KM) a sada je cijena sa 2.000 KM spala na 50 KM. Skoro sve usluge koje se nude, na danasnji dan kostaju manje novaca nego prije par godina. Ono sto ja cijelo vrijeme pokusavam reci, nije to da je sve sjajno i da je sve jeftino, nego da nije sve tako losa krajnost kao sto se prikazuje.
DeanGospo wrote: da su u Telekomu najvece plate,
... nisu najvece plate
DeanGospo wrote:da za Telekom treba najveca stela,
... u vezi cega? Ako mislis na radno mjesto, mislim da ima firmi gdje treba veca stela...ali, to sa stelama je tragedija koja BiH prati u svim sferama drustva a ne samo u vezi zaposlenja.
DeanGospo wrote: da Telekom ima najvise ljudi koji nista ne rade,
... iz svog nezadovoljstva, izvlacis ovakav zakljucak...vjerovatno ima ljudi koji ne rade dovoljno, ali ne bih bas rekao da je u BHT najvise ljudi koji nista ne rade...ali, svako ima pravo na svoje misljenje
DeanGospo wrote: da Telekom ima shit usluge,
Pa, ne bih rekao da su usluge shit...ali jesam ranije nekoliko puta govorio da moze i bolje od ovog
DeanGospo wrote: da Telekom krpi budzet (ne kontam kako se ovo desava... je li ovo rashod ili placanje poreza ili je iz...)
Pa, BH Telecom je drzavna firma, dakle, novac koji zaradi BH Telecom je drzavni, a drzava ima pravo sa svojim novcem radi sta joj volja...bilo da ga preusmjeri u penzioni fond, gradnju auto-puteva ili bilo sta drugo...
DeanGospo wrote: i da pored svega toga Telekom ima daleko najveci profit u cijeloj drzavi.
Rashod koji smo maloprije spomenuli, pravi se nakon zavrsnog racuna kroz koji se vidi koliki je profit ostvarila firma tokom godine.
DeanGospo wrote: I onda mi jos neko dodje i prica o OK cijenama i to..nije do nas :). Ma hajte molim vas :).
... ja cijelo vrijeme govorim da mnoge stvari mogu i bolje ...
DeanGospo wrote: Ovo tvoje objasnjenje vazi direktno za telekom, a sa CRA nema ama bas nikakve veze. Jer telekom defakto (prema odluci CRA) mora samo da pojeftini medjunarodni saobracaj.
Napisao sam ono sto sam procitao u novinama...a uostalom, ako RAK nije odobrio pomjeranje gornje granice za domaci saobracaj, kako je onda BHT mogao da probije tu gornju granicu bez odobrenja RAK-a?
DeanGospo wrote: A ako povezemo sva objasnjenja koja CRA i Telekom daju ... hoces se kladiti da cu matematicki pokazati da je u pitanju sve drugo osim korektna cjenovna politika.
(uputstvo: procitaj objasnjenje na stranicama CRA zbog cega poskupljuju/pojeftinjuju; uzmi u obzir trenutni obim medjunarodnih i domacih poziva; na osnovu toga i trenutnih profita zakljuci koliko su medjunarodni pozivi do sada finansirali fiksnu telefoniju ;); na osnovu obima izracunas okvirne iznose; pa onda uzmes nove CRA cijene napravis projekcije smanjenja lokalnih/domacih poziva, povecanje medjunarodnih i mozemo se kladiti da ce se javiti jos veci profiti u odnosu na ono sto trenutno imamo).
Da bismo rijesili ovu jednacinu, trebalo bi da znamo koliki je bio obim prihoda ostvarenih kroz medjunarodne pozive, a koliki je bio obim prihoda ostvaren kroz domaci saobracaj. Ne znam da li ti znas tacne/priblizne iznose, ali mislim da malo potcjenjujes udio medjunarodnog saobracaja u ukupnom prometu.
DeanGospo wrote: Drugi je par rukava to sto ce nas za godinu dana neko opet ubjedjivati kako je solidan rast profita rezultat novih usluga i boljeg marketniga.
Pa, istina je vjerovatno da ce rast profita biti ostvaren i zbog uvodjenja novih usluga. Neki dan na TV-u su javili da je BH Telecom uveo preko 40 novih usluga.
DeanGospo wrote:E sada, ako to znam ja, kao obicni idiot, onda Telecom sigurno zna jos bolje. A nekim majmunima u nekakvim agencijama se garant prodala prica da stampanje listinga i jos kojekakvih sitnih usluga kosta...taman ta razlika u ekstra profitu, de ba :)...
Pa, da ce sve o cemu pises proci bez troskova, tesko je povjerovati, Vjerovatno se investiralo u opremu koja ce sve to omoguciti, a i troskovi obrade i stampe sigurno postoje.
DeanGospo wrote: Ili... u prevodu, nemojte mi barem pricati o nekakvoj brizi, jer da to postoji, cijene medjugradskog i lokalnog poziva se ne bi ni mijenjale, a na medjunarodnim su svakako do sada derali (prema onome sto CRA pise) i tu bi se samo vratili u normalu.
Objasnjenje koje sam ja procitao u stampi, glasilo je da je jeftini domaci saobracaj bio kompenziran medjunarodnim saobracajem.
DeanGospo wrote: A defakto, odluka CRA ce najvise pogoditi one koji na internet idu preko telefonske linije.
Da...to je zalosna posljedica promjene cijena...ja sam zbog toga sto mi je komutirani pristup bio skup, davno presao na ADSL.
DeanGospo wrote: Nane i slicni korisnici ce imati 10-15% veci racun, jer se uvodi tarifiranje u sekundama.
Sta bi falilo da sva tri operatera, nanama i dedama sa nekim primanjima ispod odredjene sume, dozvole odredjen broj besplatnih razgovora...a pozive hitnoj, bolnici, vatrogascima i slicno ne tarifiraju nikako? Mislim da je vec i sada jedan odredjen broj poziva besplatan, jer je uracunat kroz pretplatu, ali eto, mozda se moze jos nesto uraditi za ovu kategoriju stanovnistva.
DeanGospo wrote: O listinzima i digitalnim centralama ... nekakvi hakeri prvo iz Srbije, pa onda i RSa su se jos prije tri godine hvalili ... nevazno...
Zanima me samo ima li neko ko moze garantovati (i kako ;)) da je nemoguce promijeniti podatke na nekom racunaru :), a onda mozemo i o sigurnosti sistema koje koriste telekomi.
Moj jaran se hvali da g*zio Cecu
Ne moze se izvrsiti nikakva ispravka listinga, jer se broj koji se poziva registruje na vise mjesta, i na vise centrala...od lokalne, preko tranzitnih, pa onda i medjunarodnih u BiH i van nje.
DeanGospo wrote: A pricalo se i uredjajima koji rade fake CallerID ... dobijes poziv od covjeka za kojeg znas da je 400 km od lokacije koju broj prikazuje :). Ovim ne govorim nista, ali pozivati se na nepogresivost digitalne tehnologije...very very funny. Narocito u zemlji u kojoj 90% korisnika racunarske opreme smatra da je sve OK i da im ne trebaju sistemi za bilo kakvu zastitu, jer dosada nisu nikada primjetili nesto cudno 8).
Dobiti ispisan broj iz Zenice npr, a na koleru da pise broj iz Tuzle je nemoguce. (ako je primjer koji navodis u tom kontekstu)
Sto se tice zastite, zakljucak izvodis iz svog komentara da je 90% individualnih korisnika racunarske opreme (mada ja tvrdim da nije 90% ni takvih korisnika bez zastite), i taj svoj zakljucak prenosis na neke velike firme i sisteme kojima se bave ljudi koji znaju to sto si ti upravo napisao...a mozda i dosta vise.
DeanGospo wrote: Ali cu se sloziti s T da je besmisleno tvrditi da listinge bilda neko u BHTelecomu (preciznije: nema smisla reci da to neko radi kao dio svog posla).
Eto...jedan "problem" manje
DeanGospo wrote: A i to da je ULTRA anonimana ...pa zbog cega onda neko trazi ime, prezime i JMBG ako zelis GPRS, MMS i slicno? Jesu li se to marketari, pravnici i inzinjeri telekoma medjusobno posvadjali? ;)
Ili je i za to potrebno da se neko pobuni zbog novih lazi...
ULTRA koliko znam jeste anonimna...a po ovome sto pises...anonimna je sve do trenutka dok korisnik ULTRA-e ne zatrazi GPRS, MMS i sl. Zasto tada traze podatke, zaista ne znam, ali ne bi bilo lose potraziti odgovor u nadleznoj sluzbi unutar BH Telecoma. Iskreno, i meni je nelogicno.
DeanGospo wrote: Pricati o tome da li su inzinjeri sposobni ili nisu .... mislim da je glupo.
Ono...moze se, ako unaprijed definises sta znaci sposoban inzinjer i pricas o konkretnoj stvari/problemu...a i tada...upitno je. :D
Pa, svaki inzinjer se bavi nekim konkretnim poslom. Komentar je bio da u BHT rade oni koji su nesposobni. Ja tvrdim da generaliziranje na ovakav nacin ne stoji, i da je vise onih koji su sposobni za svoj posao, nego onih koji to nisu. Uostalom, ne postoji firma gdje nema neko ko je nesposoban ili gdje mu neko nece naci neku manu.
DeanGospo wrote:
T wrote:Ne znam (od kad znam za sebe) nekog u BiH, koji se nije zaposlio preko stele (Ifetinog Hame mali i sl.) ... a svi su primljeni preko konkursa ...

To...sad ko stela je normalna, a nenormalni su oni koji kazu da to nije bas OK :).
:) .... nije rijec o steli "dovedite mi Haminog malca, cuo sam da je dobar".
Prica se o stelama tipa:
" Haj primi mog sina.
A imal on kakvu diplomu?
Ima.
Nek preda tu i tu, pa cemo mu naci u ppff posao.
Ali nije on iso u tu skolu.
Ma nema veze, nek on udje,niko te nece pitati sta je ucio."

Stoga, bar nemoj da opravdavas stanje ili da ga relativiziras.
Inace mi odmah pocinje liciti na cetnicku pricu kada se zapocne o Srebrenici ... odmah ide ono "svi su cinili zlocine"...
Jer...kako si krenuo :)... jos cu pomisliti da je stela najnormalnija stvar ... dobar si T :) ;)

Ja nisam rekao da je stela normalna stvar u smislu da je ispravno stvari/zaposlenja rjesavati putem "stele", niti sam tu rijec uopste upotrijebio. Samo sam rekao da ne znam nikoga u BiH ko se nije zaposlio preko neke stele.
Dijalog koji si napisao, mislim da nije bas tipicni primjer zasposlenja preko stele.
Takodjer, ja nista ne opravdavam niti relativiziram...samo pokusavam reci da stvari nisu tako crne kako ih se pokusava ocrniti.

(komentari tipa "dobar si T" i sl. su mi skroz bez veze nacin diskusije...gdje ta recenica kao treba tebe da izdigne iznad onoga sto ja pisem....a ti me kao blago prepotentno i sa smjeskom gledas sa neke visine)
DeanGospo wrote: I ... moze li jedno strucno pitanje :) ... kojih ima vise u telekomu, pravnika i ekonomista ili inzinjera ;)
Odgovor mogu samo pretpostavljati
DeanGospo wrote:
sudnjidan wrote:znamo malog Haminog koji se preko stele zaposlio u BH Telekom, ali ne zanima nas mali od Stipe iz HDZ-a koji radi u centrali Eroneta u Grudama

Hoces reci da je bosnjacka ruka malo vise merhametli od hrvatske, pa njena samarcina je jednaka hrvatskom samaru. ;)
Sve lici na komunisticke parole o americkoj torti i ruskom...
A da ja licno nekome samo udarim cvoku ... odjednom bi se gornja recenica zaboravila ...
Ja komentar od "sudnjidan" nisam ni shvatio na nacin kako to ti komentarises...ne znam za ostale.
DeanGospo wrote: Mozemo o tome i ovako. ;)
Na racun mog starog, BHTelekom gradi drzavu, moj stari postaje siromsniji i tako ja lagano ostajem bez para za BMW. Ali svi imamo drzavu i autoput. I svi smo sretni.
Mislim da je primjer malo pretjeran i nerealan...ako je tebi realan, O.K.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Mislim da je najveci problem u tome sto su kod nas osnovne stvari pod necijim monopolom....

jedan TELECOM ya fiksnu telefoniju, jedna ELEKTROPRIVREDA itd itd...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ovo za Ultra kartice i trazenje imena, prezimena i JMB ako se zelite prikljuciti na gprs i mms...pokusajte izmisliti podatke...na pr. "Murat Muratovic JMB 12029X51X001X"* pa vidite sta ce se desiti :D .Ako BHTelecom ima pristup licnim podacima(JMB) da mogu provjeriti onda vam nece odobriti a ako nemaju onda ...:D.Podaci o vasem JMB nalaze se ...gdje...:D...u birackim spiskovima,policiji,socijalno-zdravtsvenom osiguranju, zavodima za zaposhljavanje, skolama,...znaci telecom na tim mjestima mora da ispita vjerodostojnost vasih podataka :D..ode ja od teme al eto...onako ja ovo usput...ne zamjerite :-) .

*oni X-ovi su za slucaj da ne napisem slucajno neciji pravi JMB
Prenj

Post by Prenj »

A zasto bi Ultra trebala biti anonimna.
Sa postojecon "anonimnoscu" kriminalci imaju nevidjenu logisticku pomoc Telecoma.
hananah

Post by hananah »

Preskupi su u odnosu na standard naseg prosjecnog covjeka, ne znam kojom logikom BH telecom parira sa cijenama sa naprednijim zemljama u Evropi. Jos kad bi parirari i kvalitetom, znanjem i ljubaznoscu pa bi se nekako i visoke cijene mogla "opravdati" ovako :(
Post Reply