T wrote:Slazem se, da su cijene zaista visoke, narocito za nas bosanski standard, i zaista ne vidim svrhu postojanja CRA. Mi za sve zivo formiramo nekakve komisije, gdje niko nista ne radi, a za to dobija nekakvu platu. Trebalo bi da cijene bilo cega formira svaka kompanija sama za sebe (jel' trzisna ekonomija ili nije). Nigdje u svijetu, ne postoji neka agencija koja odredjuje cijenu impulsa nekom lokalnom operateru. CRA, ako vec nije u stanju da novim cjenovnikom, prvenstveno zastiti i ovako los standard penzionera i ostalih gradjana BiH, ne treba onda ni da stite i vise nego dobar standard medjunarodnih sluzbenika (mislim, treba i njihov, ali prvo ova nasa sirotinja)
CRA (valjda RAK) odredjuje
maksimalne cijene. Same cijene formira operater. Zbog cega BhTelecom usvaja te maksimalne cijene...Zato sto moze.
Stoga T, nije istina da je do CRA. Najveci dio je do BHTelecoma.
Ono sto je nelogicno u svemu je to sto firma koja fakticki ima monopol, muze svoje gradjane do te mjere...
da su u Telekomu najvece plate,
da za Telekom treba najveca stela,
da Telekom ima najvise ljudi koji nista ne rade,
da Telekom ima shit usluge,
da Telekom krpi budzet (ne kontam kako se ovo desava... je li ovo rashod ili placanje poreza ili je iz...) i
da pored svega toga Telekom ima daleko najveci profit u cijeloj drzavi. I onda mi jos neko dodje i prica o OK cijenama i to..nije do nas

. Ma hajte molim vas

.
T wrote:...da su cijene medjunarodnog saobracaja visoke, pa su odlucili da medjunarodni saobracaj pojeftine, naustrb domaceg....
Nije bas to opravdanje. CRA veli da je u pitanju to da cijene odredjuje visina investicija u opremu vezanu za uslugu...ma sta da im to znaci (ne kontam ih kako uspijevaju razdvajati serijsku vezu i uz to je jos i mjeriti).
Ovo tvoje objasnjenje vazi direktno za telekom, a sa CRA nema ama bas nikakve veze. Jer telekom defakto (prema odluci CRA) mora samo da pojeftini medjunarodni saobracaj.
A ako povezemo sva objasnjenja koja CRA i Telekom daju ... hoces se kladiti da cu matematicki pokazati da je u pitanju sve drugo osim korektna cjenovna politika.
(uputstvo: procitaj objasnjenje na stranicama CRA zbog cega poskupljuju/pojeftinjuju; uzmi u obzir trenutni obim medjunarodnih i domacih poziva; na osnovu toga i trenutnih profita zakljuci koliko su medjunarodni pozivi do sada finansirali fiksnu telefoniju

; na osnovu obima izracunas okvirne iznose; pa onda uzmes nove CRA cijene napravis projekcije smanjenja lokalnih/domacih poziva, povecanje medjunarodnih i mozemo se kladiti da ce se javiti jos veci profiti u odnosu na ono sto trenutno imamo).
Drugi je par rukava to sto ce nas za godinu dana neko opet ubjedjivati kako je solidan rast profita rezultat novih usluga i boljeg marketniga.
E sada, ako to znam ja, kao obicni idiot, onda Telecom sigurno zna jos bolje. A nekim majmunima u nekakvim agencijama se garant prodala prica da stampanje listinga i jos kojekakvih sitnih usluga kosta...taman ta razlika u ekstra profitu, de ba

...
Ili... u prevodu, nemojte mi barem pricati o nekakvoj brizi, jer da to postoji, cijene medjugradskog i lokalnog poziva se ne bi ni mijenjale, a na medjunarodnim su svakako do sada derali (prema onome sto CRA pise) i tu bi se samo vratili u normalu.
A defakto, odluka CRA ce najvise pogoditi one koji na internet idu preko telefonske linije. I toliko o njihovoj drzavnoj brizi i informatizaciji drustva. Jer racuni tih korisnika bi se mogli najvjerovatnije uduplati (sat lokalnog poziva ce poskupiti tri puta, za internet korisnike prvih pet minuta je tri puta skuplje, a ostalih 55 minuta je 1.2x - mali korisnici, koji su na netu vise puta dnevno po 10-15 minuta...su blago receno - najebali)
Nane i slicni korisnici ce imati 10-15% veci racun, jer se uvodi tarifiranje u sekundama.
A, ako je ovo demokratija ... valjda se nesto pitaju i korisnici/glasaci.
Predlazem da glasamo za smjenu CRA

. Ili da se organizuju protesti...da recimo svi u CRA svaki dan dobijaju emailove s protestima (ako nista drugo...neka ih brisu). A dijaspora...neka ih prijavljuje na sve moguce SPAM liste

.
Ops...pa mi ne mozemo uticati na rad CRA...oni su firma za sebe...Da... demokratija...
O listinzima i digitalnim centralama ... nekakvi hakeri prvo iz Srbije, pa onda i RSa su se jos prije tri godine hvalili ... nevazno...
Zanima me samo ima li neko ko moze garantovati (i kako

) da je nemoguce promijeniti podatke na nekom racunaru

, a onda mozemo i o sigurnosti sistema koje koriste telekomi.
A pricalo se i uredjajima koji rade fake CallerID ... dobijes poziv od covjeka za kojeg znas da je 400 km od lokacije koju broj prikazuje

. Ovim ne govorim nista, ali pozivati se na nepogresivost digitalne tehnologije...very very funny. Narocito u zemlji u kojoj 90% korisnika racunarske opreme smatra da je sve OK i da im ne trebaju sistemi za bilo kakvu zastitu, jer dosada nisu nikada primjetili nesto cudno

.
Ali cu se sloziti s T da je besmisleno tvrditi da listinge bilda neko u BHTelecomu (preciznije: nema smisla reci da to neko radi kao dio svog posla).
A i to da je ULTRA anonimana ...pa zbog cega onda neko trazi ime, prezime i JMBG ako zelis GPRS, MMS i slicno? Jesu li se to marketari, pravnici i inzinjeri telekoma medjusobno posvadjali?

Ili je i za to potrebno da se neko pobuni zbog novih lazi...
Pricati o tome da li su inzinjeri sposobni ili nisu .... mislim da je glupo.
Ono...moze se, ako unaprijed definises sta znaci sposoban inzinjer i pricas o konkretnoj stvari/problemu...a i tada...upitno je.
Sposoban inzinjer

, po meni

, je onaj ko je u stanju da sagleda zahtjeve narucioca i u jednom razumnom roku ih ispuni. Koristenje vlastitih resursa (teznja minimumu) bi moglo biti poredbena mjera, pa da se prica da je neko sposobniji.

Davati ocjenu na osnovu izgleda stranice o sposobnosti inzinjera u datoj firmi...nije korektno

. Moze se pricati o sposobnosti osoba odgovornih za rjesenje te stranice ... ali...ako ne znamo detalje pod kojima je radjeno... moguce je samo konstatovati da stranica ne valja.
T wrote:Ne znam (od kad znam za sebe) nekog u BiH, koji se nije zaposlio preko stele (Ifetinog Hame mali i sl.) ... a svi su primljeni preko konkursa ...
To...sad ko stela je normalna, a nenormalni su oni koji kazu da to nije bas OK

.

.... nije rijec o steli "dovedite mi Haminog malca, cuo sam da je dobar".
Prica se o stelama tipa:
" Haj primi mog sina.
A imal on kakvu diplomu?
Ima.
Nek preda tu i tu, pa cemo mu naci u ppff posao.
Ali nije on iso u tu skolu.
Ma nema veze, nek on udje,niko te nece pitati sta je ucio."
Stoga, bar nemoj da opravdavas stanje ili da ga relativiziras.
Inace mi odmah pocinje liciti na cetnicku pricu kada se zapocne o Srebrenici ... odmah ide ono "svi su cinili zlocine"...
Jer...kako si krenuo

... jos cu pomisliti da je stela najnormalnija stvar ... dobar si T
I ... moze li jedno strucno pitanje

... kojih ima vise u telekomu, pravnika i ekonomista ili inzinjera
sudnjidan wrote:znamo malog Haminog koji se preko stele zaposlio u BH Telekom, ali ne zanima nas mali od Stipe iz HDZ-a koji radi u centrali Eroneta u Grudama
Hoces reci da je bosnjacka ruka malo vise merhametli od hrvatske, pa njena samarcina je jednaka hrvatskom samaru.

Sve lici na komunisticke parole o americkoj torti i ruskom...
A da ja licno nekome samo udarim cvoku ... odjednom bi se gornja recenica zaboravila ...
Mozemo o tome i ovako.

Na racun mog starog, BHTelekom gradi drzavu, moj stari postaje siromsniji i tako ja lagano ostajem bez para za BMW. Ali svi imamo drzavu i autoput. I svi smo sretni.
Samo sto meni vise ni taj autoput ne treba, jer mi je Yugo pred raspadom, a nemam trenutno ni za registraciju. Ali ima zato onaj Hamin mali novi Audi, koji je u medjuvremenu, na racun mog skapavanja, kupljen. I da te obavijestim da je upravo pokupio onu malu sto sam je bario tri sata prosle noci. Jutros mi ona veli da je Audi siri...
Ah da... Hamin mali je od mene prepisivao i u srednjoj i u osnovnoj...
Ne valja ovo ovako

... ja se zajebajem s telekomima, a valja zaradit pare za racune... ovaj treba da bude skupa sa kanalizacijom

,