Nije lijepo replyati sa linkom, posebno ako nisi procitao moj post ili ga nisi razumio. Glupo je ovde lijepiti linkove, svi znamo googlati, citati i gledati. Kako sad da ja kao tvoj sagovornik protumacim tvoj komentar? Kao tvoj stav ili kao tudji s kojim se slazes ili nesto trece?Hakiz wrote: ↑08/12/2025 13:10https://www.theguardian.com/technology/ ... -be-warnedstubrijez wrote: ↑07/12/2025 16:39 Taj ko misli da ce AI zamjeniti umjetnika omalovazava obrazovanje, talenat i trud. Isto kada bi zamijenio sport? Kako? Neki su pomijesali ocigledno znacenje rijeci, naime umjetnost je nastala od rijeci umijece a ne umjetno kao sto je umjetna inteligencija. Kako da zamijeni AI glumca na pozornici i slikara, muzicara..? Tu je akcija obostrana, onoga ko umjetnost stvara i onoga ko je percipira. Nije to samo potrosacki proizvod. Onaj kome AI uradci to mogu nadomjestiti ne zna sta je umjetnost i niti ne treba da gleda dalje od tiktok klipova, "nekih filmova i reklama"... Da, zamijenice u velikoj mjeri ljude koji rade administrativne i tehnicke poslove, tome vec svjedocimo nazalost, svi smo mislili da cemo mi ipak ostati mozgovi a da ce neki roboti raditi za nas sto se ocigledno nece desiti. To je valjda taj transhumanizam koji nismo znali adekvatno protumaciti, dok smo kunjali i gledali klipove na tiktoku uvalise nam kukavicje jaje. Samo, treba biti svjestan da AI umire sa internetom... ljudi i njihovo znanje ne. Bar znanje onih koji ga imaju.
Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
- stubrijez
#126 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
-
Hakiz
#127 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Kao informaciju da tvoja izjava da AI neće zamijeniti umjetnike nije tačna jer ih mijenja već sada. A napretkom će ih mijenjati i više.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:07Nije lijepo replyati sa linkom, posebno ako nisi procitao moj post ili ga nisi razumio. Glupo je ovde lijepiti linkove, svi znamo googlati, citati i gledati. Kako sad da ja kao tvoj sagovornik protumacim tvoj komentar? Kao tvoj stav ili kao tudji s kojim se slazes ili nesto trece?Hakiz wrote: ↑08/12/2025 13:10https://www.theguardian.com/technology/ ... -be-warnedstubrijez wrote: ↑07/12/2025 16:39 Taj ko misli da ce AI zamjeniti umjetnika omalovazava obrazovanje, talenat i trud. Isto kada bi zamijenio sport? Kako? Neki su pomijesali ocigledno znacenje rijeci, naime umjetnost je nastala od rijeci umijece a ne umjetno kao sto je umjetna inteligencija. Kako da zamijeni AI glumca na pozornici i slikara, muzicara..? Tu je akcija obostrana, onoga ko umjetnost stvara i onoga ko je percipira. Nije to samo potrosacki proizvod. Onaj kome AI uradci to mogu nadomjestiti ne zna sta je umjetnost i niti ne treba da gleda dalje od tiktok klipova, "nekih filmova i reklama"... Da, zamijenice u velikoj mjeri ljude koji rade administrativne i tehnicke poslove, tome vec svjedocimo nazalost, svi smo mislili da cemo mi ipak ostati mozgovi a da ce neki roboti raditi za nas sto se ocigledno nece desiti. To je valjda taj transhumanizam koji nismo znali adekvatno protumaciti, dok smo kunjali i gledali klipove na tiktoku uvalise nam kukavicje jaje. Samo, treba biti svjestan da AI umire sa internetom... ljudi i njihovo znanje ne. Bar znanje onih koji ga imaju.
A prije nekoliko godina je bio veliki štrajk holivudskih radnika, glumaca, upravo zbog sve veće zamjene glumaca CGI.
Jasno je meni da mi, ljudi, ne želimo prihvatiti da nas mašine mogu zamijeniti u onome šta nas razlikuje od i neživog svijeta i od drugih živih bića, dakle mašta, kreativnost itd, ali to što mi ne želimo to prihvatiti ne znači da nije moguće. Čak i vjerovatno.
E, sve ovo šta sam sada napisao je bilo zamijenjeno linkom.
Bit će da ti ne razumiješ.
- stubrijez
#128 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ne razumijem kako tako stvari gledas povrsno, zato sam ti podebljao gore kljucnu recenicu. Mogao si to odmah napisati bez da postas bezvezni link.Hakiz wrote: ↑11/12/2025 21:18Kao informaciju da tvoja izjava da AI neće zamijeniti umjetnike nije tačna jer ih mijenja već sada. A napretkom će ih mijenjati i više.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:07Nije lijepo replyati sa linkom, posebno ako nisi procitao moj post ili ga nisi razumio. Glupo je ovde lijepiti linkove, svi znamo googlati, citati i gledati. Kako sad da ja kao tvoj sagovornik protumacim tvoj komentar? Kao tvoj stav ili kao tudji s kojim se slazes ili nesto trece?
A prije nekoliko godina je bio veliki štrajk holivudskih radnika, glumaca, upravo zbog sve veće zamjene glumaca CGI.
Jasno je meni da mi, ljudi, ne želimo prihvatiti da nas mašine mogu zamijeniti u onome šta nas razlikuje od i neživog svijeta i od drugih živih bića, dakle mašta, kreativnost itd, ali to što mi ne želimo to prihvatiti ne znači da nije moguće. Čak i vjerovatno.
Nista receno u tvom postu i tom clanku nema veze sa ovim sto sam ja napisao.
... dakle, kroz nekoliko godina mozemo da jebemo silikonske lutke, sta ce nam zene?
-
Hakiz
#129 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Možeš i sada. Poprilično realistične. Na dodir kao ljudska koža, grijanje da imaju temperaturu kao ljudsko tijelo itd. Kada im se još ugradi AI da mogu voditi konverzaciju, eto belaja.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:26Ne razumijem kako tako stvari gledas povrsno, zato sam ti podebljao gore kljucnu recenicu. Mogao si to odmah napisati bez da postas bezvezni link.Hakiz wrote: ↑11/12/2025 21:18Kao informaciju da tvoja izjava da AI neće zamijeniti umjetnike nije tačna jer ih mijenja već sada. A napretkom će ih mijenjati i više.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:07
Nije lijepo replyati sa linkom, posebno ako nisi procitao moj post ili ga nisi razumio. Glupo je ovde lijepiti linkove, svi znamo googlati, citati i gledati. Kako sad da ja kao tvoj sagovornik protumacim tvoj komentar? Kao tvoj stav ili kao tudji s kojim se slazes ili nesto trece?
... dakle, kroz nekoliko godina mozemo da jebemo silikonske lutke, sta ce nam zene?
Opet ti kažem, htio ti ili ne, AI će napredovati.
Kako nema veze sa tvojim pisanjem? Napišeš da AI neće zamijeniti umjetnike j kreativnost, ja ti dam članak u kojem piše da je AI napravio ne pjesmu nego album koji dođe na 1. mjesto na Spotify. I to nema veze sa tvojim pisanjem? Šta god ko mislio o Spotify.
Možda AI danas ne može smisliti i kreirati nešta šta trenutno radi Ren, ali za koju godinu ili deceniju, ko zna. Danas može imitirati, možeš mu reći da napravi pjesmu o bilo čemu u stlu nekog poznatog pjesnika, to će uspjeti. To znači da milijarde prekidača smještenih u kutiju zapremine nekoliko centimetara kubnih, a koju zovemo mikroprocesor, prepoznaju razlike u stilovima koji čine nekog umjetnika drugačijim od ostalih. I mogu u tom stilu stvarati nova djela, o temama o kojima umjetnik kojeg imitiraju nije ni sanjao. To je samo po sebi impresivno i zastrašujuće.
Površno je bježati od stvari koje plaše. Treba se suočiti.
- stubrijez
#130 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Vidim imas iskustva sa silikonskim lutkama.Hakiz wrote: ↑11/12/2025 21:47Možeš i sada. Poprilično realistične. Na dodir kao ljudska koža, grijanje da imaju temperaturu kao ljudsko tijelo itd. Kada im se još ugradi AI da mogu voditi konverzaciju, eto belaja.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:26Ne razumijem kako tako stvari gledas povrsno, zato sam ti podebljao gore kljucnu recenicu. Mogao si to odmah napisati bez da postas bezvezni link.Hakiz wrote: ↑11/12/2025 21:18
Kao informaciju da tvoja izjava da AI neće zamijeniti umjetnike nije tačna jer ih mijenja već sada. A napretkom će ih mijenjati i više.
Kako nema veze sa tvojim pisanjem? Napišeš da AI neće zamijeniti umjetnike j kreativnost, ja ti dam članak u kojem piše da je AI napravio ne pjesmu nego album koji dođe na 1. mjesto na Spotify. I to nema veze sa tvojim pisanjem? Šta god ko mislio o Spotify.
Možda AI danas ne može smisliti i kreirati nešta šta trenutno radi Ren, ali za koju godinu ili deceniju, ko zna. Danas može imitirati, možeš mu reći da napravi pjesmu obilo.čemu u stlu nekog poznatog pjesnika, to će uspjeti. To znači da milijarde prekidača smještenih u kutiju zapremine nekoliko centimetara kubnih, a koju zovemo mikroprocesor, prepoznaju razlike u stilovima koji čine nekog umjetnika drugačijim od ostalih. To je samo po sebi impresivno i zastrašujuće.
To ne znaci da ostali (ili neki, kako hoces) i dalje ne volimo prave zene.
Eto ti odgovor i kako treba da se suocavamo sa ti problemom. Nisi nazalost osoba koja to moze razumjeti ali nema veze, nisi jedini.
-
Hakiz
#131 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ovo šta si sada napisao je očekivana reakcija.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:51Vidim imas iskustva sa silikonskim lutkama.Hakiz wrote: ↑11/12/2025 21:47Možeš i sada. Poprilično realistične. Na dodir kao ljudska koža, grijanje da imaju temperaturu kao ljudsko tijelo itd. Kada im se još ugradi AI da mogu voditi konverzaciju, eto belaja.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:26
Ne razumijem kako tako stvari gledas povrsno, zato sam ti podebljao gore kljucnu recenicu. Mogao si to odmah napisati bez da postas bezvezni link.
Možda AI danas ne može smisliti i kreirati nešta šta trenutno radi Ren, ali za koju godinu ili deceniju, ko zna. Danas može imitirati, možeš mu reći da napravi pjesmu obilo.čemu u stlu nekog poznatog pjesnika, to će uspjeti. To znači da milijarde prekidača smještenih u kutiju zapremine nekoliko centimetara kubnih, a koju zovemo mikroprocesor, prepoznaju razlike u stilovima koji čine nekog umjetnika drugačijim od ostalih. To je samo po sebi impresivno i zastrašujuće.
Eto ti odgovor i kako treba da se suocavamo sa ti problemom. Nisi nazalost osoba koja to moze razumjeti ali nema veze, nisi jedini.
Ljudi su tako predvidivi, nije čudo da će ih AI lako zamijeniti.
- stubrijez
#132 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Takvima kao tebi da, konacno si shvatio...Hakiz wrote: ↑11/12/2025 21:56Ovo šta si sada napisao je očekivana reakcija.stubrijez wrote: ↑11/12/2025 21:51Vidim imas iskustva sa silikonskim lutkama.Hakiz wrote: ↑11/12/2025 21:47
Možeš i sada. Poprilično realistične. Na dodir kao ljudska koža, grijanje da imaju temperaturu kao ljudsko tijelo itd. Kada im se još ugradi AI da mogu voditi konverzaciju, eto belaja.
Ljudi su tako predvidivi, nije čudo da će ih AI lako zamijeniti.
-
Hakiz
#133 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Opet si potvrdio da sam u pravu.
Imaš li neki kreativniji način da odgovoriš, ovi do sada su ti predvidivi?
- stubrijez
#134 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
-
dvajt
#135 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
dobro je dok se moze razlikovati sta je ai stvorio a sta covjek. napredak ai-ja ce samo profilisati pravu umjetnost i naravno dici joj cijenu.
- Sanjarko
#136 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Da, meni pomaže pravo, a kreativan sam solidno, ali izgleda smo za sada šta se tiče kreativnosti dostigli vrh skoro, sve otkriveno šta ima što se tiče tehnologije.
Biti će još otkrića i poboljšanja ali za sada nešto sumnjam u to.
- pojedinac
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#138 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
jes puko ovaj gemini
pitam ga za pjesmu angeleyes abba
on meni najprije liriku pjesme eagle
onda neke skroz lijeve
frajer ba izmislio pjesmu na licu mjesta
pitam ga za pjesmu angeleyes abba
on meni najprije liriku pjesme eagle
onda neke skroz lijeve
frajer ba izmislio pjesmu na licu mjesta
- JohnnyS
-
HD_2015
#140 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
AI je postao i ostaće alat, ali je ova priča prenapuhana da bi se AI bubble što duže održao i da bi se pojedini što više obogatili.
-
Hakiz
-
broj dva
#142 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Koja inteligencija nema instinkt preživljavanja?
Samo na svu sreću još ne postoji istinska vještačka inteligencija, ovi Grokovi i slično nisu "to" nego samo sofisticirani programi za plagiranje, poprilično su neinteligentni Što ne znaci da nećemo razviti istinsku vještačku inteligenciju, što bi bilo revolucionarno na više nivoa i možda pogubno možda pozitivno za ljudsku vrstu, vrijeme će pokazati.
U ime profita i shareholders value moramo nešto i rizikovati, kakve veze ima čista voda za piće, čist zrak za disanje i strogo kontrolirane tehnologija koje bi mogle uništiti čovječanstvo ako neki milijarder/tajkun/oligarh ne obrće pare..
Samo na svu sreću još ne postoji istinska vještačka inteligencija, ovi Grokovi i slično nisu "to" nego samo sofisticirani programi za plagiranje, poprilično su neinteligentni Što ne znaci da nećemo razviti istinsku vještačku inteligenciju, što bi bilo revolucionarno na više nivoa i možda pogubno možda pozitivno za ljudsku vrstu, vrijeme će pokazati.
U ime profita i shareholders value moramo nešto i rizikovati, kakve veze ima čista voda za piće, čist zrak za disanje i strogo kontrolirane tehnologija koje bi mogle uništiti čovječanstvo ako neki milijarder/tajkun/oligarh ne obrće pare..
-
Hakiz
-
broj dva
#144 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Kao što Martin Niemöller nekad napisaHakiz wrote: ↑02/01/2026 23:29 https://www.klix.ba/biznis/finansije/ev ... /260102162
Mirno spavajte...
Kada su došli po bankare ja sam šutio, jer nisam bio bankar.
-
BJB
#145 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Šta bez posla? Bez života..Kinezi kao i uvijek prvi prave korake za zaštitu omladine, tako da AI neće moći podsticati djecu da se samopovrijeđuju ili izvrše samoubistvo..OStatak svijeta- "prihvatite, prigrlite AI" sa velikim glupavim rozim naočalama.
Mi ne znamo nego ZAJEbati situaciju do kraja pa se vaditi..Da hoće doći vanzemaljci i pobiti nas sve. Baba Vanga je predvidjela 2026.. 
-
HelaS
#146 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ništa sve, moraju po selekciji. Nisam ja napao Ukrajinu i Venezuelu niti stojim Tajvanu nad glavom. A ni Dayton nisam potpisaoBJB wrote: ↑04/01/2026 05:25 Šta bez posla? Bez života..Kinezi kao i uvijek prvi prave korake za zaštitu omladine, tako da AI neće moći podsticati djecu da se samopovrijeđuju ili izvrše samoubistvo..OStatak svijeta- "prihvatite, prigrlite AI" sa velikim glupavim rozim naočalama.![]()
![]()
Mi ne znamo nego ZAJEbati situaciju do kraja pa se vaditi..Da hoće doći vanzemaljci i pobiti nas sve. Baba Vanga je predvidjela 2026..
![]()
-
BJB
#147 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
-
harisl
#148 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Svaki posao moze biti zamijenjen umjetnom inteligencijom, sve dok se to isplati gazdi. Tako je i "izvezen" posao u Kinu, Indiju, tamo ce se tradicionalni poslovi najduze zadrzati.
Kako stvari idu, ja cu da odsepam do penzije, nekako, i to je to sto se mene tice. Na kraju, svi smo zrtve progresa, "pregazi nas vrijeme", odemo u istoriju, sta ima veze sta nas pregazi, mladjahni kolega ili masina. Kao vrsta smo sujetni, volimo da budemo pametniji jedni od drugih, sve da nesto zavisi od nas, da nekome trebamo i cini mi se da bi radije prihvatiti da nas zamijeni masina (rcimo na poslu), nego neki covjek. I rado bi se udruzili sa AI da iskorijenimo svakog drugog covjeka. I na kraju, radije bi robovali masini nego bilo kojem drugom covjeku.
Kako stvari idu, ja cu da odsepam do penzije, nekako, i to je to sto se mene tice. Na kraju, svi smo zrtve progresa, "pregazi nas vrijeme", odemo u istoriju, sta ima veze sta nas pregazi, mladjahni kolega ili masina. Kao vrsta smo sujetni, volimo da budemo pametniji jedni od drugih, sve da nesto zavisi od nas, da nekome trebamo i cini mi se da bi radije prihvatiti da nas zamijeni masina (rcimo na poslu), nego neki covjek. I rado bi se udruzili sa AI da iskorijenimo svakog drugog covjeka. I na kraju, radije bi robovali masini nego bilo kojem drugom covjeku.
-
Hakiz
#149 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Možda nema veze meni lično.harisl wrote: ↑11/01/2026 16:18 Svaki posao moze biti zamijenjen umjetnom inteligencijom, sve dok se to isplati gazdi. Tako je i "izvezen" posao u Kinu, Indiju, tamo ce se tradicionalni poslovi najduze zadrzati.
Ali, ako me zamijeni mašina, to znači da moj sin, unuk, praunuk... neće imati posao. Taj posao će od tog trenutka raditi mašina.
Stvorit će se neki drugi poslovi.
Ostaje pitanje, da li će AI uništiti više poslova nego što će drugih biti stvoreno? AI uništi 3 milijarde radnih mjesta, stvorilo se 2 milijarde novih, opet je milijarda ljudi ostala bez posla.
Neko će trebati kontrolisati mašine. Samo što neće trebati jedan čovjek za kontrolu jedne mašine, jedan čovjek će biti dovoljan za kontrolu 100, 1.000... mašina.
-
harisl
#150 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Mislim da je problem samo to sto pojedini ljudi gube svoj posao koji jedino znaju da rade i sa kojim se identifikuju, a pojedini ne gube, bar za sada. Ako veliki dio ljudi, ili svi ljudi izgube svoj posao, onda mislim da to vise nije problem, to je nova realnost, to je normalno.Hakiz wrote: ↑11/01/2026 16:46Možda nema veze meni lično.harisl wrote: ↑11/01/2026 16:18 Svaki posao moze biti zamijenjen umjetnom inteligencijom, sve dok se to isplati gazdi. Tako je i "izvezen" posao u Kinu, Indiju, tamo ce se tradicionalni poslovi najduze zadrzati.
Ali, ako me zamijeni mašina, to znači da moj sin, unuk, praunuk... neće imati posao. Taj posao će od tog trenutka raditi mašina.
Stvorit će se neki drugi poslovi.
Ostaje pitanje, da li će AI uništiti više poslova nego što će drugih biti stvoreno? AI uništi 3 milijarde radnih mjesta, stvorilo se 2 milijarde novih, opet je milijarda ljudi ostala bez posla.
Neko će trebati kontrolisati mašine. Samo što neće trebati jedan čovjek za kontrolu jedne mašine, jedan čovjek će biti dovoljan za kontrolu 100, 1.000... mašina.
Nekakva prekvalifikacija ce se morati praviti. Ove koje to bas ono potkaci, vjerovatno mlade sto zavrsavaju sada ili u bliskoj buducnosti, njima nece biti lako jer ce se morati mijenjati poimanje posla. Mislim, ako si postar, radis na kasi u samoposluzi, ili tako nesto, onda mozda nije problem prekvalifikovati se. Ali ako si pilot vojnog aviona, onda je problem jer je to bilo nesto oko cega si gradio zivot, mastao o tome, ulozio puno truda, ljudi su te cijenili i to je sve nestalo. Vjerovatno ce se poimanje posla, sta to znaci, morati mijenjati, posao nece odredjivati ljude, biti nesto cime ce se ljudi ponositi.
Vjerujem da bi se uz pomoc AI mogao napraviti nekakav raj na zemlji gdje niko ne bi umirao od gladi, ali ljudi na vrhu to ne bi mogli podnijeti (kao Elon Musk i ta sorta koja je trenutno na vlasti) i kojima je jedino bitno da se "delta", razlika izmedju njih i obicnih "smrtnika" povecava vise svake sljedece godine, te ce se AI vise koristiti da se zamijeni sto vise ljudi, da im se ne daje plata, ne izdvaja za zdravstveno, penziono, da im se ne daje za prekovremeno... sve ce se uraditi da se povecaju prihodi.
Stvarno nemam predstavu sta bi ljudi mogli raditi u buducnosti. Ne vjerujem da ce se covjek koristiti da ista kontrolise u proizvodnji. Vec sada se smatra da je covjek najveci problem u proizvodnom procesu, najsporija i jedina karika koja pravi greske, u sustini prepreka i zbog toga se mora udaljiti iz proizvodnje. Ide se ka "lights out" fabrikama.