Haris.ba wrote: ↑05/12/2024 11:15
duh_sa_sjekirom wrote: ↑05/12/2024 10:10
A ja ti kažem da većina djece to savlada do kraja 5. razreda.
I ako i ti smatraš (kao i pokretač ove teme) da su rezultati ovog istraživanja mjerodavan pokazatelj gluposti cijele nacije, onda nema smisla raspravljati. Posebice ako se uzme u obzir samo testiranje, s kojim sam u određenoj mjeri upoznat
Ja ne znam jesi li stvarno u obrazovanju. Vjerovatno jesi. Cim imas problem sa funkcionalnom pismenosti.
Da razumijes napisano.
Ja o tome pisem. To sto neka djeca "savladaju" gradivo i budu pustena dalje je problem nastavnika u Bosni. Jer savladati ocito ne znaci i nauciti i zapamtiti.
Zato sam i davao primjer sa nauciti citati i pisati. Isto ko da se nauci citati u prvom i drugom razredu i onda zaboravi.
Ja pisem o djeci i matematici. To nema veze sa tim je li se glupo ili ne.
Vec da nastavnike boli briga da li su naucili djecu. Jer nema vanjske evaluacije toga jesi li ili ne naucio djecu.
Jedno od rijetkih zanimanja gdje nema provjere jesi li ili ne odradio svoj posao.
Jedino ako posao nije postao - podjeli ocjene.
Ne znam šta da ti kažem, prijatelju... Ti, očito, ni sam ne znaš šta pišeš, tako da su ti takvi zaključci i generalizacije.
Elem, ono što sam napisao i što je poenta, jeste da se ne može (samo i isključivo) nastavnik kriviti za neki neuspjeh učenika iz prostog razloga jer je to složen proces u kojem učestvuje više faktora i svaki ima svoj utjecaj. Bilo da je u pitanju naučeno ili primjena i trajnost naučenog. Valjda je ovo jasno.
Da se referišem na temu i zaključak iz naslova: ne može jedno istraživanje biti mjerodavno da neko zaključi kako je cijela nacija glupa. Glede "savladavanja", i za to imaju ocjene od 1 do 5. Neće svi biti inžinjeri, doktori, profesori...
Vjerovatno si i sam imao problema s tim nastavnicima koji nisu za taj posao. Da, takvih ima, uvijek je bilo i bit će. Ali nisu svi takvi. I tu je situacija, kako rekoh, kao i svugdje-u svakoj profesiji: jedan dio njih uopće nije za to, jedan dio odradi korektno, a jedan dio su oni vrhunski.
I da, jedan od poslova nastavnika jeste da podijeli i ocjene...