Napisi gdje pa makar i u siframa
Ne znam zadnji put kada sam naletila na jetricu. Ima mislim 10god
Nema ni mozga, odavno (ili barem nisam nigdje vidio u prodaji).
Ribe iz bazena prepoznas po boji. Koja god da je, tamnije je boje nego inace. I to prilicno. I naravno, po velicini.moimoi wrote: ↑20/11/2023 17:33Pa tove se na zalost i ribe danas. Hvala bogu ne mogu sve vrste.. Ja meso npr ne znam prepoznati po mirisu ali ribu kada cistim vidim razliku. Tovljena je puno masnija i nekakva “labava”.swanfilter wrote: ↑20/11/2023 17:27Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.John Cleese wrote: ↑20/11/2023 17:08 Da vas obradujem...
https://pasifika.news/2023/10/radioacti ... afood-low/
Kome se ne da da cita - covjek tvrdi da je razina radioaktivnosti u tunjevini niska te da ono sto bi nas trebalo zaista brinuti jeste, na primjer, sadrzaj žive (iz živinih organskih jedinjenja poput metil žive) koji je u usporedbi ribljih vrsta najvisi u mesu vecih morskih grabljivaca u koje spada i tuna.
Inace, sva živina u vodi rastvorljiva jedinjenja su za nas vrlo gadni otrovi, a pogotovo organska živina jedinjenja.
Ilustracije radi, zabiljezen je slucaj fatalnog kontaktnog trovanja dimetil zivom preko kože (i to kroz neostecenu gumenu rukavicu, desilo se poznatoj naucnici pri nekakvom laboratorijskom eksperimentu) - žrtva trovanja je, postupno, mjesecima umirala i nije joj bilo moguce pomoci.
Uopsteno, treba izbjegavati predatore bilo koje vrste.
Jer mi je posao takav, dolazim u dodir sa raznim vrstama mesa. I vec po mirisu moze covjek znati sta je svjeze i hranjeno kako treba. Il sta pasnjaka nije vidjelo, lezalo u stali i tovljeno koncetratom.
Jedino sto sam primjetila da kod nas vise nemas malih koljenica, sve su nekakve gigantske.. niti mozes vise kupiti jetricu telecu
pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
More je zagađenije od ostalih ekosistema, mada sam citao da morske zivotinje imaju mehanizam ciscenja i da zbog toga da ne bi trebalo biti problematicno, gledajuci na okolnosti.John Cleese wrote: ↑20/11/2023 17:39Pa jeste. Vjerujem da to datira iz vremena havarije one japanske nuklearke, jer od tada ispustaju u more radioaktivnu vodu kojom su prethodno hladili reaktore.swanfilter wrote: ↑20/11/2023 17:27 Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.
Citirano je, valjda, reakcija na taj trend, kako ga ti nazivas i podsjecanje na stvarnu opasnost.
A u "morskoj" hrani (jer nije samo riba zagadjena), osim zive koja je tu vjerojatno najopasniji polutant, vec odavno ima i drugih krasota - kadmijuma, olova, arsenika...
Ma nije to isto.John Cleese wrote: ↑20/11/2023 17:50Ima u Zmaju.
Ali je vec pecena, u propisno saftali somunu i s lukom
Naci cu jenivla wrote: ↑20/11/2023 18:03pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
bude i biftek kad se kolje june 50km kila i moras citav uzet, kome nije zao 3-4 kg kupit odjednom bude odlican
Ako ti nije daleko u Visokom uvijek imamoimoi wrote: ↑20/11/2023 18:08Naci cu jenivla wrote: ↑20/11/2023 18:03pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
bude i biftek kad se kolje june 50km kila i moras citav uzet, kome nije zao 3-4 kg kupit odjednom bude odlican
John Cleese wrote: ↑20/11/2023 17:46Nema ni mozga, odavno (ili barem nisam nigdje vidio u prodaji).
Sjetih se sad one zafrkancije, kad su liku, kao, uvalili telecu glavusu bez mozga, pa mu, nakon sto je protestirao rekli da je:"Asli bilo blesavo"
Ja jos za skusu znam da nije preporuka forsirati.
Ma ziva je uglavnom u tuni tj najvise je tuna ima. Valjda radi ishrane. Znam da sr inace ne preporucuje trudnicama.
Riblje koljenice?moimoi wrote: ↑20/11/2023 17:33Pa tove se na zalost i ribe danas. Hvala bogu ne mogu sve vrste.. Ja meso npr ne znam prepoznati po mirisu ali ribu kada cistim vidim razliku. Tovljena je puno masnija i nekakva “labava”.swanfilter wrote: ↑20/11/2023 17:27Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.John Cleese wrote: ↑20/11/2023 17:08 Da vas obradujem...
https://pasifika.news/2023/10/radioacti ... afood-low/
Kome se ne da da cita - covjek tvrdi da je razina radioaktivnosti u tunjevini niska te da ono sto bi nas trebalo zaista brinuti jeste, na primjer, sadrzaj žive (iz živinih organskih jedinjenja poput metil žive) koji je u usporedbi ribljih vrsta najvisi u mesu vecih morskih grabljivaca u koje spada i tuna.
Inace, sva živina u vodi rastvorljiva jedinjenja su za nas vrlo gadni otrovi, a pogotovo organska živina jedinjenja.
Ilustracije radi, zabiljezen je slucaj fatalnog kontaktnog trovanja dimetil zivom preko kože (i to kroz neostecenu gumenu rukavicu, desilo se poznatoj naucnici pri nekakvom laboratorijskom eksperimentu) - žrtva trovanja je, postupno, mjesecima umirala i nije joj bilo moguce pomoci.
Uopsteno, treba izbjegavati predatore bilo koje vrste.
Jer mi je posao takav, dolazim u dodir sa raznim vrstama mesa. I vec po mirisu moze covjek znati sta je svjeze i hranjeno kako treba. Il sta pasnjaka nije vidjelo, lezalo u stali i tovljeno koncetratom.
Jedino sto sam primjetila da kod nas vise nemas malih koljenica, sve su nekakve gigantske.. niti mozes vise kupiti jetricu telecu
Naravno jer ga je covjek potamanio ...Hendrix wrote: ↑20/11/2023 21:28 Sto se tice tovljenja ribe, bolje da ne znate sta tove lososu koji je danas gotovo sav sa farmi. Lafo atlantski okean ovo ono. Hrane ih ostacima piletine, sojom, antibioticima i anchovima iz Juzne Amerike. A ti anchovi kada ih prevoze brodovima lako eksplodiraju pa ih stabilizuju hemikalijama. Takodjer postoji legalan postotak ostataka kostiju i peradi sa piletine koji se smatra ok za davanje ribi.
Brazil svu sumu posjece da napravi mjesta za uzgoj soje koju izmedju ostalog jede i losos koji mi kupujemo.
Boja lososa sa farmi je strogo kontrolisana pigmentima jer je inace sive boje bez svoje prirodne hrane koju nalazi u prirodi. Pigment je naravno prosao kroz bruku istrazivanja i tacno se zna nijansa koja u potrosacima izaziva osjecaj da je to ta neka kao prirodna zdrava boja lososa.
Da pogodim, ne preporucuju proizvodjati specijaliziranih posuda za drzanje hranesinuhe wrote: ↑20/11/2023 16:30Drzanje hrane se ne preporucuje ni u onim posudama u kojim bude sladoled.Grb1 wrote: ↑20/11/2023 16:15 Gledam tamo na pocetku teme, kritikuju kante od jupola, posude, nidje veze pretpostavljam da nikad u zivotu niste nista napravili....licno sam odrasla ma selu i pravili smo pekmeze, sokove sve sto se moze pravit, al nije mi jasno stq fali kanti....operemo je dobro, na kraju krajeva i mi koji pravimo to jedemo ne samo da se prodaje...ne razumijem kakve posude trebamo imat, kastm mejd** jel? Gluposti ostavite narod sa sela na miru...
Nevezano za kritike s pocetka teme koje spominjes, zaista nije nebitno od kakvog je materijala posuda u kojoj cuvas hranu ili cak i koja samo dolazi u dodir s hranom.Grb1 wrote: ↑20/11/2023 16:15 Gledam tamo na pocetku teme, kritikuju kante od jupola, posude, nidje veze pretpostavljam da nikad u zivotu niste nista napravili....licno sam odrasla ma selu i pravili smo pekmeze, sokove sve sto se moze pravit, al nije mi jasno stq fali kanti....operemo je dobro, na kraju krajeva i mi koji pravimo to jedemo ne samo da se prodaje...ne razumijem kakve posude trebamo imat, kastm mejd** jel? Gluposti ostavite narod sa sela na miru...
Zastitni slojevi kojim premazuju (u osnovi aluminijsko) posudje za kuhanje su, navodno, vec neko vrijeme bezbjedni, jer su u procesu njihove proizvodnje nekako uspjeli izbjeci upotrebu izvjesnih organofluornih jedinjanja za koja je prethodno pouzdano dokazano da su kancerogena.
Ne mislim da je stres koliko prezderavanje i generalno s cim se hrana tretira.Hendrix wrote: ↑21/11/2023 00:04 Ma realno ako covjek izbjegava fast food, krkanje masnoce i tjestenine... to je to jbg. Perfektna ishrana danas ne postoji osim ako nisi milioner pa da imas pristup organskim zasticenim farmama.
Generalno mi u Bosni volimo krkati, to nam je nacionalni hobi. Meso u Jablanici... Travnik i cevapi, pite...nekim ljudima je ovo svakodnevni obrok. Dodaj na to i pive i alkohol, cigare i nadodjes na totalni haos koji organizam mora da svari i nekako opstane.
Koliko ljudi ima srcani udar u pedesetim kod nas, ja znam najmanje 10 ukljucujuci i mog starog. To ba nije normalno, sav taj stres mentalni od zivota ovde, rata i onda jos uzasne hrane.
Ja sam se sokirao kada sam bio na klinici za srce gdje mi je stari primljen bio, jedini on debel od njih 30ak. Svi mrsavi ko grana i ja pitam doktora kako ba ovo srcani udari a niko debel nije? Kaze covjek cigare, sve do jednog su pusaci bili.
Pa nije da mi je usput al ako nekad bude.. dobro je znatiMMM1977 wrote: ↑20/11/2023 18:10Ako ti nije daleko u Visokom uvijek imamoimoi wrote: ↑20/11/2023 18:08Naci cu jenivla wrote: ↑20/11/2023 18:03
pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
bude i biftek kad se kolje june 50km kila i moras citav uzet, kome nije zao 3-4 kg kupit odjednom bude odlican
BiH je nekada bila ruralna veoma. Narod radio na njivi od jutra do mraka.moimoi wrote: ↑21/11/2023 13:39Ne mislim da je stres koliko prezderavanje i generalno s cim se hrana tretira.Hendrix wrote: ↑21/11/2023 00:04 Ma realno ako covjek izbjegava fast food, krkanje masnoce i tjestenine... to je to jbg. Perfektna ishrana danas ne postoji osim ako nisi milioner pa da imas pristup organskim zasticenim farmama.
Generalno mi u Bosni volimo krkati, to nam je nacionalni hobi. Meso u Jablanici... Travnik i cevapi, pite...nekim ljudima je ovo svakodnevni obrok. Dodaj na to i pive i alkohol, cigare i nadodjes na totalni haos koji organizam mora da svari i nekako opstane.
Koliko ljudi ima srcani udar u pedesetim kod nas, ja znam najmanje 10 ukljucujuci i mog starog. To ba nije normalno, sav taj stres mentalni od zivota ovde, rata i onda jos uzasne hrane.
Ja sam se sokirao kada sam bio na klinici za srce gdje mi je stari primljen bio, jedini on debel od njih 30ak. Svi mrsavi ko grana i ja pitam doktora kako ba ovo srcani udari a niko debel nije? Kaze covjek cigare, sve do jednog su pusaci bili.
Generacije prije nasih staraca, iako su prezivjeli i dva rata, su mnogo otporniji, rekla bih-zdraviji. Al oni su pola zivota bili gladni. Pa i dan danas ne jedu puno. Niti imaju naviku da jedu meso svaki dan. Sve je do umjerenosti.