Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#126 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Bodkin »

ZuzuTop wrote: 08/11/2022 20:07 Treba im diplome podjeliti u Travniku i neka rahat Robloxaju.Ionako 75% roditelja ima slicne diplome.
Nikad roditelji da shvate da sama skola nece odgojit i obrazovati djecu.
Sigurno. Pogotovo sto je mama koja je ovo napisala profesor na univerzitetu
Hakiz

#127 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 21:34 Tu se ne slažemo. Poenta muzičkog obrazovanja bi upravo trebala biti da vježbaš sviranje instrumenta, poželjno u grupi, i da ga uzimaju samo djeca koja su za to zainteresirana i imaju uslove. Pjevanje je opet nešto drugo i zahtjeva posebnu obuku, pa možda nije za osnovnu školu.

Muzička teorija se može lagano obrađivati uz to. S tim da i neke lekcije iz istorije se mogu (lagano i neobavezno) dotaći muzike.

Sa kolegom se slažem da ocjene iz svih ovih predmeta ne trebaju utjecati na završnu ocjenu nikako.
Muzičko obrazovanje te obrazuje o muzici. Ne uči te izvođenju.

Teoretičar neke umjetnosti ne mora biti praktičar.
Osmi Socrates

#128 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Hakiz wrote: 08/11/2022 21:45
Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 21:34 Tu se ne slažemo. Poenta muzičkog obrazovanja bi upravo trebala biti da vježbaš sviranje instrumenta, poželjno u grupi, i da ga uzimaju samo djeca koja su za to zainteresirana i imaju uslove. Pjevanje je opet nešto drugo i zahtjeva posebnu obuku, pa možda nije za osnovnu školu.

Muzička teorija se može lagano obrađivati uz to. S tim da i neke lekcije iz istorije se mogu (lagano i neobavezno) dotaći muzike.

Sa kolegom se slažem da ocjene iz svih ovih predmeta ne trebaju utjecati na završnu ocjenu nikako.

Nebitno je kako to zoveš. Kakvi su praktični rezultati takvog muzičkog obrazovanja koje silom namećemo djeci?

Nikakvi.

Muzičko obrazovanje i nije baš neka neophodna disciplina u životu ogromne većine djece i ljudi. Isto bih se odnosio i prema likovnom obrazovanju.

Jedino bih fizičkom dao malo više težine i pažnje. Uostalom sve što se teoretski treba znati o muzici i umjetnosti može i u srednjoj školi. Pa ako baš postoji interesovanje, i na fakultetu. Opet, ne bih nametao čak ni tada.
Hakiz

#129 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 21:55

Nebitno je kako to zoveš. Kakvi su praktični rezultati takvog muzičkog obrazovanja koje silom namećemo djeci?

Nikakvi.

Muzičko obrazovanje i nije baš neka neophodna disciplina u životu ogromne većine djece i ljudi. Isto bih se odnosio i prema likovnom obrazovanju.

Jedino bih fizičkom dao malo više težine i pažnje. Uostalom sve što se teoretski treba znati o muzici i umjetnosti može i u srednjoj školi. Pa ako baš postoji interesovanje, i na fakultetu. Opet, ne bih nametao čak ni tada.
Kakvi su rezultati? Nikakvi :-)

O tempora, o mores :(
Edin H.

#130 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Edin H. »

Nikakvi.

Jedino bih fizičkom dao malo više težine i pažnje. Uostalom sve što se teoretski treba znati o muzici i umjetnosti može i u srednjoj školi. Opet, ne bih nametao čak ni tada.
Basrak je kod nas u Petar Dokić vodio časove sviranja gitare, harmonike, vodio hor, orkestar, jedan učenik je čak napisao pjesmu za hor i orkestar, učio učenike plesu, takmičenja iz zapisivanja note…iz takvog rada se i rađaju muzički talenti…

A kome to nije potrebno za lični razvoj odmah ga poslati na bauštel umjesto škole.
Osmi Socrates

#131 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Pa kakvi su?

Sve to što si nabrojao da li pravi ikakvu razliku?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#132 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Truba »

Nista nije neophodno

Osim znati se najest taj dan

U ratu se vidjelo kako je uzgoj hrane i sigurnost najbitnija
Hakiz

#133 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Edin H. wrote: 08/11/2022 22:02

Nikakvi.

Jedino bih fizičkom dao malo više težine i pažnje. Uostalom sve što se teoretski treba znati o muzici i umjetnosti može i u srednjoj školi. Opet, ne bih nametao čak ni tada.
Basrak je kod nas u Petar Dokić vodio časove sviranja gitare, harmonike, vodio hor, orkestar, jedan učenik je čak napisao pjesmu za hor i orkestar, učio učenike plesu, takmičenja iz zapisivanja note…iz takvog rada se i rađaju muzički talenti…

A kome to nije potrebno za lični razvoj odmah ga poslati na bauštel umjesto škole.
Et tu, Brute :shock:
Osmi Socrates

#134 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Edin H. wrote: 08/11/2022 22:02

Nikakvi.

Pa vidiš, to je praktično muzičko obrazovanje, koje odobravam.

Učiti muzičku teoriju bez ovakve praktične komponente nema nikakvog efekta.
kuli1961

#135 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by kuli1961 »

Naslovnica wrote: 08/11/2022 19:56 vježbao i vježbao, Venea naučio "napamet"
Padobranski:
hvala na podsjecanju :-D :-D - II razred gimnazije, pao na popravni iz matematike, cijelo ljeto "udarao" po zbirci "Bogoslavov Vene: Zbirka zadataka iz matematike" ne savladao, ne samljeo, vec pozderao zbirku! Popravni glat polozen, profesorica me jos naruzila sto je cijelu skolsku godinu zaj..m a mogao sam mirno, lagano, sistematicno.. sve istina sto je rekla.
Danas sam u sasvim drugim vodama, poprilicno godina u zadnjici, ali pamtim...
Cini mi se da je moje vrijeme skolsko obrazovanje imalo svrhu da mi izvjestan kvantum informacija, znanja ostane i to kroz sistemsko razumijevanje "kako i sta", a danasnje obrazovanje- sto manje, primi ionako sturu informaciju, brzinski je obradi ako bas moras, gledaj samo krajnji rezultat. Bice da je rijec o makijavelistickom pristupu obrazovanju.
Kad mi je dijete islo u osnovnu skolu,neki 7. ili 8. razred, iz informatike dobije zadatak da NACRTA PC tastaturu!!!! A vec tada je bolje baratala Excel-om od mene...
Hakiz

#136 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:03 Pa kakvi su?

Pa, takvi da isti ti ljudi koji misle da je muzičko obrazovanje nebitno, ne znaju kada se kaže "sprovesti" a kada "provesti", kada se kaže "tu" a kada "ovdje" itd.

Ali ni to nije važno, ima ljudi koji posjeduju fakultetske diplome i rade u medijima, a nepismeni su. Jer, ništa nije važno.
Hakiz

#137 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:06 [

:-)

U prevodu si rekao da studiranje arhitekture nema smisla ako ne znaš sam smiješati beton, postavljati cigle, vezati armaturu, obraditi i postaviti drvenu građu potrebnu za zid ili strop itd.

Ili, nema smisla da kao psihijatar liječiš psihopatu ako nisi psihopata. Jer, teorija i praksa, nema smisla teorijsko znanje (pročitano, naučeno o psihopatiji) ako nisi praktičar (nisi psihopata).
Osmi Socrates

#138 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Hakiz wrote: 08/11/2022 22:13
Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:03 Pa kakvi su?

Pa, takvi da isti ti ljudi koji misle da je muzičko obrazovanje nebitno, ne znaju kada se kaže "sprovesti" a kada "provesti", kada se kaže "tu" a kada "ovdje" itd.

Ali ni to nije važno, ima ljudi koji posjeduju fakultetske diplome i rade u medijima, a nepismeni su. Jer, ništa nije važno.
Ako si dosad svim tim ljudima nametao muzičku teoriju, a oni su, po tvom, nepismeni, šta to govori o sistemu obrazovanja koji braniš?

Mada, sve sam manje strpljiv prema grammar nazis, takođe. :lol:
Osmi Socrates

#139 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Hakiz wrote: 08/11/2022 22:19
Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:06 [

U prevodu si rekao da studiranje arhitekture nema smisla ako ne znaš sam smiješati beton, postavljati cigle, vezati armaturu, obraditi i postaviti drvenu građu potrebnu za zid ili strop itd.

Ili, nema smisla da kao psihijatar liječiš psihopatu ako nisi psihopata. Jer, teorija i praksa, nema smisla teorijsko znanje (pročitano, naučeno o psihopatiji) ako nisi praktičar (nisi psihopata).
Mi pričamo o osnovnoj školi, čovječe. :-)
Hakiz

#140 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:21

Mada, sve sam manje strpljiv prema grammar nazis, takođe. :lol:
Vjerujem, lakše je mrziti nego naučiti.
Hakiz

#141 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:22
Hakiz wrote: 08/11/2022 22:19

Mi pričamo o osnovnoj školi, čovječe. :-)
Ja govorim o principu, čovječe.
Osmi Socrates

#142 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Nisi ni ti naučio šta je fokusirana diskusija, pa ti niko ne zamjera.

Eto, ja te razumijem.
Hakiz

#143 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:25 Nisi ni ti naučio šta je fokusirana diskusija, pa ti niko ne zamjera.

Eto, ja te razumijem.
Ali je ne mrzim.

A razumijem i ja tebe, nismo od juče(r).
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#144 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Truba »

Image

To su bile muke
Osmi Socrates

#145 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

To što nemam strpljenja ne znači da mrzim.

Ali, da se vratimo na temu, djeca, dakle, mrze školu. Pa kako neće mrziti ako ga tjeraš da uči muzičku teoriju i pored toga što nije zainteresiran(a) za to. To je samo primjer. Ne treba mu za život.

Izdvoji bitno od nebitnog iz školskog programa. Bitnom daj težinu, nebitno učini što zabavnijim i bez prevelikog očekivanja. Jednostavno k'o keks.
Hakiz

#146 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Black swan wrote: 08/11/2022 22:28 Image

To su bile muke
Kada god se za neke profesore i asistente govorilo da su nemogući, jedan njihov kolega je odgovarao "Kako ih drugi prođu?"

I u pravu je. Ako od 100 studenata neki ispit prođe 30, prije će biti problem onih 70 studenata koji nisu prošli nego taj profesor. Da je profesor razlog, ni onih 30 ne bi položilo taj ispit.
uglavnomja

#147 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by uglavnomja »

dosadasnji zakjucak - djeci ne trebaju istorija, geografija, pretpostavljam da i hemija i fizika takodje tu spadaju, zatim fiz, muz i lik ...

sto bi se reklo ostaju bos, eng, mat, inf i vjerobauka ... :roll:

da djeca nadju afinitete kad narastu ili da ih traze po kuci ...

fakat ko treba da zna ko je mocart, sta je valcer, polka ... (mi smo morali nauciti plesati valcer u osnovnoj :D )

ili ko su da vinci, mikelandjelo, rembrant, ... :zzzz:
Osmi Socrates

#148 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Eto, tu ću se složiti.

Samo, to su opet profesori na fakultetima, a fakulteti nisu tema. :lol: Anyway, na profesore se uglavnom žale neznalice. Ja sam kod profesora sa kojima sam imao drastična ideološka razilaženja, pa čak i svađe, imao uvijek najbolje ocjene.
Osmi Socrates

#149 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

uglavnomja wrote: 08/11/2022 22:35 dosadasnji zakjucak - djeci ne trebaju istorija, geografija, pretpostavljam da i hemija i fizika takodje tu spadaju, zatim fiz, muz i lik ...

sto bi se reklo ostaju bos, eng, mat, inf i vjerobauka ... :roll:

da djeca nadju afinitete kad narastu ili da ih traze po kuci ...

fakat ko treba da zna ko je mocart, sta je valcer, polka ... (mi smo morali nauciti plesati valcer u osnovnoj :D )

ili ko su da vinci, mikelandjelo, rembrant, ... :zzzz:
Nešto od ovoga se može obraditi kroz časove istorije, a nešto na dodatnim aktivnostima.

Ono što ja tvrdim da djeci ne treba zadavati glavobolje oko ocjena kad su u pitanju ovakve teme.
Hakiz

#150 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 22:30 To što nemam strpljenja ne znači da mrzim.

Ali, da se vratimo na temu, djeca, dakle, mrze školu. Pa kako neće mrziti ako ga tjeraš da uči muzičku teoriju i pored toga što nije zainteresiran(a) za to. To je samo primjer. Ne treba mu za život.

Izdvoji bitno od nebitnog iz školskog programa. Bitnom daj težinu, nebitno učini što zabavnijim i bez prevelikog očekivanja. Jednostavno k'o keks.
Osnovna škola ti daje osnovno znanje, osnovne informacije o "svemu". Tako da treba dati i osnovno znanje onima koji će kasnije školovati se za teoretičara, istoričara, umjetnosti, u ovim slučaju muzičke umjetnosti. Ili se neće školovati. I samo konzumiranje, slušanje, muzike je puno bogatije iskustvo ako znaš teoriju. Kao što slika, recimo klasični renesansni ženski akt, ima drugačiju poruku gledaocu ako se na slici nalazi mačka nego što govori ako mačke na slici nema. Ko zna jezik slike, šta pojedini objekti na slici simbolizuju ili znače, pročitat će sliku onako kako je slikar htio reći. Ko ne zna, neće znati pročitati poruku. Nekada, u klasičnom građanskom obrazovanju, to se učilo kao dio opšteg obrazovanja, to je razlikovalo obrazovanog od neobrazovanog čovjeka. Ali, (opšte) obrazovanje je vremenom postajalo sve manje važno. I tako smo došli do stava "Šta je, kog vraga, bitno učenje osnova muzičke teorije"?

Specijalizacija počne u srednjoj školi (ako ne upišeš gimnaziju), i na fakultetu.

Ti imaš pravo na svoj stav (i na način na koji ga iznosiš, iz ptičije perspektive) koliko god pogrešan bio.
Post Reply