Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
darius_maximus wrote: ↑21/02/2022 17:45
Jesi li ikada u životu "uživao" u nečemu i pomislio "samo da je glavni lik Bosanac, da se mogu identifikovati s njim"?
Jesi li možda gledao Bladea i razmišljao kako bi bilo dobro da ga glumi Aleksandar Seksan?
Woke i diversiti - dvije riječi koje mogu bilo koju franšizu ili plotline pretvoriti u šaroliko smeće. Zašto ti ljudi toliko mrze orginalna djela. Zašto jednostavno ne naprave svoj neki Marvel, Lotr, James Bond univerzum, nazovu ga naravno drugačije i počnu sa gomilanjem junaka i njihovih neprijatelja koji su svi odreda biseksualci, geyevi i mješavina svih rasa. Nemam ništa protiv drugačijih ljudi, jednostavno ne želim da me smaraju svojim glupostima u nečem što jako volim, tipa Lotr ili Bond. Slobodno neka prave orginalne woke filmove, očigledno imaju publiku za to, ali ne kvarite ljudima koji nisu woke njihove omiljene filmove i serijale. Mene te woke stvari jednostavno ne interesuju, a poturaju ih u recimo Tolkienova djela, naravno da me to ljuti.
Sauron, Gandalf, Saruman, Radegast i ona 2 plava carobnjaka koji se ne pojavljuju su isto bice, isto stvorenje.
Upravo zbog toga sto je Gandalf to sto jeste, i jeste ozivio ponovno kao Gandalf Bijeli.
Fun fact, Balrog s kojim se Gandalf borio, je isto to stvorenje, samo corrupted by Morgoth, ili ti ga Melkor.
Svi ovi navedeni, izuzev Morgotha su Maia stvorenja. Stvorena direktno od Boga cijelog tog svijeta, Eru Illuvitara.
A to sto ti spominjes Istari, tako se zovu ova 5 Maia koji su poslati u Medjuzemlje da pomognu ljudima i vilenjacima u borbi protiv Saurona
Erru Ilivitar - vrhovno Bozanstvo cijelog tog svijeta.
Valar - prva stvorenja Erru Illuvitara, i stvorenja (andjeli) koji uz njegovu pjesmu stvaraju i oblikuju svijet. Jedan od njih je Melkor, koji nakon sto je presao na mracnu stranu nazvan Morgoth.
Maia - druga stvorenja Erru Illuvitara, takodjer stvoreni od pjesme direktno od Erru Illuvitara (andjeli), da pomazu Valarima u njihovim zadacima. Jedni od brojnih koji su Maia a pojavljuju se u prici su Sauron, Gandalf, Saruman, Balrozi (mada smo vidjeli samo onoga u Moriji), Radegast i dva plava carobnjaka kojima se gubi svaki trag.
Takodjer, Istari ne dolaze u Medjuzemlje u 2 dobu, nego u trecem. I njihova moc je ogranicena u tom svijetu Medjuzemlja, i tu su samo da pomazu ljudima i vilenjacima u njihovoj borbi, a ne da sami budu presudni faktor te borbe.
I ona tranzicija Gandalf Sivi u Gandalf Bijeli je vizuealno pokazivanje da mu je dozvoljeno da koristi vise svoje moci nego mu je bilo dozvoljeno kao Sivi.
Sauron, Gandalf, Saruman, Radegast i ona 2 plava carobnjaka koji se ne pojavljuju su isto bice, isto stvorenje.
Upravo zbog toga sto je Gandalf to sto jeste, i jeste ozivio ponovno kao Gandalf Bijeli.
Fun fact, Balrog s kojim se Gandalf borio, je isto to stvorenje, samo corrupted by Morgoth, ili ti ga Melkor.
Svi ovi navedeni, izuzev Morgotha su Maia stvorenja. Stvorena direktno od Boga cijelog tog svijeta, Eru Illuvitara.
A to sto ti spominjes Istari, tako se zovu ova 5 Maia koji su poslati u Medjuzemlje da pomognu ljudima i vilenjacima u borbi protiv Saurona
Valar - prva stvorenja Erru Illuvitara, i stvorenja (andjeli) koji uz njegovu pjesmu stvaraju i oblikuju svijet. Jedan od njih je Melkor, koji nakon sto je presao na mracnu stranu nazvan Morgoth.
Maia - druga stvorenja Erru Illuvitara, takodjer stvoreni od pjesme direktno od Erru Illuvitara (andjeli), da pomazu Valarima u njihovim zadacima. Jedni od brojnih koji su Maia a pojavljuju se u prici su Sauron, Gandalf, Saruman, Balrozi (mada smo vidjeli samo onoga u Moriji), Radegast i dva plava carobnjaka kojima se gubi svaki trag.
Takodjer, Istari ne dolaze u Medjuzemlje u 2 dobu, nego u trecem. I njihova moc je ogranicena u tom svijetu Medjuzemlja, i tu su samo da pomazu ljudima i vilenjacima u njihovoj borbi, a ne da sami budu presudni faktor te borbe.
I ona tranzicija Gandalf Sivi u Gandalf Bijeli je vizuealno pokazivanje da mu je dozvoljeno da koristi vise svoje moci nego mu je bilo dozvoljeno kao Sivi.
Tako je. Kada se promjeni jezik wiki stranice na engleski, prva recenica je:
"The Wizards or Istari in J. R. R. Tolkien's fiction were powerful angelic beings, Maiar, who took the form of Men to intervene in the affairs of Middle-earth in the Third Age, after catastrophically violent direct interventions by the Valar, and indeed by the one god Eru Iluvatar, in the earlier ages."
Maiar (jednina Maia) su bili primordijalni duhovi stvoreni da pomognu Valarima da prvi oblikuju svijet. Bili su brojni, iako svi nisu imali imena ili nisu bili imenovani. Pet od ovih duhova, u Trećem dobu, postali su inkarnirani čarobnjaci. Dakle, nisu isto stvorenje, ali jesu od iste vrste. U Gospodaru Prstenova i u Hobitu se zovu čarobnjaci, ne anđeli. Priznajem da nisam pročitao cijelog Silmariona, bio mi je nepovezan i dosadan, možda zato što se radi o nedovršenom djelu. Mene interesuje Treće doba. Nisam oduševljen idejom o novoj seriji, trilogija LOTR je za mene savršena. Hobit i LOTR. Čak ni Silmarion tu ne bih uvrstio, jednostavno totalno odudara od LOTR, više vuće na Beowulfa (njegov sin je poslije sredio zapise, kompilovao i objavio Silmarion poslije smrti oca).
Nešto kontam, da nabavim blue ray kopije svih najdraži mi kultnih filmova u slučaju da ova revolucija odluci da zabrani sve sto je napravljeno prije 2005
Posto se Tom Bombadil ne pojavljuje u filmskoj verziji LOTR, imaju sad priliku da ga upropaste, te da umjesto njegove Zlatozrna (Goldberry) ubace crnkinju ili gay karakter. Ja cak ni Jacksonovim filmovima nisam bio odusevljen (Hobit je jezivo los, licna Jacksonova interpretacija djecijeg stiva u nepostojecu , monumentalnu, trilogiju - jednostavno - ne drzi), a LOTR trilogija je pojednostavljena zbog filma koji je drugi medij, u odnosu na knjige.
Capajebo wrote: ↑21/02/2022 18:37
Maiar (jednina Maia) su bili primordijalni duhovi stvoreni da pomognu Valarima da prvi oblikuju svijet. Bili su brojni, iako svi nisu imali imena ili nisu bili imenovani. Pet od ovih duhova, u Trećem dobu, postali su inkarnirani čarobnjaci. Dakle, nisu isto stvorenje, ali jesu od iste vrste. U Gospodaru Prstenova i u Hobitu se zovu čarobnjaci, ne anđeli. Priznajem da nisam pročitao cijelog Silmariona, bio mi je nepovezan i dosadan, možda zato što se radi o nedovršenom djelu. Mene interesuje Treće doba. Nisam oduševljen idejom o novoj seriji, trilogija LOTR je za mene savršena. Hobit i LOTR. Čak ni Silmarion tu ne bih uvrstio, jednostavno totalno odudara od LOTR, više vuće na Beowulfa (njegov sin je poslije sredio zapise, kompilovao i objavio Silmarion poslije smrti oca).
Ne zovu se andjeli, nego su ekvivalent Biblijskog andjela.
Da prevedemo na Islamski jezik, Valar i Maia su isto bice, samo su Valari na vecoj deredzi
Ali ova prica nije woke, tako da sumnjam da kreatori serije i znaju uopste da postoji citava pozadinska prica konflikta
Ne znam da li baš nije woke, nije možda eksplicitno woke. Po meni je suština Lotr priče ne toliko u borbi između dobra i zla (tu se nema šta puno analizirati, jasno je) nego u odnosima i unutar Družine i generalno, i mislim da tu ima woke momenata.
Kvalitet je bitan, ali bottom line je gledanost. Ni jedna od ove dvije franšize ne bi imala ovoliko serija u produkciji da nemaju brojeve.
Što se tiče fanova, neki od najgorih fanova u istoriji su ovi Star Warsa i Star Treka i to govorim kao neko ko je fan od obje.
Nije tačno. Nijedna ne bi postala ovo što je danas da originalni filmovi i serije nisu bili ono što su bili, a to generiše gledanost i, po pitanju SW i ST, generalisalo je i čitav kult i postavilo temelj za sve buduće filmove, serije, knjige, crtane, stripove i ostalo. Da prva tri filma nisu imala takav uspjeh (pogotovo Empire Strikes Back) ne bi gledao ni Phantom Menace i ostale, a pogotovo ovo danas. Woke mafija je samu sebe samo ugradila u te franšize i nisu zaslužni ni za promil toga što je generisalo uspjeh i gledanost tih franšiza, već guraju političke agende u iste, diversity po svaku cijenu i sve ostalo, a većina gledanosti je bila zasnovana na fanovima starih Star Wars filmova. Ako dugoročno počnu snimati i izbacivati filmove poput zadnjih gledanost će nestati, jer će doći do srozavanja kvaliteta.
Znaš i ti dale vrlo dobro da se Mary Sue Ray za jedno 20-30 godina niko neće sjećati za razliku od starog Luke-a pod uslovom da je osoba sve filmove odgledala.
Slično je i u vezi Star Trek tako da se ne bih ponavljao.
Glavni problem sa nedavnim Star Wars filmovima je loše pisanje nije problem u raznolikosti glumačke postave. Da li bi film bio
išta bolji da je Rey bila muško ili da je Finna glumio bijelac? Naravno da ne bi. Razlog što se niko neće sjećati Rey, a hoće Lukea isključivo
leži u lošem recikliranju postojeće priče iz originalne trilogije. Kome treba kopija kada ima original.
Ali Jon Favreau i Dave Filoni su pokazali sa Mandalorianom i Boba Fettom da franšiza ima budućnost i da je taj univerzum nepresušno
vrelo malih i velikih priča. A casting obje serije je jednako diverse kao i u filmovima, ali pisanje je tako čvrsto da se apsolutno ne može
ništa prigovoriti.
l33t wrote: ↑21/02/2022 17:09
Mozete uzeti za primjer Star Trek, koji je predstavljao jednako svaku ljudsku rasu i bio ravnopravan i sa vanzemaljskim rasama. Dakle, u tadasnje vrijeme bez forsiranja svi su bili jednako zastupljeni u filmovima i serijama. A sad woke glumci i preseravanja da se ne moze gledati (mislim na Star Trek Discovery).
Eh tako ce i ovo biti
Pisanje je isto tako problem u Discoveryu, ponekad mi se čini da scenaristi ne znaju razlikovati dramu od melodrame i tako dobijamo
ovo što dobijamo trenutno. Ni u jednom momentu u Discoveryu nije problem što su Stamets ili Culber gay ili što je Michael žena i
crnkinja, nego je problem što pisanje za likove divlje oscilira i varira iz epizode u epizodu. Da ne govorimo o tom besmislenom dizanju
uloga iz sezone u sezonu i stalnih prijetnji za cijelu galaksiju. Ali opet sa druge strane imamo Picarda, koji je imao prilično dobru prvu
sezonu sa istinski emocionalnim momentima nužnim za gradnju likova koji nisu bili forsirani nego prirodni (odnos i oproštaj Picarda i Date)
Lower Decks je fenomenalna sa svojom opuštenošću i zezancijom, ali i dobrim pričama. Prodigy također obećava. Najviše očekujem
naravno od Strange New Worlds i Pikeove posade koja obećava povratak na story of the week format epizoda old school Treka.
Tako da je zdravlje Star Trek franšize više dobro nego loše.
Jesi li ikada u životu "uživao" u nečemu i pomislio "samo da je glavni lik Bosanac, da se mogu identifikovati s njim"?
Jesi li možda gledao Bladea i razmišljao kako bi bilo dobro da ga glumi Aleksandar Seksan?
Da li stvarno misliš da crnci čitaju Tolkiena i kontaju "kakav je ovo sjajan izmišljeni svijet, ali da je samo Aragorn crnac, koliko bi bilo bolje"?
Gledaju Kuma i kontaju kako bi don Corleone mogao biti Morgan Freeman?
Evo, Ariela je sada crnkinja, ali možda je ipak bolje da to crnac objasni
Odlican post!
Upravo sam mu i ja pokusao to objasniti da drugaciji nacin.
Ali jebiga. Sumnjam da ce shvatiti kada je opijen ideologijom.
Pa recimo kad gledam Star Trek jesam nekoliko puta pomislio kako bi sjajno bilo da se pojavi lik koji vuče porijeklo sa ovih prostora.
Recimo Rade Šerbedžija kao admiral. Znam da sam se obradovao kada sam u Enterpriseu čuo USS Sarajevo. Ali opet, ja sam bijelac,
bijelci su i više nego dobro zastupljeni u Star Trek univerzumu. Ali mogu samo zamisliti koliko su crnim klincima značili likovi kao Nyota Uhura
ili Geordi La Forge dok su odrastali. Da vide nekoga svog zastupljenog u prikazanoj budućnosti gdje nema podjela i diskriminacije i svi
rade side by side za dobrobit čovječanstva i univerzuma. To je prilično snažna poruka.
Rekao sam i ranije da ne treba miješati sci-fi i fantasy svjetove sa filmovima koji su bazirani ili imaju jake korijene u stvarnom svijetu.
Naravno da gledajući Kuma niko, pa ni afro amerikanci, nisu očekivali da vide reprezentovane sebe u italijanskoj mafiji. Isto kao što
je nerealno očekivati, a neko je to i spomenuo, mnogo bijelaca u filmovima Spike Leea. Spike Lee li je mahom pripovjedao o afro
američkim zajednicama i getu bazirano na sopstvenim iskustvima, a tamo nije bilo mnogo bijelaca. Isto kao što u svijetu čvrsto ispletene
italijanske mafije nije bilo mnogo ljudi druge boje kože i generalno outsidera.
Ali u sci-fi i fantasy svjetovima je sve moguće ili bi barem trebalo biti.
Mate_Miso_Kovac wrote: ↑12/02/2022 12:46
Bit ce woke sranje, sa kratkokosim vilenjacima, bezbradim patuljcima, izmišljenim likovima i komprimiranim timeline-om.
Sačekali su da Christopher ode u mirovinu, a zatim i umre kako bi se mogli posrati po svemu što su on i ćaća mu napravili za života... Nabijem na kurac i Amazon i Neftlix i sve redom...
Kraljica patuljaka bez brade
Kang of da Blingz - Da Blingz of Powah
dale cooper wrote: ↑20/02/2022 23:57
Sa obzirom da je preko 38% američke populacije non-white mislim da Amazon itekako nastupa kapitalistički i gleda da ugodi širokom
spektru publike. Inače ova tema je već zagađena sa previše bljuvotina pojedinaca.
Možda je 38% US non-white, ali to nije demografija koja većinski gleda LOTR (pre gledaju nešto od braće Vejensa ili serijala Fast and Furious), ali bistreći malo po internetu vidim da non-white fanovi itekako nisu srećni sa ovim jer: 1. vole Tolkinov svet onako kako ga je on zamislio kao i svi normalni ljudi i 2. vređa ih jeftino podilaženje megakorporacija prema njima (dok istovremeno te korporacije pišaju po onome što vole).
dale cooper wrote: ↑20/02/2022 23:57
Sa obzirom da je preko 38% američke populacije non-white mislim da Amazon itekako nastupa kapitalistički i gleda da ugodi širokom
spektru publike. Inače ova tema je već zagađena sa previše bljuvotina pojedinaca.
Možda je 38% US non-white, ali to nije demografija koja većinski gleda LOTR (pre gledaju nešto od braće Vejensa ili serijala Fast and Furious), ali bistreći malo po internetu vidim da non-white fanovi itekako nisu srećni sa ovim jer: 1. vole Tolkinov svet onako kako ga je on zamislio kao i svi normalni ljudi i 2. vređa ih jeftino podilaženje megakorporacija prema njima (dok istovremeno te korporacije pišaju po onome što vole).
Ne kontam, zašto prije gledaju nešto od braće Wayans ili Fast & Furious, odakle ti taj podatak?
Glavni problem sa nedavnim Star Wars filmovima je loše pisanje nije problem u raznolikosti glumačke postave. Da li bi film bio
išta bolji da je Rey bila muško ili da je Finna glumio bijelac? Naravno da ne bi. Razlog što se niko neće sjećati Rey, a hoće Lukea isključivo
leži u lošem recikliranju postojeće priče iz originalne trilogije. Kome treba kopija kada ima original.
Pa sad, zbilja nije od velike pomoci cinjenica da je glavni lik neka djevojka sa onim uzasnim cockney naglaskom.
Ford ih je svojom pojavom poslao u prijevremenu glumacku penziju.
Isto kao štoje nerealno očekivati, a neko je to i spomenuo, mnogo bijelaca u filmovima Spike Leea. Spike Lee li je mahom pripovjedao o afro
američkim zajednicama i getu bazirano na sopstvenim iskustvima, a tamo nije bilo mnogo bijelaca.
Pa u cemu je problem ako neko pripovjeda o bijelim straight zajednicama?
Pa sad, zbilja nije od velike pomoci cinjenica da je glavni lik neka djevojka sa onim uzasnim cockney naglaskom.
Ford ih je svojom pojavom poslao u prijevremenu glumacku penziju.
Isto kao štoje nerealno očekivati, a neko je to i spomenuo, mnogo bijelaca u filmovima Spike Leea. Spike Lee li je mahom pripovjedao o afro
američkim zajednicama i getu bazirano na sopstvenim iskustvima, a tamo nije bilo mnogo bijelaca.
Pa u cemu je problem ako neko pripovjeda o bijelim straight zajednicama?
Pa pola glumaca što je glumilo u dosadašnjim filmovima su bili sa engleskim naglascima. To je površan problem, nije suštinski i nije
razlog zašto su filmovi sequel trilogije loši. Harrison Ford je bukvalno glumio na auto pilotu preko kurca.
Kakvim bijelim straight zajednicama? Jel ti tako vidiš svijet LOTR ili govoriš o nečemu drugome?
Imaš li ti kakve druge poglede i mišljenja osim ovih loših?
Imas li ti neke odgovore, a da nisu jeftina polemika?
Dakle, krenimo od pocetka: Spike Lee opisuje crne zajednice.
Moje pitanje: u cemu je problem sa filmovima koji prikazuju bijele zajednice?
Tvoj "odgovor": je li LOTR o bijelim zajednicama?
Nije, naravno (ali nije ni o crnim, gay, woke), ali zasto je pod moranje da fimovi imaju crne/gay/woke kvote?
Tvoj "odgovor": mozda je to i problem jer ih neko smatra anamo onima.
Ne znam je li problem i ne interesuje me. Pitam: u cemu je problem ako neki film prikazuje bijelu straight zajednicu?