Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Locked
ulicar

Post by ulicar »

Stitch__ wrote: retardu hendikepirani :x u kojem si se ti podrumu krio dok su jukini vojnici spasavali civile pred cetnickim hordama na Otesu!!!??? :x :x STA TI ZNAS O PADU OTESA UOPSTE :x :x :x :x :x :x :x
seljacino shtakorska :x A GDJE SI TI BIO!???? :x :x
1. Mama ti je retard hendikepirani, citaj sta je napisano.
2. Da citas ovaj forum malo vise (i da ga nisu haknuli i pobrisali), znao bi da sam ja visestruko nagradjivani oficir ArBIH. Eto gdje sam bio, a gdje si bio ti? Ni u jajima, zato suti majmune, jeb'o te Juka. Da se njega pitalo, svi bi vojnici izginuli u glupim jurisima nizasta.
3. Kada je izvukao svoju jedinicu iz Sarajeva na Igman, gomila ih je dezertirala i pobjegla nazad u Sarajevo (ja licno znam makar deset) jer su vidjeli da je vrag odnio salu i da Juka nije nista drugo nego megalomanski manijak koji ce ih sve odvesti u sigurnu smrt.
4. Sjedim nakon Zukine cistke na Igmanu sa facom koji je bio u jukinom uzem krugu, a izvukao se jer je bio ranjen i lezao u Suhodolu prije akcije i koji kaze "ubise nam Krusku dusmani", ko veli ArBiH su dusmani. Ja ga pitam sto su ga ubili, a on kaze, "zakuhali sa korpusom". Jel' kontas sada, mozak, o cemu se prica ovdje? Oni su "zakuhali" sa korpusom. I ti meni kazes da je Juka heroj? Bilmezu. Juka licno je vise pobio vojnika ArBiH nego cetnika. Jel' kontas to, konju jedan?
5. Juke su se odrekli i oni koji su mu bili najblizi, jer su vidjeli koji je kreten postao. Sejo Bubuleja prvi. Kada su ih hapsili po gradu, Sejo je sam dosao i rekao "nedirajte mi momke, necemo se medjusobno ubijati". Sejo je zadrzao i jedinicu i polozaj.

Koji ste vi majmuni, jebo te.
ulicar

Post by ulicar »

DiplomataSaSela wrote:
ulicar wrote:, kao sto je zavalio svoje ljude na Otesu da drogirani jurisaju preko pruge i da ih povalja mali mrav (sedamdeset i vise mrtvih u jednom talasu), ili da je strovalio zolju, k'o sto se vidi na onoj snimci iz Mostara njima u glavuse, koga bi onda podrzavali majmuni?
Znas li uopste koliko je dana trajala borba na Otesu,koliko je cetnickih granata palo tih dana,znas li sa koliko je malo oruzja branjen Otes,koliko je civila spaseno...gdje si uopste bio tih dana...o kojem zavaljivanju pricas,o kojoj zolji...barem se raspitaj malo bolje pa kaki...
Diplomato, ti se vjerovatno u ta doba u mudima cacinim nisi brckao, a ja sam sve to prozivio. Ja sam znao Juku licno (spav'o kod njega u stabu), a Dadu, covjeka koji je odlezao Juku, znam jedno dvadeset-dvadeset pet godina. Ako hocu da se raspitam, jer se necega ne sjecam, ja zovnem jal' njega, jal' nekog drugog, koji je prva ruka.
Stitch__

Post by Stitch__ »

ti si spavao u stabu dok su jukini heroji tada 11godisnjeg mene, mamu i sestru, i jos 30ak civila bukvalno pred nosom izvukli iz zgrade, izmedju lesheva provukli do garaze kod bivseg cafea "madona" i odatle samo njima znanim putevima u caddyu odvukli do televizije.

znam ja da si ti spavao u stabu nakons to si se nahranio i napojio, a ostatak prodao na pijaci. pateticno.
Maja17

Post by Maja17 »

I sto je najgore - daje mu komandni cin.

zalosno ..da ga nije zasluzio ne bi ga ni dobio..znas ono "ni kod babe nema dzabe" :roll:

Samo onaj koji se naučio vladati nad samim sobom, može biti gospodar vanjskim stvarima.
mostarac

Post by mostarac »

Za Mostarce zlocinac
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

ulicar wrote: . Ja sam znao Juku licno (spav'o kod njega u stabu), a .
Eki visestruko nagradjivani oficir ARBiH spavo kod Juke u stabu...jebote pa ja ti se divim jarane, sviju mi...jel ovo bolje.

Nemas ti pojma ni o Juki ni o Otesu ni o bilo cemu...
Spile

Post by Spile »

Citajuci postove pojedinih forumasa ne cudi me nimalo zasto Srbi slave Karadzica,Mladica,Arkana,kao i Hrvati Tutu,Stelu,ect...kad pojedine Bosan.-Hercegovacke patriote slave imena kriminalaca,zlocinaca poput jednog Juke. Recite mi samo koja je razlika izmedzu zlocina pocinjenog na Markelama,Srebrenici,Vranici(Mostar)?
Ljudi, prosvjetlite se malo!
Ne bi bilo lose, naprotiv bilo bi pozeljno kad bi pojedincima nesto osim u zicagu uslo i u glavu.

Juka=Arkan=Tuta
Jedina razlika u ovoj trojici je samo sto mogu da zamjene redosljed mjesta tako da mozemo imati
Arkan=Juka=Tuta
ili cak
Tuta=Arkan=Juka

A svu trojicu mozemo svrstati samo kao ZLOCINCE! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
partybreaker

Post by partybreaker »

Suhveli mi je jer, nije bas najbolje stajao sa rajom sa Bistrika, ganjali su ga po Alipasinom pred rat, hampa ziva bila.
Valjao je puno na pocetku rata, privukao masu raje u svoje jedinice,
Za ono sto je uradio 02.05.1992 zasluzio da imenuju ulicu u Sarajevu po njemu, nakon toga nista vrijedno pomena, jer Otes je nas poraz, Poljine
masakr jedinice iz Hrasna, Igman blamaza, Mostar izdaja.
Division

Post by Division »

Vise mrzim domace izdajnike nego sve cetnike i ustase ovoga svijeta.
Kazu odbranio Sarajevo, ma ko je odbranio????On??? Njegovih 1000 boraca, jasta je! Ovaj grad su odbranili oni cije kosti leze na mezarjima na Kovacima, Lavu, i ostalim gradskim grobljima. Ovaj grad je odbranio obican narod i nedam nikome za pravo ni celo, caci, juki, seferu nit bilo kome da se stavlja na celo neke odbrane. Jedino Draganu Vikicu svaka cast!!! Da smo umjesto ovih kriminalaca na celu imali skolovan kadar davno bi oslobodili i Sarajevo i ovo pola Bosne sto se danas zove rs. Cinjenica je da je tih dana 80% ljudi poginulo na potpuno bespotreban nacin sve zbog skorojevica, neskolovanih ljudi i debila koji su gledali Ramba na tv pa se nafurali.
ulicar

Post by ulicar »

Stitch__ wrote:ti si spavao u stabu dok su jukini heroji tada 11godisnjeg mene, mamu i sestru, i jos 30ak civila bukvalno pred nosom izvukli iz zgrade, izmedju lesheva provukli do garaze kod bivseg cafea "madona" i odatle samo njima znanim putevima u caddyu odvukli do televizije.

znam ja da si ti spavao u stabu nakons to si se nahranio i napojio, a ostatak prodao na pijaci. pateticno.
Pa to mi reci, ti si tada bio jedanaestogodisnjak i nemas pojma o cemu se prica.
ulicar

Post by ulicar »

DiplomataSaSela wrote:
ulicar wrote: . Ja sam znao Juku licno (spav'o kod njega u stabu), a .
Eki visestruko nagradjivani oficir ARBiH spavo kod Juke u stabu...jebote pa ja ti se divim jarane, sviju mi...jel ovo bolje.

Nemas ti pojma ni o Juki ni o Otesu ni o bilo cemu...
Ja sve ovdje pomenute ljude licno znam, a ti? Jesil' i ti imao 11 godina, pa tako autoritativno pricas majmune? Pitaj ljude koji su OSTALI na Otesu, u Sarajevu. Koji nisu izdali tebe i mene. Heroji su oni koji su pali na liniji braneci grad, a ne megalomanski manijaci koji su okrenuli oruzije na ArBiH jer nisu mogli postati, na nasu srecu komandanti armije. Jeb'o vas Juka. Kriminalac, izdajnik, zlocinac. Heroj, nikada nije bio niti je imao sansu da postane.
zzzzz

Post by zzzzz »

ulicar wrote:
Stitch__ wrote:ti si spavao u stabu dok su jukini heroji tada 11godisnjeg mene, mamu i sestru, i jos 30ak civila bukvalno pred nosom izvukli iz zgrade, izmedju lesheva provukli do garaze kod bivseg cafea "madona" i odatle samo njima znanim putevima u caddyu odvukli do televizije.

Pa to mi reci, ti si tada bio jedanaestogodisnjak i nemas pojma o cemu se prica.
Ne pada mi napamet da branim Juku nakon desetina pobijenih Mostaraca i svoje sam vec rekao u predhodnom postu ali moram reci da mi djelujes neupucen s obzirom da si, kako kazes, bio u stabu Igman 1 na Kosevu.

Koliko se ja sjecam u vrijeme Otesa Juka je vec uveliko bio na Igmanu tako da ne znam o cemu ti pricas kad spominjes kako je slao "nadrogirane" vojnike u smrt na Otes:?
zzzzz

Post by zzzzz »

Division wrote:Vise mrzim domace izdajnike nego sve cetnike i ustase ovoga svijeta.
Kazu odbranio Sarajevo, ma ko je odbranio????On??? Njegovih 1000 boraca, jasta je! Ovaj grad su odbranili oni cije kosti leze na mezarjima na Kovacima, Lavu, i ostalim gradskim grobljima. Ovaj grad je odbranio obican narod i nedam nikome za pravo ni celo, caci, juki, seferu nit bilo kome da se stavlja na celo neke odbrane. Jedino Draganu Vikicu svaka cast!!! Da smo umjesto ovih kriminalaca na celu imali skolovan kadar davno bi oslobodili i Sarajevo i ovo pola Bosne sto se danas zove rs. Cinjenica je da je tih dana 80% ljudi poginulo na potpuno bespotreban nacin sve zbog skorojevica, neskolovanih ljudi i debila koji su gledali Ramba na tv pa se nafurali.
Tvoj komentar je prilicno povrsan i vidi se da si bio mali kad se sve ovo desavalo (barem takav dojam ostavljas)
ulicar

Post by ulicar »

zzzzz wrote:
ulicar wrote:

Ne pada mi napamet da branim Juku nakon desetina pobijenih Mostaraca i svoje sam vec rekao u predhodnom postu ali moram reci da mi djelujes neupucen s obzirom da si, kako kazes, bio u stabu Igman 1 na Kosevu.

Koliko se ja sjecam u vrijeme Otesa Juka je vec uveliko bio na Igmanu tako da ne znam o cemu ti pricas kad spominjes kako je slao "nadrogirane" vojnike u smrt na Otes:?
Ja ga licno slusao na stanici i ja licno vidio njegove momke na speedu, ili cemu li vec. Poslije sam pricao sa nekim od njih sto prezivise o tome kako mi je pravo dobar jaran zijanio. Citat "***** je jarane u po' jurisa izgubio pusku i nastavio trcati dok ga nije pokosilo" ime uklonjeno, oni koji me znaju, znaju o kome pricam. Eto kakve ih je slao, ja slusao njegovu naredbu. Toliko o tome sto sam neupucen. Meni se cini da ovdje jedanaestogodisnjaci pricaju o stvarima koje nisu ni vidjeli ni culi. Jarane, historija ce zaboraviti one kojih treba da se sjecate, a vi cete imati iskrivljenu sliku o tome sta se desilo. Pitajte starije dok jos mozete, dok se jos sjecamo.
Edin H.

Post by Edin H. »

Kad je Krusko sa momcima uletio u Televiziju, jer se nije slagao :-D pretpostavljam sa uredjivackom koncepcijom, ulete u restoran i jedan od njihovih kaze: "Teta, mogu li dobiti jedan kolac?". (bilo je onih ratnih kolaca)

Ne znam, tuzno je to. Puno je klinaca zalozeno, kao sto kaze Ulicar.

Elem, onda je Vikic poslao ljude, pa je i Krusko odlucio da mozda Televizija i nije toliko losa koliko je on u prvom mahu pomislio.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ja ga licno slusao na stanici i ja licno vidio njegove momke na speedu, ili cemu li vec. Poslije sam pricao sa nekim od njih sto prezivise o tome kako mi je pravo dobar jaran zijanio. Citat "***** je jarane u po' jurisa izgubio pusku i nastavio trcati dok ga nije pokosilo" ime uklonjeno, oni koji me znaju, znaju o kome pricam. Eto kakve ih je slao, ja slusao njegovu naredbu. Toliko o tome sto sam neupucen. Meni se cini da ovdje jedanaestogodisnjaci pricaju o stvarima koje nisu ni vidjeli ni culi. Jarane, historija ce zaboraviti one kojih treba da se sjecate, a vi cete imati iskrivljenu sliku o tome sta se desilo. Pitajte starije dok jos mozete, dok se jos sjecamo.
I oni ga slijepo slusali mada im se javljao preko stanice sa Igmana :? Daj haveru ne benavi, ti razgovori preko stanice su se najvise ticali navodjenja granata tzv. "Sultana" na zgradu Viktorije.

Ne mislim polemisati vise o tome, ja sam o Juki svoje misljenje vec iznio a sto se heroja tice, onim pravim za koje ja znam nisu trebali Gljive, Merlini i Tife da bi postali heroji.

Nazalost nasa djeca ne znaju i nece znati ko su bili Hakija Mrso iz Vogosce (mozda jedan od najvecih i najzasluznijih heroja ovog grada), Carli iz Hrasnice, Mostarac Midhad Hujdurovic Hujka i ini kojima ne znam ime (jer nazalost nisam dobio priliku da saznam) a i oni koje sam poznavao a cije ime vama (opet nazalost) ne bi nista znacilo. Nisu bili komadanti brigada pa valjda nisu ni vrijedni pomena za ove "pobjednike" koji pisu istoriju.
Nadati se da ce makar djeca njihovih saboraca znati koje su ljudske velicine bili i sta su dali za ovu zemlju.
ulicar

Post by ulicar »

zzzzz wrote: I oni ga slijepo slusali mada im se javljao preko stanice sa Igmana :? Daj haveru ne benavi, ti razgovori preko stanice su se najvise ticali navodjenja granata tzv. "Sultana" na zgradu Viktorije.
On je dao naredjenje, ko ih je direktno na terenu vodio, neznam. O "sultanu", drugom prilikom.

Pogledaj sta covjek pise o upadu u TV, a ja znam gagarine ljude koji su poslani u TV i znam koje su im bile naredbe tada. Krusko je tada dobio zivot na kredit, koji je procerdao nedugo zatim.

Jarane, klinci oko Juke su bili zavaljivani jer su Juke, Kruske i ostali njima bili idoli i oni su bili spremni okrenuti na svoje za Juku (o gudri da ne pricam). Kontas. NJih je Juka iskoristio i na kraju ih je rastjer'o. Da Krusko nije tada izvukao ljude iz RTV Doma, nebi bilo pola njih zivih. ArBiH bi ih potamanili po gradu. Eto Juke, eto Kruske, eto heroja.
zzzzz wrote: Ne mislim polemisati vise o tome, ja sam o Juki svoje misljenje vec iznio a sto se heroja tice, onim pravim za koje ja znam nisu trebali Gljive, Merlini i Tife da bi postali heroji.
Upravo
zzzzz wrote: Nazalost nasa djeca ne znaju i nece znati ko su bili Hakija Mrso iz Vogosce (mozda jedan od najvecih i najzasluznijih heroja ovog grada), Carli iz Hrasnice, Mostarac Midhad Hujdurovic Hujka i ini kojima ne znam ime (jer nazalost nisam dobio priliku da saznam) a i oni koje sam poznavao a cije ime vama (opet nazalost) ne bi nista znacilo. Nisu bili komadanti brigada pa valjda nisu ni vrijedni pomena za ove "pobjednike" koji pisu istoriju.
Nadati se da ce makar djeca njihovih saboraca znati koje su ljudske velicine bili i sta su dali za ovu zemlju.
Upravo.
whow

Post by whow »

Bosna_E wrote:Ma hajde ba manite se Juke nije on ni vrijedan da se prica o njemu. Kriminalac i zlikovac. Izmedzu njega i Arkana je jedina razlika oznaka na rukavu.
Aferim
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

ulicar wrote:
Ja sve ovdje pomenute ljude licno znam, a ti? Jesil' i ti imao 11 godina, pa tako autoritativno pricas majmune? Pitaj ljude koji su OSTALI na Otesu, u .
Kao prvo majmun ti je tata a koliko vidim i ti,kao drugo ipak nemas pojma osim ono sto si cuo od starijih,da imas barem bi znao ko je vodio akciju na Otesu a vidim da ne znas ni to...
Fair Life

Post by Fair Life »

[size=150]Pise: Muhamed Filipovic - Tunjo[/size] wrote:Uloga Juke Prazine u karijeri jednog ambasadora

(...)

Nasilje pod komandom Adnana Solakovica

Za vrijeme rata i ja i moja obitelj bili smo maltretirani od nekih toboznjih komandanata u Sarajevu (kao sumnjivi muslimani i eo ipso sumnjivi ljudi), a ja sam vise puta zaustavljan, legitimiran i na druge nacine maltretiran, pa cak sam bio i uhapsen od strane Cacinih (poznati komandant koji je vrsio teror nad civilima u gradu) ljudi. Za vrijeme jednog od mojih odlazaka na pregovore u Zenevu, u kasnu jesen 1992. godine, komandant jedne jedinice stacionirane u blizini moje kuce, Adnan Solakovic, koji je sada brigadir bosanske vojske, izvrsio je upad u moj posjed i pljacku moje garaze demontirajuci automobil marke Volkswagen, inace vlasnistvo Adila Zulfikarpasica, kojeg sam ja cuvao ne zeleci da tudje vlasnistvo, povjereno meni na cuvanje, bude dovedeno u pitanje. Nasilje je nastavio tako sto je posjekao dva velika jasena u dvoristu moje kuce i odnio drvo da bi ga prodao. Ta dva jasena smo mi odgojili i oni su bili ne samo ukras nego i velika zastita za kucu, jer su u njihovim velikim i razgranatim krosnjama zaustavljene mnoge granate koje su mogle lahko da pogode moju kucu i stanare u njoj. Najzad, izvrsio je otvoreno nasilje upadom u moj stan, na celu sestoro ljudi, kada je udarao moju suprugu Nadiju u grudi i prijetio da ce pobiti moju djecu Ifeta, Amera, Bebija (Nenada) i Kenana, koja su pokusala da zastite majku, govoreci im: "Sta hocete, vlascadi, mogu vas sve pobiti. Mislite da ste sigurni jer ste djeca onog lopova Tunje koji je puhnuo u Zenevu."

Nikad nisam mogao razumjeti zbog cega se taj covjek tako ponasao. Ako izuzmem njegovu mogucu kriminogenu i pervertiranu ljudsku narav, te ako imam u vidu i obicnu tako cestu zavist, koju prostaci osjecaju prema neovisnim i kulturno diferenciranim ljudima, mogao sam da vidim samo dva moguca izvora takvog njegovog ponasanja. Jedan je vec spominjana vanjska stimulacija od strane mojih politickih protivnika u formi ocjena "sto hoce onaj Filipovic, on je upola Vlah, nosi sesir, ima zenu Srpkinju Nadu i sina Nenada, a i inace je komunjara", sto je moglo biti veoma stimulativno za neke ambiciozne, a poluinteligentne tipove i navesti ih na razne "samoinicijativne" poteze. Drugi razlog bi mogla biti cinjenica da sam ja njegovog (Solakovica) tada obozavanog komandanta Juku Prazinu, kad je dosao u moju kucu da istjeruje dva stanara srpske narodnosti, istjerao iz kuce i zabranio mu da u nju vise dolazi i salje svoje ljude da uznemiravaju stanare. Mojim odlucnim nastupom i cinjenicom da su iza mene stajali moji sinovi, Prazina je, kao i svi nasilnici koji su u dusi kukavice, bio toliko impresioniran da se bez rijeci povukao. Sada je Solakovic, kad me nije bilo u gradu, iskoristio priliku da vrati dug svoga komandanta Juke i da se istrese na mojoj obitelji. Tako je jednom prilikom, iste zime, dosao pred kucu u kojoj sam stanovao, sa tri kamiona i ljudima, da iseli moju obitelj, govoreci im: "Vi ne treba da stanujete ovdje, mi cemo vas preseliti na periferiju da ste blize cetnicima."
(...)
Ako neko zeli procitati vise... OVDJE!
idic

Post by idic »

Meni je zaista smješno kako neki ljudi od drveća ne vide šumu. Kako neko može polemisati da li je neko veći ili manji kriminalac. To što je Juka podjelio 5 paketa hrane u svom naselju, a 5000 zaštekao ne čini ga herojem. Dotični je prvo veče kad se zapucalo obio prodajni salon GM-a preko puta robne kuće i uzeo sebi vozila. Popljačkali su sve butike u Skenderiji, Distributivni centar u Halilovićima itd. itd. U većini zemalja se krađe u ratu žestoko sankcionišu, od njih niko nikada nije platio ni novčanu kaznu za sve što su pokrali. Ukrasti u jednom dijelu grada da bi to odnio u drugi za mene je samo prikupljanje poena u komšiluku.
Na moje je oči pucao momku u koljeno na rampi ispred obdaništa na Mejtašu samo zato što nije odmah prišao kad je ugledao njegovo auto da prilazi. Jel to normalan čovjek ?
To su ljudi koji su u ratu došli u situaciju da imaju moć i vlast, podređene na kojima se mogu izživljavati i to su obilato koristili. Vremenom će polako izaći na vidjelo većina tih stvari, ljudi koje je progutao mrak, koliko silovanih djevojaka i žena, pokradenih ljudi čiju su imovinu dotični prisvojili.
Stitch__

Post by Stitch__ »

zzzzz wrote:
I oni ga slijepo slusali mada im se javljao preko stanice sa Igmana :? Daj haveru ne benavi, ti razgovori preko stanice su se najvise ticali navodjenja granata tzv. "Sultana" na zgradu Viktorije.

Ne mislim polemisati vise o tome, ja sam o Juki svoje misljenje vec iznio a sto se heroja tice, onim pravim za koje ja znam nisu trebali Gljive, Merlini i Tife da bi postali heroji.

Nazalost nasa djeca ne znaju i nece znati ko su bili Hakija Mrso iz Vogosce (mozda jedan od najvecih i najzasluznijih heroja ovog grada), Carli iz Hrasnice, Mostarac Midhad Hujdurovic Hujka i ini kojima ne znam ime (jer nazalost nisam dobio priliku da saznam) a i oni koje sam poznavao a cije ime vama (opet nazalost) ne bi nista znacilo. Nisu bili komadanti brigada pa valjda nisu ni vrijedni pomena za ove "pobjednike" koji pisu istoriju.
u toj zgradi sam zivio, i danas zivim. nemam namjeru ponavljat se i prepucavat sa svakakvim sveznalicama iz dijaspore. znam sta sam dozivio, znam ko me izvukao, i znam ko je prije toga pobjegao. vise mi i ne treba.
stari_sarajevski_gospodin

#148 Re:

Post by stari_sarajevski_gospodin »

zzzzz wrote:

:thumbup: :bih:
palermo

#149 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by palermo »

Nisam uopšte čitao postove drugih, niti imam namjeru.Znam šta je Juka bio, zločinac, ako ništa zbog onih momaka u Vranici koje tek prije neki dan sahraniše, zbog onih žena i staraca što su njegove horde pljačkale dok su muškarci bili na heliodromu, ma zločinac,........gadi mi se i pisati o njemu.......
ld

#150 Re: Re:

Post by ld »

stari_sarajevski_gospodin wrote:
zzzzz wrote:

:thumbup: :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

ima jos masa znanih i neznanih heroja u bosni i hercegovini
dvojica brace,iz sela serici,nadomak zenice,jedna je poginuo na donjem vakufu,nije htjeo da ostavi ranjenog prijatelja,obojic su poginuli,a mladji brat je poginuo nedugo poslije na vozucoj sredinom 1995 kad smo oslobadjali vozucu,tek je bio napunio 18 godina,da im Allah dadne sehadet i rahmet i svim onim koji su poginuli da zastite ovaj napaceni narod,a i casni srbi i hrvati koji su poginuli u armiji bih,nek im je pokoj dusi

a sto se tice juke,njega su u belgiji roknuli njegovi haveri,ljudi sa kojima je ratovao i pobjegao poslije iz hercegovine
frajer nije bio dobar nikako
a sto se tice vojne temtike,pa ljudi moji,kako je juka mogao da vodi brigadu,on je mogao da vodi 10-20 momaka i to je maksimala
da bi se odradila jedna slozena akcija,prvo je potrebno imati obucne vojnike koji ce znati kako da napadaju i da se povlace pod vatrom,kako da pravilno rukuju i dejstvuju iz automatske puske,a to juka i mnogi nisu znali,niti mogli da nauce ta momke
potrebno je imati podrsku i odstupnicu,za nedaj Boze ako krene lose da se ljudi pod zastitnom vatrom mogu povuci
potrebno je oragnizirati artiljeriju,nema veze ako se radi o par minobacaca i PATu,uz dobrog artiljerijskog izvidjaca i dobrog racundjije i to malo postane vrlo opasno i efikasno
zbrinuti pravilno ranjenike i imati ukopanu bolnicu sa hirurzima sto blize liniji,da nemoraju ranjenici da se voze sat vremena da bi im se ukazala prva pomoc,pa je tako i veliki broj ljudi bezveze izgubljen,iskrvavili su radi tog bezpotrebnog puta
i mnogo jos toga je potrebno znati da bi se povela jedna brigada,velika je odgovornost na komadni,valja poslije otici ocu i materi poginulog i reci im da im je dijete poginulo
Izet Nanic,da mu Allah ukabuli sehadet,kad bi izgubio nekog vojnika,povlacio bi se i bio sam,i par puta su ga vidjeli kako place za svojim poginulim i kad su ga pitali zasto place,on im je rekao da je vise volio da je on sam poginuo nego bilo ko od njegovih vojnika
Locked