stari_sarajevski_gospodin wrote:zzzzz wrote:Ja ga licno slusao na stanici i ja licno vidio njegove momke na speedu, ili cemu li vec. Poslije sam pricao sa nekim od njih sto prezivise o tome kako mi je pravo dobar jaran zijanio. Citat "***** je jarane u po' jurisa izgubio pusku i nastavio trcati dok ga nije pokosilo" ime uklonjeno, oni koji me znaju, znaju o kome pricam. Eto kakve ih je slao, ja slusao njegovu naredbu. Toliko o tome sto sam neupucen. Meni se cini da ovdje jedanaestogodisnjaci pricaju o stvarima koje nisu ni vidjeli ni culi. Jarane, historija ce zaboraviti one kojih treba da se sjecate, a vi cete imati iskrivljenu sliku o tome sta se desilo. Pitajte starije dok jos mozete, dok se jos sjecamo.
I oni ga slijepo slusali mada im se javljao preko stanice sa Igmana

Daj haveru ne benavi, ti razgovori preko stanice su se najvise ticali navodjenja granata tzv. "Sultana" na zgradu Viktorije.
Ne mislim polemisati vise o tome, ja sam o Juki svoje misljenje vec iznio a sto se heroja tice, onim pravim za koje ja znam nisu trebali Gljive, Merlini i Tife da bi postali heroji.
Nazalost nasa djeca ne znaju i nece znati ko su bili Hakija Mrso iz Vogosce (mozda jedan od najvecih i najzasluznijih heroja ovog grada), Carli iz Hrasnice, Mostarac Midhad Hujdurovic Hujka i ini kojima ne znam ime (jer nazalost nisam dobio priliku da saznam) a i oni koje sam poznavao a cije ime vama (opet nazalost) ne bi nista znacilo. Nisu bili komadanti brigada pa valjda nisu ni vrijedni pomena za ove "pobjednike" koji pisu istoriju.
Nadati se da ce makar djeca njihovih saboraca znati koje su ljudske velicine bili i sta su dali za ovu zemlju.

ima jos masa znanih i neznanih heroja u bosni i hercegovini
dvojica brace,iz sela serici,nadomak zenice,jedna je poginuo na donjem vakufu,nije htjeo da ostavi ranjenog prijatelja,obojic su poginuli,a mladji brat je poginuo nedugo poslije na vozucoj sredinom 1995 kad smo oslobadjali vozucu,tek je bio napunio 18 godina,da im Allah dadne sehadet i rahmet i svim onim koji su poginuli da zastite ovaj napaceni narod,a i casni srbi i hrvati koji su poginuli u armiji bih,nek im je pokoj dusi
a sto se tice juke,njega su u belgiji roknuli njegovi haveri,ljudi sa kojima je ratovao i pobjegao poslije iz hercegovine
frajer nije bio dobar nikako
a sto se tice vojne temtike,pa ljudi moji,kako je juka mogao da vodi brigadu,on je mogao da vodi 10-20 momaka i to je maksimala
da bi se odradila jedna slozena akcija,prvo je potrebno imati obucne vojnike koji ce znati kako da napadaju i da se povlace pod vatrom,kako da pravilno rukuju i dejstvuju iz automatske puske,a to juka i mnogi nisu znali,niti mogli da nauce ta momke
potrebno je imati podrsku i odstupnicu,za nedaj Boze ako krene lose da se ljudi pod zastitnom vatrom mogu povuci
potrebno je oragnizirati artiljeriju,nema veze ako se radi o par minobacaca i PATu,uz dobrog artiljerijskog izvidjaca i dobrog racundjije i to malo postane vrlo opasno i efikasno
zbrinuti pravilno ranjenike i imati ukopanu bolnicu sa hirurzima sto blize liniji,da nemoraju ranjenici da se voze sat vremena da bi im se ukazala prva pomoc,pa je tako i veliki broj ljudi bezveze izgubljen,iskrvavili su radi tog bezpotrebnog puta
i mnogo jos toga je potrebno znati da bi se povela jedna brigada,velika je odgovornost na komadni,valja poslije otici ocu i materi poginulog i reci im da im je dijete poginulo
Izet Nanic,da mu Allah ukabuli sehadet,kad bi izgubio nekog vojnika,povlacio bi se i bio sam,i par puta su ga vidjeli kako place za svojim poginulim i kad su ga pitali zasto place,on im je rekao da je vise volio da je on sam poginuo nego bilo ko od njegovih vojnika