Vjerovatno nece sa skolom koju ima. Ali nece ni spavati u kabini kamiona po parkiznima evropskih vukojebina.dječak sa šibicama wrote: ↑26/02/2021 17:11 I oni sto ne zele ici, odu. Recimo, vozaci kamiona, masovno ljudi odlaze raditi za stranjske firme.
Imam par poznanika, jedan cak promijenio zanimanje, polozio kategoriju i zavrsio kod 95, otisao voziti za neku slovenacku firmu. U spediciji ljudi imaju i do 100 eura dnevnicu, za neki normalan posao gdje mu ne gule ledja hladno dobije 80 eura dnevnicu plus taj neki minimalac od drzave koliko vec izadje par stotina eura.
Ti ljudi zive u kamionu po mjesec dva tri, onda dodju kuci desetak dana u Bosnu kod zene i djece.
Uglavnom, takvu platu od 2 ipo milje eura mjesecno na ruke, u Bosni nece naci.
Njih spominjem jer nisu odseljeni, ali zapravo jesu jer ne rade u BiH, nisu u financijskom sistemu osim sto eto potrose platu kod kuce.
Gdje se odseljava bh stanovništvo?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#126 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
- dječak sa šibicama
#127 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
On sa skolom koju ima, u BiH ima platu 1500-2000 km, vozaci su dobro placeni za BiH uslove ali opet idu jer vani je plata duplo veca.
Tako je i za one koji imaju dobru skolu, medicinare recimo doktore ne mislim sad na njegovatelje, sto bi gulio kod Sebije kad moze u Svicarskoj ili Njemackoj za par hiljada eura.
Sustina price.
Tako je i za one koji imaju dobru skolu, medicinare recimo doktore ne mislim sad na njegovatelje, sto bi gulio kod Sebije kad moze u Svicarskoj ili Njemackoj za par hiljada eura.
Sustina price.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#128 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Sustina price ako se sve gleda kroz pare. No ima tu jos faktora koji se ne mogu parama objasniti.
- dječak sa šibicama
#129 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Naravno da uvijek ima neko ko ne zeli, ko voli da je kod kuce, sa porodicom, u poznatom okruzenju, i u ratu ne bjeze svi.
Ali novac je danas toliko bitna stavka, da sve vise ljudi ide za njim.
Ako ti tamo negdje mozes sa platom + supruznik, ustediti za neki stan u sarajevskoj novogradnji bez da otkidas od usta u svakodnevnom zivotu, za dobro auto, solidan stan tamo, a ovdje ne mozes... jasna je racunica.
Ako ti tamo negdje mozes sa platom + supruznik, ustediti za neki stan u sarajevskoj novogradnji bez da otkidas od usta u svakodnevnom zivotu, za dobro auto, solidan stan tamo, a ovdje ne mozes... jasna je racunica.
-
Guadalajara
#130 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Black swan wrote: ↑26/02/2021 12:37 :@stubrijez
Moj komsija je u 60.otisao
Ne bih se ja libio baustele i skladista
Najvise bih volio nocni cuvar
Sto manje kontakta s ljudima
Ne bi me stid bilo nista raditi
Al tranzicija iz ureda na baustelu bi bila teska
Radim ja na vimendici fizikanerski
Al sto volim![]()
- exliberal-ex
#131 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Neznam zasto je tolika negativnost ako neko izadje pa radi sve i svasta dok neuspije.
Ja sam picu vozio dok sam bio na socijalnoj pomoci kad sam dosao, kasnije na gradjevini radio i taman se trebao registrovat kao privatna kompanija al dobih posao u struci.
A da se na zapadu moze zaradit, moze samo sto i apetit naraste...plata od 1500-2000 EU je ok ali nista posebno,.
Ja ako svoju preracunam u EU sa svim odbitcima i extra odvajanjem za penziju je malo ispod 4.000 na ruke, gospoja izadje malo manje jer odvaja jos vise. Jesu to fine plate ali nista posebno.
Ja znam nasih bruku koji imaju po 10 000 EU ako ne i vise mjesecno, ljudi imaju svoje firme ,neko radi na gradjevini, neko ima vise kamiona..znam ih par koji imaju VP pozicije po bankama . Niko nije odmah dobio te pozicije nego su uspjeli vremenom tako da nije sam "pranje guzica".
Sta bi bilo da ja napisem "Budala živi gdje se rodio, a pametan ide gdje mu je bolje."
Ja sam picu vozio dok sam bio na socijalnoj pomoci kad sam dosao, kasnije na gradjevini radio i taman se trebao registrovat kao privatna kompanija al dobih posao u struci.
A da se na zapadu moze zaradit, moze samo sto i apetit naraste...plata od 1500-2000 EU je ok ali nista posebno,.
Ja ako svoju preracunam u EU sa svim odbitcima i extra odvajanjem za penziju je malo ispod 4.000 na ruke, gospoja izadje malo manje jer odvaja jos vise. Jesu to fine plate ali nista posebno.
Ja znam nasih bruku koji imaju po 10 000 EU ako ne i vise mjesecno, ljudi imaju svoje firme ,neko radi na gradjevini, neko ima vise kamiona..znam ih par koji imaju VP pozicije po bankama . Niko nije odmah dobio te pozicije nego su uspjeli vremenom tako da nije sam "pranje guzica".
Sta bi bilo da ja napisem "Budala živi gdje se rodio, a pametan ide gdje mu je bolje."
- exliberal-ex
#132 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
evo bas citam vijesti i digla se frka u Quebec-u oko internet pristupa u nekoj vukojebini i kako kritikuju sto je slicajno vikendica od Bell CEO dobila specijalni pristup...ko je CEO?
"In a region of Quebec known for spotty internet access, about 100 lakeside households have received a taxpayer-funded hookup to Bell Fibe's high-speed internet access. One of those cottages is owned by Bell CEO Mirko Bibic."
iz njegove biografije
Bibic's first summer job was working construction with his Serbian father, Veljko, a carpenter, on commercial builds around Montreal. His mom, Ginette, an administrator, was born in France. Bibic also did a stint as a janitor at a local hospital.
"In a region of Quebec known for spotty internet access, about 100 lakeside households have received a taxpayer-funded hookup to Bell Fibe's high-speed internet access. One of those cottages is owned by Bell CEO Mirko Bibic."
iz njegove biografije
Bibic's first summer job was working construction with his Serbian father, Veljko, a carpenter, on commercial builds around Montreal. His mom, Ginette, an administrator, was born in France. Bibic also did a stint as a janitor at a local hospital.
- dječak sa šibicama
#133 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Onaj ko zivi gdje se rodio i ima platu 5000 km recimo, bas i nije budala 
-
alen_alenovski
#134 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
To nije istina. Najveci cakijasi su iz Dubrava. To je tamo gdje je aerodrom. Samo ne mogu da se dogovore koji su veci, ovi iz Gornjih ili Donjih Dubrava. A sto se tice vatrenog oruzja, prica se da su neprikosnoveni ovi iz Seljublja.
-
mali_balon
#135 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Evo ja vozim ja stranjsku firmu, dnevnica 90ojra. 4 hefte vozim, zivim ko cuko u kabini jbga bolje mali i tako nego ovdje za 800km a nema me nizde, a 4 hefte doma i tad kad sam doma nema plate, ali eto zaradi se za zivota ali treba da se bude kod kuce sa zenom i djetetom, a mogu da ne izlazim iz kamiona ako hocu.
I laze ko god kaze da ima 100eura dnevnicu, to mozda svicarci i holandezi da nagule toliko ali njima porez sve pojede pa haman kad prevedes dodje na isto, sto se kvalitete zivota tice.
Kod janeza se radi na kilometar dakle 1km je nekih 0,15 do 0,18eura pa to je protuzakonita ali nasi rade. Nas vozac u bih firmi, medjunarodni transport izadje izmedju 1200 i 1700eura , ali se jebe na granicama dozvolama itd itd....a imam vss i 20ak godin iskustva na raznim pozicijama....jbga.....kad se patim da makar znam za sta se patim
I laze ko god kaze da ima 100eura dnevnicu, to mozda svicarci i holandezi da nagule toliko ali njima porez sve pojede pa haman kad prevedes dodje na isto, sto se kvalitete zivota tice.
Kod janeza se radi na kilometar dakle 1km je nekih 0,15 do 0,18eura pa to je protuzakonita ali nasi rade. Nas vozac u bih firmi, medjunarodni transport izadje izmedju 1200 i 1700eura , ali se jebe na granicama dozvolama itd itd....a imam vss i 20ak godin iskustva na raznim pozicijama....jbga.....kad se patim da makar znam za sta se patim
Last edited by mali_balon on 26/02/2021 18:11, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#136 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Oni kojima je posao isti u bih i njemackoj..
Trebaju ici
Sta cu ja meni je poso palamudjenje po forumu
Trebaju ici
Sta cu ja meni je poso palamudjenje po forumu
-
detroit-mercy
#137 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
U USA bi ubijo puno vecu lovu kao vozacmali_balon wrote: ↑26/02/2021 18:01 Evo ja vozim ja stranjsku firmu, dnevnica 90ojra. 4 hefte vozim, zivim ko cuko u kabini jbga bolje mali i tako nego ovdje za 800km a nema me nizde, a 4 hefte doma i tad kad sam doma nema plate, ali eto zaradi se za zivota ali treba da se bude kod kuce sa zenom i djetetom, a mogu da ne izlazim iz kamiona ako hocu.
-
detroit-mercy
#138 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ja znam dosta nase raje, oba partnera inzinjeri nakon par godina iskustva tuku preko 200k godisnje. Ovih nasih majstora sto znam, razvalise se od posla, fakat uzmu inzinjersku platu.exliberal-ex wrote: ↑26/02/2021 17:45 Neznam zasto je tolika negativnost ako neko izadje pa radi sve i svasta dok neuspije.
O ljudima koji vec imaju svoje biznise, necu da pricam, to je vec lova koja se cini nerealnom.
Uglavnom, ko hoce da radi i ko ima motivacije sve je pred njim/njom, i sto je najbitnije ne tuse te kojekakvi stranacki uhljupi i birokratija, prijetnje ratom, cijepanjem i slicnim budalastinjama.
-
mali_balon
#139 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Znam imam ponude kanada i usa ali sad za sad zadovoljan sa ovim, vjeruj nije mi do ubijanja cifri nego samo da mozemo normalno zivjeti a ne prezivljavati jbga moji u bih 4 sedmice vozim 4 kuci, gdje god da sam od kuce sam dan dva voznje.....jedino kada bi selio sa porodicom tamo ali i dalje se nadam nekom normalnom poslu ovdjedetroit-mercy wrote: ↑26/02/2021 18:26U USA bi ubijo puno vecu lovu kao vozacmali_balon wrote: ↑26/02/2021 18:01 Evo ja vozim ja stranjsku firmu, dnevnica 90ojra. 4 hefte vozim, zivim ko cuko u kabini jbga bolje mali i tako nego ovdje za 800km a nema me nizde, a 4 hefte doma i tad kad sam doma nema plate, ali eto zaradi se za zivota ali treba da se bude kod kuce sa zenom i djetetom, a mogu da ne izlazim iz kamiona ako hocu.
Kod janeza se radi na kilometar dakle 1km je nekih 0,15 do 0,18eura pa to je protuzakonita ali nasi rade. Nas vozac u bih firmi, medjunarodni transport izadje izmedju 1200 i 1700eura , ali se jebe na granicama dozvolama itd itd....a imam vss i 20ak godin iskustva na raznim pozicijama....jbga.....kad se patim da makar znam za sta se patimmalo je to.
-
Guadalajara
#140 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
to je tomali_balon wrote: ↑26/02/2021 18:01 Evo ja vozim ja stranjsku firmu, dnevnica 90ojra. 4 hefte vozim, zivim ko cuko u kabini jbga bolje mali i tako nego ovdje za 800km a nema me nizde, a 4 hefte doma i tad kad sam doma nema plate, ali eto zaradi se za zivota ali treba da se bude kod kuce sa zenom i djetetom, a mogu da ne izlazim iz kamiona ako hocu.
- exliberal-ex
#141 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
jest al bi prelazio kilometraze sto dole nemoze zamisilit
moj prijatelj kad je tek krenuo da vozi znao je upalit kamion u Torontu i kaze odoh za Vancouver pa imam vec dogovoreno da se spustim do Dallasa i onda nazad...i dok to odveze mora stat da promjeni ulje jer je presao vise od 12 000 km sto mu je bilo za mjenjanje ulja ( ili tako nesto) i tako svakih 10 dana, njih dvojca u kamionu maltene negase ga.
Kad je otplatio kamion zaposlio je druge da oni voze te ture dok on vozi samo dnevne lokalne ture..mislim Toronto Montreal 1000 km total.
- Truba
#142 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ja sve ukupno u zivotu preso 20000
Bas me zanima sta bih ja mogo ponuditi zapadnoj firmi osim cuvanja objrkta nocu ili pomocnog radnika na skeli
Kaze sto ne ides imas putovnicu
Bas me zanima sta bih ja mogo ponuditi zapadnoj firmi osim cuvanja objrkta nocu ili pomocnog radnika na skeli
Kaze sto ne ides imas putovnicu
- dječak sa šibicama
#143 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
U USA je to bolje placeno.
Koliko se sjecam po milji oko 50 centi ili 0,5 dolara ako se radi za firmu, ako radi za sebe odnosno da placa porez, i preko 60 centi otprilike.
Sa obale na obalu, recimo Lincoln highway preko 3000 milja. Ili sjever jug svejedno, ili lokal non stop. Ko moze da guli, moze i da zaradi. Zato svaki drugi bosanac tamo vozi kamion, ko rumuni i poljaci u Europi.
Ako ima poznanstva i veze, iznajmi kamion ili kupi svoj i radi na kontrakte, takvi na jednoj turi milju dvije zarade po par hiljada dolara.
Ali gadan je to posao. Moze ga svako raditi, sjecam se dokumentarca na al jazeeri, neki slovenac profesor ako se dobro sjecam ili tako nesto, covjek uzeo da vozi spediciju po Europi. U sred snimanja kolega dao otkaz, parkirao kamion dopizdilo mu.
Koliko se sjecam po milji oko 50 centi ili 0,5 dolara ako se radi za firmu, ako radi za sebe odnosno da placa porez, i preko 60 centi otprilike.
Sa obale na obalu, recimo Lincoln highway preko 3000 milja. Ili sjever jug svejedno, ili lokal non stop. Ko moze da guli, moze i da zaradi. Zato svaki drugi bosanac tamo vozi kamion, ko rumuni i poljaci u Europi.
Ako ima poznanstva i veze, iznajmi kamion ili kupi svoj i radi na kontrakte, takvi na jednoj turi milju dvije zarade po par hiljada dolara.
Ali gadan je to posao. Moze ga svako raditi, sjecam se dokumentarca na al jazeeri, neki slovenac profesor ako se dobro sjecam ili tako nesto, covjek uzeo da vozi spediciju po Europi. U sred snimanja kolega dao otkaz, parkirao kamion dopizdilo mu.
-
high_volume
#144 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Black swan wrote: ↑26/02/2021 20:31 Ja sve ukupno u zivotu preso 20000![]()
Bas me zanima sta bih ja mogo ponuditi zapadnoj firmi osim cuvanja objrkta nocu ili pomocnog radnika na skeli![]()
Kaze sto ne ides imas putovnicu![]()
To je ta tvoja jednostavnost i neiskvarenost
- Truba
#145 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Svako al u panjevima
Ja bih samo pravo znao
Parkiranje i skretanje malo teze
To je dar...zanat
-
mali_balon
#146 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ekzekli jbga u eu ja z 4 hefte max 10 tisuca Km namotam jos ovi sto voze cerade i hladnjace nagule max 15 tisuca mjesecno....nemre vise legalno jos druga su pravila u ameriki mislim da je tamo max dnvena voznj 10h kod nas 3x9h i 2x10h i to 2x10 ne amije biti jedna iza druge, radni dan je 13hx3 i 15x2 samim tim obavezne dnevne pauze au 9hx3 i 11hx2.....pa vikend puza mora bit 45h ili skracena 24h ali sljedeca mora biti 45h......pa nasi sa bh tablama moraju svaki drugi vikend (mislim) u zemlju porijekl......tako da ne mozes namotoat nesta puno km pu eu osim ako je dupla posadaexliberal-ex wrote: ↑26/02/2021 20:15jest al bi prelazio kilometraze sto dole nemoze zamisilit
moj prijatelj kad je tek krenuo da vozi znao je upalit kamion u Torontu i kaze odoh za Vancouver pa imam vec dogovoreno da se spustim do Dallasa i onda nazad...i dok to odveze mora stat da promjeni ulje jer je presao vise od 12 000 km sto mu je bilo za mjenjanje ulja ( ili tako nesto) i tako svakih 10 dana, njih dvojca u kamionu maltene negase ga.
Kad je otplatio kamion zaposlio je druge da oni voze te ture dok on vozi samo dnevne lokalne ture..mislim Toronto Montreal 1000 km total.
-
elcaliente
#147 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
A gdje je logika ako se ti odselis u drugu zemlju jer ti je tamo bolji zivot i povedes sa sobom zenu i dijete onda kupovati stan u BiH??dječak sa šibicama wrote: ↑26/02/2021 17:30 Naravno da uvijek ima neko ko ne zeli, ko voli da je kod kuce, sa porodicom, u poznatom okruzenju, i u ratu ne bjeze svi.
Na zapadu se ide u penziju sa 67 godina, za to vrijeme ce djeca isto tamo odrasti i ostati.
Valjda je logika da kupisa stan tamo gdje zivis i da djeci nesto ostavis.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#148 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Mislim da je poenta bila da ustedis 150+ hiljada maraka sto je ekvivalent cijene stana u Sarajevu.
-
mali_balon
#149 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
.Mi smo 2015. godine imali 12.570 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, a danas nas je 4.700. Jednostavno, ljudi su nestali, prebacili su se u neke druge branše ili su napustili Bosnu i Hercegovinu. Otišli su trbuhom za kruhom u evropske zemlje gdje imaju znatno bolji status. Ovdje im se ne vrijedi zaduživati i raditi bez dobitaka na kraju", ističe Bakajlić koji je član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH
- kamberovica polje
#150 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ima Bato, ali dobar dio tih faktora ne ide u prilog ostanku u BiH._BataZiv_0809 wrote: ↑26/02/2021 17:24 Sustina price ako se sve gleda kroz pare. No ima tu jos faktora koji se ne mogu parama objasniti.