Nazalost, to nije tako jednostavno, posto nacizam nosi u sebi elemente religije, bas kao i komunizam (ne izjednacavam ni njih!). Nacisti su iskreno vjerovali da imaju pravo i duznost iskorijeniti inferiorne rase kako bi zastitili svoju. Komunisti su fanaticno provodili diktaturu proletarijata kako bi za sva vremena iskorijenili bijedu i izrabljivanje covjeka po covjeku. I jedni i drugi vjerovali su u evolucionizam (samo s razlicitim premisama) i imali su ovozemaljske proroke i svece.love wrote:Ipak se ne moze porediti nacizam sa jednom religijom.Danas da postoji nacisticka drzava naravno da bi bio za da je ukinu.Vjera je nesto sto vecina ljudi na svijetu ima i postuje,znaci ako neka drzava zeli da ima vjerski zakon to je njihovo.Oprosti, love, ovo je kao da si rekla da je Hitlerova Njemacka imala prava proganjati svoje gradane, jer se deklarirala nacistickom, a ne demokratskom. (Niposto ne povezujem fasizam sa islamizmom, samo povlacim paralelu.) Demokratska drzava ima se pravo mijesati u prava svojih gradana ukoliko ona zadiru u prava drugih gradana.
Pa onda razvodi: zasto bi razvod bio sam po sebi los? Znas li u koliko brakova ima maltretiranja zena i djece? Je li bolji razvod ili los brak? Zar nije dobro da zena nije materijalno ovisna i da ima izbora?
Nije lako odabrati partnera za cijeli zivot. Neki se pitaju je li to uopce moguce. Postavimo pitanje ovako: zasto bi uspjesnost veze zasnivali na zahtjevu da traje ostatak zivota? Danas ljudima nije dozivotno garantirano ni radno mjesto i nitko ne ocekuje od radnika da iz lojalnosti poslodavcu odbije bitno bolje radne uvjete.love wrote:[Razvod sam po sebi nije los,to je oslobodjenje.Ali to sto je lose je da toliki broj ljudi treba razvod.Nesto nije u redu onda
Stiti nam prava u mnogim stvarima ali bas zabrana vjerske nosnje kao hidzab ili kippe su protiv te "Demokratije"[/quote]Tako i u drugim stvarima, ne skodi zamisliti sebe kao manjinu i vidjeti kako demokracija i sekularizam u biti stite nasa prava, cak i kad izgleda da ih ogranicavaju.
Mozda bi ovo trebalo postaviti kao zasebnu temu, jer smo malo zagrdili. Samo par ideja: svako drustvo ima neka pravila odijevanja. Donedavno ni u crkvu nisi mogao uci u kratkim (pristojnim) hlacama, cak ni za najzesceg ljeta. U splitski sud jos uvijek ne mozes, vrati te onaj uniformirani na vratima. Vjerska nosnja nije zabranjena svugdje, nego samo u drzavnim institucijama, poput skola. Vazna je odlika demokratskih drustava da je u njima dozvoljena diskusija (v. clanak iz rijeckog Novog lista na http://www.novilist.hr/Default.asp?WCI= ... 328582863Y ) Procitat ces da je za zabranu glasalo i dosta muslimana, koji su sjedili i u odgovarajucim komisijama.
Mislim da demokracija mora sprijeciti naturanje religija i ideologija vecine manjinama i da se htjelo zastititi neislamsku arapsku manjinu, a posebno zene. Dekret je uvijek najgore sredstvo, iako ga je najlakse donijeti.
Jos jedno pitanje za kraj: kako ti izgleda onaj kriz na brdu kraj Mostara? Smatras li ga civilizacijskom tekovinom - ljudi su teritorij osvojili i ocistili, red je da ga i obiljeze, ili ga kao i ja drzis nakaradnim izrazom jedne sramotne politike?