Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovo je ubleha za naivne... ko ti daje u svijetu stednju vecu od 1%... niko. Uvjek gledajte FI i likvidnost banaka kao i protok novca kroz istu.
Sad svi daju. I u Njemačkoj, Estoniji, Portugalu, Velikoj Britaniji i drugim razvijenim zemljama Evrope sada su kamate na štednju visoke, a u SAD-u su još veće, dok kod nas samo male banke daju velike kamate, dok na Zapadu i velike banke daju velike kamate na štednju. Izgleda da sve je stvar usklađivanja sa centralnom bankom, dok kod nas je to stvar privlačenja kapitala.
Slazem se. Jer koliko vidim kod nas ni kamate na kredite nisu previse rasle. Na zapadu jesu jer prate centralne banke. To me malo cudi kod nas jer 2008 su drasticno dizali kamate zbog rasta euribora i uzimali raju. Mozda se boje ovaj put dizati a imaju ovih jeftinih depozita pa nastavljaju neku politiku jeftinih kamata na depozite i nizih kamata na kredite. Mozda sam u krivu ne znam
2008. je nastala panika, ljudi su dizali novac iz banaka a banka banci nije htjela posuditi novac.
Trenutno su kamate niske jer depoziti pokrivaju kredite ako dode do bilo kakvog povlacenja novca ili konkurencije kao sto je Hrvatska pocela sa obveznicama,.. kamate će rasti.
Kakva su predviđanja za kamate na štednju u doglednoj budućnosti?
Mislim da se ne pamti situacija kao poslijednjih godina gdje oročena štednja nije bila nikakav bijeg od inflacije.
Zadnju godinu u BiH stvar spašava Dodikovo zaduživanje prodajom trezorskih zapisa gdje je uletjelo nekoliko manjih banaka pa im je isplativo dati malo pristojniju kamatu na oročenu štednju.
U junu se predvidja pad za 0,25% referentne stope ECB sto ce za posljedicu imati i pad kamate na stednju prije nego pad stope na kredite.
ASA ima dobre stope na stednju + besplatno vodjenje a vista racuna .
Ne znam nista o ulaganjima u investicijske fondove koji se reklamiraju ( Raiffeisen Invest, Triglav Invest) da li je to ulaganje nesto vece od stednje
A da bi kamate pokrile inflaciju trebala bi biti kamata na oroceni depozit 10% min .
akcija007 wrote: ↑26/05/2024 18:21
U junu se predvidja pad za 0,25% referentne stope ECB sto ce za posljedicu imati i pad kamate na stednju prije nego pad stope na kredite.
ASA ima dobre stope na stednju + besplatno vodjenje a vista racuna .
Ne znam nista o ulaganjima u investicijske fondove koji se reklamiraju ( Raiffeisen Invest, Triglav Invest) da li je to ulaganje nesto vece od stednje
A da bi kamate pokrile inflaciju trebala bi biti kamata na oroceni depozit 10% min .
Nije tacno da ASA ima besplatno vođenje a vista racuna! Naplacuju tu uslugu 3,99 KM
Do nove godine je bilo ako nemas nista na a vista zadnjeg dana u mjesecu i ne naplate ti a od nove godine ti naplate te 4 KM bez obzira sto je stanje na a vista 0 KM sto znaci da ides u minus i kad bude prva naredna uplata odma ti skinu to sto se nakupilo minusa po 4 KM za svaki mjesec
@bumerangss ovo su uslovi akcijake stednje u ASA do 31 05
U nastavku akcijski uslovi oročenih depozita:
Valuta oročenja KM, EUR, USD i GBP uz naznaku da KM valuta se ugovara sa valutnom klauzulom u EUR.
Fiksna kamatna stopa
Bez automatske prolongacije uz slanje obavijesti o isteku depozita
Bez definisanja minimalnog iznosa Bez naknade za vođenje avista računa, koji trenutno po važećoj Tarifi naknada za FL iznosi 3,99 KM mjesečno, na koji se vrši pripis kamate
Ma kamate su te smiješne, kako mi u BiH nemamo neku mogucnost ulkaganjau neke poštene stvari mislim na fondove i dionice najbolje kupovat u zlato, zlatne poluge ako se vec nema puno para pa uzimat nekretnine.
ECB spustio referentnu kamatu na štednju sa 4 odsto na 3.75 odsto. Kao bolja i takođe stabilna alternativa su javne obveznice. Trenutno na BL berzi kamata je 6.5 odsto, a bila je jedno vrijeme i 8 odsto.
akcija007 wrote: ↑27/05/2024 09:18
@bumerangss ovo su uslovi akcijake stednje u ASA do 31 05
U nastavku akcijski uslovi oročenih depozita:
Valuta oročenja KM, EUR, USD i GBP uz naznaku da KM valuta se ugovara sa valutnom klauzulom u EUR.
Fiksna kamatna stopa
Bez automatske prolongacije uz slanje obavijesti o isteku depozita
Bez definisanja minimalnog iznosa Bez naknade za vođenje avista računa, koji trenutno po važećoj Tarifi naknada za FL iznosi 3,99 KM mjesečno, na koji se vrši pripis kamate
ASA banka lihvari pravi. Dakle štedna knjižica puna i mora uzeti novu ali sad se placa nova knizica 5 KM bez obzira sto to nije na zahtjev klijenta
Pa ima i banka svoje troškove. Sve se to mora izorganizovati.
Ako neko baš nema nikakvu ideju šta će sa velikim parama koje posjeduje onda neka drži u banci sa 1-2% kamate i neka mu inflacija jede ta sredstva.
zigzag wrote: ↑08/06/2024 07:24
Pa ima i banka svoje troškove. Sve se to mora izorganizovati.
Ako neko baš nema nikakvu ideju šta će sa velikim parama koje posjeduje onda neka drži u banci sa 1-2% kamate i neka mu inflacija jede ta sredstva.
Da je bogdo 2%
Kamare su ispod 1% i to po 0,1 do 0,5 %
Zasto nasa Vlada FBiH ne izdaje obveznice kao u Hrvatskoj pokamati oko 2 do 3% ?