Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Škobo Habu

#126 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Škobo Habu »

-takmac- wrote: 17/01/2020 11:38
i Ćović ti je bio jugosloven i potpisivo se ćirilicom
a sad veći Rvat od Šuška-Tuđmana-Bobana zajedno

poenta je šta je Safet mislio upravo te 1891.
kasnije je vjerovatno na studijama u Zagrebu malo "skreno"
Whatever. :roll:

Poenta je u tome da se kasnije odrekao te ideje. Baš kao što se Čović odrekao jugoslovenstva.

A i za Aliju govore da se u nekim dokumentima izjašnjavo Srbinom.
-takmac-

#127 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

512MB wrote: 17/01/2020 13:14
MarlboroGold wrote: 17/01/2020 13:12
512MB wrote: 17/01/2020 13:09 Za nepovjerovat koja frtutma vlada u ponekim glavama pojedinaca :-)

Na zadnjem popisu u Njemačkoj je bilo pedeset različitih etničkih skupina. U BiH ih isto ima nekolicina, ne samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Oni su samo na osnovu diskriminatorskog ustava povlašteni.

Ali nacija je jedna, Njemačka nacija, Bosanska nacija.
Dzaba pricati...
CPT kad ode u inostranstvo i upitaju ga na šalteru za nacionalnost a on kaže Bošnjak i pritom priloži slovenski pasoš, se neće dobro provest, možda ga i spreme u neku ustanovu :mrgreen:
opet
ne kontaš terminologiju
kod njih se pod nationality smatra državljanstvo
sutra kad taj dobije umjesto slovenačkog njemačko državljanstvo,
hoće li po našem shvatanju nacionalalnosti postat umjesto sloevnca sad švabo :lol:
-takmac-

#128 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

Škobo Habu wrote: 17/01/2020 13:25
-takmac- wrote: 17/01/2020 11:38
i Ćović ti je bio jugosloven i potpisivo se ćirilicom
a sad veći Rvat od Šuška-Tuđmana-Bobana zajedno

poenta je šta je Safet mislio upravo te 1891.
kasnije je vjerovatno na studijama u Zagrebu malo "skreno"
Whatever. :roll:

Poenta je u tome da se kasnije odrekao te ideje. Baš kao što se Čović odrekao jugoslovenstva.

A i za Aliju govore da se u nekim dokumentima izjašnjavo Srbinom.
koje ideje ?
o kakvim idejama uopšte pričaš

bitno je jedino i poenta je to što je napisao 1891. tačno onako kako je i osjećao
i kraj priče, nebitno uopšte šta je bilo poslije
CPT

#129 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Dozer wrote: 17/01/2020 13:21
CPT wrote: 17/01/2020 13:11 Jasta je... i sta je zajedicko u te nacije? zasto ta nacija treba OHR? zasto je tu naciju potrebno naguravati u NATO/EU...
Drzavna zastava, drzavna valuta, drzavni pravosudni sistem, drzavna porezna uprava, jezi(ci)k, drzavna himna (bez teksta, ali jbg), drzavna priznata teritorija, drzavne sportske reprezentacije, clanstvo u medjunarodnim ustanovama i institucijama, itd.itd.itd.
Elem, to ti cini naciju... Da ponovimo iz rijecnika :D

Osnove:
nationality
noun: nationality; plural noun: nationalities

1. the status of belonging to a particular nation. "men of Spanish nationality" Similar: citizenship( the right to hold a passport)
2. an ethnic group forming a part of one or more political nations.
Prva i najosnovnija definicija:
Nationality is a legal relationship between an individual person and a state.[1] Nationality affords the state jurisdiction over the person and affords the person the protection of the state.
A odna i malo dodataka:
Your nationality is the country you come from: American, Canadian, and Russian are all nationalities. Everyone has a gender, race, sexual orientation...and a nationality. A person's nationality is where they are a legal citizen, usually in the country where they were born.
Somebody who says that their nationality is British, is from the British nation. The British nation is a combination of the English, Scottish, Welsh, (Northern) Irish and Cornish nations.
I na kraju, ono sto tebe buni:
The nationality is an ethnic or racial concept. On the other hand, citizenship is a legal or juristic concept. The nationality of a person indicates his/her place or country of birth while the citizenship of a person shows that the individual is registered as a citizen by the government of the respective country.
Nego, hoces popuniti ono st ote zamolih? :D
Drzavnu zastavu koju vam je stranac nametnuo priznaje u najboljem slucaju pola drzave. Ako uzmemo u obzir nacionalni hrvatske dijelove BIH onda
ostane negdje 30% gdje mozes objesiti tu nametnutu nacionalnu zastavu.

Drzavna valuta ja nametnuta i samo je lokalizacija EURa. Nema neke veze sa kulturom. Isto vazi i za sudove. Ja i neko u Francuskoj imamo istu valutu sto znaci da imamo i istu kulturu? Bas? Jos jedan biser u nizu.

Jezici... Koliko sjecam 3, u genocidnom dijelu se ne to pika. Al eto i ti su tu negdje onda. U 70% himna nije ona bez teksta. Sto li kod tako jedinstvene nacije?! Porezna uprava nema veze sa kulturom, pogotovo u EU.

Drzavno priznata teritorija gdje drzave kontrolise u najboljem slucaju 50% teritorije. Khm khm khm. Cudno za jedinstvenu naciju. U naciji gdje sportasi nastupaju za susjedne drzave/nacije. Jedinstvo samo tako...
Last edited by CPT on 17/01/2020 13:30, edited 1 time in total.
BHCluster

#130 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

512MB wrote: 17/01/2020 13:23
BHCluster wrote: 17/01/2020 13:19 Ima ono kako bi trebalo biti i ono kakav je zakon odredjene drzave po ovom pitanju. Za sada nema univerzalnog nacina.
Zakon je svugdje na svijetu 100% isti:

Nationality = pasoš
Etnička pripadnost = *whatever we dont care*

Samo su ljude u BiH kod popisa namjerno izlevatili jer su kod pitanja etničke pripadnosti na inzistiranje bosanskih Srba/Hrvata dopisali pojam "nacionalnost", što veze sa vezom nema.
Pogledaj kako je sa Velikom Britanijom, pa onda sa onim koji imaju vise pasosa i odmah se komplikuje to pitanje...
MorningStar

#131 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 17/01/2020 13:20
JThomas wrote: 17/01/2020 13:13 pa ja znam da ne boli. ali evo, neko danima mehengla šta bi zlatan rekao.

čovjeku otac jedno, majka drugo, a mjesto odrastanja i prvi jezik treće. i neko očito ne može da preboli što ne može u jedan kalup. nekome je to trn u oku.
IBRAHIMOVIĆ
ga određuje za čitav život šta je i ko je
odma, na prvu
Sta jel bosnjak rom svedjanin bosanac, sta je prezime bosnjak :D

Ukratko danasnji Bosanci su stari Bosnjaci :skoljka: a danasnji Bosnjaci su stari Bosnjaci samo sto su malo se okloznuli pa misle da Je islam ono sto ih cini bosnjacima :skoljka:
Last edited by MorningStar on 17/01/2020 13:34, edited 1 time in total.
CPT

#132 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 17/01/2020 13:23
BHCluster wrote: 17/01/2020 13:19 Ima ono kako bi trebalo biti i ono kakav je zakon odredjene drzave po ovom pitanju. Za sada nema univerzalnog nacina.
Zakon je svugdje na svijetu 100% isti:

Nationality = pasoš
Etnička pripadnost = *whatever we dont care*

Samo su ljude u BiH kod popisa namjerno izlevatili jer su kod pitanja etničke pripadnosti na inzistiranje bosanskih Srba/Hrvata dopisali pojam "nacionalnost", što veze sa vezom nema.
ne, nije... citzenship=pasos
nationality ne mora znaciti = citizenship

Image
Dozer

#133 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 17/01/2020 13:13 Gdje to moze covjek naici na takav formular,... ja u svom zivotu jos nisam bio u prilici. A sumnjam da i Englezi u Britaniji, Nijemci u Svicarskoj - moraju u nekim formularima odvojiti stvari, precizno naznaciti,....
Halo bolan,... normalan svijet ne razbija glavu sa time niti pravi toliku dramu. Ja sam i Bosnjak i Bosanac i jos jedno drzavljanstvo pride - svrstaj me ti i definisi kako god hoces - buduci da eto znas i moje osjecaje bolje nego ja. :lol: I zakljuci lijepo poslije da si plemenitiji - slobodno. Ovdje na forumu gdje jedino i mozes.
Fino napisah samo jedan primjer gdje je to standard...al hajd', nema veze. I dalje ne citas...
Necu te ja svrstati nigdje, a poenta i jeste da se nacionalno ne mozes sam svrstati. Politicka nacija, ili ti drzavna nacionalnost nisu stvar licnih osjecaja. Etnicka pripadnost jeste. Vec smo utvrdili da je to promjenjivo na dnevnoj osnovi i da zavisi samo od volje pojedinca.
Bosanstvo koje pljuje po Bosnjastvu jeste naravno fgr i tu si jedan od glavnih na forumu. Pocev od historije gdje Bosnjake tumacis kao rezultat okupacije, potomke plahih i lakomih, turcizam,... do danasnjeg konteksta kroz SDA, zaguljeni etnotorovski sovinizam i sl.
Eto vidis... Opet isto. Hajmo ovako - mozes li mi odgovoriti na sljedeca pitanja, po mogucnosti samo sa DA ili NE, i da nista ne tumacis, nego da samo odgovoris...?
Dakle...
1. Da li je islam u Bosnu dosao s osmanskim okupatorima?
2. Da li su Bosnjani krstjani, kao i bogumili, prvi koji su poceli preuzimati novu vjeru zbog interesa (manji porezi, zemlja, itd.)?
3. Da li je prije dolaska osmanskih osvajaca u Bosni postojao islam?
4. Da li se naziv "Bosnjak/ci" pojavljuje zvanicno tek od sredine 15. vijeka?
5. Da li smatras da je Bosnjani > Bosnjaci > Bosanci naziv koji se u istorijskom kontekstu moze smatrati kontinuitetom imena za sve ljude u Bosni, danas BiH, pri cemu je do etno-vjerske diferencijacije na Srbe-pravoslavce, Hrvate-katolike i Bosnjake-muslimane doslo tek krajem 19. vijeka?
Postujem mnoge Bosance koji su samo Bosanci - koji su dobre volje i ne pljuju nikoga. Ali ti nisi taj i prekini se kititi etiketama kosmopolite, akademika,.... samo zato sto livo Jugu i furas fgr bosanstvo.
Ljude sudim samo po karakteru - ali kada ih napadnem - ne napadam imenicu kojom se kite vec nacin.
I opet isto...I Opet cu te ljubazno zamoliti da mi nadjes neki moj post u kojem ja pljujem bilo koga, ukljucujuci i Bosnjake. Hvala unaprijed. Ako ga na citiras, to cu smatrati cinjenicom da ga nisi ni nasao i da ovdje samo laprdas bez veze neke svoje flesheve. Logicno, post da ima i datum objave i temu na kojoj je objavljen, kako bi svi mogli sami to vidjeti u izvornom obliku.
-takmac-

#134 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 13:31
-takmac- wrote: 17/01/2020 13:20
JThomas wrote: 17/01/2020 13:13 pa ja znam da ne boli. ali evo, neko danima mehengla šta bi zlatan rekao.

čovjeku otac jedno, majka drugo, a mjesto odrastanja i prvi jezik treće. i neko očito ne može da preboli što ne može u jedan kalup. nekome je to trn u oku.
IBRAHIMOVIĆ
odma, na prvu
Sta jel bosnjak rom svedjanin bosanac, sta je prezime bosnjak :D
pa imaju specifična prezimena koja na prvu nije moguće odredit nacionalnu pripadnost
ili ih ima kod svih naroda, npr. prezime Kovačević ali u zagradi ime oca ;-) sve "razbistri"
tu ostaje "nagađenje"
ali kod 99% nas na prvu svi mi znamo međusobno ko je ko ;-)
osim onih koji se prave blesavi
Last edited by -takmac- on 17/01/2020 13:35, edited 1 time in total.
CPT

#135 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Kao sto rekoh... Kakvi Bosnjani, Bosnjaci ili Bosanaci. Zna se sta smeta i zasto :wink:
Dozer

#136 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

-takmac- wrote: 17/01/2020 13:20 IBRAHIMOVIĆ
odma, na prvu
Bas bih te volio vidjeti da ovo isto kazes samom Ibrahimovicu, koji za sebe, u SVOJOJ VLASTITOJ AUTOBIORAFIJI, pise ovako:
"Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardovanju u Hrvatskoj. Svi su bili tužni osim mene, kojeg nije bilo briga je li neko Srbin ili Bosanac ili šta god"
I, pri tome, sam za sebe kaze da je katolik :lol:
MorningStar

#137 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

CPT wrote: 17/01/2020 13:35 Kao sto rekoh... Kakvi Bosnjani, Bosnjaci ili Bosanaci. Zna se sta smeta i zasto :wink:
Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci :D
-takmac-

#138 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

Dozer wrote: 17/01/2020 13:33
odma te sjebala srpsko-hrvatska propaganda

a to će ti reći sami Bošnjaci
šupka kralj Tomaš koji je nasilno počeo krstaški rat protiv Bošnjaka manihejaca

1456. pismo Tomaša papi
Kralj Tomaš se pravdao da ne može da se bori s turcima zbog MANIHEJA, tj.bosanskih patarena
i koji VIŠE VOLE TURKE nego hrišćane
kojih IMA VELIKI BROJ u njegovoj zemlji
-izjava kralja Tomaša koju je napisao u svom izvještaju biskup Nikola Barbući papi maja 1456.g.
(Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne bosanske države, str. 312)
Turci su mom kraljevstvu podigli nekoliko tvrđava i PREMA SELJACIMA POKAZUJU DA SU DOBRI,
OBEĆAVAJUĆI im da će svaki od njih BITI SLOBODAN koji NJIMA PREĐE.
Neki seljaci u sve to vjeruju
i ne razumiju da je to turska prijevara, te misle da će pod njima zaista biti slobodni. NAROD će se
zaveden tim obećanjima lako ODMETNUTI OD MENE.
Ni vlastela se neće moći održati dugo u svojim
gradovima ako bude OSTAVLJENA OD SELJAKA.
Last edited by -takmac- on 17/01/2020 13:39, edited 1 time in total.
CPT

#139 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MorningStar wrote: 17/01/2020 13:37
CPT wrote: 17/01/2020 13:35 Kao sto rekoh... Kakvi Bosnjani, Bosnjaci ili Bosanaci. Zna se sta smeta i zasto :wink:
Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci :D
Pa Bosnjak=Islam.. A zelje je to razvdvojiti. Kao da bi sa Bosnjani bila druga prica :lol:
MorningStar

#140 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 17/01/2020 13:38

1456. pismo Tomaša papi
Kralj Tomaš se pravdao da ne može da se bori s turcima zbog MANIHEJA, tj.bosanskih patarena
-izjava kralja Tomaša koju je napisao u svom izvještaju biskup Nikola Barbući papi maja 1456.g.
Dosao cvijecem a bosnjaci odmah prihvatili jer su uvijek osjecali da je islam to to :D
MorningStar

#141 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

CPT wrote: 17/01/2020 13:38
Pa Bosnjak=Islam.. A zelje je to razvdvojiti. Kao da bi sa Bosnjani bila druga prica :lol:
To u tvojoj glavi zato ti je felericna etnija :D
-takmac-

#142 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

netačno, evo ja sam Bošnjak kao što se vidi
a kurac me zaboli i za hodžom i popom
i džamijom i crkvom
Dozer

#143 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

-takmac- wrote: 17/01/2020 13:28 opet
ne kontaš terminologiju
hoće li po našem shvatanju nacionalalnosti postat umjesto sloevnca sad švabo :lol:
:pisnuo:
Pa naranvo da se pod nationality smatra drzavljanstvo jer je to jedno te isto :lol:

Moj decembar2017... nije tebi lako :D
Da zovemo @Bloo da te chekira? :)
MorningStar

#144 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 17/01/2020 13:40
i džamijom i crkvom
Sta je onda razlika izmedju bosanca i bosnjaka :D
-takmac-

#145 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 13:39

1456. pismo Tomaša papi
Dosao cvijecem a bosnjaci odmah prihvatili jer su uvijek osjecali da je islam to to :D
ne nego kao maniheji i nekršteni nisu htjeli da se nasilno pokrste u krstaškom pohodu koji su provodila dva zadnja šupka kralja Tomaš I Tomašević i uradili ono što vijekovima nije uspjelo ni srbima, ni hrvatima, ni mađarima, ni papi...
i radije su prelazili na islam, kako šupci kraljevi u očaju i plaču sposoru papi
nego da postanu kršćani
Last edited by -takmac- on 17/01/2020 13:42, edited 1 time in total.
CPT

#146 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Dozer wrote: 17/01/2020 13:40
-takmac- wrote: 17/01/2020 13:28 opet
ne kontaš terminologiju
:pisnuo:
Pa naranvo da se pod nationality smatra drzavljanstvo jer je to jedno te isto :lol:

Moj decembar2017... nije tebi lako :D
Da zovemo @Bloo da te chekira? :)
jasta je isto.. zbog toga pise CITIZENSHIP :lol: jer nije
BRITISH NATIONALITY vec BRITISH CITIZEN NATIONALITY :lol:

neki ti neko objasni razlike jer ti je engleski ...
Dozer

#147 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

1456. pismo Tomaša papi
Turci su mom kraljevstvu podigli nekoliko tvrđava i PREMA SELJACIMA POKAZUJU DA SU DOBRI,
OBEĆAVAJUĆI im da će svaki od njih BITI SLOBODAN koji NJIMA PREĐE.
Neki seljaci u sve to vjeruju
i ne razumiju da je to turska prijevara, te misle da će pod njima zaista biti slobodni. NAROD će se
zaveden tim obećanjima lako ODMETNUTI OD MENE.
Ni vlastela se neće moći održati dugo u svojim
gradovima ako bude OSTAVLJENA OD SELJAKA.
Ja...i...? Sta je pisac htio reci...? :D
CPT

#148 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MorningStar wrote: 17/01/2020 13:41

i džamijom i crkvom
Bosnjak je jedan od naroda BiH, Bosanac je drzavljanstvo tj. pripadnost drzavi. Isto kao sto je Srbijanac dio drzave, Srbin dio nacije.
Dozer

#149 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

CPT wrote: 17/01/2020 13:38 Pa Bosnjak=Islam.. A zelje je to razvdvojiti. Kao da bi sa Bosnjani bila druga prica :lol:
Jeste. Ali tek od kraja 19. vijeka. Do tad - jok :lol:
-takmac-

#150 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 13:41

i džamijom i crkvom
po meni nikakva, za mene je isto, pogotovo što Bosance ustvari 99,9 % glumataju SDP Bošnjaci, valjda da se dodvore kolegama srbima i hrvatima u partiji
ili da glumataju multi kulti sranja, šta li, ko zna šta im se mota po glavi, a i kurac mi puca
Locked