Whatever.
Poenta je u tome da se kasnije odrekao te ideje. Baš kao što se Čović odrekao jugoslovenstva.
A i za Aliju govore da se u nekim dokumentima izjašnjavo Srbinom.
Whatever.
opet512MB wrote: ↑17/01/2020 13:14CPT kad ode u inostranstvo i upitaju ga na šalteru za nacionalnost a on kaže Bošnjak i pritom priloži slovenski pasoš, se neće dobro provest, možda ga i spreme u neku ustanovuMarlboroGold wrote: ↑17/01/2020 13:12Dzaba pricati...512MB wrote: ↑17/01/2020 13:09 Za nepovjerovat koja frtutma vlada u ponekim glavama pojedinaca![]()
Na zadnjem popisu u Njemačkoj je bilo pedeset različitih etničkih skupina. U BiH ih isto ima nekolicina, ne samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Oni su samo na osnovu diskriminatorskog ustava povlašteni.
Ali nacija je jedna, Njemačka nacija, Bosanska nacija.![]()
koje ideje ?Škobo Habu wrote: ↑17/01/2020 13:25Whatever.![]()
Poenta je u tome da se kasnije odrekao te ideje. Baš kao što se Čović odrekao jugoslovenstva.
A i za Aliju govore da se u nekim dokumentima izjašnjavo Srbinom.
Drzavnu zastavu koju vam je stranac nametnuo priznaje u najboljem slucaju pola drzave. Ako uzmemo u obzir nacionalni hrvatske dijelove BIH ondaDozer wrote: ↑17/01/2020 13:21Drzavna zastava, drzavna valuta, drzavni pravosudni sistem, drzavna porezna uprava, jezi(ci)k, drzavna himna (bez teksta, ali jbg), drzavna priznata teritorija, drzavne sportske reprezentacije, clanstvo u medjunarodnim ustanovama i institucijama, itd.itd.itd.
Elem, to ti cini naciju... Da ponovimo iz rijecnika
Osnove:Prva i najosnovnija definicija:nationality
noun: nationality; plural noun: nationalities
1. the status of belonging to a particular nation. "men of Spanish nationality" Similar: citizenship( the right to hold a passport)
2. an ethnic group forming a part of one or more political nations.A odna i malo dodataka:Nationality is a legal relationship between an individual person and a state.[1] Nationality affords the state jurisdiction over the person and affords the person the protection of the state.Your nationality is the country you come from: American, Canadian, and Russian are all nationalities. Everyone has a gender, race, sexual orientation...and a nationality. A person's nationality is where they are a legal citizen, usually in the country where they were born.I na kraju, ono sto tebe buni:Somebody who says that their nationality is British, is from the British nation. The British nation is a combination of the English, Scottish, Welsh, (Northern) Irish and Cornish nations.Nego, hoces popuniti ono st ote zamolih?The nationality is an ethnic or racial concept. On the other hand, citizenship is a legal or juristic concept. The nationality of a person indicates his/her place or country of birth while the citizenship of a person shows that the individual is registered as a citizen by the government of the respective country.![]()
Pogledaj kako je sa Velikom Britanijom, pa onda sa onim koji imaju vise pasosa i odmah se komplikuje to pitanje...512MB wrote: ↑17/01/2020 13:23Zakon je svugdje na svijetu 100% isti:
Nationality = pasoš
Etnička pripadnost = *whatever we dont care*
Samo su ljude u BiH kod popisa namjerno izlevatili jer su kod pitanja etničke pripadnosti na inzistiranje bosanskih Srba/Hrvata dopisali pojam "nacionalnost", što veze sa vezom nema.
Sta jel bosnjak rom svedjanin bosanac, sta je prezime bosnjak
ne, nije... citzenship=pasos512MB wrote: ↑17/01/2020 13:23Zakon je svugdje na svijetu 100% isti:
Nationality = pasoš
Etnička pripadnost = *whatever we dont care*
Samo su ljude u BiH kod popisa namjerno izlevatili jer su kod pitanja etničke pripadnosti na inzistiranje bosanskih Srba/Hrvata dopisali pojam "nacionalnost", što veze sa vezom nema.

Fino napisah samo jedan primjer gdje je to standard...al hajd', nema veze. I dalje ne citas...hAZNADAR wrote: ↑17/01/2020 13:13 Gdje to moze covjek naici na takav formular,... ja u svom zivotu jos nisam bio u prilici. A sumnjam da i Englezi u Britaniji, Nijemci u Svicarskoj - moraju u nekim formularima odvojiti stvari, precizno naznaciti,....
Halo bolan,... normalan svijet ne razbija glavu sa time niti pravi toliku dramu. Ja sam i Bosnjak i Bosanac i jos jedno drzavljanstvo pride - svrstaj me ti i definisi kako god hoces - buduci da eto znas i moje osjecaje bolje nego ja.I zakljuci lijepo poslije da si plemenitiji - slobodno. Ovdje na forumu gdje jedino i mozes.
Eto vidis... Opet isto. Hajmo ovako - mozes li mi odgovoriti na sljedeca pitanja, po mogucnosti samo sa DA ili NE, i da nista ne tumacis, nego da samo odgovoris...?Bosanstvo koje pljuje po Bosnjastvu jeste naravno fgr i tu si jedan od glavnih na forumu. Pocev od historije gdje Bosnjake tumacis kao rezultat okupacije, potomke plahih i lakomih, turcizam,... do danasnjeg konteksta kroz SDA, zaguljeni etnotorovski sovinizam i sl.
I opet isto...I Opet cu te ljubazno zamoliti da mi nadjes neki moj post u kojem ja pljujem bilo koga, ukljucujuci i Bosnjake. Hvala unaprijed. Ako ga na citiras, to cu smatrati cinjenicom da ga nisi ni nasao i da ovdje samo laprdas bez veze neke svoje flesheve. Logicno, post da ima i datum objave i temu na kojoj je objavljen, kako bi svi mogli sami to vidjeti u izvornom obliku.Postujem mnoge Bosance koji su samo Bosanci - koji su dobre volje i ne pljuju nikoga. Ali ti nisi taj i prekini se kititi etiketama kosmopolite, akademika,.... samo zato sto livo Jugu i furas fgr bosanstvo.
Ljude sudim samo po karakteru - ali kada ih napadnem - ne napadam imenicu kojom se kite vec nacin.
pa imaju specifična prezimena koja na prvu nije moguće odredit nacionalnu pripadnostMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:31Sta jel bosnjak rom svedjanin bosanac, sta je prezime bosnjak![]()
Bas bih te volio vidjeti da ovo isto kazes samom Ibrahimovicu, koji za sebe, u SVOJOJ VLASTITOJ AUTOBIORAFIJI, pise ovako:
I, pri tome, sam za sebe kaze da je katolik"Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardovanju u Hrvatskoj. Svi su bili tužni osim mene, kojeg nije bilo briga je li neko Srbin ili Bosanac ili šta god"
odma te sjebala srpsko-hrvatska propaganda
(Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne bosanske države, str. 312)Kralj Tomaš se pravdao da ne može da se bori s turcima zbog MANIHEJA, tj.bosanskih patarena
i koji VIŠE VOLE TURKE nego hrišćane kojih IMA VELIKI BROJ u njegovoj zemlji
-izjava kralja Tomaša koju je napisao u svom izvještaju biskup Nikola Barbući papi maja 1456.g.
Turci su mom kraljevstvu podigli nekoliko tvrđava i PREMA SELJACIMA POKAZUJU DA SU DOBRI,
OBEĆAVAJUĆI im da će svaki od njih BITI SLOBODAN koji NJIMA PREĐE. Neki seljaci u sve to vjeruju
i ne razumiju da je to turska prijevara, te misle da će pod njima zaista biti slobodni. NAROD će se
zaveden tim obećanjima lako ODMETNUTI OD MENE. Ni vlastela se neće moći održati dugo u svojim
gradovima ako bude OSTAVLJENA OD SELJAKA.
Pa Bosnjak=Islam.. A zelje je to razvdvojiti. Kao da bi sa Bosnjani bila druga pricaMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:37Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci![]()
Dosao cvijecem a bosnjaci odmah prihvatili jer su uvijek osjecali da je islam to to-takmac- wrote: ↑17/01/2020 13:38odma te sjebala srpsko-hrvatska propaganda
a to će ti reći sami Bošnjaci
šupka kralj Tomaš koji je nasilno počeo krstaški rat protiv Bošnjaka manihejaca
1456. pismo Tomaša papi(Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne bosanske države, str. 312)Kralj Tomaš se pravdao da ne može da se bori s turcima zbog MANIHEJA, tj.bosanskih patarena
-izjava kralja Tomaša koju je napisao u svom izvještaju biskup Nikola Barbući papi maja 1456.g.
To u tvojoj glavi zato ti je felericna etnijaCPT wrote: ↑17/01/2020 13:38Pa Bosnjak=Islam.. A zelje je to razvdvojiti. Kao da bi sa Bosnjani bila druga pricaMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:37Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci![]()
![]()
netačno, evo ja sam Bošnjak kao što se vidiMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:37Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci![]()
Sta je onda razlika izmedju bosanca i bosnjaka-takmac- wrote: ↑17/01/2020 13:40netačno, evo ja sam Bošnjak kao što se vidiMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:37Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci![]()
a kurac me zaboli i za hodžom i popom
i džamijom i crkvom
ne nego kao maniheji i nekršteni nisu htjeli da se nasilno pokrste u krstaškom pohodu koji su provodila dva zadnja šupka kralja Tomaš I Tomašević i uradili ono što vijekovima nije uspjelo ni srbima, ni hrvatima, ni mađarima, ni papi...MorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:39Dosao cvijecem a bosnjaci odmah prihvatili jer su uvijek osjecali da je islam to to-takmac- wrote: ↑17/01/2020 13:38odma te sjebala srpsko-hrvatska propaganda
1456. pismo Tomaša papi(Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne bosanske države, str. 312)Kralj Tomaš se pravdao da ne može da se bori s turcima zbog MANIHEJA, tj.bosanskih patarena
-izjava kralja Tomaša koju je napisao u svom izvještaju biskup Nikola Barbući papi maja 1456.g.![]()
jasta je isto.. zbog toga pise CITIZENSHIP
Ja...i...? Sta je pisac htio reci...?-takmac- wrote: ↑17/01/2020 13:38odma te sjebala srpsko-hrvatska propaganda
Turci su mom kraljevstvu podigli nekoliko tvrđava i PREMA SELJACIMA POKAZUJU DA SU DOBRI,
OBEĆAVAJUĆI im da će svaki od njih BITI SLOBODAN koji NJIMA PREĐE. Neki seljaci u sve to vjeruju
i ne razumiju da je to turska prijevara, te misle da će pod njima zaista biti slobodni. NAROD će se
zaveden tim obećanjima lako ODMETNUTI OD MENE. Ni vlastela se neće moći održati dugo u svojim
gradovima ako bude OSTAVLJENA OD SELJAKA.
Bosnjak je jedan od naroda BiH, Bosanac je drzavljanstvo tj. pripadnost drzavi. Isto kao sto je Srbijanac dio drzave, Srbin dio nacije.MorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:41Sta je onda razlika izmedju bosanca i bosnjaka-takmac- wrote: ↑17/01/2020 13:40netačno, evo ja sam Bošnjak kao što se vidiMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:37
Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci![]()
i džamijom i crkvom![]()
po meni nikakva, za mene je isto, pogotovo što Bosance ustvari 99,9 % glumataju SDP Bošnjaci, valjda da se dodvore kolegama srbima i hrvatima u partijiMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:41Sta je onda razlika izmedju bosanca i bosnjaka-takmac- wrote: ↑17/01/2020 13:40netačno, evo ja sam Bošnjak kao što se vidiMorningStar wrote: ↑17/01/2020 13:37
Ne smeta samo ti mislis da je Bosnjak = islam , a Bosnjak = prije sve religije - kao danas Bosanci![]()
i džamijom i crkvom![]()