Završetak prelaznog perioda za Eko test
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#126 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Pa eto diskutuj pametno sam sa sobom i kandiduj se na sljedecim izborima! 
- Bakir1
#127 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
eto razlog sto s tobom ne treba diskutovati.
-
tempuser
#128 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Dobices i pecat! 
-
Seawolf
#129 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
I šta onda, kada Sparta evidentira?Bakir1 wrote: ↑17/01/2020 10:01 gorane, meni ne trebaju glupe diskusije posebno ne s tobom.
sistem sparta radi on lajn.
obradjuje podatke skeniranjem tablica i pohranjuje ih u bazu.
trenutno je u bazi filter validnost registracije.
tako moze biti i filter eko norma, jer se taj podatak nalazi u bazi na koju se veze sparta.
od pocetka zabrane, filter ON, na kraju zabrane filter OFF.
umjesto toga, mistifikacija jednog od najnaprednijih sistema prepoznavanja tablica rjesava se na nacin da se posalju policajci na ulicu i sa njima inspektori skupa.
za to vrijeme, policija bi imala sigurno puno toga pametnijeg za raditi.
Sparta ne može sama isključiti vozilo iz saobraćaja.
Je li uopšte propisana neka kaznena odredba za vozače koji krše Odluku?
- Industrialyzer
#130 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Zabrana vezana za eko normu bi za cilj trebala imati trenutno smanjenje zagadjenja, bar u teoriji. Kako mislis da preko sparte dodju do tog rezultata? Uslika te danas da vozis euro 2, "kazna" dodje za mjesec...Bakir1 wrote: ↑17/01/2020 10:01 gorane, meni ne trebaju glupe diskusije posebno ne s tobom.
sistem sparta radi on lajn.
obradjuje podatke skeniranjem tablica i pohranjuje ih u bazu.
trenutno je u bazi filter validnost registracije.
tako moze biti i filter eko norma, jer se taj podatak nalazi u bazi na koju se veze sparta.
od pocetka zabrane, filter ON, na kraju zabrane filter OFF.
umjesto toga, mistifikacija jednog od najnaprednijih sistema prepoznavanja tablica rjesava se na nacin da se posalju policajci na ulicu i sa njima inspektori skupa.
za to vrijeme, policija bi imala sigurno puno toga pametnijeg za raditi.
- Bakir1
#131 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
@Seawolf
i sada iskljucuju, sa upozorenjem, drugi put pisu kaznu od 300 do 1000 KM.
mogu li oni svako vozilo fizicki ispratiti u zoni zabrane?
isto kao da udjes u ulicu sa zabranom i trazis upozorenje.
stavis znak zabrane i dobijes nalog.
@Industrialyzer
kakve to veze ima sa vremenom pocinjenog prekrsaja?
ako je tada bila na snazi zabrana koju nisu postovao kakve veze ima kada ces dobiti kaznu?
stanes na zelenu povrsinu, dobijes obavijest od eko redara, za mjesec se na toj zelenoj povrsini napravi parking i ti amnestiras sankciju zato sto je sada tu parking?
i sada iskljucuju, sa upozorenjem, drugi put pisu kaznu od 300 do 1000 KM.
mogu li oni svako vozilo fizicki ispratiti u zoni zabrane?
isto kao da udjes u ulicu sa zabranom i trazis upozorenje.
stavis znak zabrane i dobijes nalog.
@Industrialyzer
kakve to veze ima sa vremenom pocinjenog prekrsaja?
ako je tada bila na snazi zabrana koju nisu postovao kakve veze ima kada ces dobiti kaznu?
stanes na zelenu povrsinu, dobijes obavijest od eko redara, za mjesec se na toj zelenoj povrsini napravi parking i ti amnestiras sankciju zato sto je sada tu parking?
-
Seawolf
#132 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Osnovna razlika je ta da za ulazak u ulicu sa zabranom kretanja, postoji saobraćajni znak koji to jednoznačno zabranjuje.
Koji to saobraćajni znak, ili neki drugi vid saobraćajne signalizacije, zabranjuje, priremeno, ili trajno, kretanje vozila koja ne isunjavaju određene ekološke kriterije?
Kako se može neko kazniti samo na osnovu informacije iz novina, sa TV, ili sa interneta?
-
tempuser
#133 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Postoji kazna, ali bi to bio zadnji problem u nizu.
Prije svega jer je praksa policije da te prvi put upozore i posalju na alt. pravac, a drugi put kazna.
Osim one na Otoci, koliko znam sparte su na prilazima gradu (Bembasa, Tranzir, Aerodrom, Hadzici, Josanica), sto znaci, ako fulis Otoku vozaj se bezrizno.
I na kraju, ko ce rjesavati azutomatizam sparte za sve one koji su izuzeti od zabrane, vozila komunalih sluzbi, javnog prevoza itd...?
- Bakir1
#134 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Pa jesam li rekao da treba staviti znak?Seawolf wrote: ↑17/01/2020 11:03Osnovna razlika je ta da za ulazak u ulicu sa zabranom kretanja, postoji saobraćajni znak koji to jednoznačno zabranjuje.
Koji to saobraćajni znak, ili neki drugi vid saobraćajne signalizacije, zabranjuje, priremeno, ili trajno, kretanje vozila koja ne isunjavaju određene ekološke kriterije?
Kako se može neko kazniti samo na osnovu informacije iz novina, sa TV, ili sa interneta?
Pa koliko se meni čini odlukama opstinskog vijeca se pojedine ulice proglasavaju zabranom.
-
tempuser
#135 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Kao sto vidis ne razumije da je svrha "epizode" trenutno smanjenje zagadjenja, a ne naknadna sankcija!Industrialyzer wrote: ↑17/01/2020 10:48
Zabrana vezana za eko normu bi za cilj trebala imati trenutno smanjenje zagadjenja, bar u teoriji. Kako mislis da preko sparte dodju do tog rezultata? Uslika te danas da vozis euro 2, "kazna" dodje za mjesec...
-
Seawolf
#136 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Nisi ti rekao, ali ja tvrdim da se mora staviti saobraćajni znak, da bi postojala osnova za kažnjavanje.Bakir1 wrote: ↑17/01/2020 11:08Pa jesam li rekao da treba staviti znak?Seawolf wrote: ↑17/01/2020 11:03Osnovna razlika je ta da za ulazak u ulicu sa zabranom kretanja, postoji saobraćajni znak koji to jednoznačno zabranjuje.
Pa koliko se meni čini odlukama opstinskog vijeca se pojedine ulice proglasavaju zabranom.
Vozačima je svašta nešto obavezno, ali im nije obavezno da čitaju novine, prate TV, ili čitaju internet portale.
Kako sam ja mogao znati kada sam se dovezao u München na unutrašnji prsten, da mi je tuda zabranjeno kretanje autom kojim sam se dovezao. Samo tako što sam to pročitao sa postavljenog saobraćajnog znaka, na koji sam odmah naišao.
Drugi, jeftiniji način je ovo kao kod nas. Da te prvo zaustave, evidentiraju i upozore. Pa da te drugi put kazne.
Nema kažnjavanja bez saobraćajnog znaka, ili bez prethodnog upozorenja. Informacija u sredstvima informisanja nije dovoljna.
- Bakir1
-
Seawolf
- Bakir1
#139 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
samo tako i ima smisla, jer kakva je poenta smanjenja trenutnog zagadjenja ukoliko se ne postuje.
treba biti sankcija i prekrsioci se trebaju sankcionisati.
koliko je trenutno na snazi "epizoda"?
evo nadjoh:
epizoda uzbuna
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... uzbuna.pdf
zakon o saobracaju na podrucju KS
https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skups ... caja_0.pdf
eh da :
zato i nema kazne
treba biti sankcija i prekrsioci se trebaju sankcionisati.
koliko je trenutno na snazi "epizoda"?
evo nadjoh:
epizoda uzbuna
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... uzbuna.pdf
zakon o saobracaju na podrucju KS
https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skups ... caja_0.pdf
Član 95. (Ograničenja saobraćaja u užem gradskom jezgru) Vlada može u slučaju prekomjerne emisije štetnih čestica u zraku donijeti poseban propis kojim se zabranjuje ili ograničava saobraćaj motornih vozila na području Kantona za pojedine kategorije vozila.
eh da :
nije predvidjena sankcija za nepostivanje člana 95.Član 94. (Ograničenja saobraćaja u užem gradskom jezgru) (1) Vlada može posebnom uredbom propisati zonu užeg gradskog jezgra (crvena zona) u kojoj će saobraćaj motornim vozilima biti dozvoljen uz plaćanje posebne naknade (vinjeta). (2) Zona iz stava (1) ovog člana uvodi se sa ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja, smanjenja emisije štetnih gasova, rješavanja problema parkiranja vozila i smanjenja gužvi u užem gradskom jezgru. (3) Ograničenje iz stava (1) ovog člana se ne odnosi na vozila javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika i vozila obuhvaćena čl. 125. i 126. ZOSS-a. (4) Naknada iz stava (1) ovog člana je namjenski prihod budžeta Kantona i koristit će se za unapređenje sigurnosti saobraćaja i zaštite životne sredine.
zato i nema kazne
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#140 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
pa imaju znakovi pa su ih bili crvenom trakom prekrižili
za preko 3.5T, mogu još dole dopunsku tabelu za euro3 i manje i to je to...
za preko 3.5T, mogu još dole dopunsku tabelu za euro3 i manje i to je to...
-
tempuser
#141 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Jeste mozda za sankcionisanje, ali sta je smisao proglasenja epozode i zabrane? Da se vozilo u tom trenutku iskljuci i saobracaja i smanji trenutno zagadjenje ili da mu za mjesec dodje kazna jer nije postovao zabranu?
-
Seawolf
#142 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
U ovom slučaju, za znakom zabrane i kontrolom pomoću Sparte, smisao je taj da vozač parkira automobil izvan uže gradske zone i dalje nastavi javnim gradskim prevozom, jer će mu u protivnom za koji mjesec doći kazna.
Kao što sam ja uradio u Münchenu.
-
Seawolf
-
tempuser
#144 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
To je uticaj na vozaca da ne vozi auto, a ne da se vozila trenutno iskljuce ili preusmjere.
Tu imas jos dva problema.
Prvi, koliko ja znam u samom gradu postoji samo jedna sparta i to ona na Otoci, ostale su na prilaznim cestama. Sta cemo sa ostakom grada?
Drugi, najvece zagadjenje je upravo van uze gradke zone, cca od Otoke do Aerodroma.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#145 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Sad premijer Forto na TV govori da policija nema zakonsku osnovu da kaznjava vozace, vec to radi inspekcija i to nakon jednog upozorenja.
Bojim se da zakon sprecava policiju da licne podatke sa Sparte moze dijeliti sa drugima.
Bojim se da zakon sprecava policiju da licne podatke sa Sparte moze dijeliti sa drugima.
- Bakir1
#146 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Izgleda da ne znaju zakone koje su izglasali 
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#147 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Jučer sam na temu ovoga sa bratom imao raspravu.
Kaze on, narod nema para da vozi novije. Rekoh mu, ne seri, Pa jebote Corsa od neki dan sto smo govorili, 2000 godiste, EURO4 motor, pa taj auto kosta 2-3k KM. Ako nema to da kupi, nek ne vozi auto nikako.
Kaze on, narod nema para da vozi novije. Rekoh mu, ne seri, Pa jebote Corsa od neki dan sto smo govorili, 2000 godiste, EURO4 motor, pa taj auto kosta 2-3k KM. Ako nema to da kupi, nek ne vozi auto nikako.
-
tempuser
#148 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Nema to veze sa licnim podacima koliko sa nadleznostima.sime_cipol wrote: ↑17/01/2020 12:08 Sad premijer Forto na TV govori da policija nema zakonsku osnovu da kaznjava vozace, vec to radi inspekcija i to nakon jednog upozorenja.
Sve je regulisano zakonima koji propisuju, od saobracaja do skolstva, a policija je neposredno nadlezna sam samo neke od njih i da asistira u drugim nadleznim organima.
-
tempuser
#149 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
Drugim rjecima, svi bi mi da se j.... a da nam ne udje!sime_cipol wrote: ↑17/01/2020 12:17 Jučer sam na temu ovoga sa bratom imao raspravu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#150 Re: Završetak prelaznog perioda za Eko test
E hebiga, sta cu ja, moj auto fabricki euro 4, a lelemudani pri uvozu stavili euro 3??? Trebam sad iz svog dzepa naknadno placati i dokazivati euro kategoriju???