Tempo wrote: ↑19/12/2019 16:24
zanimlja stvar kod vjernika je da su svi pravi. nema ni jedan krivi.
E moj prijatelju, da su “vjernici” voljni makar jednom u zivotu sjesti i cestito procitati Knjigu i nje se pridrzavati, gdje bi im bio kraj!
Evo Suniti i Shije medjusobno ratuju vec punih 1400 godina oko toga ko je trebao upravljati drzavom poslije Muhameda, a lijeni da se drze onoga sto im je njome propisano.
U Knjizi fino pise da cak ni Poslanik Muhamed nije znao ko je od njegovih najblizih sljedbenika vjernik a ko nije.
Normalno da se Muhamed pridrzavao Bozije Upute. Ako ne zna ko je vjernik, kako ce odrediti naslijednika na vlasti? Pa nece valjda greskom bezboznika postaviti na vrh?
Vjernik nikada ne bi prihvatio takav grijeh na svoju dusu a pogotovo Poslanik.
Kako ni jedan smrtnik ne zna dusu druge osobe, svi skupa trebaju izabrati svog vodju tako da medjusobno podijele odgovornost.
To je ono sto su komunisti nekada zvali “kolektivnom odgovornoscu”. Pustite narod da glasa i izabere vodju po principu “Sam pao, sam se i ubio”.
Niko se tu ne proglasava vjernikom nego se izabere lider na osnovu organizacionih i menadzerskih sposobnosti…
Samo kod nas ima da ono sto nije dozvoljeno cak ni Poslaniku bude dopusteno obicnom magarcu.
Kod nas se lokalne hodze i hodzice polomise svakodnevno odredjujuci i propisujuci ko je medju nama vjenrik a ko nije…
A na osnovu cega to oni odredjuju? Pa na bazi lojalnosti anahronim hadisima.
A ko je sastavio te hadise te njima “dopunjavao” cistu vjeru i Bozije Upute poslije Poslanikove smrti i bez Muhamedovog dopustenja?
A ko bi drugi ako ne bezboznici, upravo oni kojih se Muhamed ustrucavao da ostavi na vlasti…