Nedžad Branković is back: Sve po Zakonu

van Basten

#126 Re: Nedžad Branković is back: Sve po Zakonu

Post by van Basten »

Kad bi se trazilo da se 30 godina SDA politike personificira sa samo jednom licnoscu ja bih bas izabrao Nedzada Brankovica. Sve po zakonu, a dzepovi sve dublji.

p.s. prosle godine odvedoh sina da vidi Tunel spasa. Posebnu paznju sam posvetio zidu zasluznih za gradnju tunela, i nigdje ne vidjeh sliku ovog tuljana. Dajem za pravo da nisam dobro vidio iakosam bio temeljit u pregledu, al isto dajem pravo i opciji da je doticni preuvelicao svoju ulogu u tome kako bi opravdao "po zakonu" ljiljana zlatnog.
Zmaj_od_Panonije

#127 Re: Nedžad Branković is back: Sve po Zakonu

Post by Zmaj_od_Panonije »

Pa da ga je lično on rukama kopao sam, nema pravo da krši zakone i krade državnu imovinu! Kakva je to logika, čuj ako je pomogao da se kopa tunel (u bilo kojem kapacitetu), to automatski ima dozvolu da pljačka državnu imovinu i da krade od poreskih obveznika?
Bloo
Globalna šefica

#128 Re: Nedžad Branković is back: Sve po Zakonu

Post by Bloo »

van Basten wrote: 28/12/2019 01:48 Kad bi se trazilo da se 30 godina SDA politike personificira sa samo jednom licnoscu ja bih bas izabrao Nedzada Brankovica. Sve po zakonu, a dzepovi sve dublji.

p.s. prosle godine odvedoh sina da vidi Tunel spasa. Posebnu paznju sam posvetio zidu zasluznih za gradnju tunela, i nigdje ne vidjeh sliku ovog tuljana. Dajem za pravo da nisam dobro vidio iakosam bio temeljit u pregledu, al isto dajem pravo i opciji da je doticni preuvelicao svoju ulogu u tome kako bi opravdao "po zakonu" ljiljana zlatnog.
Fali Bake. Izašao iz trezora.
Prvi su došli početkom ‘93. Bakir Izetbegović i Nedžad Branković, sa grupom inžinjera iz Zenice. Rekli su mom ocu da se ovdje treba nešto graditi. Nisu konkretno govorili šta će se to graditi, ali mi smo pretpostavljali da se radi o tunelu. Otac im je samo rekao: “Sve što imam, vaše je” – priča Edis.

https://www.faktor.ba/vijest/prije-23-g ... oto-209768
swanfilter

#129 Re: Nedžad Branković is back: Sve po Zakonu

Post by swanfilter »

Na osnovu cega ovaj dobi Z Ljiljan??
grozdana

#130 Re: Nedžad Branković is back: Sve po Zakonu

Post by grozdana »

ljiljan dobi za projektovanje TKZV.Tunela Spasa ili tačnije rečeno tunela za šverc od kojih koristi ima on i njemu slični.Oni što danas jedu zlatnim kašikama
grozdana

#131 Re: Nedžad Branković is back: Sve po Zakonu

Post by grozdana »

Četrdesetpetorica nisu morala uložiti niti jednu KM iz svojih džepova kako bi stekli vlasništvo u ABDS-u jer se KD Investments pobrinuo da im da kredite uz malu kamatnu stopu.

Muhamed Adanalić, načelnik sektora informatike u Federalnom Zavodu za programiranje i razvoj kaže da ga je prijatelj nagovorio da postane jedan od osnivača ABSD-a.

‘Zvao me telefonom i pitao da li sam zainteresovan da uđem u siguran posao. Rekao sam mu da finansijski nisam u stanju da ulazim u bilo kakve poslovne poduhvate. Rekao mi je ‘ovo je jedinstvena prilika, ne trebaš uložiti niti jednu konvertibilnu marku, a sigurne su šanse za dobru zaradu’.’

Još jedna osoba koja je profitirala u ovom poslu je bio Branković koji je dobio kredit nepoznate visine kako bi dobio udio od 1,7 posto u ABDS-u. Danas njegove dionice vrijede oko 120,000 KM. Među drugim korisnicima kredita nalaze se Narcis Džumhur, direktor Željeznica FBiH (Ž FBiH) i Fadil Njemčević iz Sarajevo osiguranja.

Branković kaže da se ne sjeća detalja dogovora, kao ni visine kredita. U izvještaju o poslovanju KD-a u 2002. godini navodi se su ova 45-orica otplatila oko 500.000 KM kredita. Branković tvrdi da je dio zajma vratio kroz dividende, ali se nikad nije raspitivao koliko mu je ostalo. Premda priznaje vlasništvo u ABDS-u, Branković naglašava da nikada ne odlazi na skupštine društva na kojima se donose odluke.

KD je 2002. godine promijenila politiku otplate kredita, te je omogućila 45. da dug otplate kroz dividendu. Nije jasno da li je iko od uglednika otplatio svoj dug.

Veliki, tj. BIG uspjeh
Uz pomoć domaćih uglednika PIF BIG je uspio prikupiti oko 25 posto ukupnog broja certifikata. Branković nije propustio da čitaoce Dana u novembru 2000. godine obavijesti gdje će ulažiti svoje certifikate. ‘Jedan sam od osnivača BIG-a i moji certifikati će biti uloženi u BIG gdje je uložio i povelik broj naših privrednika’ rekao je on.

ABDS je odlučio da certifikate BIG-a ulaže u veliki broj državnih kompanija, među kojima treba spomenuti Energoinvest na čijem je čelu tada bio Branković, te Ž FBiH i Sarajevo osiguranje.

KD nije stao na ovome. Kada su ABDS i BIG stali na noge, krenula je ‘čistka’ bh. dioničara. Isplaćeno je najmanje 10 od četrdesetpetorice i danas KD na papiru posjeduje 59 posto ABDS-a, a preko druge kompanije kontroliše još 10 posto vlasništva.

Neki od bh. dioničara su izjavili da su ih zvali svaki dan i da je na njih vršen pritisak da prodaju dionice za male pare. Budući da su uzeli kredit od KD-a, svoje dionice nisu mogli prodati nikome drugom do njima, šest dioničara je reklo novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva. Branković kaže da nije zadovoljan time kako se sve završilo.

‘Ja sam išao na varijantu samo pod uslovom da je većinsko vlasništvo tog društva domaće. I u tom cilju sam pristupio toj ekipi. Da sam znao da će biti ovako vjerovatno bih drugačije odlučio’, rekao je Branković. Salko Selimović, direktor Feroelektra i bivši dioničar ABSD kaže da je ABDS ‘mućkao’ sa kreditima, te da je on na kraju iz svega izašao, a da nije ništa zaradio.

Rekli su mi da ono što su oni uplatili za nas, mi moramo vratiti. Došao sam do zaključka da će vraćanje navodnog kredita trajati vječno, u nedogled. Stalno smo bili dužni isti iznos kredita,“ kaže on. ‘Izašao sam iz toga je nisam vidio izlaza. Još uvijek mi nisu isplatili moj dio.’ Adanalić, kao Branković i Džumhur, kažu da im je ponuđeno da prodaju svoje dionice, ali da su to odbili.

Zakonom je propisano da DUF-ovi imaju pravo na obračun upravljačke provizije do 1 posto od prosječne godišnje neto vrijednosti imovine PIF-a. Tako je BIG u 2006. godini isplatio 2 miliona KM upravljačke provizije. Profit ABDS-a je iznosio 1,7 miliona KM.
Locked