MALI Šengen

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#126 Re: MALI Šengen

Post by _BataZiv_0809 »

palermo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Ja jesam za Bosnu do mora i Hrvatsku do Drine...
good for you
Caco je i heroj i zlocinac.
BHCluster

#127 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

Ono kad podrumashi krenu komentirati ratna zbivanja. Priceless.
palermo

#128 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote:
Zanimljivo.

Ne mislim tako, ali ko sam ja da te ubjeđujem u suprotno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#129 Re: MALI Šengen

Post by _BataZiv_0809 »

palermo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Zanimljivo.

Ne mislim tako, ali ko sam ja da te ubjeđujem u suprotno.
Autor oba pitijska citata je Alija Izetbegovic kao sto ti dobro znas
Haris.ba

#130 Re: MALI Šengen

Post by Haris.ba »

tandmand wrote:U strahu su velike oči, pa od malog Šengena vide nekakvu novu Jugoslaviju, veliku Srbiju i sl. To bi trebalo biti čisto tehnička stvar za prelazak robe i ljudi a nikako neko političko udruživanje.

No bez brige, mislim da su narodi Z. Balkana i njihovi lideri nesposobni da ovako nešto organizuju ... ne možeš iz kantona u kanton na liječenje a da se ukinu granice na Balkanu. :run:
Zbog koje robe i ljudi koji ne mogu preci u Srbiju pati ekonomija u BiH?
palermo

#131 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote:
I....kakve to veze ima sa malim Šengenom ?.....il kakve veze ima rahmetli Alija sa malim Šengenom ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#132 Re: MALI Šengen

Post by _BataZiv_0809 »

palermo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
I....kakve to veze ima sa malim Šengenom ?.....il kakve veze ima rahmetli Alija sa malim Šengenom ?
Nikakve. Tvoj prvi quote me podsjetio na to pa sam te odlucio malo podjebavat.
palermo

#133 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote:
aha.....pa kako ti ide ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#134 Re: MALI Šengen

Post by _BataZiv_0809 »

palermo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
aha.....pa kako ti ide ?
Dobijamo ih 100%
palermo

#135 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote:
palermo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
aha.....pa kako ti ide ?
Dobijamo ih 100%
once again

good for you
tandmand

#136 Re: MALI Šengen

Post by tandmand »

Haris.ba wrote:
tandmand wrote:U strahu su velike oči, pa od malog Šengena vide nekakvu novu Jugoslaviju, veliku Srbiju i sl. To bi trebalo biti čisto tehnička stvar za prelazak robe i ljudi a nikako neko političko udruživanje.

No bez brige, mislim da su narodi Z. Balkana i njihovi lideri nesposobni da ovako nešto organizuju ... ne možeš iz kantona u kanton na liječenje a da se ukinu granice na Balkanu. :run:
Ne radi se o tome da li roba i ljudi mogu preći, nego da se to pojednostavi i ubrza. Samo sa osobnom u mali šengen, :D ali to već imamo.
Konkretno ne vidim neke koristi za BiH od malog Šengena. Lav, Nikšičko, Karlovačko, Oužujsko će se još više piti u Bosni dok Sarajevsko i u malom Šengenu neće vidjeti Beograda.

Nakon odjeba od EU, ovaj mali Šengen je utjeha za narod.
palermo

#137 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

tandmand wrote:

Kako misliš utjeha za narod. Koji narod ? Misliš da narod priželjkuje mali šengen ?
Kikibombona

#138 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:
Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:Nada umire zadnja. :D
Srbi ce traziti trampu Kosovo - sumska, prije ili kasnije.
Isto tako mogu traziti Sofiju i Skoplje.

Raspad BiH je moguc u slucaju da Kina i Rusija preuzmu Balkan, da Evropu preuzme islamofobicna-fasisticka desnica i sl.

Dakle, u narednih 50 godina nemoguce, vjerujem ni poslije...
Mogu, al' u kurcu, je li ti ne vidis pozivanje na "posebne veze", blebetanje Dodika svako malo o "kad moze Kosovo sto ne bismo i mi" i tako to?
I sta mislis, da se ukinu carine i smanji kontrola koliko bi ti onda migranata ubacivali?
Mogu oni lupetati sto zele, odluke donose Amerika, Njemacka, Francuska i Velika Britanija.

...

A sto se tice migranata, to je ozbiljno pitanje i treba biti dio dogovora. Ubacis klauzulu, ako se dogovor vezano za migrante ne bude postovao, BiH istupa. Sve se moze urediti.

Isto tako, u klauzulu staviti, ako istupi Albanija ili neka druga drzava, automatski istupa BiH, iste sekunde, te tako onemoguciti Dodika da bilo sta blokira.

Sve se moze ako postoji volja. A ja sam siguran da za ovaj slucaj postoji volja kod BiH. Problem je Srbija i Kosovo.
LBVIEW

#139 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
Mogu oni lupetati sto zele, odluke donose Amerika, Njemacka, Francuska i Velika Britanija.

...

A sto se tice migranata, to je ozbiljno pitanje i treba biti dio dogovora. Ubacis klauzulu, ako se dogovor vezano za migrante ne bude postovao, BiH istupa. Sve se moze urediti.

Isto tako, u klauzulu staviti, ako istupi Albanija ili neka druga drzava, automatski istupa BiH, iste sekunde, te tako onemoguciti Dodika da bilo sta blokira.

Sve se moze ako postoji volja. A ja sam siguran da za ovaj slucaj postoji volja kod BiH. Problem je Srbija i Kosovo.
Ma ja ba, treba ubacivati klauzule, zapetljavati se maksimalno, i sve to zbog cega, dobrosusjedskih odnosa? :lol:
A Srbija je inace poznata kao drzava koja postuje ugovore, koliko ono duguju za struju i kako postuju granicu na Drini, da nije po onoj pickoustog "metar za metar"? De bolan Kiki, nemoj zajebavati, kontam zasto se na subara i slicni mu pale na ove nebuloze Ace, samo st tebi to treba. :-)
LBVIEW

#140 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

palermo wrote:
cyprus wrote:
LBVIEW wrote:Prvo rijesiti pitanje remetilackog faktora na Balkanu, pa onda dalje.
I kako bi ga ti riješio? :-D Ovo o čemu ja govorim podrazumijeva upravo to - uklanjanje remetilačkih faktora...

I smatraš li da su Srbi/Srbija jedini remetilački faktor na Balkanu?
Pa lijepo. Naprave se ustavne projene koje će omogućiti da Bosna i Hercegovina finkcionira kao svaka normalan država, bez entiteskih i kojekavih veta......postvaiti ustavnu strukutur na način da je jasno šta je država a šta su niži nivoi vlasti, uspostaviš suboridnaciju između tih nivoa vlasti, pojednostaviš način odlučivanja i eto......

A to bi baš bila i ljepa prilika Srbiji da pokaže da joj je zaista u interesu prosperitet ovog dijela svijeta, a ne njeno pretvaranje u kvazikolnijalnu silu koja će između ostalog imati i svoje legalne agenturu u Bosni i Hercegovini (čitaj. RS).

A priča o tome šta bi nam u ekonomskom smislu to donijelo je još sasvim nova priča. Haris.ba je pisao o tome. To ti ga dođe kao Aba liga, kobajagi se ujedninjujemo i stvaramo zdravu konkurenciju a nusprodukt toga je da je košarka u BiH u potpunosti propala.
:thumbup:
Lincoln-Burrows

#141 Re: MALI Šengen

Post by Lincoln-Burrows »

Ne bih se ja previše pouzdao u odluke Amerike, Njemačke, Francuske i.t.d.

Eto gledao sam prije neki dan ovu putopisnu reportažu od Simona Reevsa po sredozemlju i u ovoj drugoj epizodi bio je na Cipru.
Pita ljude kad će ujedinjenje oni kažu nikad i to svi redom i Grci i Turci, imaju zid u Nikoziji i međunarodne snage i nema tih Amerika koji
će ih ujediniti i uvesti slobodnu trgovinu. Nakon ove emisije svatih da kod nas ljudi prolaze i možda će ipak ići lakše nego kod njih.

Yebote koja psiha kod Ciprana a ja mislio to je bio sukob manjih razmjera.
155_mm

#142 Re: MALI Šengen

Post by 155_mm »

BiH ne moze sa ovim drzavnim uredjenjem nikud. ni mali ni u veliki sengen ni u NATO ni u EU. sve dok nizi nivoi vlasti budu imali pravo veta naspram drzavnog nivoa, nece BiH nikud. a etnicki veto u vidu raznih domova naroda mora mestati kao da ga nikad nije ni bilo.
tandmand

#143 Re: MALI Šengen

Post by tandmand »

palermo wrote:
tandmand wrote:

Kako misliš utjeha za narod. Koji narod ? Misliš da narod priželjkuje mali šengen ?
Narod u smislu one sintagme "jadni narod", u koju stanu svi konstitutivci jednaki po muci.

Narod priželjkuje da bude sastavni dio ekonomski razvijene zajednice EU, što daje životnu šansu i nadu. Čak i pod istim životnim uvjetima nakon ulaska u EU, građanima BiH bi imponiralo da su, hajmo reč "evropljani", da su prihvaćeni.

Međutim, ono što je Macron obznanio predstavlja stav mnogih nacionalnih politika u EU. Samo je drugačije rečeno: te balkance nit ih jebi, nit ih kući vodi. Ko je ikada poslije rata pokušao putovati iz ove "mini Šengen" zone, vidio je kako je biti odbačen i diskriminiran na granicama. I ne samo na granicama, već i u BiH, jer desetljeće čovjek nije mogao otići da nešto kupi u EU, nego preko nekih zastupnika, koji nisu bili nešto posebno poduzetni i pametni, samo su imali mogućnost da putuju. Sada imamo bezvizni režim ali i dalje smo u evropi "anamo oni". Kreneš turistički u Njemačku, tamo negdje policija uđe u autobus, hrvatske putovnice ne gleda a sve bosanske pasoše pokupi i onda pitanja, kuda ćeš, što, koliko ostaješ, imaš li para. "Narod" se ponada da će ove stvari nekada okončati i onda dođe odjeb od EU. Nada umire zadnja a sa ovim je umrla. I sada ima utjeha "mini Šengen" .. daj šta daš. Nije utjeha u pravom smislu ali će to tako predstaviti stranke sa najviše dobijenih glasova, jbg. neće nas u EU jer smo muslimani, pravoslavci, albanci ... idemo na istok.
palermo

#144 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

tandmand wrote:
Narod u smislu one sintagme "jadni narod", u koju stanu svi konstitutivci jednaki po muci.

Narod priželjkuje da bude sastavni dio ekonomski razvijene zajednice EU, što daje životnu šansu i nadu. Čak i pod istim životnim uvjetima nakon ulaska u EU, građanima BiH bi imponiralo da su, hajmo reč "evropljani", da su prihvaćeni.

Međutim, ono što je Macron obznanio predstavlja stav mnogih nacionalnih politika u EU. Samo je drugačije rečeno: te balkance nit ih jebi, nit ih kući vodi. Ko je ikada poslije rata pokušao putovati iz ove "mini Šengen" zone, vidio je kako je biti odbačen i diskriminiran na granicama. I ne samo na granicama, već i u BiH, jer desetljeće čovjek nije mogao otići da nešto kupi u EU, nego preko nekih zastupnika, koji nisu bili nešto posebno poduzetni i pametni, samo su imali mogućnost da putuju. Sada imamo bezvizni režim ali i dalje smo u evropi "anamo oni". Kreneš turistički u Njemačku, tamo negdje policija uđe u autobus, hrvatske putovnice ne gleda a sve bosanske pasoše pokupi i onda pitanja, kuda ćeš, što, koliko ostaješ, imaš li para. "Narod" se ponada da će ove stvari nekada okončati i onda dođe odjeb od EU. Nada umire zadnja a sa ovim je umrla. I sada ima utjeha "mini Šengen" .. daj šta daš. Nije utjeha u pravom smislu ali će to tako predstaviti stranke sa najviše dobijenih glasova, jbg. neće nas u EU jer smo muslimani, pravoslavci, albanci ... idemo na istok.
Ma daj bolan drug, ko će predstaviti, ko će prihvatiti......ovo su ti šale i poskočice mladog Vučića.....ta nitko ovo ozbiljno ne shvata....
Haris.ba

#145 Re: MALI Šengen

Post by Haris.ba »

tandmand wrote:
Haris.ba wrote:

Ne radi se o tome da li roba i ljudi mogu preći, nego da se to pojednostavi i ubrza. Samo sa osobnom u mali šengen, :D ali to već imamo.
Konkretno ne vidim neke koristi za BiH od malog Šengena. Lav, Nikšičko, Karlovačko, Oužujsko će se još više piti u Bosni dok Sarajevsko i u malom Šengenu neće vidjeti Beograda.

Koja tehnička stvar za brži prelazak robe? Pa to možemo za dva sata dogovoriti i riješiti. Potpuno usvajanje EU propisa. Pa to na tom famoznom EU putu svakako moramo. Šta sada treba? Praviti neki paralelni sistem da bi se "ubrzalo" sa Srbijom? Nema smisla.

Ni EU nije čisto tehnička unija. Niti sloboda protoka robe, usluga i ljudi je čisto ekonomska kategorija. Ima to duboki politički dio. Tako ni taj famozni mini-šengen ne može bez političkog dijela. Ali, eto lijepo zvuči. A u suštini ne zna se ni šta se hoće ekonomski postići. Čuj brži protok robe. Za to ti ne treba mini-šengen.

Uglavnom, fina priča.
zilog

#146 Re: MALI Šengen

Post by zilog »

S. Makedonija i Albanija su u NATO-u. Isto tako su drzave bez endemskih glasanja poput onih u BiH.
Njima se moze da eksperimentisu. Nama to nije opcija.

Interesantno je da se Crna Gora uopste ne oglasava...
asker

#147 Re: MALI Šengen

Post by asker »

_BataZiv_0809 wrote: Autor oba pitijska citata je Alija Izetbegovic kao sto ti dobro znas
Covjek umro prije 16 godina.
I ovaj tvoj je bio aktuelan i tada a sad je rame uz rame sa svetim Savom, fotofinish bi odlucivao. Malo rafalanja oko Sarajeva, malo muslimana, preciznije 100, malo nosanja gajbi za Voju.............i opet ti ne smeta on, vec Alija????

Lutka slatka :kiss:

Nema sta, potrcat u zagrljaj katilima mog naroda :-)
Lincoln-Burrows

#148 Re: MALI Šengen

Post by Lincoln-Burrows »

Haris.ba wrote: Čuj brži protok robe. Za to ti ne treba mini-šengen.
Šengen podrazumjeva kontrolu samo na vanjskim granicama "unije" (može i bez navodnika)
Kako misliš da se ukinu granični prelazi i vize u dva sata, ono dogovore se i ajde vozi, švercaj itd
Kod Šengena je bitna, možda i najbitnija policijska suradnja e tu bi tek zapelo.
wowausername

#149 Re: MALI Šengen

Post by wowausername »

Lincoln-Burrows wrote:Ne bih se ja previše pouzdao u odluke Amerike, Njemačke, Francuske i.t.d.

Eto gledao sam prije neki dan ovu putopisnu reportažu od Simona Reevsa po sredozemlju i u ovoj drugoj epizodi bio je na Cipru.
Pita ljude kad će ujedinjenje oni kažu nikad i to svi redom i Grci i Turci, imaju zid u Nikoziji i međunarodne snage i nema tih Amerika koji
će ih ujediniti i uvesti slobodnu trgovinu. Nakon ove emisije svatih da kod nas ljudi prolaze i možda će ipak ići lakše nego kod njih.

Yebote koja psiha kod Ciprana a ja mislio to je bio sukob manjih razmjera.
Turska ce morati povuci svoju vojsku i napustiti njihovu teritoriju -- kad tad. Ovo se naravno odnosi na pripadnike vojske Republike Turske, a ne na Tursko stanovnistvo Kipra.

A to da li se Grci i Turci mrze, mislim da se vise odnosi na Tursku politiku, makar danasnjice... Isto tako, nema nikakve razlike izmedju danasnje Turske i Srpske politike. Obje su fasizoidne i sizofrene prirode.

Sto se tice Bosne i Hercegovine, nema te strane sile koja moze obrisati nasu historiju, uredjenje drzave na stranu (ukljucujuci ulazak u potencijalni Mali Sengen, jer to samo moze pomoci svim ljudima Zapadnog Balkana i naravno da je bolje da se odmah nesto uradi po tom pitanju, a ne da se ceka EU) ali nikakve se paralele ne mogu povlaciti izmedju nase situacije i situacije sa Kiprom, Kosovom... ili kao sto neki vole spominjati ono sto se desava u Luganjsku i Donjecku..

BiH je bila, a i bice -- a pojedinci poput Dodika koji laprdaju da moze doci do raspada su smijesni i ne zive u realnosti. To sto se desilo sa Kosovom jeste bila nepravda (po svim medjunarodnim zakonima) jer vilajet/pokrajina nije isto kao i punopravna drzava, sto je Bosna i Hercegovina UVIJEK bila... ali su vladajuce strukture Srbije krive za tu istu nepravdu, pogotovo radi politike koju su vodili 90-ih godina prema drugim drzavama -- a posebno prema nasoj BiH.

You reap what you sow.
Maraschino

#150 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

Oteglo se ovo a ratni zlocinci bi da posjete familiju. :oops:
Locked