Rodbina te primi u svoj stan-kucu dok se ne snadjes za smjestaj. Ti se ponudis da platis dio kirije ili za troskove, oni odbiju ili ne
Pitanje za dijasporu
- Fossil
#126 Re: Pitanje za dijasporu
Jednostavno je makar u De, cesto nije problem naci posao nego stan. Jer je velika potraznja za stanovima i na iste se prijavljuju ljudi koji imaju bolja primanja, poslove itd. tako su i sanse manje da se dobije smjestaj-stan.
Rodbina te primi u svoj stan-kucu dok se ne snadjes za smjestaj. Ti se ponudis da platis dio kirije ili za troskove, oni odbiju ili ne
. Ustedis malo novca za kauciju i nadjes stan. Vjecno si zahvalan jer su ti pomogli i oni mogu da pricaju okolo kako su beskrajno dobri jer su te primili i svi profitiraju 
- vjesticanametli
#127 Re: Pitanje za dijasporu
Mozel zamjena za felgu s volvaHAVANA wrote:Sve ti dam za dvije glave.I biciklo gratis,malo.
- muha_sa
#128 Re: Pitanje za dijasporu
kolka je felga, jel ocuvaTavjesticanametli wrote:Mozel zamjena za felgu s volvaHAVANA wrote:Sve ti dam za dvije glave.I biciklo gratis,malo.trebam bajsikl
-
mali jomu
#129 Re: Pitanje za dijasporu
HAVANA wrote: Znas sta mi je najmrze kad salju iz dijaspore? Kad kupe stan i onda se svi meni na kosti natovare kad mi ide roba ubace na kamion wc solje,vodokotlice,74 ventila,store,cesmu,bojler ,klimu...Onda ja to istovaram i premjestam dok neko ne dodje.Momentalno imam dva mala bicikla,4 serpe i nake mesingane zdjele na stanju.Inace ovde nema ugradbenih vodokotlica i solja,to je puno bolje vani.Prosli mjesec mi je doslo 450 metara cijevi za podno grijanje,3 kese ventila,razvodnici,ormaric...
A 300 metara od stana mu rehau podruznica,metar cijevi 1.30 km
I svaki put zajebancija na granici sa carinom,majke mi kontace ljudi da radim sa serpama,ventilima i vodokotlicima
![]()
Jes jes...
ja se sjebem svake godine u vezi ovih ovakvih stvari, "haj brato doci ce kamion, autobus, co'ek vozi... sacekaj ga pa tamo to ubaci"
pa be-je li vam ima ovdje i boljih stvari od ovih sto ih saljete... samo bacate pare
- Rockefeller
#130 Re: Pitanje za dijasporu
Jucer poslo Westernom lovu. Stari dugovo banci nesto para.sadie_forever wrote:Salje li dijaspora i dalje redovno pare u domovinu rodbini? koliko cesto posaljete po 100,200 km rodbini?
Helem
-
mali jomu
#131 Re: Pitanje za dijasporu
Rockefeller wrote: Jucer poslo Westernom lovu. Stari dugovo banci nesto para.
Helem![]()
AFERIM
ovdje svi sa prebijanjem dugova zive, narocito stariji, ne moze drugacije prezivit, svakako se kalkulise ... tamo vamo picis nekako
- Ommadawn
#132 Re: Pitanje za dijasporu
A boravišna dozvola nije problem u Njemačkoj?Fossil wrote:Jednostavno je makar u De, cesto nije problem naci posao nego stan. Jer je velika potraznja za stanovima i na iste se prijavljuju ljudi koji imaju bolja primanja, poslove itd. tako su i sanse manje da se dobije smjestaj-stan.
Rodbina te primi u svoj stan-kucu dok se ne snadjes za smjestaj. Ti se ponudis da platis dio kirije ili za troskove, oni odbiju ili ne. Ustedis malo novca za kauciju i nadjes stan. Vjecno si zahvalan jer su ti pomogli i oni mogu da pricaju okolo kako su beskrajno dobri jer su te primili i svi profitiraju
-
mali jomu
#133 Re: Pitanje za dijasporu
Ommadawn wrote:Šuti prika, ja prije nekoliko godina pratio punicu na autobus za Bosnu, dolazi lik sa Citroenom ZX u solidno poluraspadnom stanju, istovara šporet i utovara u autobus da mu odveze dole. Vidim nešto sa vozačom raspravlja.HAVANA wrote:Znas sta mi je najmrze kad salju iz dijaspore? Kad kupe stan i onda se svi meni na kosti natovare kad mi ide roba ubace na kamion wc solje,vodokotlice,74 ventila,store,cesmu,bojler ,klimu...Onda ja to istovaram i premjestam dok neko ne dodje.Momentalno imam dva mala bicikla,4 serpe i nake mesingane zdjele na stanju.Inace ovde nema ugradbenih vodokotlica i solja,to je puno bolje vani.Prosli mjesec mi je doslo 450 metara cijevi za podno grijanje,3 kese ventila,razvodnici,ormaric...
I svaki put zajebancija na granici sa carinom,majke mi kontace ljudi da radim sa serpama,ventilima i vodokotlicima
Krene autobus, ja stojim i dalje, ispijam kafu kad lik meni prilazi “Jebo majku, fino se s njima dogovorio da mi odvezu šporet dole, kad sad kao traži mjesto u autobusu...”
Rekoh “Pa zar nema u Bosni kupiti šporet?”
“Nema kao i ovdje”
“Pa koji si šporet kupio?”
“Gorenje”
![]()
... joooj jes, jes.....
- mO k3
#134 Re: Pitanje za dijasporu
Ma daj @mujo jeli stvarno vjerujes u ovo pricu
petlja
- HAVANA
#135 Re: Pitanje za dijasporu
Bujrum proberi.mO k3 wrote:Ma daj @mujo jeli stvarno vjerujes u ovo pricupetlja
https://www.olx.ba/artikal/30009498/ele ... -njemacke/
- Fossil
#136 Re: Pitanje za dijasporu
Pa ako poslodavac ima strpljenja nije problem.Ommadawn wrote:A boravišna dozvola nije problem u Njemačkoj?Fossil wrote:
- vjesticanametli
#137 Re: Pitanje za dijasporu
ganjc novamuha_sa wrote:kolka je felga, jel ocuvaTavjesticanametli wrote:Mozel zamjena za felgu s volvaHAVANA wrote:Sve ti dam za dvije glave.I biciklo gratis,malo.trebam bajsikl
![]()
-
Seyfo
#138 Re: Pitanje za dijasporu
Eno lik hladno rece da ne zna kako pomoci nekom oko odlaska vani. Kao,nema nacina,ne moze se,ni kad bi htio. E pa ti jarane nemoj zivota ti,ti si oslobodjen te obaveze. To je za druge. Najlakse je praviti se lud.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#139 Re: Pitanje za dijasporu
salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audija 
-
mali jomu
#140 Re: Pitanje za dijasporu
HAVANA wrote:Bujrum proberi.mO k3 wrote: Ma daj @mujo jeli stvarno vjerujes u ovo pricupetlja
![]()
https://www.olx.ba/artikal/30009498/ele ... -njemacke/
... ne da mu vjerujem vec znam, susrecem se stim, ali eto nije mi tesko poslije to i izbacit kad i ti vide neke stvari
ima uvezu i pravo dobrih stvari... sto jes jes takvih nema ovdje, ali ove neke stvari katastrofa, mene sta briga, plate mi da im to sredim, i tako to plate mi poslije i da im to izbacim...
ako vec hocete da uvezete nesto... onda nek bude to pravo dobro, a ne ove obicne standardne stvari kojih svugdje ima, jos su i jeftinije ovdje
- Ommadawn
#141 Re: Pitanje za dijasporu
Pa ti tvrdiš da mi nećemo - ja pitam na koji način?Seyfo wrote:Eno lik hladno rece da ne zna kako pomoci nekom oko odlaska vani. Kao,nema nacina,ne moze se,ni kad bi htio. E pa ti jarane nemoj zivota ti,ti si oslobodjen te obaveze. To je za druge. Najlakse je praviti se lud.
Ja odem je li svome poslodavcu i kažem “Imam rođaka/jarana za tebe, hoće raditi. De da vidimo to oko papira, ako možeš ispuniti”.
Može to tako.
Samo je jebeno (čitaj jebeno) komplikovano i teško.
Prvo iz prostog razloga što moj poslodavac zahtijeva vrlo dobro poznavanje švedskog jezika.
Drugo što moj (i bilo koji drugi poslodavac) mora Zavodu za migraciju dokazati da je najmanje dva puta izdao oglas za zapošljavanje Birou za zapošljavanje na koji se niko nije javio.
Tek tada šalje zahtjev za radnika koji odluku čeka u matičnoj državi. To zna potrajati mjesecima.
Treće, potražnja za stanom je velika i rijetko koji stanodavac će se usuditi izdati nekome ko još nije registrovan u Swe.
Četvrto - ogroman je rizik sebi na obraz dovesti nekoga, to jest garantovati da će taj neko raditi dobar posao.
Nije baš da nekoga poznaješ najbolje ako ga srećeš često a pogotovo ako ga srećeš jednom godišnje i to samo nekoliko dana.
- amidzazeher
#142 Re: Pitanje za dijasporu
A moze li ako dodje na taj nacin traziti boravisnu dozvolu ili se vodi pod radnom ili je to dvoje isto u swe?
-
BiBi911
#143 Re: Pitanje za dijasporu
Prosle god. Krenuli za Bosnu. Ja po obicaju gace, peskir majca. Dosta mi. Pita kolega(inace dobar cojek ko ljeb) jel ono karavan, hos sta nosit da on ubaci sta. Mene ledja ufatila nisam mogo tovarit, a dobrih po sta je trpo. Na Bosanski Brod kad je carinik poceo vaditOmmadawn wrote:Šuti prika, ja prije nekoliko godina pratio punicu na autobus za Bosnu, dolazi lik sa Citroenom ZX u solidno poluraspadnom stanju, istovara šporet i utovara u autobus da mu odveze dole. Vidim nešto sa vozačom raspravlja.HAVANA wrote:Znas sta mi je najmrze kad salju iz dijaspore? Kad kupe stan i onda se svi meni na kosti natovare kad mi ide roba ubace na kamion wc solje,vodokotlice,74 ventila,store,cesmu,bojler ,klimu...Onda ja to istovaram i premjestam dok neko ne dodje.Momentalno imam dva mala bicikla,4 serpe i nake mesingane zdjele na stanju.Inace ovde nema ugradbenih vodokotlica i solja,to je puno bolje vani.Prosli mjesec mi je doslo 450 metara cijevi za podno grijanje,3 kese ventila,razvodnici,ormaric...
Krene autobus, ja stojim i dalje, ispijam kafu kad lik meni prilazi “Jebo majku, fino se s njima dogovorio da mi odvezu šporet dole, kad sad kao traži mjesto u autobusu...”
Rekoh “Pa zar nema u Bosni kupiti šporet?”
“Nema kao i ovdje”
“Pa koji si šporet kupio?”
“Gorenje”
Pegla,serpe, faks za odjecu,samponi,deo,sapuni...I hajd sve to ima racun al za kinesku kosilicu iz lidla i 10kila sjemena za travu jok. Neda carinik kosilicu od 19.99€ hoce neku kaznu. Ovaj zakuko ko da mu ga guraju...
- Ommadawn
#144 Re: Pitanje za dijasporu
Dobije se privremena boravišna dozvola na dvije godine.amidzazeher wrote:A moze li ako dodje na taj nacin traziti boravisnu dozvolu ili se vodi pod radnom ili je to dvoje isto u swe?
Nakon dvije godine, poslodavac je dužan, kao i potražioc da preda ponovo zahtjev, ukoliko se radnik pokazao kao dobar i ukoliko još uvijek ima posla za njega.
Kad mu odobre, prođu još dvije godine i tad može dobiti stalnu boravišnu dozvolu.
- vjesticanametli
#145 Re: Pitanje za dijasporu
I to radimo tako je ...dobra lova ide nazadizvrsni direktor wrote:salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audija
- Ommadawn
#146 Re: Pitanje za dijasporu
Sad ljetos dolazili nas troje u BiH. Žena putovala sa malom pet dana ranije, ja sam imao par obaveza da završim. Strpali sve stvari za nas troje, planiramo biti 35 dana, sve u jedan kofer koji one nose sa sobom.BiBi911 wrote:
Prosle god. Krenuli za Bosnu. Ja po obicaju gace, peskir majca. Dosta mi. Pita kolega(inace dobar cojek ko ljeb) jel ono karavan, hos sta nosit da on ubaci sta. Mene ledja ufatila nisam mogo tovarit, a dobrih po sta je trpo. Na Bosanski Brod kad je carinik poceo vadit
Pegla,serpe, faks za odjecu,samponi,deo,sapuni...I hajd sve to ima racun al za kinesku kosilicu iz lidla i 10kila sjemena za travu jok. Neda carinik kosilicu od 19.99€ hoce neku kaznu. Ovaj zakuko ko da mu ga guraju...
Ja ponio ruksak, u njemu kamera, jakna i dvije knjige.
Prije petnaest godina vraćali se sestra i zet iz Bosne autobusom (maznuli im auto u BL), priča mi zet u Bos. Gradišci ulazi lik, ponio sa sobom drveni (pazi, drveni) ražanj za janje.
-
paladinka
#147 Re: Pitanje za dijasporu
Kome uplacuju ? Naravno da se moze odbiti od poreza ali treba i par dokumenata da to potvrdis . To nema veze sa Bosnom , svakako se vrsi povrat poreza kad bliznje pomazes financijski. Kakva je svrha da uplacejes pare i da ti ponovo uzmu, u konacnici ti moras da dolazes da si poslao pare ?vjesticanametli wrote:I to radimo tako je ...dobra lova ide nazadizvrsni direktor wrote:salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audijauplacujed starcima na devizni njihov i takoooo porez nazad bar i svabiji sto ne bi kad moze
- vjesticanametli
#148 Re: Pitanje za dijasporu
Pa kazem moze za roditelje braca i co ne moze....prebacim 2000 eur na npr tatin devizni i eto....popunis unterhaltsbesch i ovjeris kad doDZes dole i et uzmes lovu i sve u krug
finanzamt ima rjesenje od penzije i ne znam sta treba vise....meni nisu nista trazili vise
- vjesticanametli
#149 Re: Pitanje za dijasporu
Sad imam dodatno donacije
bice dobar porez 2020 tj povrat 
- amidzazeher
#150 Re: Pitanje za dijasporu
HvalaOmmadawn wrote:Dobije se privremena boravišna dozvola na dvije godine.amidzazeher wrote:A moze li ako dodje na taj nacin traziti boravisnu dozvolu ili se vodi pod radnom ili je to dvoje isto u swe?
Nakon dvije godine, poslodavac je dužan, kao i potražioc da preda ponovo zahtjev, ukoliko se radnik pokazao kao dobar i ukoliko još uvijek ima posla za njega.
Kad mu odobre, prođu još dvije godine i tad može dobiti stalnu boravišnu dozvolu.
U slucaju da dobije otkaz ili firma propadne u tom prvom periodu ima li neki rok da nadje novi posao ili je procedura ista kod drugog poslodavca? Znaci mora li i taj poslodavac predavati oglas na biro ...
kontam posto je van EU tj. covjek sa BiH pasošem.