Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
King Theoden

#126 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

allem_77 wrote:Možda radiš svjesno ili nesvjesno neki veliki grijeh?
A u tvojim očima to je...?
allem_77

#127 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dino34 wrote:
allem_77 wrote:Možda radiš svjesno ili nesvjesno neki veliki grijeh?
A u tvojim očima to je...?
Ne mislim na tebe, nego na exampLe.
Pa evo i ova njegova izjava, po meni je veliki grijeh.

Pa onda je i on kriv što sam ja u Džehennemu.
King Theoden

#128 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Pa njemu je to svejedno. On je izabrao svoj put, put nevjerovanja.
exampLe.

#129 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Kad tražim odgovor od muslimana (mame, babe, nane, hodže, forumaša...nebitno), dobijem ga ali ne kako sam očekivao nego u smislu "ti ne znaš ni svoj jezik kako treba", "to si ti sine izvadio iz konteksta", "ne možeš to shvatiti bukvalno".

Kad tražim odgovor sa "druge strane" dobijem sve argumente, izvore informacija i činjenice.
allem_77

#130 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dino34 wrote:Pa njemu je to svejedno. On je izabrao svoj put, put nevjerovanja.
Pa kaže da čita Kur'an, možda nađe pravi put? Ili samo traži argumente da bi nama kontrirao? :lol:
allem_77

#131 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:
Kad tražim odgovor sa "druge strane" dobijem sve argumente, izvore informacija i činjenice.
Koja je to druga strana?
King Theoden

#132 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

allem_77 wrote:kaže da čita Kur'an
Pa? Čitali su i mekanski mušrici. Niti ga shvataju, niti znaju šta želi da kaže kad navodi određene primjere.
exampLe. wrote:Kad tražim odgovor od muslimana (mame, babe, nane, hodže, forumaša...nebitno), dobijem ga ali ne kako sam očekivao nego u smislu "ti ne znaš ni svoj jezik kako treba", "to si ti sine izvadio iz konteksta", "ne možeš to shvatiti bukvalno".

Sve je do tebe. Kako posiješ, tako ćeš i požnjeti.
Kao što rekoh, da dođeš kao neko koga uistinu zanima da sazna, odvojicu vrijeme i napisati ono što znam.
Ali, doći sa hahaha i huhuhu i očekivati nešto ozbiljno...
Ne znam šta da ti kažem :)
Znači, u startu se izrugaš stotinama ili hiljadama sati koje sam proveo bdijući nad knjigomi kontriraš mi hadisom kojeg si našao na stranicama tipa "razotkrijmo islam" bez da imaš blage veze o samom hadisu, prenosiocima istog i sl.
Da se vidimo uživo, da sjednemo, slobodno uzmi muslimov sahih i kreni redom. Ti započni hadis, ja ću ga završiti iz glave. A, smijem se zakleti da ti ne znaš nijedan. Ono, kad je rečeno, kome, u kojem kontekstu, ima li kod drugih prenosilaca neki nastavak teksta, i sl.
Maravno, tebe to neće spriječiti da nastaviš sa hahaha i huhuhu.
I zato opet: zašto bih se ozbiljnije upuštao u diskisiju?
exampLe.

#133 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ništa nije "hahaha huhuhu".

Ako meni neki musliman, koji tvrdi za sebe da je načitan kaže da su Bukharijevi hadisi laž i da isti nisu relevantni (iako su isti po mišljenju svih muslimana i današnjih učenjaka jedni od najrelevantnijih) onda mi nemamo o čemu više pričati.

Ti možda jesi čitao neke zbirke hadisa, ali si izgleda "zažmirio" na one koji ti se nisu svidjeli, a ove ostale zapamtio. :D

Ako si tako načitan i u vjeri ne bi ti bio problem da mi daš protudokaz, odnosno da me u 5-6 rečenica uvjeriš da to nije tako ali ne, ti se hvataš na mahalske fazone s Vratnika "ha ha ha eto ne znaš ni svoj jezik a o arapskom bi raspravljao", "gdje si doktore nisam te prepozn'o" itd.

Nije ovo mahala moj Dino. :)

Ti kažeš "ne to nije tako", ja ti dam Bukharijev hadis koji tvrdi da jeste, tvoje je da mi daš dokaz koji pobija taj hadis ili te moje tvrdnje.
Ti to nisi uradio i tu priča završava.

Image

Ni ovo nije relevantno? Zašto pojedine Islamske države kažnjavaju napuštanje vjere smrću, zatvorom?
I ovo su izmislili anamoni ćafiri sa nekih anti-islamskih web stranica?
Last edited by exampLe. on 08/07/2019 14:44, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#134 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

exampLe. wrote:Ništa nije "hahaha huhuhu".

Ako meni neki musliman, koji tvrdi za sebe da je načitan kaže da su Bukharijevi hadisi laž i da isti nisu relevantni (iako su isti po mišljenju svih muslimana i današnjih učenjaka jedni od najrelevantnijih) onda mi nemamo o čemu više pričati.

Ti možda jesi čitao neke zbirke hadisa, ali si izgleda "zažmirio" na one koji ti se nisu svidjeli, a ove ostale zapamtio. :D

Ako si tako načitan i u vjeri ne bi ti bio problem da mi daš protudokaz, odnosno da me u 5-6 rečenica uvjeriš da to nije tako ali ne, ti se hvataš na mahalske fazone s Vratnika "ha ha ha eto ne znaš ni svoj jezik a o arapskom bi raspravljao", "gdje si doktore nisam te prepozn'o" itd.

Ti kažeš "ne to nije tako", ja ti dam Bukharijev hadis koji tvrdi da jeste, tvoje je da mi daš dokaz koji pobija taj hadis ili te moje tvrdnje.
Dino nije s Vratnika, allahm.
King Theoden

#135 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

beni-bu-man wrote:Dino nije s Vratnika, allahm.
A ko da jesam, ha :mrgreen:
exampLe.

#136 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

beni-bu-man wrote:
exampLe. wrote:Ništa nije "hahaha huhuhu".

Dino nije s Vratnika, allahm.
Ovdje se ne isplati raspravljati. Najbolje je otići na Džekinu temu i pričati kako mu Amra ne da piqke, čovjek malo mozak odmori a tu su i najzdravije prepirke. :D
allem_77

#137 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:
Čitaj Kur'an i praktične hadise ( po meni, to su oni hadisi u kojima u 99,9% nije moglo doći do greške). To su hadisi koji objašnjavaju namaz, zekat...
Stotine hiljada ljudi obavljali molitvu onako kako ih je Poslanik a. s. naučio, tako da je tu skoro nikakva vjerovatnoća da se desi greška, jer nije u pitanju jedna osoba, nego veliki broj ljudi koji su molitvu obavljali, i to znanje se prenosilo sa jedne generacije na drugu.
A sve ostale hadise, barem ja, čitam sa rezervom. Ako se ne kose sa zdravim razumom i prihvatim. Jer nema garancije u Kur'anu da će Allah čuvati hadise od izmjena, za razliku od Kur'ana, gdje je Allah obećao da će On nad njim bdjeti, i sačuvati od izmjena.
King Theoden

#138 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Ovdje se ne isplati raspravljati
To je ono o čemu vazim. Ne pitaš da bi naučio, nego tražiš raspravu.
I kad ti se pojasni taj primker, doći ćeš sa drugim, pa trecim, petim, stotim.
Al eto, reći ću ti da u lancu prenosilaca jednog hadisa imaš čovjeka koji je u vrijeme kada mu se pripisuje taj hadis bio malo dijete.
O kome je riječ?
Budući da tražiš raspravu, vjerujemo da si dobrano potkovan znanjem. Ako pak nisi, trka kod svog šejha gugle, možda ti pomogne.
Hakiz

#139 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

allem_77 wrote:
Sara03 wrote:Odakle vjernici crpe elementarnu nepismenost, ako se već potencira na svakom ćošku da je prva kuranska naredba bila "Ikre"?
To im je nametnuto. Zaglupljivanje na razne načine, mediji ( farme, parovi...)
Stani malo!!!!! Ako sam ja dobro razumio, stvari stoje ovako:

1. Osoba X je musliman.

2. Kur'an, dakle Allah jer Kur'an je Allahova riječ, mu naređuje da se obrazuje.

3. Mitrović ga kroz Pink televiziju zaglupljuje.

4. Osoba X je nepismena.

Hmmmm.......
exampLe.

#140 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ja ne trazim raspravu.
Odrastao sam u Islamu, sestra mi pokrivena, trudio se uvijek da postujem ono sto nam je receno, izbjegavao ono sto je zabranjeno.

Poceo citati Kur’an i hadise...citam citam sve ok, nastavim citati i pljas, nije mi jasno to sto pise ili mi zvuci previse ekstremno/neposteno/nelogicno.

Dodjem, postavim pitanje i dobijem odgovor “ti bi se samo svadj’o i necu da ti odgovorim” i ostanem bez komentara.

Kad sam sebi kazem “izasao sam iz vjere i zvanicno, necu se nikad pokajati, od ovog trenutka sam ateista” tad i necu postavljati pitanja i ulazit cu u rasprave samo kad me neko prvi “napadne” i povuce za jezik.

Do tada trazim odgovore.
Nije bas tako lako ostaviti uvjerenja po kojima zivis citav zivot. :)
Dope_Man

#141 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Trazenje odgovora i preispitivanje je uvijek dobrodoslo, u svemu. Ko god kaze suprotno, znas da nesto muti. A religije su poznate po tome da ne dozvoljavaju da se ista preispituje previse, historija nam je to jako dobro pokazala.
exampLe.

#142 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dope_Man wrote:Trazenje odgovora i preispitivanje je uvijek dobrodoslo, u svemu. Ko god kaze suprotno, znas da nesto muti. A religije su poznate po tome da ne dozvoljavaju da se ista preispituje previse, historija nam je to jako dobro pokazala.
O tome se i radi.

Meni rodjeni otac rece “haram je sumnjati, zapiktivati i preispitivati Kur’an”.

Ja da sam siguran da govorim 100% istinu bolila bi me ona stvar hoce li ko to moje preispitivati ili nece jer znam da je istina, logicno. :)
beni-bu-man

#143 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

exampLe. wrote:Ja ne trazim raspravu.
Odrastao sam u Islamu, sestra mi pokrivena, trudio se uvijek da postujem ono sto nam je receno, izbjegavao ono sto je zabranjeno.

Poceo citati Kur’an i hadise...citam citam sve ok, nastavim citati i pljas, nije mi jasno to sto pise ili mi zvuci previse ekstremno/neposteno/nelogicno.

Dodjem, postavim pitanje i dobijem odgovor “ti bi se samo svadj’o i necu da ti odgovorim” i ostanem bez komentara.

Kad sam sebi kazem “izasao sam iz vjere i zvanicno, necu se nikad pokajati, od ovog trenutka sam ateista” tad i necu postavljati pitanja i ulazit cu u rasprave samo kad me neko prvi “napadne” i povuce za jezik.

Do tada trazim odgovore.
Nije bas tako lako ostaviti uvjerenja po kojima zivis citav zivot. :)
A sto si ti bio musliman, pitanje se odnosi i na vjernike na ovoj temi
exampLe.

#144 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Rodio se kao musliman (odnosno u vecinski muslimanskoj drzavi, od roditelja muslimana), isto kao sto bi bio krscanin da sam se rodio negdje drugo sto je jos jedan problem kada pricamo o vjeri i tim nekim pravilima koji imaju puno “rupa”.
allem_77

#145 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:
4. Osoba X je nepismena.

Hmmmm.......
Osoba X može biti i vjernik i nevjernik. Glupost ne poznaje vjeru. Osim gore navedenog ima tu svega, pa možda i genetike?

Trenutnog sam mišljenja da su židovi najinteligentniji narod. Za njihovog praoca Jakuba Kur'an kaže,

... jedino se ostvarila želja Jakubova, koju je izvršio, a on je, uistinu, veliki znalac bio, zato što smo ga Mi naučili, ali većina ljudi ne zna.
MarlboroGold

#146 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Pa ako su najinteligentniji narod što muslimani arapskih zemalja ne nauče nešto od njih? Ima dosta toga što bi mogli... ali jok, pu pu pu.
Hakiz

#147 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

allem_77 wrote:
Hakiz wrote:
4. Osoba X je nepismena.

Hmmmm.......
Osoba X može biti i vjernik i nevjernik. Glupost ne poznaje vjeru. Osim gore navedenog ima tu svega, pa možda i genetike?

Trenutnog sam mišljenja da su židovi najinteligentniji narod. Za njihovog praoca Jakuba Kur'an kaže,

... jedino se ostvarila želja Jakubova, koju je izvršio, a on je, uistinu, veliki znalac bio, zato što smo ga Mi naučili, ali većina ljudi ne zna.
Ne može:

1. Osoba X je musliman.

2. Kur'an, dakle Allah jer Kur'an je Allahova riječ, mu naređuje da se obrazuje.

3. Mitrović ga kroz Pink televiziju zaglupljuje.

4. Osoba X je nepismena.

Broj 1 kaže da ne može biti nevjernik, jer, valjda, dok je musliman, vjernik je.

Ako baš hoćeš da idem do kraja, po onome šta si ti napisao kao odgovor Sara03 ispade da je Žljko Mitrović sa Pink televizijom moćniji od Allaha sa Kur'anom.

Jer, osobi X Allah kroz Kur'an naredi da se obrazuje. Mitrović mu kroz Pink televiziju kaže "Šta će ti obrazovanje, vidi ovo" i pokaže mu par sisa.

Osoba X ostane nepismena, dakle odbije naredbu svog boga i odabere sise.

To ti je preveden tvoj odgovor da su farma i slični sadržaji krivi za to što ima nepismenih muslimana iako im je prva naredba "Čitajte" a što se ponosno ističe kao naredba muslimanima da se obrazuju.
allem_77

#148 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

1. Osoba X je musliman, koja je dozvolila da mu Y osoba
diktira kako da iskoristiti slobodno vrijeme. Osoba X ne izvršava naredbu svoga Gospodara.

3. Mitrović ga kroz Pink televiziju zaglupljuje, i zadovoljno trlja dlanove.

4. Osoba X je nepismena.

Broj 1 kaže da ne može biti nevjernik, jer, valjda, dok je musliman, nadati se, da vjernik je.

Ako baš hoćeš da idem do kraja, po onome šta si ti napisao kao odgovor Sara03 ispade da je Žljko Mitrović sa Pink televizijom zaveo osobu X.

Jer, osobi X Allah kroz Kur'an naredi da se obrazuje. Mitrović mu kroz Pink televiziju kaže "Šta će ti obrazovanje, vidi ovo" i pokaže mu par sisa.

Osoba X ostane nepismena, dakle odbije naredbu svog Boga i odabere sise.

To ti je preveden tvoj odgovor da su farma i slični sadržaji krivi za to što ima nepismenih muslimana iako im je prva naredba "Čitajte" a što se ponosno ističe kao naredba muslimanima da se obrazuju.

Hakiz, može li ovako? :D
Hakiz

#149 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Da sam htio tako, tako bih napisao.

Ne može.
Ludzak

#150 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Ludzak »

Tako su to napisani hadisi da ih možeš tumačiti na stotine načina. Šta god da uradiš možeš se izvlačiti na hadise.
Post Reply