Previše je religije !

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
славянин

#126 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote:
tuzlak1212 wrote: Pa na to sam mislio pod ovim poboljšanjem uslova u zajednici... Nisam se znao izrazit da se obuhvatim :D
Normalno ako nema bogataša u društvu da nema ni autoputeva ha ja, o cemu mi pričamo, budimo ozbiljni... Najlakše se u dugove uvalit :D
I od tog vjerskog poreza da finansiras sve to (komplet upravu drzavnu,policiju,vojsku itd itd itd)+ da siromasni budu ok jer ce im se davati iz istog poreza. :roll:
Pa te države su opstajale u to doba i to sa jakom vojskom, pogledaj malo historije ako si zaboravio... Raspale su se vremenom zbog ljubavi prema vlasti i bogatstvom, počeli škrtarit i trošili samo na luksuze, mislim da su ih mongoli sasjekli u cvijetu pranja stražnjice zlatom i biserima. U mongolskim spisima ima da nisu vidjeli retardiraniji narod od tadašnjeg Bagdada (glavni grad islamske države), neviđeno bogatstvo a bez vojske :D

Naravno da je za društvo bolje i naprednije da daju samo oni koji baš imaju, možda ne gledano na jednu godinu, ali gledano na 100 godina onda je itekako smislenije pokrivati se koliki je pokrivač.
Drzave koje su imale feudalne sisteme,sve sa robovima,vojske dizane iz naroda i u pohodima plijenom placane a snadbijevale se iz kasa feudalaca-narod mizeran bio jer vlastela je bila vlasnik zivota i smrti.Raspale se kada su organizovaniji sistemi naletili ili kada bi neka horda sve sravnila pred sobom.

Sto se tice mongola i bagdada tesko da bi i vojske tu pomogle :D

Opet stvarno poredis feudalne zemlje sa modernim vremenom ?
tuzlak1212

#127 Re: Previše je religije !

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote: Opet stvarno poredis feudalne zemlje sa modernim vremenom ?
Pa nisi upratio temu, ne poredim samo sam rekao da postoji porez i religiji :D
славянин

#128 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
Postoji samo sto to sto je naprimjer u islamu odredjeno kao porez ne moze biti funkcionalno u drzavi sa modernim uredjenjem - moze ako se ide pararelno sa "pravim" porezom - ovako ako samo uspostavis takav "vjerski" porez - mozes da zaboravis moderno upravljanje i vodjenje drzave pa da se vratimo na obradu feudalnog zemljista :lol:
MarlboroGold

#129 Re: Previše je religije !

Post by MarlboroGold »

Da se npr. crkva danas pita kao nekad vrlo rado bi da opet bude mračno doba... sad je šuti, trpi, gutaj... :D
mali jomu

#130 Re: Previše je religije !

Post by mali jomu »

arzuhal wrote:
insomnia78 wrote:Vidis, ja ne radim nikako. Izbor je lahak. Vjeruj ili nemoj
:thumbup:
dustaban wrote:Svake godine "strucnjaci" nas dave bojenjem jaja, hadzom, kurbanima, postom, korizmom... jebote ko da nam pamcenje traje samo godinu dana!
vjeshalica wrote:...jebe se vjerniku koji posti sta ti mislis o njegovom postu...ne posti on za tebe nego za svoja ubjedjenja

zforumas wrote:Aha! 3 prsta!

:evil:

:lol: :lol: :lol:
tuzlak1212

#131 Re: Previše je religije !

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
tuzlak1212 wrote:
Postoji samo sto to sto je naprimjer u islamu odredjeno kao porez ne moze biti funkcionalno u drzavi sa modernim uredjenjem - moze ako se ide pararelno sa "pravim" porezom - ovako ako samo uspostavis takav "vjerski" porez - mozes da zaboravis moderno upravljanje i vodjenje drzave pa da se vratimo na obradu feudalnog zemljista :lol:
Pa u modernom uređenju, skoro svaka zemlja je opet feudalna samo indirektno, dok daš državi njeno, dok vratiš bankama poticajni kredit, dok baciš propale usjeve, praktično si kmet na svojoj zemlji :D
славянин

#132 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Pa u modernom uređenju, skoro svaka zemlja je opet feudalna samo indirektno, dok daš državi njeno, dok vratiš bankama poticajni kredit, dok baciš propale usjeve, praktično si kmet na svojoj zemlji :D
Naravno da jeste , isto kao posijes psenicu - pa ti dodje drzava i uzme 2/3 :lol: , mislis seljaci su imali vlastitu zemlju a ne vojvode,crkva,kalifini namjesnici ili sta vec.
tuzlak1212

#133 Re: Previše je religije !

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
tuzlak1212 wrote: Pa u modernom uređenju, skoro svaka zemlja je opet feudalna samo indirektno, dok daš državi njeno, dok vratiš bankama poticajni kredit, dok baciš propale usjeve, praktično si kmet na svojoj zemlji :D
Naravno da jeste , isto kao posijes psenicu - pa ti dodje drzava i uzme 2/3 :lol: , mislis seljaci su imali vlastitu zemlju a ne vojvode,crkva,kalifini namjesnici ili sta vec.
Pa praktično čovjeku koji radi isto ostane u prihodu. Nema ti ta priča neke veze s religijama, samo što gore što sam rekao, nerazvijen "kmet" ne bi ništa davao državi u zekatu dok ne ojača pofino a tad 2,5% se daje.
Razvijanje privatnika i zapošljavanje radnika privatniku je lakše sa zekatom nego sa porezom i kreditima.
E sad koliko bi toga bilo za triškove kantona, opština, ministara... Mislim da je s druge strane gledano tih fotelja previše svakako evo u regiji su sistemi neodrživi :mrgreen:
славянин

#134 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Pa praktično čovjeku koji radi isto ostane u prihodu. Nema ti ta priča neke veze s religijama, samo što gore što sam rekao, nerazvijen "kmet" ne bi ništa davao državi u zekatu dok ne ojača pofino a tad 2,5% se daje.
Razvijanje privatnika i zapošljavanje radnika privatniku je lakše sa zekatom nego sa porezom i kreditima.
E sad koliko bi toga bilo za triškove kantona, opština, ministara... Mislim da je s druge strane gledano tih fotelja previše svakako evo u regiji su sistemi neodrživi :mrgreen:
Ok upravu si sa zekjatom bi sve super funkcionisalo :D :thumbup: :lol:
King Theoden

#135 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

Previše? :lol:
Da je bogdo više islama. Garantujem da ne bi bilo siromašnih, niti bi vladao ovaj nered koji rezultira sa bezbroj zala kojima svakodnevno svjedočimo.
Islam je napredna verzija kapitalizma sa svim prednostima istog, ali bez mahana.
high_volume

#136 Re: Previše je religije !

Post by high_volume »

Dino34 wrote:Previše? :lol:
Da je bogdo više islama. Garantujem da ne bi bilo siromašnih, ....
Kao u Iranu, Mauritaniji, Pakistanu?
King Theoden

#137 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

high_volume wrote:Kao u Iranu, Mauritaniji, Pakistanu?
Ne znam ti ja kako je u tim zemljama niti me interesuje.
Ako su muslimanske tj ako većinu populacije čine muslimani, ne znači da vlada islam.
I kod nas u bosni većinu čine muslimani (tako se izjašnjavaju), a islama maltene ni za lijeka.

Dakle, govorimo o islamskoj državi kakva bi trebala biti ako slijediš božju uputu.
high_volume

#138 Re: Previše je religije !

Post by high_volume »

Dino34 wrote:
high_volume wrote:Kao u Iranu, Mauritaniji, Pakistanu?
Ne znam ti ja kako je u tim zemljama niti me interesuje.
Ako su muslimanske tj ako većinu populacije čine muslimani, ne znači da vlada islam.
I kod nas u bosni većinu čine muslimani (tako se izjašnjavaju), a islama maltene ni za lijeka.

Dakle, govorimo o islamskoj državi kakva bi trebala biti ako slijediš božju uputu.
Zar je u božjim uputama upisana državotvornost?
vjeshalica

#139 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

high_volume wrote:

Iran je napredna zemlja u odnosu na onu u kojoj ti zivis
I to na milion nacina
славянин

#140 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

vjeshalica wrote:
high_volume wrote:

Iran je napredna zemlja u odnosu na onu u kojoj ti zivis
I to na milion nacina
Zato onda ovi migranti gaze prema eu jer im je dobro ali to ne znaju.
славянин

#141 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

Da je bogdo više islama. Garantujem da ne bi bilo siromašnih, niti bi vladao ovaj nered koji rezultira sa bezbroj zala kojima svakodnevno svjedočimo.
Islam je napredna verzija kapitalizma sa svim prednostima istog, ali bez mahana.
Zasto nisi preselio kod kalife dole :lol:
zposao

#142 Re: Previše je religije !

Post by zposao »

Eno islamske zemlje niti su siromašne, niti ima nepravde, niti korupcije, niti nereda, poštuju se sva ljudska prava i slobode, od vjeroispovijesti, slobode govora i mišljenja, slobode kretanja, slobode oblačenja...i tako dalje :-) jelte?

Eto nabroj zemlje sa šerijatskim zakonom (koliko god da ga je implementirano) i javi kako je u tim zemljama.?

Sad ide na ovo odgovor isti kao što komunisti brane komunizam: Ali nijedna zemlja nikad nije imala 100% šerijat, nego samo djelomično i modificirano :lol:
Tako komunisti kažu da nijedna zemlja nije 100% isprobala komunizam. Uvijek ispadne neki tragičan pokušaj implementacije.

Ali da se zadržimo i na tom argumentu da su u ideji ta dva sistema idealna, ali im realizacija i nije baš "sjajna" , onda bi se nametnulo logično pitanje: ako je šerijat toliko dobar i superioran svim drugim sustavima, zašto onda zemlje koje su ga barem parcijalno uvele nisu barem mrvicu bolje od ostalih zemalja koje ga nemaju?

Ili je to sad neka fora tipa: da je društvo u kojem je djelomično uveden šerijat katastrofalno, a društvo u kojem je u cjelosti 100% uveden šerijat savršeno?

Ima li ikakva dokaza ili primjera zemlje koja je poželjna za život a ima uveden u potpunosti šerijatski zakon?
vjeshalica

#143 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

U arapskim zemljama mores regularno ostaviti tezgu i otici na namaz,a niko ti je smije nista dohvatiti,ali zato u uredjenom i boljem drustvu u kojem ti zivis i smatras ga naprednijim,regularno ti na teraviji ukradu obucu ili te izbunare u tramvaju i nikom nista
Kako takav sistem ne odgovara zapadu uveli su demokratiju pobili ljuee radi hemisjog oruzja koje nije nikad ni postojalo
vjeshalica

#144 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

славянин wrote: Zato onda ovi migranti gaze prema eu jer im je dobro ali to ne znaju.
Migranti nisu iskljucivo iz Irana a motivi migracije su siroki
Te drzave ne pokrivaju lezilebarenje kao europska socijala

I da li uopce ima smisla se ismijavati sa Iranom u kojem je pismenost iznad 90% i ima zavidnu kulturu,dok jedan prosjecni balijander smislja kako ce kupti diplomu jer je obrazovanje u kurcu i njemu nije potrebno,a o kulturi da ne govorim...de spustite se na zemlju. Zna se gdje je kolijevka civilizacije,znanja i kulture.
Last edited by vjeshalica on 22/05/2019 10:37, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#145 Re: Previše je religije !

Post by MarlboroGold »

Mislim da je pogrešan naslov teme... nije previše religije, već običaja koji nemaju veze sa religijom a predstavljaju se kao da imaju.
Svako selo ima neke svoje običaje... njima ni IZ ne može stati u kraj jer je to osinjak. Sve diraj samo nemoj običaje...
Last edited by MarlboroGold on 22/05/2019 10:38, edited 1 time in total.
vjeshalica

#146 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

MarlboroGold wrote:Mislim da je pogrešan naslov teme... nije previše religije, već običaja koji nemaju veze sa religijom a predstavljaju se kao da imaju.
Post u mjesecu Ramazanu je obicaj koji nema veze sa religijom?
Ima lik na temi smetaju mu postaci jer njihovo stanje u postu ometa okolinu koja ne posti
vjeshalica

#147 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

MarlboroGold wrote:Mislim da je pogrešan naslov teme... nije previše religije, već običaja koji nemaju veze sa religijom a predstavljaju se kao da imaju.
Svako selo ima neke svoje običaje... njima ni IZ ne može stati u kraj jer je to osinjak. Sve diraj samo nemoj običaje...
IZ ne praktikuje pravi Islam
Uce Kuran za novac,to niko nije cinio,pa ni ljudi koje islam slijedi tj.poslanici i slicno
Ima milionnprimjera
IZ nije ni legitiman predstavnik Islama i vjere
MarlboroGold

#148 Re: Previše je religije !

Post by MarlboroGold »

vjeshalica wrote:
Post u mjesecu Ramazanu je obicaj koji nema veze sa religijom?
Ima lik na temi smetaju mu postaci jer njihovo stanje u postu ometa okolinu koja ne posti
U to neću ulaziti, jer to ide na fašizam. Bez obzira što sam ateista postače poštujem maksimalno.
vjeshalica

#149 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

Pa nismo svi isti,ppdrazumijeva se. Ali navodim primjer iz ranijeg dijela rasprave,ocito mu smeta stanje postaca jer direktno na neki neobjasnjiv nacin utice na njega...ne znam zasto
MarlboroGold

#150 Re: Previše je religije !

Post by MarlboroGold »

vjeshalica wrote:
IZ ne praktikuje pravi Islam
Uce Kuran za novac,to niko nije cinio,pa ni ljudi koje islam slijedi tj.poslanici i slicno
Ima milionnprimjera
IZ nije ni legitiman predstavnik Islama i vjere
Legitimniji su od ljudi u selima sa kojekakvim običajima... tipa po islamu kad prođeš kraj bunara moraš ubaciti kamenčić. To mi se desilo jednom prilikom u Podrinju.
Post Reply