Drzave koje su imale feudalne sisteme,sve sa robovima,vojske dizane iz naroda i u pohodima plijenom placane a snadbijevale se iz kasa feudalaca-narod mizeran bio jer vlastela je bila vlasnik zivota i smrti.Raspale se kada su organizovaniji sistemi naletili ili kada bi neka horda sve sravnila pred sobom.tuzlak1212 wrote:Pa te države su opstajale u to doba i to sa jakom vojskom, pogledaj malo historije ako si zaboravio... Raspale su se vremenom zbog ljubavi prema vlasti i bogatstvom, počeli škrtarit i trošili samo na luksuze, mislim da su ih mongoli sasjekli u cvijetu pranja stražnjice zlatom i biserima. U mongolskim spisima ima da nisu vidjeli retardiraniji narod od tadašnjeg Bagdada (glavni grad islamske države), neviđeno bogatstvo a bez vojskeславянин wrote:I od tog vjerskog poreza da finansiras sve to (komplet upravu drzavnu,policiju,vojsku itd itd itd)+ da siromasni budu ok jer ce im se davati iz istog poreza.tuzlak1212 wrote: Pa na to sam mislio pod ovim poboljšanjem uslova u zajednici... Nisam se znao izrazit da se obuhvatim
Normalno ako nema bogataša u društvu da nema ni autoputeva ha ja, o cemu mi pričamo, budimo ozbiljni... Najlakše se u dugove uvalit
Naravno da je za društvo bolje i naprednije da daju samo oni koji baš imaju, možda ne gledano na jednu godinu, ali gledano na 100 godina onda je itekako smislenije pokrivati se koliki je pokrivač.
Sto se tice mongola i bagdada tesko da bi i vojske tu pomogle
Opet stvarno poredis feudalne zemlje sa modernim vremenom ?