KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dezurni_ucenik

#126 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by dezurni_ucenik »

Ako imas platu 1100 - 1300 de malo vise dostojanstva. Nisu to toliko ogromne pare da ti sada nama ovdje prosipas folove.
dezurni_ucenik

#127 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by dezurni_ucenik »

Dr. Kuca wrote:Inace se realni sektor satra placajuci poreze, doprinose. Joj price ko da smo svicarska. Nevjera

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#128 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by sime_cipol »

Gazde iz realnog sektora realno (valjda se zato tako zove :D ) prijavljuju 50% prihoda, zavrcu na računima, drze radnike na crno, isplaćuju i prijavljuju minimalce, ostalo koverta. Zavrnu drzavu milijarde i onda isti ti nabijaju na nos drzavi. Jadni oni, evo sve mi suze niz guzicu.
choxnox

#129 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by choxnox »

sime_cipol wrote:Gazde iz realnog sektora realno (valjda se zato tako zove :D ) prijavljuju 50% prihoda, zavrcu na računima, drze radnike na crno, isplaćuju i prijavljuju minimalce, ostalo koverta. Zavrnu drzavu milijarde i onda isti ti nabijaju na nos drzavi. Jadni oni, evo sve mi suze niz guzicu.
Nista onda, otpustiti 50% radnika sa drzavne sise i nekom genericki uniformnom projekcijom mozemo reci da ce tebi plata skociti za 50%. Znaci ako sada imas 1300 KM, nakon otpustanja 50% radnika i ako nakon toga ti ostanes u 50% onih koji ne budu otpusteni, tebi plata skace na 2600 KM. Jel posteno?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#130 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by sime_cipol »

choxnox wrote:
sime_cipol wrote:Gazde iz realnog sektora realno (valjda se zato tako zove :D ) prijavljuju 50% prihoda, zavrcu na računima, drze radnike na crno, isplaćuju i prijavljuju minimalce, ostalo koverta. Zavrnu drzavu milijarde i onda isti ti nabijaju na nos drzavi. Jadni oni, evo sve mi suze niz guzicu.
Nista onda, otpustiti 50% radnika sa drzavne sise i nekom genericki uniformnom projekcijom mozemo reci da ce tebi plata skociti za 50%. Znaci ako sada imas 1300 KM, nakon otpustanja 50% radnika i ako nakon toga ti ostanes u 50% onih koji ne budu otpusteni, tebi plata skace na 2600 KM. Jel posteno?
Ako plata skoci sa 1300 na 2600 to je povecanje od 100% a ne 50%
Kikibombona

#131 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Kikibombona »

zposao wrote: Pa u neku ruku je i normalno razmišljanje.
Nije poenta da svi postanemo sirotinja. Ako je potrošačka korpa preko 2000 KM onda ne treba ličovat onog koji ima 1500 (pod uvjetom da ih je pošteno zaradio) nego treba radit da se svima podigne plata.
Tako sto cemo se dodatno zaduziti kod MMF-a?

Imamo ogroman broj budzetlija cije visoke plate servisiramo kreditima.

Siguran put u propast.
JThomas

#132 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by JThomas »

ma naprosto ukinimo realni sektor. ne znam kako se sda-hdz-snsd mislioci prije toga nisu sjetili.
choxnox

#134 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by choxnox »

sime_cipol wrote:
choxnox wrote:
Ako plata skoci sa 1300 na 2600 to je povecanje od 100% a ne 50%
Da, tipfeler je bio posto sam prethodno koristio postotke. Mislio sam reci da ti se udupla kao sto je napisano poslije jer kada otpustis 50% radnika i njihove plate dadnes neotpustenim, ovim se sretnicima udupla.
dječak sa šibicama

#135 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by dječak sa šibicama »

Bankrot ove drzave je pozeljan, sto prije.

Jedino tako ce se neki restart morati dogoditi, kakav takav ali morace, do tada prespianje iz supljeg u prazno.

I ova objava je u sustini bacanje prasine u oci, kao oni su nesto objavili a zapravo nisu objavili skoro nista. Gdje je EPBiH, gdje su federalna ministarstva i jos brojne javne firme, kao da su ta radna mjesta smjestena na Marsu a uposlenici zive na Jupiteru, ne u Sarajevu.

Gdje je imovina onih o kojima svi govore, politicari. Znamo da oni imovinu ionako skrivaju po bankama vani a nekretnine na imenima rodjaka, zena, daidza, striceva i slicno. Ali ipak...

Ima li iko od nas, a da ne zna (za) bar jednog mufljuza koji je mahnuo ne hiljade nego milione, uz rat ili poslije rata. Svi znamo po jednog ili vise takvih, a ima ih na pasja preskakala. Gdje je registar takvih... naravno da ga nikada nece biti, jer su svi uvezani ko crijevca a pipci im idu do vrha drzave.

Zato je ovo samo zamazivanje ociju, ali eto, i ovo je nesto. Do sada nismo imali ni ovo. a opet premalo da kazes nesto se krece.

Nema nama do bankrota.
Sociolog

#136 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Sociolog »

dječak sa šibicama wrote:Bankrot ove drzave je pozeljan, sto prije.

Jedino tako ce se neki restart morati dogoditi, kakav takav ali morace, do tada prespianje iz supljeg u prazno.

I ova objava je u sustini bacanje prasine u oci, kao oni su nesto objavili a zapravo nisu objavili skoro nista. Gdje je EPBiH, gdje su federalna ministarstva i jos brojne javne firme, kao da su ta radna mjesta smjestena na Marsu a uposlenici zive na Jupiteru, ne u Sarajevu.

Gdje je imovina onih o kojima svi govore, politicari. Znamo da oni imovinu ionako skrivaju po bankama vani a nekretnine na imenima rodjaka, zena, daidza, striceva i slicno. Ali ipak...

Ima li iko od nas, a da ne zna (za) bar jednog mufljuza koji je mahnuo ne hiljade nego milione, uz rat ili poslije rata. Svi znamo po jednog ili vise takvih, a ima ih na pasja preskakala. Gdje je registar takvih... naravno da ga nikada nece biti, jer su svi uvezani ko crijevca a pipci im idu do vrha drzave.

Zato je ovo samo zamazivanje ociju, ali eto, i ovo je nesto. Do sada nismo imali ni ovo. a opet premalo da kazes nesto se krece.

Nema nama do bankrota.
Meni od strine ,kcerka radi u Ministarstvu saobracaja,ovom nasem,lokalnom,nema ne na spisku,radi barem 13+godina,mislim da spisak nije 100% azuriran za ustanove koje su objavili
choxnox

#137 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by choxnox »

dječak sa šibicama wrote:Bankrot ove drzave je pozeljan, sto prije.

Nema nama do bankrota.
Ali ovo je registar institucija koje su u nadleznosti KS. Ne mogu oni objavljivati podatke sa federalnog nivoa. Znamo ko je vlast na federalnom nivou i da nikada nece nesto ovako objaviti.

Inace sta ako bankrotiramo? Ne vidim nesto da Grckoj bas cvjetaju ruze - samo ih stranci ocerupali i pokupovali sta su imali vrijedno.
hadzinicasa

#138 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by hadzinicasa »

JThomas wrote:ma naprosto ukinimo realni sektor. ne znam kako se sda-hdz-snsd mislioci prije toga nisu sjetili.
Kako mislis - nisu? A sta rade sve ovo vrijeme...
madner

#139 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by madner »

Cudno kada vlast radi sto je obecala. :D
seoBIH

#140 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by seoBIH »

Reče Konakovic da će ići dorada ovog, pa će biti kazne za one koji ne dostave. Kaze još I to da je 60% uposlenih uneseno. Ono što je zanimljivo je i to da navodi da će i ostala primanja, kao što su komisijske naknade, topli, regres, biti uračunato i prikazano.
VladaFBiH

#141 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by VladaFBiH »

madner wrote:Cudno kada vlast radi sto je obecala. :D
fakat, osjećaš se prevareno :) :bih:
Cossack

#142 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Cossack »

seoBIH wrote:Reče Konakovic da će ići dorada ovog, pa će biti kazne za one koji ne dostave. Kaze još I to da je 60% uposlenih uneseno. Ono što je zanimljivo je i to da navodi da će i ostala primanja, kao što su komisijske naknade, topli, regres, biti uračunato i prikazano.
Svaka im čast na potezu :thumbup:
veliki_ah

#143 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by veliki_ah »

Od ovih populističkih poteza i ne vidim neku veliku korist. Tačno je da budžet jedu administracije, ali nisam siguran da bi javno objavljivanje plata trebalo ba pomogne. U suštini, to je ono evo objavićemo vam plate pa će vam narod zamjeriti što tamo radite, a mi ništa nećemo uraditi da tome da radite efikasnije i bolje.
Meni ništa ne znači što ja znam sad koliku ko tamo platu ima, samo mi može biti još više krivo, a promijeniti ništa ne mogu. Ovo je isto kao ono sa zagađenjem u zenici kada je vrhunac borbe protiv zagađenja došao do toga da se instaliraju displeji koji kažu koliko si zagađen. To što ja znam koliku platu ima žena na šalteru mi ne znači ako ja moram otići na još 5 šaltera da uradim banalnu stvar.

Nek trensparentno i na jasniji način objavljuju i troškove oko tendera, službenih putovanja, službenih auta, osiguranja i td. Tek tada će sve imati logike u smislu transparentnije i racionalnije potrošnje.

KS ima budžet od milijardu KM. 1.000.000.000 KM.
Karabaja

#144 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Karabaja »

Ovo nije promišljeno do kraja.

Nisu ni unijeti svi podaci, a već su zastarjeli. Radi se o hiljadama uposlenika, a to znači i fluktuaciju uposlenih i promjene pozicija. Dakle, ako se ovaj spisak unosi samo jednom u bazu, narendi dan je već zastario jer je neko dobio otkaz, neko je napredovao, i neko se novi zaposlio.

Kakve svrhe od zastarjelih podataka?

Inače, nemam ništa protiv transparetnih plata. Podržavam i u realnom sektoru.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#145 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Admir_1984 »

Admir_1984 wrote:Kako je moguće da dvije osnovne škole u istoj opštini, naselju imaju različite plate uposlenika. Domari u jednoj školi plačeniji od ovih drugih, obični računovodja ako se tako i može nazvati ima veću platu od direktora ove druge škole, higijeničarke isto tako....

Zar nisu ovi koeficijenti standardizirani u cijelom kantonu, osnovica puta koeficijent. Ispada da neki imaju 6 i više koeficijent.

Kako je ovo moguće?
??? Ne zna niko
Porodice Foht

#146 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Porodice Foht »

Mrsko mi traziti, ako je neko zapamtio, koliku platu ima ona Mahalusha Indira Sorguc? I ona se negdje uhljebila u muzej, tako nesto.

Edit: Nasao, 1150 KM. Direktori muzeja oko 1700 KM.
Last edited by Porodice Foht on 22/04/2019 12:44, edited 1 time in total.
Dr. Kuca

#147 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Dr. Kuca »

Od ove objave od bascarsije do marin dvora je svicarska, za ovo gore do Elidze trebat ce jos malo nekih podataka. Ja u petak nisam ostao duze :shock: . Hvala vladi KS >3
Mišo_Kovač

#148 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Mišo_Kovač »

Teško se takmičiti s blagostanjem koje je iza sebe ostavila zelena Cosa Nostra nakon 25 godina mukotrpnog rada :P
Bodkin

#150 Re: KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru - zako o zaštiti ličnih podataka

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:Plate u smislu iznosa nisu nista spektakularno. Osajcovao sam nekoliko poznatih osoba za koje sam smatrao da su giganti :D ono u cemu je i dalje prednost nad realnim sektorom, barem vecim dijelom istog, je kolicina (ne)rada koji se ulozi da bi se imale te plate, a i sigurnost i redovnost...
Pa nisu standardizovane vrijednosti. Neke su bruto, neke neto, neke bez ili sa toplim itd. A gdje su komisije i gluposti
Post Reply