A šta misliš, da se i staroslavenska ne moraju ponekad guglati? Ono, riječi ostale iste 500 godina?Bloo wrote: ↑09/09/2023 12:55Da, okupacija kroz asimilaciju i vice versa.Grean wrote: ↑09/09/2023 12:50
Tacno je ali je i tacno da diljem svijeta muslimani nadjevaju djeci arapska imena i Bosnjaci po tom nisu unikatni...
"Budući da arapski jezik važi kao kulturni jezik Islama, većina muslimanskih imena širom svijeta jesu arapskog porijekla. Ali to nigdje nije propisano kao neophodno. Ono što jeste neophodno je da ime ima lijepo i pozitivno značenje a o tome svjedoči hadis koji glasi: "Vi cete na sudnjem danu biti prozivani vasim imenima i imenima vasih oceva, zato nadjenite svojoj djeci lijepa imena".
Ujedinjenje ummeta.
S tim da su muslimanska arapska imena bila nemuslimanska arapska imena prije stvaranja islama kao religije.
S tim da neko u Bosni ko ima lijepo arapsko ime isto mora guglati ili istraziti jer ne zna odmah znacenje.
Dok je sa staroslavenskim imenima to druga priča.
Imena su svejedno društveni konstrukt, u budućnosti ćemo biti ljudska jedinica 3490483209.![]()
Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#126 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
-
BAK-eV
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#128 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Naši ljudi ne razumiju da je Turska podjeljena na dva društva.
Tamo imaš "konzervativne" koji ne odbacuju osmansku prošlost, islam i općenito svoj istorijski identitet.
Sa druge strane, imaš republikance Kemaliste koji mrze sve prije 1923, radikalno provode svoje sekularne ciljeve i žele da, ako treba, i nazor glume zapad.
Mi često samo znamo za ovu prvu grupu, pa se čudimo nekim stvarima. A mi ne razumijemo da je ta država duboko podjeljena i da imaš, kao rezultat toga, sa jedne strane, ljude koji veoma blagonaklono gledaju na nas, dok imaš i sasvim drugačije poglede.
Kolegica kaže da su na nastavi jednom imali takvu Kemalisticu, i jedino što je rekla za ovaj prostor je da razumije da nas mrze jer smo nasljednici nasljedneg okupatora i religije...
- anelsol
#129 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Jesu one papirne čizmePM72 wrote: ↑09/09/2023 13:38Poslaše li sanduk municije 1992-1995? Još nam 1995 zaplijenili 4 borbena helikoptera Mi24 koji i sad truhnu negdje u hangarima.anelsol wrote: ↑09/09/2023 12:29
Nisam turkofil i Tursku smatram prijaljskom zemljom isto kao i npr. Austriju i Češku. Njihova politika i režim krajem 19. vijeka (vidi pod Latas) nas je unazadila toliko da smo mi Bošnjaci tek devedesetih vratili svijest o svom nacionalnom biću. Međutim nije sve tako ni crno. Npr. u Mostaru su obnovljene brojni vjerski i kultirni objekti koji datiraju iz osmanskig perioda zahvaljujući njihovim institucijama, a što nisu mala sredstva, i hvala im na tome.
-
PM72
#130 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Za to nisam čuo,ja sam imao prvo JNA čizme a kad dam njih podero dobijem "čehinje".Teške al dobre,imale su metalnu ploču radi nagaznih mina
-
džakailibu
#131 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Ja kad cujem nesto Turska mati , babo, bosna u amanet i mi braca ospem se pregrozno. Sve bi ja to nogom u guzicu a posebno maldomuslimasnki panislamizam koji je jak u bosni. e to ce nam doci glave! a sve te saudije, emirati i katari ce kupovati klubove i fudbalere. boli ih za palestince koji im u dvoristu a da se za nas zabrinu. no sta ces kada nam je alija izetbegovic mudrac sa kamena i put i cilj!
- General War
#132 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Bili smo mi dobili u drugom korpusu, dobre za sminke, ali ne za blata i bljuzgavice
- escobar__
#133 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
A trenutno su nam Turska i odnos Bošnjaka prema Turskoj primarni problem. 
- anelsol
#134 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Te sa metalnom pločom su bile odlične. Komšija mi nagazio na paštetu. Polomila mu je stopalo, ali je ostalo čitavo. A te turske su bile takve da se brzo raspadnu. Zato ih zvali papirne.
- Grean
#135 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Kontradiktoran si malo, panislamizam i npr. Muslimansko bratstvo se upravo bore protiv onih iz Saudije i Emirata koji kupuju klubove i boli ih za Palestince.džakailibu wrote: ↑09/09/2023 14:51 Ja kad cujem nesto Turska mati , babo, bosna u amanet i mi braca ospem se pregrozno. Sve bi ja to nogom u guzicu a posebno maldomuslimasnki panislamizam koji je jak u bosni. e to ce nam doci glave! a sve te saudije, emirati i katari ce kupovati klubove i fudbalere. boli ih za palestince koji im u dvoristu a da se za nas zabrinu. no sta ces kada nam je alija izetbegovic mudrac sa kamena i put i cilj!
Nama je to malo muslimanske solidarnosti reecimo pomoglo da se odbranimo. Crvene strijele koje spasise Sarajevo nisu dosle ni iz Njemacke, ni Madjarske ni Engleske vec iz Pakistana.
Zato ti ziv bio nabijaj nogom negdje drugo. Ovima koje bi nabijao (dijelom) trebas biti zahvalan sto nas ima.
- anelsol
#136 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Neka priča ko šta hoće ali crvene strjele su efektivno zaustavile četnički oklop i napravile prekretnicu u ratu. Nikad neću zaboraviti kada strijelom skinuše HVO tenk na Humu iznad Mostara koji, da je došao na predviđeni položaj, mogao sravniti naše naselje. Nikad neću shvatitiGrean wrote: ↑09/09/2023 15:24Kontradiktoran si malo, panislamizam i npr. Muslimansko bratstvo se upravo bore protiv onih iz Saudije i Emirata koji kupuju klubove i boli ih za Palestince.džakailibu wrote: ↑09/09/2023 14:51 Ja kad cujem nesto Turska mati , babo, bosna u amanet i mi braca ospem se pregrozno. Sve bi ja to nogom u guzicu a posebno maldomuslimasnki panislamizam koji je jak u bosni. e to ce nam doci glave! a sve te saudije, emirati i katari ce kupovati klubove i fudbalere. boli ih za palestince koji im u dvoristu a da se za nas zabrinu. no sta ces kada nam je alija izetbegovic mudrac sa kamena i put i cilj!
Nama je to malo muslimanske solidarnosti reecimo pomoglo da se odbranimo. Crvene strijele koje spasise Sarajevo nisu dosle ni iz Njemacke, ni Madjarske ni Engleske vec iz Pakistana.
Zato ti ziv bio nabijaj nogom negdje drugo. Ovima koje bi nabijao (dijelom) trebas biti zahvalan sto nas ima.
od kuda, baš od svih zemalja svijeta, da se Pakistanci nađu da nam daju takvu pomoć.
-
džakailibu
#137 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Prvo, nisam se referisao na muslimansko bratstvo. Niti sam ih spomenu a niti me interesuju. Pisao sam o mladomuslimanskom pokretu u Bih koji se furao na taj panislamizam sto je katastrofa za bh muslimane , prvenstveno zbog geografskog polozaja a i identiteskog konteksta gdje vjerski identitet postaje primaran pa se ljudi smatraju da im je turcin ili arap blizi od ovih nasih snesretnika oko nas (kakvi god da jesu).anelsol wrote: ↑09/09/2023 15:35Neka priča ko šta hoće ali crvene strjele su efektivno zaustavile četnički oklop i napravile prekretnicu u ratu. Nikad neću zaboraviti kada strijelom skinuše HVO tenk na Humu iznad Mostara koji, da je došao na predviđeni položaj, mogao sravniti naše naselje. Nikad neću shvatitiGrean wrote: ↑09/09/2023 15:24
Kontradiktoran si malo, panislamizam i npr. Muslimansko bratstvo se upravo bore protiv onih iz Saudije i Emirata koji kupuju klubove i boli ih za Palestince.
od kuda, baš od svih zemalja svijeta, da se Pakistanci nađu da nam daju takvu pomoć.
Mislim da je bilo vec rasprave oko uloge irana i pakistana u bh ratu ali je svako veoma naivan ako misli da su nam pakistan ili iran pomagali (a ta pomoc je krenula od 94, nisam siguran da je toga bilo 93) bez odobrenja i znanja SAD-a. Bosanki rat je jedan od rjetkih scjetskih dogadjaja koji je stavio Iran i SAD na istu interesnu stranu
-
hamos
#138 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
džakailibu wrote: ↑09/09/2023 20:52Prvo, nisam se referisao na muslimansko bratstvo. Niti sam ih spomenu a niti me interesuju. Pisao sam o mladomuslimanskom pokretu u Bih koji se furao na taj panislamizam sto je katastrofa za bh muslimane , prvenstveno zbog geografskog polozaja a i identiteskog konteksta gdje vjerski identitet postaje primaran pa se ljudi smatraju da im je turcin ili arap blizi od ovih nasih snesretnika oko nas (kakvi god da jesu).anelsol wrote: ↑09/09/2023 15:35
Neka priča ko šta hoće ali crvene strjele su efektivno zaustavile četnički oklop i napravile prekretnicu u ratu. Nikad neću zaboraviti kada strijelom skinuše HVO tenk na Humu iznad Mostara koji, da je došao na predviđeni položaj, mogao sravniti naše naselje. Nikad neću shvatiti
Mislim da je bilo vec rasprave oko uloge irana i pakistana u bh ratu ali je svako veoma naivan ako misli da su nam pakistan ili iran pomagali (a ta pomoc je krenula od 94, nisam siguran da je toga bilo 93) bez odobrenja i znanja SAD-a. Bosanki rat je jedan od rjetkih scjetskih dogadjaja koji je stavio Iran i SAD na istu interesnu stranu
To furaju neobrazovani seljaci,bosnjaci su u zadnjiih 10ak godina postali drugaciji.Vise ljudi mrzi arape i turke nego sto ih smatra bracon nekom
Isto tako dobro je sto vracamo nase kraljeve,gradonacelnica uradila super stvar.ubrzo ce ljudi povezat da je osmanlija okupator i da ne mozes voljet i fatiha i tvrtka
- Peacean
#139 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Ako ćemo iskreno većina ljudi u BiH koja sebe smatra muslimanima u zemljama tipa Iran, S. Arabija, Pakistan bi odmah bili proglašeni nevjernicima. Pravi šerijatski muslimani su koliko sam ja primjetio u stalno opadajućoj manjini.
- Grean
#140 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Pa blizi su nam tim sto nam nisu neprijatelji. To koliko smo mi blizu drugim slavenskim narodima a i ostalim Evropljanima najmanje je do nas vec do njihove islamofobije. Albanci su za to najbolji primjer, nemaju mladomuslimane ali ih Cesi, Rumuni, Poljaci gledaju isto i pjevaju im Kosovo je srce Srbije. Sasvim je jasno zasto. Ne gledaju ih ni zapadnjaci bolje nego ovi istocni.džakailibu wrote: ↑09/09/2023 20:52Prvo, nisam se referisao na muslimansko bratstvo. Niti sam ih spomenu a niti me interesuju. Pisao sam o mladomuslimanskom pokretu u Bih koji se furao na taj panislamizam sto je katastrofa za bh muslimane , prvenstveno zbog geografskog polozaja a i identiteskog konteksta gdje vjerski identitet postaje primaran pa se ljudi smatraju da im je turcin ili arap blizi od ovih nasih snesretnika oko nas (kakvi god da jesu).anelsol wrote: ↑09/09/2023 15:35
Neka priča ko šta hoće ali crvene strjele su efektivno zaustavile četnički oklop i napravile prekretnicu u ratu. Nikad neću zaboraviti kada strijelom skinuše HVO tenk na Humu iznad Mostara koji, da je došao na predviđeni položaj, mogao sravniti naše naselje. Nikad neću shvatiti
Sto se tice da nisi siguran za 93' onda je jasno da ili nisi bio u BiH ili si bio premlad da bi znao. Crvene strijele koje je dao Pakistan a dobavio siva eminencija i mladomusliman Cengic su dosle u Sarajevo preko piste, znaci prije nego je tunel prokopan 30/31 jula 93'.
-
džakailibu
#141 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Svi krivi i svi nas mrze a mi tako fini!!!Ma, da!!! Islamofobija jeste prisutna ali ne govorim o njima vec o nama koji smo vjerski identitet uzeli za najvazniji. i tako se i prikazujemo. Ja se smatram evropljaninom, prihavatm u potpunosti te svjetonazore , politike , identitete, i da, neki od evropskih svjetonazora su u suprotnosti od vjerskih (u ovom kontekstu islamskih) ucenja, tradicija i svjetonazora. I tu se i stvara tenzija i konflikt.Grean wrote: ↑10/09/2023 11:50Pa blizi su nam tim sto nam nisu neprijatelji. To koliko smo mi blizu drugim slavenskim narodima a i ostalim Evropljanima najmanje je do nas vec do njihove islamofobije. Albanci su za to najbolji primjer, nemaju mladomuslimane ali ih Cesi, Rumuni, Poljaci gledaju isto i pjevaju im Kosovo je srce Srbije. Sasvim je jasno zasto. Ne gledaju ih ni zapadnjaci bolje nego ovi istocni.džakailibu wrote: ↑09/09/2023 20:52
Prvo, nisam se referisao na muslimansko bratstvo. Niti sam ih spomenu a niti me interesuju. Pisao sam o mladomuslimanskom pokretu u Bih koji se furao na taj panislamizam sto je katastrofa za bh muslimane , prvenstveno zbog geografskog polozaja a i identiteskog konteksta gdje vjerski identitet postaje primaran pa se ljudi smatraju da im je turcin ili arap blizi od ovih nasih snesretnika oko nas (kakvi god da jesu).
Sto se tice da nisi siguran za 93' onda je jasno da ili nisi bio u BiH ili si bio premlad da bi znao. Crvene strijele koje je dao Pakistan a dobavio siva eminencija i mladomusliman Cengic su dosle u Sarajevo preko piste, znaci prije nego je tunel prokopan 30/31 jula 93'.
To oko mladomuslimana i hohstaplera Cengica - vrlo moguce i vjerovatno da su takve posiljke dolazile i 92 i 93 ko zna kakvim kanalima ali ja pricam o organizovanim posiljkama oruzja koje su , cini mi se, dolazile na visocki aerodrom a sa tim se krenulo 94.
- tramvajtrojka
#142 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Kolika smo turcima bitni pokazuje donacija za osbih, tri godine nisu sposobni da dopreme opremu i vozila 
- Peacean
#143 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Turskoj je Srbija mnogo bitnija od BiHtramvajtrojka wrote: ↑10/09/2023 12:14 Kolika smo turcima bitni pokazuje donacija za osbih, tri godine nisu sposobni da dopreme opremu i vozila![]()
- tramvajtrojka
#144 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Naravno da jeste kao i ostalom islamskom svijetu pogledas ulaganja turske i zemalja zaljeva u Srbiju i usporedis sa BiH i sve ti bude jasnoPeacean wrote: ↑10/09/2023 12:27Turskoj je Srbija mnogo bitnija od BiHtramvajtrojka wrote: ↑10/09/2023 12:14 Kolika smo turcima bitni pokazuje donacija za osbih, tri godine nisu sposobni da dopreme opremu i vozila![]()
![]()
- lotPi
#145 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
-
BAK-eV
#146 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
-
BAK-eV
#147 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Turska skoro nista nije ulozila u Srbiju!tramvajtrojka wrote: ↑10/09/2023 12:37Naravno da jeste kao i ostalom islamskom svijetu pogledas ulaganja turske i zemalja zaljeva u Srbiju i usporedis sa BiH i sve ti bude jasno![]()
- tramvajtrojka
#148 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Je li ovo neka šala moždaBAK-eV wrote: ↑11/09/2023 15:05Turska skoro nista nije ulozila u Srbiju!tramvajtrojka wrote: ↑10/09/2023 12:37
Naravno da jeste kao i ostalom islamskom svijetu pogledas ulaganja turske i zemalja zaljeva u Srbiju i usporedis sa BiH i sve ti bude jasno![]()
-
BAK-eV
#149 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)
Nije nego stvarno stanje.
Sta je to Turska ulozila u Srbiju???
Ja ne znam da je ista!
- tramvajtrojka
#150 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Brojke nikada ne lazu druga slika je tabela cbbih direktnih stranih investicija turske u BiH po godinama i usporedi ovo sa Srbijom