Travnički Noćni Šetač wrote:
Govorim o tome da je od 2010.g. VW vise razvijao lazni softwer nego tehnicke detalje na autu... ako pricamo o top modelima uzmi onda u poredjenje jednog Focusa RS koji izmedju ostalog ima na diferencijalima ( o da nevjerovatno ali je 4WD ) drift mode ... ali to o cemu pricas nisu C segment vozila vec sportski modeli....
vise bih volio na "obicnom" golfu vidjeti auto park system, adaptivni tempomat, sistem kontrole zadrzavanja u traci, obavijest o vozilu u mrtvom uglu, grijani volan, corner light a da nisu maglenke vec normalno svjetlo... ako vec pricamo o opremi....
....
hajmo mi nazad na temu..... sta je tajna golfa? slazemo li se da su tajna MK1 i MK2 i to je to ? 90% ljudi ovdje kad prica o golfu prica o MK2 ....
Mucke su legitimna promjedba, ali ne uticu na tehnicku ponudu. Pomenuti Focus tek u aktuelnoj generaciji RS-a ima 4WD pogon, Golf vec 20 godina i to ne nuzno u top modelu.
Vratimo se malo unazad i povucimo paralelu: Focus Mk1 je slobodnoj prodaji imao u ponudi 9 motora (7 benz + 2 dizela) svi 4 cilindra, bez turba, bez 4WD pogona max zapremine 2,0L i snage 170 KS, nazad multilink. Golf IV je imao nazad most, ali u ponudi 24 motora (16 benz i 8 dizela), 4 - 6 cilindara, sa turbom, zapreminom do 3,2L i snage 240 KS, 4wd pogon, serijski 4 diska na svim modelima. E tu se uzimaju bodovi.
Naravno da su "tajna" Mk1 i Mk2, ja samo pokusavam objasniti da fama oko Golfa nije nijratna ni poslijeratna niti ima veze sa tehnickim karakteristikama.
Vjerujem da se sjecas tih vremena. Kakva je bila konkurencija Golfu kad je krenula popularnost? Ja ne mogu da objasnim zasto Kadett D i E nisu bili toliko popularni mada su bilu u cijelosti made in DE na koje je zbog kompeznacije na ime izvoza dijelova stavljan znak IDA i predstavljen kao domaci proizvod. Osim toga Renault do 1988, a Citroen do 1990 nisu imali kompakta, Ford i Peugeotu su se uvozili i zbog nameta bili jako skupi. Ne mogu da se sjetim da li se Ritmo mogao kupiti nov. Prakticno Golf tada nije imao konkurenciju.