Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post Reply
nocnaptica986

#126 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by nocnaptica986 »

Znaci, ako neko ima (uslovno receno) muslimansko ime ne moze se izjasniti kao Hrvat?
Dakle, ako se covjek tako izjasnio u nac. smislu i CIK potvrdio njegovu kandidaturu i da je sve u skladu sa zakonima, ko si ti da mu to osporavas?[/quote]

legalno i legitimno su dva razlicita pojma ;-)

zivimo u drzavi koja na zalost nije gradjanska i bosnjaci to moraju svatiti..hoce li se to promjeniti za godinu,deset,pedeset ili mozda nikad to nitko ne moze znati..dok se to ne promjeni svatko ce birat svog konja za utrku

izborom komsica hrvatima se oduzima pravo glasa i to se pod hitno treba rijesiti..komsic nema legimitet da bude prestavnik hrvata...nema legimitet ne zato sto ga hdz (govna ko i sve ostale stranke) ne smatra "hrvatom" kako bosnjaci to vole reci vec zato sto vecina hrvata cak i onih koji ne podupiru hdz nisu skloni komsicu...pitanje je zasto? zato sto nije ni jednom gestom,cak ni jednom rijeci nije ucinio za hrvate..cak sta vise, komsic konstantno pljuje po cijelom jednom narodu i onda ocekuje da bude prestavnik tog naroda i da ga taj isti narod podrzi...
dali je komsic ikad otisao u mjesta sa hrvatskim stanovnistom i ponudio neku platformu,neko izborno obecanje (pa makar i bila suplje obecanje) koje bi pomozlo hrvatima? naravno da nije jer ga boli neka stvar za hrvatima..bitno je uhljebiti se...

biranjem komsica,spirala beznadja ce vremenom postajati sve veca i ubiti i ovo malo sanse za suzivot
vinko_5

#127 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by vinko_5 »

Islamizacija ARBIH je unistila gradjansku BIH i dala Dejtonu zeleno svjetlo, zato danas imamo ovo sto imamo.
Vasi politicki lideri, osobito Alija nisu vidjeli u tome problem, cak su to i zdusno podrzavali pa stoga koncem 93 dolazi do masovnog dezertiranja i napustanja katolika i pravoslavaca koji su nekim slucajem bili u ARBIH.
94 i 95 samo su se culi tekbiri gdje god je ARBIH djelovala.
I za sta ste se onda borili?
Za unilateralnu BIH koju polako pretvarate u kasabu sa nepismenim stanovnistvom.
Jer samo nepismeni ljudi mogu ovoliko mrziti nekoga tko se samo ponosi sto je Hrvat.
Imate temu na forumu gdje pise da treba bojkovati sve proizvode iz HR i podrucja Herceg Bosne.
Pa zar to nije ocita mrznja koju samo malo ljepse pakirate i krijete?
Ta prica o gradjanskoj i multikulturalnoj BIH koji toboze zastupate postoji samo na papiru, a tome ste u velikoj mjeri i vi krivi.
Kao najmnogoljudniji narod u BIH ne mozete imati pravo ni privilegiju drugima birati i nametati svoje politicke predstavnike.
Zeljko Komsic nije predstavnik Hrvata, jer u svoja 3 mandata nije nijednom radio u interesu hrvatskog puka u BIH.
I kada se na kraju stavi tocka na i, mi smo ipak financijski mocniji pa nema potrebe da se brinete da cemo nestati sa ovih prostora jer ostajemo na svom.
Voli svoje -Postuj tudje!
Novak20

#128 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:
Cuj pises ne bi li nešto naučili, pa ako ti je skola web portali hms, posko itd onda stvarno neJma dalje motaj kablove.
:lol:

Ma ne, mislio sam na osnovni red i kulturu ali slažem se da i tu treba motati kablove. :D
Kejn

#129 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Kejn »

vinko_5 wrote:mi smo ipak financijski mocniji

Comedy Central
Zlatni djecak

#130 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Zlatni djecak »

horkesh wrote:
Zlatni djecak wrote:
horkesh wrote:
What? Ustavni sud BiH je prošle godine odlučivao po apelaciju zastupnika NSRS-a koji su pokušali oboriti zakone o 25. novembru i 1. martu.

Zaključak je bio da nema osnova za obaranje te da zakoni i dalje ostaju na snazi dok se ne donesu novi.

Kakvih ovdje pravnih stručnjaka sve imamo, nevjerovatno :lol:
Ustavni sud se pitanjem ustavnosti 25.11 i 1.3 kao praznika bavio samo u pogledu etničke diskriminacije na čemu se temeljio zahtjev za ocjenu ustavnosti.
Ovo o čemu sam pisao u gornjoj poruci ne odnosi se na taj segment (ne)usklađenosti sa Ustavom BiH.Praznici BiH ne mogu biti propisani entitetskim propisima pa ni onim propisima koje su entiteti preuzeli od ranijih političkih entiteta kao što je slučaj sa propisima o praznicima RBiH koje je preuzela Federacija.Time su ti propisi odnosno praznici postali praznici Federacije ali ne i BiH koja je zakonom uredila samo vjerske praznike.
Ako nisi pročitao tu presudu, a sve mi se čini da nisi, pročitaj, ima stranica Ustavnog suda BiH i tamo se sve odluke mogu naći.

Lijepo piše da na osnovu Ustava BiH, a u kojem stoji da se nastavlja pravni kontinuitet Republike BiH, svi zakoni ostaju na snazi osim ako nisu bili oboreni u roku ili zamijenjeni novim.

Nije, dakle, FBiH, preuzela te praznike. Preuzela ih je država BiH. Sama činjenica da su srpski zastupnici podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv tih državnih zakona to potvrđuje, samo je Sud još potvrdio i da su nediskriminatorski te tako i dalje na snazi.

Pošto RS ne želi da se donesu novi praznici na državnom nivou, kao ni, na primjer, tekst himne, to su i dalje državni praznici.

Samo ih u RS-u krše svake godine. No, šta je tu novo :bih:
Pročitao i kao što sam već napisao,sud se bavio ocjenenom postojanja etničke diskriminacije a ne drugim dimenzijama ocjene usklađenosti sa ustavom propisa kojima su 25.11. i 1.3. propisani kao praznici.
Da propise RBiH nije preuzela Federacija nego BiH,s tobom se ne bi saglasila Vlada BiH čije nadležno ministarstvo govori upravo o prezimanju propisa RBiH od strane Federacije :mrgreen:
http://fmrsp.gov.ba/s/index.php?option= ... view&id=88
Tvoja inicijalna greška je vezivanje odredbe BiH o kontinuitetu pravnih propisa isključivo za propise nekadašnje RBiH.Ta odreba se jednako odnosi na propise svih drugih političkih entiteta dakle jednako i na propise RS i na propise Federacije BiH koja je preuzela jedan broj propisa RBiH.
Novak20

#131 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Novak20 »

decembar2017 wrote:
Novak20 wrote:
:lol: :lol: :lol:

srbi, hrvati i Bošnjaci.

Ne znam da li je ovo nepismenost, primitivizam, šovinizam ili 3 u 1.

Zbog ovakvih i pišem ne bi li nešto naučili ali džaba. :D
Sovinizam i demokratija po hdz-u :

Sovinizam je napisati srbe i hrvate malim slovom.

Demokratija je razbijati table jer su napisane cirilicom.

Šovinizam je pisati vlastita imena naroda malim slovom, a u istom tekstu ime svog naroda velikim.

Jesi li vidio koja su pogan ovi šovinisti ? I givikt bi rasturili.
vinko_5

#132 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by vinko_5 »

Istina je da Hrvati u BIH kontroliraju novcane tokove u FBIH, ali to je sve posljedica bosnjacke razjedinjenosti i nesloge.
Sposobniji smo, bolje radimo i pomazemo se.
Drugaciji smo ljudi od vas.
U Mostaru je dovoljno samo preci Bulevar i vidjet cete posve drugaciju sliku Mostara. Uredjene su ulice , setaliste koje vodi od Spanjolskog ka Rondou je pojam cistoce u odnosu na Istocni Mostar.
Dok se oni tamo guse u divljoj gradnji po brdima i prave favele , nas dio grada prosperira i sav zivot u Mostaru se odvija na Zapadnoj strani.
Sve sto oni tamo imaju je Stari most i porcija cevapa.
Haman2

#133 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Haman2 »

Velika zabluda.
Tamo gdje su Hrvati vecina drugi nemaju sta da traze. Najbolji primjer je Stolac i Srbi u Z. Hercegovini, dvije skole pod jednim krovom. Ako neces onako kako oni traze onda pocinje galama i optuzbe za sve i svasta.
Ono sto trazite za sebe gdje ste manjina, dajte drugima u sredini gdje ste vecina i nema nikakvih problema
bilic

#134 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by bilic »

smajo wrote:
vinko_5 wrote:Islamizacija ARBIH je unistila gradjansku BIH i dala Dejtonu zeleno svjetlo, zato danas imamo ovo sto imamo.
Vasi politicki lideri, osobito Alija nisu vidjeli u tome problem, cak su to i zdusno podrzavali pa stoga koncem 93 dolazi do masovnog dezertiranja i napustanja katolika i pravoslavaca koji su nekim slucajem bili u ARBIH.
I za sta ste se ona borili?
Za unilateralnu BIH koju polako pretvarate u kasabu sa nepismenim stanovnistvom.
Jer samo nepismeni ljudi mogu ovoliko mrziti nekoga tko se samo ponosi sto je Hrvat.
Imate temu na forumu gdje pise da treba bojkovati sve proizvode iz HR i podrucja Herceg Bosne.
Pa zar to nije ocita mrznja koju samo malo ljepse pakirate i krijete?
Ta prica o gradjanskoj i multikulturalnoj BIH koji toboze zastupate postoji samo na papiru, a tome ste u velikoj mjeri i vi krivi.
Kao najmnogoljudniji narod u BIH ne mozete imati pravo ni privilegiju drugima birati i nametati svoje politicke predstavnike.
Zeljko Komsic nije predstavnik Hrvata, jer u svoja 3 mandata nije nijednom radio u interesu hrvatskog puka u BIH.
I kada se na kraju stavi tocka na i, mi smo ipak financijski mocniji pa nema potrebe da se brinete da cemo nestati sa ovih prostora jer ostajemo na svom.
Voli svoje -Postuj tudje!
Pametno zboriš, prvo tzv.hercegbosnu nikad nećete dobiti, to bi bio isti slučaj sa srpskom koja je nastala na kostima 1992. za vrijeme agresije na bošnjake, isto bi bilo i u hercegbosni, samo na kostima muslimanskih hercegovaca.
drugo, zato što je Komšić za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, a vi normalno niste nastojite kao i srbi da je razbijete u paramparčad, ne mora značiti da nije automatski za hrvate, to što ste vi zatupljeni sa adezeom i čovićem to je vaša stvar, čović je bih brukao i podjebavao na svakom koraku.
NE DA PAMETNO ZBORIŠ ...
NEGO JE ISTINA SVE ŠTO SI NAPISAO .... Komšić je TITO za sav narod .. :bih:
costacurta

#135 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by costacurta »

vinko_5 wrote:Istina je da Hrvati u BIH kontroliraju novcane tokove u FBIH, ali to je sve posljedica bosnjacke razjedinjenosti i nesloge.
Sposobniji smo, bolje radimo i pomazemo se.
Drugaciji smo ljudi od vas.
U Mostaru je dovoljno samo preci Bulevar i vidjet cete posve drugaciju sliku Mostara. Uredjene su ulice , setaliste koje vodi od Spanjolskog ka Rondou je pojam cistoce u odnosu na Istocni Mostar.
Dok se oni tamo guse u divljoj gradnji po brdima i prave favele , nas dio grada prosperira i sav zivot u Mostaru se odvija na Zapadnoj strani.
Sve sto oni tamo imaju je Stari most i porcija cevapa.
Žalostan bio,
sve što ste stekli u ratu je pljačkajući konvoje, sjetim vam se najmilijih za svaki gram ukradenog iz tuzlanskog konvoja spasa juna 93. kad nam zabiste nož u leđa i pobiste vozače. Svaka vukojebina u ercegovini je imala punkt na kojemu su uzimali proviziju za prolaz kamiona. Na našoj muci ste se izgradili i obogatili, to je ta vaša "sposobnost i sloga", da kradete, pljačkate, lihvarite, varate.
Mostar ste VI srušili, isti taj Istočni dio koji favelom zoveš, kamen na kamenu nije osto. Valjalo se iz temelja, iz pepela dizat.
I ovo da ti kažem, a glede islamizacije ARBiH,
da vas je kojim slučajem u TK bilo 10% više mi bi nahebali sa vama isto ko u Srednjoj Bosni. Ovako ste se skontali da ćete dobiti po pichci i povukli se iz ARBiH u 108. Zrinjski u Brčko i ko fol tamo "se borili" ustvari ste i taj teritorij koristili za šverc i kriminal. I tu smo vas vadili iz govana (Ulice) jer ste gubili teritorije na kojima metak ispaljen nije u dogovoru sa vašim guznim haverima. Aliji da nosite cvijeće na mezar, on vam je valjao više nego Francek.
Znam ja da je tebi cilj da provociraš al malo da te prosvijetlim jerbo si tek balavi Ero nadojen mržnjom, a ne bi trebao biti, ipak si nosioc europskih vrijednosti.
Selam
costacurta

#136 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by costacurta »

I šta kaže Eros? Favele?! :shock:
Jbo li mu Praljak dajnicu
vinko_5

#137 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by vinko_5 »

costacurta wrote:I šta kaže Eros? Favele?! :shock:
Istocni Mostar je Hirosima i Nagasaki za Zapadni Mostar.
Jos uvijek niste sposobni da obnovite pola zgrada po Fejicevoj , sve vam izgleda zapusteno i prljavo.

Najcisci i najuredjeniji grad u FBIH je Capljina.

Opcenito, u kojem god gradu u BIH gdje sam bio
a u kojem vi dominirate i imate vlast vidio sam jednu generalnu zapostavljenost i nazadnost, mnogo blata i prljavstine.
Nijedan grad u kojem ste vecina nema odlike modernog europskog grada, vec lici na tipicne provincijske varosi iz doba Otomana.

Isto kao da ne zelite sami sebi dobro.
Da ne govorim o toliko agresivnoj propagandi u vezi vaseg "bosnjastva" prozetog religijskom crtom.
Igrate se nekog nacionalnog ponosa, a bas nemate nista cime se mozete ponositi.
Barem da imate bilo sto po cemu bi zavrijedili paznju,
ali ovako vam ostaje da pjenite i sirite mrznju ka nama zato jer se mi ponosimo svojim dostignucima i uspjesima dok vi samo ljubomorno lajete na sve sto nije vase, muslimansko i "bosnjacko".
Ali kako god, opet moramo suradjivati, pa makar i na silu.
Mirza007

#138 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Mirza007 »

Zlatni djecak wrote: Tvoja inicijalna greška je vezivanje odredbe BiH o kontinuitetu pravnih propisa isključivo za propise nekadašnje RBiH.Ta odreba se jednako odnosi na propise svih drugih političkih entiteta dakle jednako i na propise RS i na propise Federacije BiH koja je preuzela jedan broj propisa RBiH.
A je li mozda tu ukljucena i rahmetli HZHB? Ili se kao i u slucaju PC tu radilo o paradrzavama koje niko zivi, pa ni Hrvatska ni Srbija nisu priznavale.
U clanu 1 Ustava ti se jasno i nedvosmisleno kaze:
"Bosna i Hercegovina
1. Kontinuitet
Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama."

E sad ne znam od cega ti dodjose u glavu "propisi svih drugih politickih entiteta....". Mozda hvalospjeve treba dati tvome dileru za kvalitet robe.
bilic

#139 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by bilic »

vinko_5 wrote:
costacurta wrote:I šta kaže Eros? Favele?! :shock:
Istocni Mostar je Hirosima i Nagasaki za Zapadni Mostar.
Jos uvijek niste sposobni da obnovite pola zgrada po Fejicevoj , sve vam izgleda zapusteno i prljavo.

Najcisci i najuredjeniji grad u FBIH je Capljina.

Opcenito, u kojem god gradu u BIH gdje sam bio
a u kojem vi dominirate i imate vlast vidio sam jednu generalnu zapostavljenost i nazadnost, mnogo blata i prljavstine.
Nijedan grad u kojem ste vecina nema odlike modernog europskog grada, vec lici na tipicne provincijske varosi iz doba Otomana.

Isto kao da ne zelite sami sebi dobro.
Da ne govorim o toliko agresivnoj propagandi u vezi vaseg "bosnjastva" prozetog religijskom crtom.
Igrate se nekog nacionalnog ponosa, a bas nemate nista cime se mozete ponositi.
Barem da imate bilo sto po cemu bi zavrijedili paznju,
ali ovako vam ostaje da pjenite i sirite mrznju ka nama zato jer se mi ponosimo svojim dostignucima i uspjesima dok vi samo ljubomorno lajete na sve sto nije vase, muslimansko i "bosnjacko".
Ali kako god, opet moramo suradjivati, pa makar i na silu.
.
Ne znam ko dotuče Aluminij i još masu firmi u Hercegovini ... :thumbup: :thumbup:
Mirza007

#140 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Mirza007 »

Hizo, mozes ti preuzeti ovog novog pacijenta?
Ovaj k'o da je kod (G)uznika na tecaju bio, samo preucio.
costacurta

#141 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by costacurta »

Iz tog blata, zapuštenosti, nazadnosti i zapostavljenosti se slijeva ogromna količina novca u vaše džepove kroz tvrtke kao što su Mepas, Dara, Mališić, Konzum(bio), Kladionice, Sarajevski kiseljak, Fis, Eronet, Stanić, Mis Kreševo, Lijanović(bio)..... nastavi niz. Nećemo govoriti o utajenom novcu već samo o legalnim tokovima.
Utaja i šverc su za vas normala i na tome se zasniva većina bogatstva kojim se dičiš. Vaša "sposobnost" prevedena na bosanski/hrvatski znači utaja.
Vrlo dobro znaš koliko vas preziru u Zagrebu i Istri, za Slavonce ste shupci koji su prodali Posavinu i jedino ste dobrodošli u većem dijelu Dalmacije koju ste kupili opet krvavim novcem i haramom bosanskim.
Slažem se da je prljavo i da smo sami sebi najveći dušmani, ali to tebi tj. vama ne daje za pravo da nas omalovažavate. Ovdje, u bošnjakistanu se nešto i radi, proizvodi i izvozi, ali ne možemo mi proizvedti i izvesti koliko vi možete pronevjeriti i uvesti rvatskih proizvoda pod krinkom patriotizma i domoljublja. Ako mene lično pitaš pišam se na sve hrvatsko zbog Praljka, UZPa, Herceg Bosne, Prlića, logora po HZHB, Starog mosta, tuzlanskog konvoja spasa.
Ali nažalost moram se složiti sa tobom, mi bošnjaci nemamo samopoštovanja, iako ste nam nanijeli zla više nego chetnici opet će bošnjačke šmizle rado u Konzum na kavu, u Zagreb na advent i Makarsku na more, iako ih pljuju. Merhametli, nismo ko oni, blizu nam, jeftino...... vazda neki izgovor iako su ti isti, ne tako davno o glavi nam radili.
Možemo mi od albanaca tj. kosovara puno toga naučiti. Njima kapa dole.
vinko_5

#142 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by vinko_5 »

Svi vi sto pisete o tobozjoj dominaciji Bosnjaka nad Hrvatima morate shvatiti da nemate ekskluzivitet nad nama jer zivite u dvije odvojene teritorijalne cjeline u kojima pretezito dominirate.

Zasto bi nas zanimalo Sarajevo ili Bihac kad u oba ta grada Hrvata nema ni 2%?
Uopce nas nije briga.
Nama su vazna su samo podrucja koja su naseljena Hrvatima.
Brojcano vas je 75% ali samo zahvaljujuci SDA politici naseljavanja jer su svi ti silni stanovnici uvezeni iz RS-a.

Mi imamo kompaktne teritorije u kojima imamo apsolutnu vlast i uopce nas ne dotice to sto zagovarate cjelovitu i nedjeljivu BIH kad vam je u praksi jasno da na 75% teritorije BIH ne smijete ljiljane pronijeti kroz ulicu, a da ne riskirate vlastitu glavu..
Lug

#143 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Lug »

Oprosti sto upadam Vinko, ali mozes li objasniti mi kako se pojedini, ustvari dosta njih, bosanski Hrvati prezivaju Bosnjak?
vinko_5

#144 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by vinko_5 »

Lug wrote:Oprosti sto upadam Vinko, ali mozes li objasniti mi kako se pojedini, ustvari dosta njih, bosanski Hrvati prezivaju Bosnjak?
Po istoj analogiji kao sto postoji mnostvo muslimana u BIH koji se prezivaju Hrvat.
Ukucaj u FB trazilicu prezime Hrvat pa ces vidjeti rezultate.
Lug

#145 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Lug »

ja dosad nasao nekoliko muslimana da se prezivaju Hrvat, a Bosnjak na hiljade i hiljade.. i ne mora znaciti da su ti muslimani sa Hrvat prezimenom i automarski da su Bosnjaci, dok Bosnjak je Bosnjak bilo koje vjere.. mislim teoretski. :D Nije ti dobar odgovor, probaj jos jednom..
horkesh

#146 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by horkesh »

Zlatni djecak wrote: Pročitao i kao što sam već napisao,sud se bavio ocjenenom postojanja etničke diskriminacije a ne drugim dimenzijama ocjene usklađenosti sa ustavom propisa kojima su 25.11. i 1.3. propisani kao praznici.
Vratićemo se na ovo.
Zlatni djecak wrote:Da propise RBiH nije preuzela Federacija nego BiH,s tobom se ne bi saglasila Vlada BiH čije nadležno ministarstvo govori upravo o prezimanju propisa RBiH od strane Federacije :mrgreen:
http://fmrsp.gov.ba/s/index.php?option= ... view&id=88
Tvoja inicijalna greška je vezivanje odredbe BiH o kontinuitetu pravnih propisa isključivo za propise nekadašnje RBiH.Ta odreba se jednako odnosi na propise svih drugih političkih entiteta dakle jednako i na propise RS i na propise Federacije BiH koja je preuzela jedan broj propisa RBiH.
FBiH nije preuzela te zakone, nego se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva na važeće državne zakone koji se "primjenjuju", a ne preuzimaju, kao federalni zakoni.

FMRiSP na osnovu toga propisuje neradne dane. To bi, inače, trebao biti posao Vijeća ministara BiH, ali znamo da se tamo da odluka neće donijeti, čak i kada je propisana zakonom. Uostalom, sami zakoni ne predviđaju nikakve sankcije za njihovo nepoštivanje.

Nisam ja napravio grešku o kontinuitetu pravnih propisa, kao ni Ustavni sud BiH. Odredbom Aneksa II/2. (prelazne odredbe) Ustava Bosne i Hercegovine propisano je da: "Svi zakoni, propisi, sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriji BiH kada Ustav stupi na snagu ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose sa Ustavom sve dok nadležno vladino tijelo Bosne i Hercegovine ne odluči drugačije."

To, kao prvo, znači i da na državnom nivou, a to je bio nivo Republike Bosne i Hercegovine, kasnije države Bosne i Hercegovine, također nastavljaju da se primjenjuju zakoni koji su bili na snazi, a koji nisu osporeni ili zamijenjeni. Član 1, stav 1 Ustava BiH kaže da "Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje...".

Da se vratimo na ono šta je Ustavni sud BiH presudio.
Zlatni djecak wrote: Pročitao i kao što sam već napisao,sud se bavio ocjenenom postojanja etničke diskriminacije a ne drugim dimenzijama ocjene usklađenosti sa ustavom propisa kojima su 25.11. i 1.3. propisani kao praznici.
Morao sam ponovo citirati, jer, šta ti znači ovaj drugi dio? "Ocjene usklađenosti sa ustavom propisa..." - šta?

Šta je sve rekao Ustavni sud BiH o 25. novembru:
Ustavni sud zapaža da je osporeni zakon donijelo Predsjedništvo tadašnje Republike Bosne i Hercegovine i da je u vrijeme donošenja tog zakona još trajao rat. Međutim, Republika Bosna i Hercegovina je u to vrijeme bila međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih naroda.
To proizlazi i iz Ustava Bosne i Hercegovine u kojem je u članu I/1. propisan kontinuitet između ranije Republike Bosne i Hercegovine i današnje Bosne i Hercegovine „koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država“.
Ustavni sud zaključuje da odredbe čl. 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine („Službeni list Republike Bosne i Hercegovine“ broj 9/95) nisu u suprotnosti sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa čl. 1.1, 2.a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju.
Ukratko, zakoni Republike BiH su i dalje na snazi, u skladu s prvom stavkom prvog člana Ustava BiH, kao i prelaznim odredbama iz Anexa II.

I, ponovo, RS odbija donijeti novi državni Zakon o praznicima kojima bi ovi praznici bili zamijenjeni novima, a odbija i poštovati legalnost zakona koji su apsolutno na snazi.
vinko_5

#147 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by vinko_5 »

Lug wrote:ja dosad nasao nekoliko muslimana da se prezivaju Hrvat, a Bosnjak na hiljade i hiljade.. i ne mora znaciti da su ti muslimani sa Hrvat prezimenom i automarski da su Bosnjaci, dok Bosnjak je Bosnjak bilo koje vjere.. mislim teoretski. :D Nije ti dobar odgovor, probaj jos jednom..
O cemu ti pricas?
Vi nikada niste imali jasno definirano nacionalno odredjenje zato jer svo svoje postojanje vezujete za svog okupatora, Tursku.
I onda pokusavate provuci tezu o nekakvom Bosanstvu, sa tim sto uporno kao kokosi kokodacete o nekakvom Bosnjastvu koje je prvi put u eter pusteno nekad u jesen
ratne 93-ce godine.
Vase politicke vodje su 91-e u mikrofon ponavljali da muslimanski narod nece nestati.
Da su tada pitali Aliju sta je Bosnjak, on bi samo zbunjeno treptao ka kameri.
I za vrijeme AU, Prve i druge Jugoslavije nikad nijedan od muslimanskih autoriteta nije spomenuo naziv Bosnjak.
I sto je onda najveci problem?
Silovanje povijesti.
Neki cinjenicni fakti se ne mogu promijeniti a vi ako zelite zivjeti u lazi, zivite i dalje.
horkesh

#148 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by horkesh »

vinko_5 wrote: Mi imamo kompaktne teritorije u kojima imamo apsolutnu vlast i uopce nas ne dotice to sto zagovarate cjelovitu i nedjeljivu BIH kad vam je u praksi jasno da na 75% teritorije BIH ne smijete ljiljane pronijeti kroz ulicu, a da ne riskirate vlastitu glavu..
Pa odlično, samo se ovoga treba sjetiti kada neko opet potegne priču o ugroženosti bh. Hrvata. Imate apsolutnu vlast u tri kantona, ljiljani se ne smiju nosati, kontrolišete tokove novca i tako dalje. Kud ćeš veće sreće :-)

Znači, problema nema, hvala :thumbup:
Lug

#149 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by Lug »

vinko_5 wrote:
Lug wrote:ja dosad nasao nekoliko muslimana da se prezivaju Hrvat, a Bosnjak na hiljade i hiljade.. i ne mora znaciti da su ti muslimani sa Hrvat prezimenom i automarski da su Bosnjaci, dok Bosnjak je Bosnjak bilo koje vjere.. mislim teoretski. :D Nije ti dobar odgovor, probaj jos jednom..
O cemu ti pricas?
Vi nikada niste imali jasno definirano nacionalno odredjenje zato jer svo svoje postojanje vezujete za svog okupatora, Tursku.
I onda pokusavate provuci tezu o nekakvom Bosanstvu, sa tim sto uporno kao kokosi kokodacete o nekakvom Bosnjastvu koje je prvi put u eter pusteno nekad u jesen
ratne 93-ce godine.
Vase politicke vodje su 91-e u mikrofon ponavljali da muslimanski narod nece nestati.
I za vrijeme AU, Prve i druge Jugoslavije nikad nijedan od muslimanskih autoriteta nije spomenuo naziv Bosnjak.
Silovanje povijesti.
Neki cinjenicni fakti se ne mogu promijeniti a vi ako zelite zivjeti u lazi, zivite i dalje.
:lol: :lol: dobro je ba Bosnjak, ne pisaj uz vjetar.
kako on Krleza kaze, sacuvaj me Boze hrvatske kulture.. i jos necega :D
vinko_5

#150 Re: Ugroženost Hrvata - istine i zablude

Post by vinko_5 »

Lug wrote:
vinko_5 wrote:
O cemu ti pricas?
ratne 93-ce godine.
Silovanje povijesti.
:lol: :lol: dobro je ba Bosnjak, ne pisaj uz vjetar.
kako on Krleza kaze, sacuvaj me Boze hrvatske kulture.. i jos necega :D
Kad nestane argumentacije, onda se ocekivano dobije ovakav odgovor.. :thumbup:
Sukladno tome, ne treba zamjeriti nekome tko nije upucen u tematiku o kojoj zeli nesto reci.
Post Reply