"Tips & Tricks" za vožnju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Travnički Noćni Šetač

#126 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Travnički Noćni Šetač »

condy wrote:Iskljucis li start stop ?

Ja ga iskljucim osim kad zaboravim i mislim da cesce radi regeneraciju kad je iskljucen.

Uglavnom savjet je iskljuciti start stop ko ga ima.
nemam start/stop.... nisam to želio čekao sam auto bez toga... stvara mi nervozu...
Bullet Tooth Tony

#127 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Bullet Tooth Tony »

Travnički Noćni Šetač wrote:
condy wrote:Iskljucis li start stop ?

Ja ga iskljucim osim kad zaboravim i mislim da cesce radi regeneraciju kad je iskljucen.

Uglavnom savjet je iskljuciti start stop ko ga ima.
nemam start/stop.... nisam to želio čekao sam auto bez toga... stvara mi nervozu...
Po meni ne postoji gori izum u auto industriji... Iskljucim prije nego sto se zavezem :D na semaforima koji traju kratko., start-stop "pojede" sigurno dva auta.. Znaci stvara i guzvu
Last edited by Bullet Tooth Tony on 15/11/2018 08:12, edited 1 time in total.
djkurt

#128 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by djkurt »

muz66 wrote:
djkurt wrote:Ne budi seljak i pametnjaković na putu ko sarajlijice, što misle da su centar svijeta.
Sere ti se sarajlijica u opanak. Vjerujem da je zajebano sa makadama u hop tri trake. K'o GTA covjece.
Jeste se pronašli jbt, šta ima u najvećoj selendri u Bosni i Hercegovini, izbode li se ko nožem, jel ti auto izgorilo na parkingu, trube li vam drugi vozači a nije ni žuto na semaforu, jel vam Sebija ozdravila, plaća te li participaciju jopš uvijek, IMA TE LI VODE JBT.
Throttle

#129 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Throttle »

Nemojte bit napaceni, tema su auta
djkurt

#130 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by djkurt »

Throttle wrote:Nemojte bit napaceni, tema su auta
volim malo ove prepametene sarajlijice zajebavat. ne žele da priznaju činjenicu da u Sarajevu većina vozača misli da zna voziti i da zna saobraćajne propise a u stvarnosti je obrnuto, tj. velika većina nema pojma saobraćajne propise a o vožžnji da ne govorim. Pa se nađoše uvređeni i pođoše sa ovim nekakvim opancima i rogaticom i fočom i svašta nešto a takve sarajlijice mi je najdraže trolat. :)
Prc,prc!!!

:evil: :bih: :sax:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#131 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by bitanga_sa_otesa »

ma nema ,preso si nas ko papir dupe i istrolao da ne znamo gdje smo...kad sljegnes jednom u nasu kasabicu ,javi se da te provozam i odvedem na cevape.i da mi kazes da sam sarajlijica uzivo bez tastature :-D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#132 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by konektovan »

Ja saltam na 2000 rpm minimalno, hoce li mi se raspasti motor????
djkurt

#133 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by djkurt »

bitanga_sa_otesa wrote:ma nema ,preso si nas ko papir dupe i istrolao da ne znamo gdje smo...kad sljegnes jednom u nasu kasabicu ,javi se da te provozam i odvedem na cevape.i da mi kazes da sam sarajlijica uzivo bez tastature :-D
Evo nasikirah se već kako ću se po šeher sarajevu vozat, pa po sarajevu se snać je isto ko i u živinicama, dvije ulice tamo vamo i to je to, ne mereš se izgubit ama nikako. U sarajevu se jedino slijepi mogu izgubiti. lol
bitanga_sa_otesa

#134 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

djkurt wrote: Evo nasikirah se već kako ću se po šeher sarajevu vozat, pa po sarajevu se snać je isto ko i u živinicama, dvije ulice tamo vamo i to je to, ne mereš se izgubit ama nikako. U sarajevu se jedino slijepi mogu izgubiti. lol
dusha draga, napacena...dodji s kondijem,da trosimo one pare sto smo mi sarajlije pokrali vama iz vukojebina :lol:
condy

#135 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by condy »

konektovan wrote:Ja saltam na 2000 rpm minimalno, hoce li mi se raspasti motor????
Motor je ko cuku...ne valja kad ga ulijeniš :-D
djkurt

#136 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by djkurt »

bitanga_sa_otesa wrote:
djkurt wrote: Evo nasikirah se već kako ću se po šeher sarajevu vozat, pa po sarajevu se snać je isto ko i u živinicama, dvije ulice tamo vamo i to je to, ne mereš se izgubit ama nikako. U sarajevu se jedino slijepi mogu izgubiti. lol
dusha draga, napacena...dodji s kondijem,da trosimo one pare sto smo mi sarajlije pokrali vama iz vukojebina :lol:
De budi malo kreativniji, slabo je to jarane. :kiss:
bitanga_sa_otesa

#137 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

djkurt wrote: De budi malo kreativniji, slabo je to jarane. :kiss:
ne znam ja bolje ,seljak sam...nego kako je biti diđej na radio miljevina?samo nam pises u radno vrijeme,jel to nemas net kuci?
djkurt

#138 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by djkurt »

bitanga_sa_otesa wrote:
djkurt wrote: De budi malo kreativniji, slabo je to jarane. :kiss:
ne znam ja bolje ,seljak sam...nego kako je biti diđej na radio miljevina?samo nam pises u radno vrijeme,jel to nemas net kuci?
Evo upravo se tuširam vodom iz vodovoda i još chetam s tobom moš mislit. :kiss:
promaha

#139 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by promaha »

ne drzite upaljena duga svjetla po gradu jer vam je pregorila ye8ena sijalica ...

takodjer nastimajte te svoje farove...

svako drugo auto ima razjeban snop i na kratkim svjetlima ubi u oči ..

senone u fabijama, golfovima i sl ne bih spominjao ...
bitanga_sa_otesa

#140 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

djkurt wrote:
hahah ima u mom selu uvijek vode :-D
pazi da ti sapun ne ispadne kad se tusiras..
tempuser

#141 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by tempuser »

djkurt wrote:
Throttle wrote:Nemojte bit napaceni, tema su auta
volim malo ove prepametene sarajlijice zajebavat. ne žele da priznaju činjenicu da u Sarajevu većina vozača misli da zna voziti i da zna saobraćajne propise a u stvarnosti je obrnuto, tj. velika većina nema pojma saobraćajne propise a o vožžnji da ne govorim. Pa se nađoše uvređeni i pođoše sa ovim nekakvim opancima i rogaticom i fočom i svašta nešto a takve sarajlijice mi je najdraže trolat. :)
Prc,prc!!!

:evil: :bih: :sax:
Nemoj misliti da ti odgovaram sa sarajevskih visina, osim sto me puno tiga veze za manje gradove i sredine i ljude iz njih, svjestan sam ja svih sarajevskih mana, ali ti je prica ofucana i prozirna...
Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa se tako i ti se sa svojim prizemnim stereotipima i folovima o vodi i sebiji Savrseno uklapas u sliku da su redovno najveci pljuvaci i kriticari Sarajeva upravo oni koji najvise pate za njim. Ne kaze se dzaba, ko o cemu, vojska o skracenju i kurva o postenju.
Ne zaboravi za bezbroj puta dokazano pravilo, mali i nebitni su se uvijek bavili velikim i bitnim, nikad obratno, sto u konkretnom slucaju ne ne znaci da je Sarajevo veliko i bitno nego da sebe vidis kao malog i nebitnog.
Sad mozes nastaviti...
djkurt

#142 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by djkurt »

bitanga_sa_otesa wrote:
djkurt wrote:
hahah ima u mom selu uvijek vode :-D
pazi da ti sapun ne ispadne kad se tusiras..
Kad se voziš po selu nemoj ljudima parkirat ispred ulaza, nekulturno je.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#143 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by mali_milojica »

condy wrote:
tempuser wrote:
condy wrote:@insomnia...
Fali mu to sto je prljavo a prljavo je neuredno ruzno... :wink:

Odes na samouzluznu jednom sedmicno i odvojis pola sata. I to je to.
Ja izgleda nesto ne radim kako treba... :D
Vidim raju za cca 2 KM naprska, sapere auto i gas. Ja tako kad uradim auto bude na oko cistiji ali ako povucem prstom ostace trag u prljavstini. Ako hocu da ga operem kako treba trebaju mi 2 KM za onaj sampon, da ga predjem spuzvom i jos 1-2 KM da saperem. Ako hocu da ga usisam jos 1-2 KM i nikad ispod sat vremena! :-)
:thumbup:

Ne moze se auto ljepo ocistit i oprati za 2 KM. I ja to cesto vidim malo ga naspricaju i pici dalje. Nema od tog pranja nista. Ne znam kakva je ta praonica gdje ides, ima i izmedju praonica razlike, nije kod svake isti kvalitet sampona, isti pritisak i vrijeme koliko imas za odredjeni iznos KM. Usporedbe radi ovako.
Za 1 KM ja mogu usisavati skoro 5 minuta.
Za 2 KM sampon imam oko 4 minute 30 sekundi.

Tako da mi treba 2 KM sampona, 2 KM sapiranje i 1 KM usisavanje. Meni je auto poprilicno cisto tako da mi ne treba vise. Izmedju pranja ja ocistim cesto patosnice i unutra prebisem ako treba. Imam u autu spuzvu za felge i pedale, sprej za musice i felge, sprej za gume, jelensku i mikrofiber krpe za ciscenje unutrasnjosti i stakala. Otprilike mi treba 30 minuta do max 45 minuta. S tim da auto perem svake sedmice i nikad nisam otisao na klasicnu praonicu .... tako da vjerujem samo sebi :-D
Ljepo bude oprano sija se nema nikakve prasine.

Nikad ne koristim spuzvu po limu vec samo po pragovima. Spuzva ostavlja vremenom tragove na limu. Uporedis li lim od auto na jakoj svjetlosti koje je dugo vremena cisceno spuzvom u odnosu na ono bez spuzve i vidis da ovo bez spuzve nema gotovo nikakvih tragova na limu, a ovo drugo ima linija koliko ti volja koje se vide na jakoj svjetlosti kad se priblizis... :wink:

Ako vec koristis spuzvu trebas ponijeti i svoj auto sampon i spuzva treba biti dobro natopljena samponom i vodom. Ne moze ici spuzva na onaj sampon sto naspricas. Ja to ne bih radio. Kad je bas kaljamuza vani onda mora spuzva pomoci jer ne mozes drugacije ocistiti pragove blatobrane...
Ne znam jesam li 3x oprao komplet auto u samousluznoj autopraonici.
2 KM za ovo, 2 KM za ono, 1-2 KM ovamo i izadje sve 5-6 KM. Sav u goloj vodi, nervozan, i opet nije kako treba. Za 8-10 KM operu ljudi, sjednem popijem kafu, procitam novine.
U samousluznoj samo zimi perem pragove i unutrasnje blatobrane, skoro na dnevnoj bazi.
Travnički Noćni Šetač

#144 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Travnički Noćni Šetač »

promaha wrote:ne drzite upaljena duga svjetla po gradu jer vam je pregorila ye8ena sijalica ...

takodjer nastimajte te svoje farove...

svako drugo auto ima razjeban snop i na kratkim svjetlima ubi u oči ..

senone u fabijama, golfovima i sl ne bih spominjao ...
Spominji, spominji i to je budaleština....
A ovo gore prvo .... samo bih dodao i izvan grada isto... :thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#145 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by mali_milojica »

Kad prestizete obavite to na najkraći način.
Ja vozim 80, ti me prestizes sa 82 :-) , pritisni gas jebale te 3 kapi goriva :roll:
lavic

#146 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by lavic »

tempuser wrote:
condy wrote:@insomnia...
Fali mu to sto je prljavo a prljavo je neuredno ruzno... :wink:

Odes na samouzluznu jednom sedmicno i odvojis pola sata. I to je to.
Ja izgleda nesto ne radim kako treba... :D
Vidim raju za cca 2 KM naprska, sapere auto i gas. Ja tako kad uradim auto bude na oko cistiji ali ako povucem prstom ostace trag u prljavstini. Ako hocu da ga operem kako treba trebaju mi 2 KM za onaj sampon, da ga predjem spuzvom i jos 1-2 KM da saperem. Ako hocu da ga usisam jos 1-2 KM i nikad ispod sat vremena! :-)

Ne moze se auto ljepo ocistit i oprati za 2 KM. I ja to cesto vidim malo ga naspricaju i pici dalje. Nema od tog pranja nista. Ne znam kakva je ta praonica gdje ides, ima i izmedju praonica razlike, nije kod svake isti kvalitet sampona, isti pritisak i vrijeme koliko imas za odredjeni iznos KM. Usporedbe radi ovako.

Tako da mi treba 2 KM sampona, 2 KM sapiranje i 1 KM usisavanje. Meni je auto poprilicno cisto tako da mi ne treba vise. Izmedju pranja ja ocistim cesto patosnice i unutra prebisem ako treba. Imam u autu spuzvu za felge i pedale, sprej za musice i felge, sprej za gume, jelensku i mikrofiber krpe za ciscenje unutrasnjosti i stakala. Otprilike mi treba 30 minuta do max 45 minuta. S tim da auto perem svake sedmice i nikad nisam otisao na klasicnu praonicu .... tako da vjerujem samo sebi :-D

Nikad ne koristim spuzvu po limu vec samo po pragovima. Spuzva ostavlja vremenom tragove na limu. Uporedis li lim od auto na jakoj svjetlosti koje je dugo vremena cisceno spuzvom u odnosu na ono bez spuzve i vidis da ovo bez spuzve nema gotovo nikakvih tragova na limu, a ovo drugo ima linija koliko ti volja koje se vide na jakoj svjetlosti kad se priblizis... :wink:

Ako vec koristis spuzvu trebas ponijeti i svoj auto sampon i spuzva treba biti dobro natopljena samponom i vodom. Ne moze ici spuzva na onaj sampon sto naspricas. Ja to ne bih radio. Kad je bas kaljamuza vani onda mora spuzva pomoci jer ne mozes drugacije ocistiti pragove blatobrane...[/quote]
2 KM za ovo, 2 KM za ono, 1-2 KM ovamo i izadje sve 5-6 KM. Sav u goloj vodi, nervozan, i opet nije kako treba. Za 8-10 KM operu ljudi, sjednem popijem kafu, procitam novine.
U samousluznoj samo zimi perem pragove i unutrasnje blatobrane, skoro na dnevnoj bazi.[/quote]

I meni je srklet samousluzna praona, tamo ga samo saperem. Idem u praonicu nek ga ciste a ja radim generalno ciscenje unutrasnjosti svaka 2 mjeseca. I to mi je OK, niko ga ocisti unutra kao ja, svaki cosak, a djeca prljaju...
tempuser

#147 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by tempuser »

mali_milojica wrote: Ne znam jesam li 3x oprao komplet auto u samousluznoj autopraonici.
U samousluznoj samo zimi perem pragove i unutrasnje blatobrane, skoro na dnevnoj bazi.
O otom ti pricam, ili ja nesto ne radim kako treba ili za komplet pranje, po pitanju para i vremena, samousluzna praona u konacnici kosta kao i obicna.
condy

#148 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by condy »

mali_milojica wrote: Ne znam jesam li 3x oprao komplet auto u samousluznoj autopraonici.
Stvar navike. Izbjegavam ove klasicne praonice zbog spuzvi jednom te istom svako auto peru. Istom spuzvom i po felgama i po laku...usisivacem po plastici. Ciste onim krpama unutrasnjost koje su pune onog sjaja pa ako je sunce samo se razmaze...Obicno je veca guzva, pa cekaj sat vremena ako mi se ne ide na kafu dosadno a na samousluznoj obicno ne cekam... Ima ih koji su i pazljiviji i ljepo rade.
Altsa

#149 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Altsa »

djkurt wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:zabolilo te a?
rogatica je centar svijeta :lol:
Smeta ti a, Čengić Vila je novi Monaco. Činjenica je da sarajlijice vole pametovat i vako a i na cestama, pa se dese onda udesi sa brojnim žrtvama, a sve je to posebno izraženo u centru svijeta (čitaj: Sarajevo).

Tako da:
Ne budi seljak i pametnjaković ko sarajlijice i pamet u glavu.
cim koristis termin sarajlica zna se ko si i sta si. seljacina sa dna kace.
djkurt

#150 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by djkurt »

mali_milojica wrote:

Ako vec koristis spuzvu trebas ponijeti i svoj auto sampon i spuzva treba biti dobro natopljena samponom i vodom. Ne moze ici spuzva na onaj sampon sto naspricas. Ja to ne bih radio. Kad je bas kaljamuza vani onda mora spuzva pomoci jer ne mozes drugacije ocistiti pragove blatobrane...
U samousluznoj samo zimi perem pragove i unutrasnje blatobrane, skoro na dnevnoj bazi.[/quote]
Potpuno se slažem, bolje platiti ljudima da ti operu auto nego se oznojit za iste pare na samouslužnim praonicama. Pa i kod kuće ga besplatno mogu oprat, ne treba mi samouslužna praona.
Post Reply