Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#126 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

mirsek wrote: Znas li ti koliko zaradi jedan arhitekt, team lead u boljim sarajevskim firmama, preko 5000 KM, oni najbolji 7000 KM.
Evo ovaj pito, koliko tih seniora ima..
otimaju se u BMW i slicnim firmama za njih..
insomnia78

#127 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

mirsek wrote: Znas li ti koliko zaradi jedan arhitekt, team lead u boljim sarajevskim firmama, preko 5000 KM, oni najbolji 7000 KM.
Sve je to lijepo samo sto se takvi ne skoluju na yt tutorijalima i ne pocinju sa 35 godina
Budala je ko misli da ce ko inzinjer iz zemlje bez ikakve industrije dobiti istu platu ko neko ko ke u npr auto industriji jos od srednje skole. Dodaj na to jos jezik
seoBIH

#128 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seoBIH »

Melbourne_Australia wrote:
muminovic wrote:Ljudi odlaze, sa ili bez bilo kakvih "pokreta".

Hrvatska trenutno prednjaci na Balkanu, jer nemaju problema sa odlaskom.

iz BiH ljudi masovno idu, sad napustaju poslove ljudi sa dobrim platama i odlaze, ne zele vise da cekaju "napredak BIH".
Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...Uglavnom idu ljudi koji tesko zive , kokuzluk ih sjeba...Ljudi rade za milju 1200 ili 1300 eura...To je gore plata ko kod nas 600 km....Nego ljudi nece da kazu da idu zbog kokuzluka, lakse je pricati o drugim stvarima....Ponudi tim ljudima milju i nesto platu , nikad nece otici..

Kako da ne :) Ne bih da navodim konkretna imena ljudi koji su otisli, jer forum nije za to, niti imam potrebe da dokazujemo nesto drugima, ali iz moje okoline je otislo toliko visoko obrazovanih ljudi, ljudi koji zaradjuju preko 5.000KM i nemaju tezak posao. Znas zasto su otisli? Zbog kvaliteta zivota! Ne zele da njihova djeca prolaze ono sto su oni.

Oni ce se vratiti sa 50-55 godina, napraviti neku vikendicu oko Sarajeva i uzivati u plodovima zivota, samo jer ih veze ono nesto.
insomnia78

#129 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa kedino nam preostaje da se vratimo. Sa penzijom neces moci nista
seoBIH

#130 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seoBIH »

animals wrote:Gdje ovo nude godisnje plate..
na Madagaskaru..
i to 80 k ...
kako se laze..
Ne kontam? Pri pregovaranju sa posodavcem iz Spanije, pricali smo o godisnjoj plati. Naravno, to ne znaci da ce mi isplatiti godisnju, vec tako obracunavaju. Recimo u USA je to standard, barem kod kolega koje su imali razgovore.
Sanjarko

#131 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

Prosjecna godisnja plata u Njemackoj prosle godine je bila oko 39 hiljada eura a mjesecna najniza je bila skoro 1.500 eura. Imate podatke na temi demografija. Ima odlazaka ali ima i povrataka iako ja mislim da su to oni sto odu da rade odredzeno vrijeme pa se ovamo vrate i opet tamo odredzeno vrijeme da rade dok ne srede papire za trajni boravak.
seoBIH

#132 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seoBIH »

_BataZiv_0809 wrote: Koje kulturne sadrzaje ces imat u Njemackoj? Đani i MC Stojan u Nachtwerku?
Kada sam vani, ne trazim nase ljude. Da sam ih trazio, ostao bih u BIH.
Last edited by seoBIH on 23/10/2018 20:35, edited 1 time in total.
seoBIH

#133 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seoBIH »

insomnia78 wrote:Pa kolko to imamo tih seniora majka mu stara
Sve manje u BIH :) Naci dobrog senior programera je skoro pa naucna fantastika. Mozes ga naci, ali plati ga kao u DE. Cak i ako nadjes, nece se dugo zadrzati, jer takve kupe opet stranci.
vazi

#134 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vazi »

Dva put postavljam post na ovu temu i niDZe ga :-)
dječak sa šibicama

#135 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

u Hrvatskoj je kronican nedostatak turistickih radnika, a i u BiH i u Srbiji nedostatak profi vozaca kamiona

ode narod, i treba
vjesticanametli

#136 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

vazi wrote:Dva put postavljam post na ovu temu i niDZe ga :-)
Tu je neDZe :lol: otiso u njemacku :lol: senior post
konjislav

#137 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

irac300 wrote:
Melbourne_Australia wrote:
Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...
Možda se ljudima više ne živi u ovoj žabokrečini, krkanluku, gdje je evolucija krenula u kontra smijeru? Evo ja nisam morao ići, ali idem. Neda mi se jednostavno više živjeti u ovoj sprdnji od zemlje i gledati kako mi krezavi odlučuju o sudbini. Ja sam doduše sam, nije mi teško promijeniti sredinu, ali razumijem ljude koji imaju djecu i ne žele da im odrastaju u ovakvom okruženju.
Ja sam upravo dobio dijete prije malo jače od mjesec dana. I upravo idem iz razloga što ovdje evolucija ide u obrnutom smjeru. Nije mi ovdje loše, imam dobar posao u IT struci, visoko obrazovanje i jako dobro platu za naše uslove.
Ali kao što neko reče nek ljudi odu vani pa vide kako je, fazon je što sam prvi pravi posao (na ugovor, plaćeni doprinosi, itd.) u životu radio u Njemačkoj tokom ljetnog raspusta na fakultetu. Tako da sam vidio kako se tamo radi, čak i radio mjesec dana bez dana odmora, jer sam tako htio i tražio. I sve mi je bilo plaćeno, subote i nedjelje 50% dodatno, a kada bi bio praznik vikendom bih zarađivao duplo veću satnicu. Sve sam to štimao kako je meni odgovaralo, u to studentsko vrijeme mi je bilo bitno što više para donijeti kući da pomognem roditeljima.
Uzimajući u obzir da sam bio student, tražio sam bezvezne poslove, ali i dalje sam se mogao dogovarati kako, šta, kad, itd.

Nek mi neko kaže da tako može ovdje raditi u Bosni (ne mora biti Sarajevo), a da nije na nekoj jako visokoj poziciji.

U biti ja sam u jednoj firmi ovdje u Sarajevu kao programer radio kad sam htio i odakle sam htio. Jedan vikend išao sa rođakom do Berlina, a programirao dok je on vozio. Naravno ovakve pogodnosti imaju programeri i još koje rijetke djelatnosti i to u veoma rijetkim firmama.
seln

#138 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Primjecujem da ovi koji barataju nekim velikim ciframa uglavnom nisu maknuli iz Bosne.
Svima mogu preporuciti, najbolje je da odete i da sami vidite, onda vam niko ne moze prodavati price.
Kad pricam sa nasim ljudima koji bi otisli, to uglavnom ide: 4000 neto, toliko za stan i hranu, toliko mi ostane cisto...
na to samo mogu reci: jah.
Mozda je do mene, mozda se krecem medju fukarom, ali ja znam samo jednog covjeka sa platom od 10 000. Tip je sef podruznice osiguranja, glavni medju nekih 100 - 150 radnika, pedesetak godina, dvadesetak godina iskustva, odgovornost do neba.
Ima fakat ljudi u IT koji zaradjuju te cifre. Ne poznajem ih, ali sam vidio obracun koji im isplacuje moja firma. To su slobodnjaci, ein-mann-firma, koji snose rizik uspjeha ili neuspjeha, ali sat naplacuju 100 eura. Doduse, ne znam koliko je to pogodno za covjeka s porodicom, jer sam moras traziti poslove i zivjeti sa mogucnoscu da par mjeseci nista "ne ubodes".
Osim toga, niste ne ide toliko brzo u staro zeljezo kao IT strucnjaci. Danas si glavni u jednoj oblasti, za 5-6 godina je to staro zeljezo, kao i ti, jer se tehnologija promijenila. I tu vec ceka nova generacija taze strucnjaka u slim fit odijelima, napucani znanjem, koje ce takodje za 5-6 godina biti staro zeljezo.
Boemica

#139 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

Fudo387 wrote:
Ma imamo qrac od ovce, a ne seniore.
Svako malo neki indijac, kinez, qrac palac na televizoru, nesta napravio, programirao, a nikad ni jedan Mujo.
A svi seniori?
Aj bizi.
Ima onaj Irfan, i on slucajno ono ubo.
:lol: :lol: :lol:
Optimus09

#140 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Optimus09 »

...
Last edited by Optimus09 on 24/08/2020 21:45, edited 1 time in total.
HAVANA

#141 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Boemica wrote:
Fudo387 wrote:
Ma imamo qrac od ovce, a ne seniore.
Svako malo neki indijac, kinez, qrac palac na televizoru, nesta napravio, programirao, a nikad ni jedan Mujo.
A svi seniori?
Aj bizi.
Ima onaj Irfan, i on slucajno ono ubo.
:lol: :lol: :lol:
Muju fata koci.
konjislav

#142 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Ajatolah_ wrote:
julisiz es grant wrote:
kiki-miki wrote:Pa Hrvati takoreci mogu birati gdje ce - EU pasos.
I oni baš Irsku izabrali? Prije Španije, Francuske, jebene Engleske, Portugala...eto nećemo računati Švabe i jedne i druge kao najbliži i najlogičniji izbor.
Mislim da njihovi mediji to napuhuju i stvaraju famu oko toga da bi se i po tome razlikovali od nas ostalih primitivnih Balkanaca kojima je Švabo svetinja, a da u stvarnosti i nije baš i tako. Haloo, zemlja bogu za nogu...pa cijena karte ako dvaput kući odleti u godini pojede mu dio razlike koji uštedi da ne živi u Njemačkoj.
Kad bih emigrirao, ja bih lično za engleski jezik pristao i na niži standard življenja, a kamoli, što ti kažeš, da je viši ali se ta razlika poravna kad kupim nekakvu kartu...
Ovo je pogrešno razmišljanje, nikada se ne treba prihvatati niži standard radi nečega, jezika, okoline, udaljenosti, itd.
vjesticanametli

#143 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Selne ne traze uvijek sami vec ih firms outsource i ta firma snosi rizik....elem nek ide ko oce i moze
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#144 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

seoBIH wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Koje kulturne sadrzaje ces imat u Njemackoj? Đani i MC Stojan u Nachtwerku?
E pa eto koje kulturne sadrzaje furas u Njemackoj haj bas da cujem
Sanjarko

#145 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote:u Hrvatskoj je kronican nedostatak turistickih radnika, a i u BiH i u Srbiji nedostatak profi vozaca kamiona

ode narod, i treba
Pa ko ih j*be. Mislim skolstvo itd. Ja kad sam isao u skolu htjeo informatiku da upisem samo primali jedan razred, za vozace isto tako itd. Plus sve u vezi toga skupo bilo. Jos mozes zamisliti informatike tada po skolama nisu dali ni upaliti kompjutere. Mogu zamisliti koliko su tusili gradivom sve po skolama a praksa nula bila. Nisu se htjeli oni koji su praksu predavali s tim zaj*bavati. Sve bubanje napamet gradiva bilo i nista skoro prakse. Ja propadao tada jer nisam mogao bubati nista napamet. Zavrsio na kraju u vezi auta skolu i tu kao propalitet iz istih razloga. A zanimanje je veoma to u vezi auta danas trazeno i dobro se zaradzuje ali ja pojma nemam nista o tom zanimanju.

Biroi skoro nista nerade na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji ljudi samo u nekim izuzetcima kada daju konkure za prekvalifikacije i dokvalifikacije ali koje se opet placaju.

I tako smo u ovom stanju da imamo veoma neobrazovano ili poluobrazovano stanovnistvo koje bi se htjelo obrazovati itd., ali nema para za to i sada je u godinama kada je bas to i tesko.

Jednostavno nisu ulagali u ljude.

PS. Inace ne psujem. Ovo je vise da docaram kako su generacije mladih upropastene. I sad se cude. Ko ih j*be.

PPS. Najgore te generacije placaju danas cijenu ovog sistema. Skrsio nas je pravo. Ne sve naravno ali dosta nas.
ultima_palabra

#146 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ultima_palabra »

Ma dolazi sad vrijeme kad nemas hajra ni od dobrih para u Bosni... sta ce ti pare kad ih nemas gdje potrositi, osnovnu uslugu dobiti na normalnom nivou.
seln

#147 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

vjesticanametli wrote:Selne ne traze uvijek sami vec ih firms outsource i ta firma snosi rizik....elem nek ide ko oce i moze
Outsourcing je nesto drugo.Govorim o ljudima koji su registrovani kao Einzelunternehmen (sto bi kod nas rekli, DJL).
Fudo387

#148 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
seoBIH wrote:
E pa eto koje kulturne sadrzaje furas u Njemackoj haj bas da cujem
Balet na ledu, sta ce drugo
seln

#149 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

ultima_palabra wrote:Ma dolazi sad vrijeme kad nemas hajra ni od dobrih para u Bosni... sta ce ti pare kad ih nemas gdje potrositi, osnovnu uslugu dobiti na normalnom nivou.
E, vidis, to je ono sto mene drzi u Austriji... pare manje-vise, ali regulisano zdravstvo, skolstvo, uredna infrastruktura.
Ne nestaje vode, struje, ne nosim zavojni materijal u bolnicu, ne bojim se da ce mi psihoticni ucitelj maltretirati djecu... to je to.
Ali, bum se vrnul. Klinci ce vjerovatno ostati.
Hemel

#150 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hemel »

Hoce li iko ostati da ugasi svjetlo?
Znam za @muhu ali on je mator pa ce promasiti prekidac. :D
Post Reply