Federalni parlament 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Haris.ba

#126 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Haris.ba »

El_comadante wrote:
Styling wrote:Mislim da ne bi trebalo ici bez HDZ na nivou Federacije. Previse je riskantno.
da li bi parlament i vlada mogle funkcionisati ako bi u njoj bio HDZ90 mjesto ovih

Vlada mozda. Ali onda nema zakona jer sve su prilike da ce HDZ imati 2/3 u Domu naroda.

Mozda bi se moglo izabrati i predsjednika i dopresjednike. Onda oni kandidiraju i premijera.

U teoriji sve to moze vecina u jednom domu.

SDP je to vec jednom uradio, i nije se bas proslavio. Mislim da nema vise ni podrske stranaca za tu avanturu.
Last edited by Haris.ba on 27/11/2018 22:43, edited 2 times in total.
video

#127 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by video »

last mohicans wrote:
video wrote:Sve 5 ALI to tvoj epitet implicira nesto drugo.
Tako ovi sa teme Sirija caste tamo neke bradate osobe.
O poskoku i slicim fasistickim glasilima da ne govorim.
Ma dobro, taj mi termin onako naleti najprije, dok sam brzo kucao. Vjerovatno nije najadekvatniji, mada ovi zasluzuju sve najepitete. Uglavnom, bit ce zanimljivo pratiti kantonalne skupstine, pa i fedaralnu. Pripremiti kokica i udri.
Ma sa bandom treba samo jako!
Kako su jadovi sve u stanju uraditi, pa i sve blokirati, samo da ostanu na vlasti :twisted:
Sda=hdz
Ista govna samo drugo komunalno preduzece
madner

#128 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by madner »

HDZ brani SDA :D
Styling

#129 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Styling »

El_comadante wrote:
Styling wrote:Mislim da ne bi trebalo ici bez HDZ na nivou Federacije. Previse je riskantno.
da li bi parlament i vlada mogle funkcionisati ako bi u njoj bio HDZ90 mjesto ovih
Hm...nisam sigurna. Mislim da bi se Covic preko njih svetio i blokirao. Svi u istu tikvu pusu. Bolje je dovesti covica i nametnuti mu dio odgovornosti za rad parlamenta a i vlade nego ga totalno abolirati od odgovornosti a u isto vrijeme biti izlozen njegovim blokadama.
El_comadante

#130 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by El_comadante »

Styling wrote:
El_comadante wrote:
Hm...nisam sigurna. Mislim da bi se Covic preko njih svetio i blokirao. Svi u istu tikvu pusu. Bolje je dovesti covica i nametnuti mu dio odgovornosti za rad parlamenta a i vlade nego ga totalno abolirati od odgovornosti a u isto vrijeme biti izlozen njegovim blokadama.
upravu si. kad je bio Raguž predsjenik sa njima se i moglo dogovarati kako je došao ovaj Cvitanović i nema neke razlike izmedju dva HDZa
Hafis

#131 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Hafis »

Haris.ba wrote:
El_comadante wrote:

Vlada mozda. Ali onda nema zakona jer sve su prilike da ce HDZ imati 2/3 u Domu naroda.
Nisu problem samo zakoni. Koliko sam ja učio na HDZ tečaju za početnike u Neumu, ne može se ni vlada sastaviti bez HDZ ako bi imao 2/3 u kluba Hrvata u Domu naroda. Da nije Doma naroda to bi sve išlo k'o po loju.
Styling

#132 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Styling »

El_comadante wrote:
upravu si. kad je bio Raguž predsjenik sa njima se i moglo dogovarati kako je došao ovaj Cvitanović i nema neke razlike izmedju dva HDZa
To ti kazem. Ako ne ukljucis Covica, on cete blokirati preko HDZ90 a javno ce ti skakati po glavi i optuzivati te kako si neefikasan i kako je koalicij akoju imas greska, i kako nije trebalo bez njih, itd. itd. Ovako ga dovedes i ukljucis pa da vidimo kako ce vrsiti blokade kada je eksponiran u vlasti.
Alfons Kauders

#133 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote: Nisu problem samo zakoni. Koliko sam ja učio na HDZ tečaju za početnike u Neumu, ne može se ni vlada sastaviti bez HDZ ako bi imao 2/3 u kluba Hrvata u Domu naroda. Da nije Doma naroda to bi sve išlo k'o po loju.
Ne brini se, NVZ se bavi tom problematikom. Eno Madnera u Briselu...
Hafis

#134 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote: Nisu problem samo zakoni. Koliko sam ja učio na HDZ tečaju za početnike u Neumu, ne može se ni vlada sastaviti bez HDZ ako bi imao 2/3 u kluba Hrvata u Domu naroda. Da nije Doma naroda to bi sve išlo k'o po loju.
Ako mu treba kakav posao na crno, imam baš gore provjerenu shemu :)
Alfons Kauders

#135 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
Imali ste vi gore svakakvih shema... A onda je dosla NVZ... :)

Pitam se kome ce od nas trebati posla u mjesecima koji slijede?
Hafis

#136 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
Imali ste vi gore svakakvih shema... A onda je dosla NVZ... :)

Pitam se kome ce od nas trebati posla u mjesecima koji slijede?
Ako zagusti, vazda se može otići do Njemačke, legalno odraditi par mjeseci i preživi se nekako godina.
Najgore je čekati na ove reforme, integracije i približavanja.

Vego, kakve su prognoze za ovaj parlament. Neće zar ovi pokušati i uvaliti svog čovjeka na mjesto dopredsjedavajućeg iz reda Hrvata.
To bi mi ovdje shvatili kao objavu rata :D
Thorgerson

#137 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Thorgerson »

De pustite covica u parlament boga vam.

Taman je prestao kmečati za predsjednistvo, valja ga sad i za ovo slušat.
Alfons Kauders

#138 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote: Ako zagusti, vazda se može otići do Njemačke, legalno odraditi par mjeseci i preživi se nekako godina.

Vego, kakve su prognoze za ovaj parlament. Neće zar ovi pokušati i uvaliti svog čovjeka na mjesto dopredsjedavajućeg iz reda Hrvata.
Pojma nemam, ne pratim te trivijalne stvari. Ako ne znaju tvoje stranacke kolege koje sjede u tom parlamentu, odakle ti ideja da bi ja to mogao znat? :-)
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#139 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by malakh »

pokazađe im ljevičari da će oni teško moći raditi šta hoće. :lol:

nije ti šala, samo sda i hdz bili protiv novog predsjedavajućeg, a svi ostali za.

u federalnom parlamentu će biti svega i baš me zanima hoće li sda i hdz moći izmešetariti tu neku krnjavu većinu.
madner

#140 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by madner »

Cuj posao na crno :D

Ja sam kao i uvijek za eskalaciju, ali ovdje treba igrati malo sporije. HDZ pokusava spasiti sestrinsku stranku, ako zele da skupa potonu ko im brani. :D
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#141 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by malakh »

Hafis wrote: Ako zagusti, vazda se može otići do Njemačke, legalno odraditi par mjeseci i preživi se nekako godina.

ako hdz ponovno napusti sjednicu parlamenta, onda će i dopredsjedavajući iz reda hrvata biti iz sdpa ili dfa ili naše stranke.
Hafis

#142 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:

Pojma nemam, ne pratim te trivijalne stvari. Ako ne znaju tvoje stranacke kolege koje sjede u tom parlamentu, odakle ti ideja da bi ja to mogao znat? :-)
Pa nije baš sasvim jasna situacija, tj. koliki su im apetiti.
Je li se ovdje radilo o općem udruživanju u cilju konačnog uklanjanja SDA-ovskog ''vječitog'' prava na mjesto predsjedavajućeg zastupničkog doma FBiH, ili postoji i malo širi plan, to jest da se to isto uradi i s HDZ-ovom zakovanom stolicom dopredsjedavajućeg Doma.
Ako se bude išlo i na to združenim snagama, onda imamo obrise veoma šarolike parlamentarne većine, koja će to isto pokušati u Domu naroda.
A možda se zadovolje samo mjestom predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg iz reda Srba, što bi se moglo protumačiti kao nekakav diskretan poziv HDZ-u za moguću koaliciju.
Dolazeća odluka CIK-a će u mnogo čemu razbistriti situaciju.
Alfons Kauders

#143 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Cuj posao na crno :D
Cuj na crno, a Soros nam tek uplatio za decembar?
Last edited by Alfons Kauders on 28/11/2018 18:39, edited 2 times in total.
Haris.ba

#144 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Haris.ba »

Hafis wrote:
Nisu problem samo zakoni. Koliko sam ja učio na HDZ tečaju za početnike u Neumu, ne može se ni vlada sastaviti bez HDZ ako bi imao 2/3 u kluba Hrvata u Domu naroda. Da nije Doma naroda to bi sve išlo k'o po loju.
NIkakve veze nema Dom naroda sa Vladom. To 2/3 je za nešta drugo. Stvar je konstituisanja Doma naroda. Kada je konstituisan, i pokrene proceduru izbora predsjednika i potpresjednika, onda je dovoljna većina u zastupničkom domu da sve sama izabere.

Uvijek je HDZ pokušavao putem nepostojanja domova naroda ili nepočinjanja procedura stvoriti krizu. Dosada im nije uspjevalo. Vidjećemo sada.
Last edited by Haris.ba on 28/11/2018 09:53, edited 1 time in total.
Hafis

#145 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Hafis »

malakh wrote:

ako hdz ponovno napusti sjednicu parlamenta, onda će i dopredsjedavajući iz reda hrvata biti iz sdpa ili dfa ili naše stranke.
Objasnio sam gore. Ima li DF ijednog Hrvata u zastupničkom domu? Ima neka žena koliko se sjećam nebošnjačkog imena, da sad ne goglam, i ne znam kako se izjasnila. Ostali DF-ovi zastupnici u domu su Bošnjaci koliko se sjećam.
Alfons Kauders

#146 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote: Pa nije baš sasvim jasna situacija, tj. koliki su im apetiti.
Je li se ovdje radilo o općem udruživanju u cilju konačnog uklanjanja SDA-ovskog ''vječitog'' prava na mjesto predsjedavajućeg zastupničkog doma FBiH, ili postoji i malo širi plan, to jest da se to isto uradi i s HDZ-ovom zakovanom stolicom dopredsjedavajućeg Doma.
Ako se bude išlo i na to združenim snagama, onda imamo obrise veoma šarolike parlamentarne većine, koja će to isto pokušati u Domu naroda.
A možda se zadovolje samo mjestom predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg iz reda Srba, što bi se moglo protumačiti kao nekakav diskretan poziv HDZ-u za moguću koaliciju.
Dolazeća odluka CIK-a će u mnogo čemu razbistriti situaciju.
CIK i HDZ neka rade svoje, a mi u NVZ cemo raditi svoje. Nema zurbe kolega, kako god da CIK odluci, zacas ce 2022.

A prije 2022 ide 2021... Godina u kojoj se odrzava popis stanovnistva, taman da se mozemo izjasnit ko Hrvati.
Banksy

#147 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Banksy »

Znači, HDZ spašava SDA...
Heller

#148 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Heller »

Papaka ni za lijeka :(
Alfons Kauders

#149 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:Znači, HDZ spašava SDA...
Nije moglo bolje ispast. :D Prirodna koalicija zelenih ustasa i kockastih ustasa :D
Banksy

#150 Re: Federalni parlament 2018-2022

Post by Banksy »

Za SDA je lako, ali praviti većinu bez HDZ-a, koji će 'ugroženost' i kmečanje sigurno dići na najviši nivo, blokirajući sve po vertikali gdje se bude moglo, nije pametno.
Po ko zna koji put pokazuje se koliko su nacionalne stranke sestrinske i koliko jedni bez drugih ne mogu, prižajući ruku, svaki svakom, kad im zatreba.
Nije dobro.
Locked