(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MilomirMisic

#126 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MilomirMisic »

Ovako da vam objasnim http://www.alternativnahistorija.com

knjiga Semir Osmanagic

u njoj cete naci sve odgovore a ako vam je i to malo onda imate http://www.dejanlucic.net

Jos samo da vam kazem ovo Zig Zvjeri - Digitalni Andjei imate na youtubu kad sve ovo pogledate onda komentarisite na ovu temu inace nemojte se brukati i pisati neke nebuloze,,,,, ISTINA CE NAS OSLOBODITI
dobar loš ja

#127 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by dobar loš ja »

MilomirMisic wrote:Ovako da vam objasnim http://www.alternativnahistorija.com

knjiga Semir Osmanagic

u njoj cete naci sve odgovore a ako vam je i to malo onda imate http://www.dejanlucic.net

Jos samo da vam kazem ovo Zig Zvjeri - Digitalni Andjei imate na youtubu kad sve ovo pogledate onda komentarisite na ovu temu inace nemojte se brukati i pisati neke nebuloze,,,,, ISTINA CE NAS OSLOBODITI
mi nismo ovce da nas kreteni uče glupostima a vi nebeski narode sretno vam bilo.najbliži su vam narodi po genoma turci,bugari i makedonci
MA DAJ...

#128 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MA DAJ... »

dalmatinka wrote:
Postao/la MA DAJ... dana 21/02/2009 22:28

Vukovar...pljunem na to ime...PLJUC!!!
Postao/la MA DAJ... dana 26/02/2009 22:10

poslije ovoga posta,za mene je zavrsena prica u vezi ove glupe teme,i mogu samo da zalim sto ne sravnise sa zemljom Dubrovnik i Split...
Što je to malo crveno u tvojoj glavi? :?:
Pa postavi to pitanje praljku i napisi mi sta ti je odgovorio!?
Ponekad s'proljeca

#129 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Ponekad s'proljeca »

Bosnjaci su bili ludo naivni i tu nema sta da se prica, pa poznato je kad su prve granate pocele padati po Sarajevu, mnogi se cudili, ma ko to puca, pa zar je moguce itd.

Sta ces takvi bili i skupo nas kostalo, ali gospodo Hrvati nemojte nama prebacivati krivicu za pad Vukovara, jer morate znati da se ni Zagrepcani nisu nesto jako potrudili da pristignu u pomoc.

Imam negdje snimak branitelja Vukovara kad onaj Hosovac govori: Zagrebe probudi se, ovdje se brani Hrvatska.

Samo da znate da je u odbrani Vukovara bilo i Bosnjaka i Albanaca.

sve stvari koje su se desile u bih desile su se nakon vukovara i pokolja u hrvatskoj, zato mi nije jasno zašto je netko očekivao da hrvatska priskoči u pomoć bosni i bošnjacima , kad su oni onako indiferentno promatrali rat u hrvatskoj, koji je uzgred budi rečeno [b]dobrim dijelom vođen s teritorija bih[/b].[/quote]

kako si samo namazan... ti vrlo dobro znaš koliko je Sarajevo u stvari imalo kontrolu na tim teritorijama s kojih su vođene te operacije, pa ipak potenciraš tu stvar... :lol: :lol: :lol: eee oso, oso...[/quote]

ne govorim o kontroli nego o pristupu problemu, načinu na koji se bošnjački politički vrh odnosio prema događajima u hrvatskoj a bogami dobrim dijelom i u bih, šta se nakon toga očekivalo.[/quote]
Amila♥Emir

#130 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Amila♥Emir »

majku mu, ima negdje neki snimak, nemogu da se sjetim, gdje su cetnici u vukovaru i odvrnuli "prsten i zlatni lanac" od hari-a...

:? :?
dobar loš ja

#131 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by dobar loš ja »

Ponekad s'proljeca wrote:Bosnjaci su bili ludo naivni i tu nema sta da se prica, pa poznato je kad su prve granate pocele padati po Sarajevu, mnogi se cudili, ma ko to puca, pa zar je moguce itd.

Sta ces takvi bili i skupo nas kostalo, ali gospodo Hrvati nemojte nama prebacivati krivicu za pad Vukovara, jer morate znati da se ni Zagrepcani nisu nesto jako potrudili da pristignu u pomoc.

Imam negdje snimak branitelja Vukovara kad onaj Hosovac govori: Zagrebe probudi se, ovdje se brani Hrvatska.

Samo da znate da je u odbrani Vukovara bilo i Bosnjaka i Albanaca.

sve stvari koje su se desile u bih desile su se nakon vukovara i pokolja u hrvatskoj, zato mi nije jasno zašto je netko očekivao da hrvatska priskoči u pomoć bosni i bošnjacima , kad su oni onako indiferentno promatrali rat u hrvatskoj, koji je uzgred budi rečeno dobrim dijelom vođen s teritorija bih.
kako si samo namazan... ti vrlo dobro znaš koliko je Sarajevo u stvari imalo kontrolu na tim teritorijama s kojih su vođene te operacije, pa ipak potenciraš tu stvar... :lol: :lol: :lol: eee oso, oso...[/quote]

ne govorim o kontroli nego o pristupu problemu, načinu na koji se bošnjački politički vrh odnosio prema događajima u hrvatskoj a bogami dobrim dijelom i u bih, šta se nakon toga očekivalo.[/quote][/quote]
Točan odgovor u Hrvatskoj su ratovali svi narodi i narodnosti u bivšoj tzv.jugoslaviji ali sa jednom bitnom razlikom u HV-u su ratovali Bošnjaci,Albanci,Mađari koji su i prije bili stanovnici u Hrvatskoj ili su bili dobrovoljci dok su na drugoj strani ratovali profići ili mobilizirani pripadnici tih istih naroda.Kada su nam dolazili Muslimani ili Albanci znali smo da su došli sA RAZLOGOM da se bore i uvijek su bili među najboljima borcima,hvala im na tome.Dok sa druge strane većina oficira u tzv.JNA su bili Srbi,ttzv.Crnogorci i Muslimani te jednim dijelom Makedonci.Većina časnika u ABIH su došli iz JNA 92 kad je ta ista napala BIH dok su u Hrvatskoj služili NEPRIJATELJU.
kv99

#132 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by kv99 »

[quote="dobar loš ja
Točan odgovor u Hrvatskoj su ratovali svi narodi i narodnosti u bivšoj tzv.jugoslaviji ali sa jednom bitnom razlikom u HV-u su ratovali Bošnjaci,Albanci,Mađari koji su i prije bili stanovnici u Hrvatskoj ili su bili dobrovoljci dok su na drugoj strani ratovali profići ili mobilizirani pripadnici tih istih naroda.Kada su nam dolazili Muslimani ili Albanci znali smo da su došli sA RAZLOGOM da se bore i uvijek su bili među najboljima borcima,hvala im na tome.Dok sa druge strane većina oficira u tzv.JNA su bili Srbi,ttzv.Crnogorci i Muslimani te jednim dijelom Makedonci.Većina časnika u ABIH su došli iz JNA 92 kad je ta ista napala BIH dok su u Hrvatskoj služili NEPRIJATELJU.[/quote]

Dvojica Hrvata pilota su 1993 prebjegla iz Srbije u Hrvatsku sa dva MIG-a. To su uradili znaci tek 2 godine poslije napada JNA na Hrvatsku. Da li je Hrvatska streljala/ zatvorila te pilote sto s ostali u JNA/JA ili im se zahvalila sto su prebjegli ? Ne znam da li ti je poznato da je JNA bila u Bosni i Hercegovini sve do maja 1992 tako da su mogli u svako doba dana ( a pogotovo noci) da pokucaju na bilo koja vrata u bilo kojem gradu i selu u citavoj drzavi tako da je bilo i te kako riskantno pobjeci a pogotovo neko ko je bio oficir a familija mu je npr bila u Bosni i Hercegovini. Cak su i Hrvatski oficiri iz JNA bjezali tek kad bi prebacili familiju izvan BiH/Srbije/CG/Makedonije u Hrvatsku tj izvan teritorije koju je kontrolisala JNA a takva mogucnost nije postojala u BiH sve do maja 1992. Zato nemoj da koristis to kao "dokaz" o Bosnjackoj agresiji na Hrvatsku jer se isto tako moze da navedu primjeri o "Hrvatskoj " agresiji na Sloveniju/Hrvatsku 1991.
dobar loš ja

#133 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by dobar loš ja »

kv99 wrote:[quote="dobar loš ja
Točan odgovor u Hrvatskoj su ratovali svi narodi i narodnosti u bivšoj tzv.jugoslaviji ali sa jednom bitnom razlikom u HV-u su ratovali Bošnjaci,Albanci,Mađari koji su i prije bili stanovnici u Hrvatskoj ili su bili dobrovoljci dok su na drugoj strani ratovali profići ili mobilizirani pripadnici tih istih naroda.Kada su nam dolazili Muslimani ili Albanci znali smo da su došli sA RAZLOGOM da se bore i uvijek su bili među najboljima borcima,hvala im na tome.Dok sa druge strane većina oficira u tzv.JNA su bili Srbi,ttzv.Crnogorci i Muslimani te jednim dijelom Makedonci.Većina časnika u ABIH su došli iz JNA 92 kad je ta ista napala BIH dok su u Hrvatskoj služili NEPRIJATELJU.
Dvojica Hrvata pilota su 1993 prebjegla iz Srbije u Hrvatsku sa dva MIG-a. To su uradili znaci tek 2 godine poslije napada JNA na Hrvatsku. Da li je Hrvatska streljala/ zatvorila te pilote sto s ostali u JNA/JA ili im se zahvalila sto su prebjegli ? Ne znam da li ti je poznato da je JNA bila u Bosni i Hercegovini sve do maja 1992 tako da su mogli u svako doba dana ( a pogotovo noci) da pokucaju na bilo koja vrata u bilo kojem gradu i selu u citavoj drzavi tako da je bilo i te kako riskantno pobjeci a pogotovo neko ko je bio oficir a familija mu je npr bila u Bosni i Hercegovini. Cak su i Hrvatski oficiri iz JNA bjezali tek kad bi prebacili familiju izvan BiH/Srbije/CG/Makedonije u Hrvatsku tj izvan teritorije koju je kontrolisala JNA a takva mogucnost nije postojala u BiH sve do maja 1992. Zato nemoj da koristis to kao "dokaz" o Bosnjackoj agresiji na Hrvatsku jer se isto tako moze da navedu primjeri o "Hrvatskoj " agresiji na Sloveniju/Hrvatsku 1991.[/quote]
Nažalost tvoje je pravo da shvatiš to na svoj način pa makar i bio krivi.O agresiji Bošnjačkoj na Hrvatsku ne pašu ti dvije stvari. 1.To si ti izmislio da imaš nešto za komentirati. 2.Tada prema popisu stanovništva nije bilo Bošnjaka. Ne želim da me krivo shvatiš ali ja opet ponavljam da su svi koji su došli u Hrvatsku da nam pomognu bili su dobro došli jer tada nam je trebala pomoć.Ti isti dobrovoljci su se poslije borili u ABiH a jedan manji dio u HVO-u.Ja sam rođen u BiH bio ZNG,poslije HVO na kraju Hv a danas živim u svom rodnom gradu i primama Hrvatsku penziju. O.P.tema je VukoWar a ne mi
kv99

#134 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by kv99 »

dobar loš ja wrote:
kv99 wrote:
Dvojica Hrvata pilota su 1993 prebjegla iz Srbije u Hrvatsku sa dva MIG-a. To su uradili znaci tek 2 godine poslije napada JNA na Hrvatsku. Da li je Hrvatska streljala/ zatvorila te pilote sto s ostali u JNA/JA ili im se zahvalila sto su prebjegli ? Ne znam da li ti je poznato da je JNA bila u Bosni i Hercegovini sve do maja 1992 tako da su mogli u svako doba dana ( a pogotovo noci) da pokucaju na bilo koja vrata u bilo kojem gradu i selu u citavoj drzavi tako da je bilo i te kako riskantno pobjeci a pogotovo neko ko je bio oficir a familija mu je npr bila u Bosni i Hercegovini. Cak su i Hrvatski oficiri iz JNA bjezali tek kad bi prebacili familiju izvan BiH/Srbije/CG/Makedonije u Hrvatsku tj izvan teritorije koju je kontrolisala JNA a takva mogucnost nije postojala u BiH sve do maja 1992. Zato nemoj da koristis to kao "dokaz" o Bosnjackoj agresiji na Hrvatsku jer se isto tako moze da navedu primjeri o "Hrvatskoj " agresiji na Sloveniju/Hrvatsku 1991.
Nažalost tvoje je pravo da shvatiš to na svoj način pa makar i bio krivi.O agresiji Bošnjačkoj na Hrvatsku ne pašu ti dvije stvari. 1.To si ti izmislio da imaš nešto za komentirati. 2.Tada prema popisu stanovništva nije bilo Bošnjaka. Ne želim da me krivo shvatiš ali ja opet ponavljam da su svi koji su došli u Hrvatsku da nam pomognu bili su dobro došli jer tada nam je trebala pomoć.Ti isti dobrovoljci su se poslije borili u ABiH a jedan manji dio u HVO-u.Ja sam rođen u BiH bio ZNG,poslije HVO na kraju Hv a danas živim u svom rodnom gradu i primama Hrvatsku penziju. O.P.tema je VukoWar a ne mi
Procitaj sta su pisali Osa, Sarajlijahr a pogotovo na ostalim forumima, blogovima, novinama a mozes cuti i od "gospode " i "generala" u Hagu kako se zagovara da su Bosnjaci bili protiv Hrvatske , kako su se radovali sto je JNA napadala Hr, da su davali podrsku u tim napadima itd. Tema je Vukovar ali vidim da si ti prvi poceo kako su se Bosnjacki oficiri u JNA zluzili neprijatelju a "zaboravio " si da su isto tako sluzili i Hrvatski oficiri prije, za vrijeme i poslije Vukovara.
osa

#135 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

kv99 wrote:
dobar loš ja wrote:
kv99 wrote:
Procitaj sta su pisali Osa, Sarajlijahr a pogotovo na ostalim forumima, blogovima, novinama a mozes cuti i od "gospode " i "generala" u Hagu kako se zagovara da su Bosnjaci bili protiv Hrvatske , kako su se radovali sto je JNA napadala Hr, da su davali podrsku u tim napadima itd. Tema je Vukovar ali vidim da si ti prvi poceo kako su se Bosnjacki oficiri u JNA zluzili neprijatelju a "zaboravio " si da su isto tako sluzili i Hrvatski oficiri prije, za vrijeme i poslije Vukovara.
kako kažu naši sabornici "isprava netočnog navoda", osa nikad nije napisao, nigdje, a ni rekao ili čak i pomislio, da su se bošnjaci radovali napadu jna na hrvatsku, osa je rekao i iza toga stoji, da se bošnjačka politička elita nije pravilno reagirala na početku rata, da je previše kalkulirala, a iz toga se izrodilo naravno i nesnalaženje većine naroda, ja to znam jer sam učesnik tih događaja i ne pišem po sistemu"rekla-kazala". iz takvog ponašanja se izrodilo mnogo toga lošeg u bošnjačko-hrvatskim odnosima.
MA DAJ...

#136 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MA DAJ... »

Cuj,nije BiH pravilno reagovalo 91 sa ratom u Hrvatskoj!?A demi reci kako je trebalo reagovati,ako se bilo svijesno da se svo nauruzanje iz Slovenije prebacivalo u BiH,a da se zna koliko smo bili izmjesani na teritoriji nase tadasnje republike...
znalo se,a vi se i dalje pravite mutavi oko ovoga pitanja,da ako prede rat na podrucije BiH,tek ce tad biti krvav rat...a zna se zasto...posto sam Mostarac,sjecam se da su nas hrvati iz MO uvijek postavljali jedno pitanje u tom periodu,zasto smo mi tako pasivni(misli se na godinu krajem 91)naspram hrvatskog desavanja...BiH je izbjegavalo na sve moguce nacine da se taj rat ne prelije na njenu stranu,nadali smo se da nece doci do toga,jer smo znali ako dode do toga da ce biti krvav racun...

prelio se na kraju,uz nastojanje nasih susjeda i sa jedinstvenim ciljem za podjelom BiH,a jedan od najkrvaviji racuna tog plana o podjeli je platio Mostar...
osa

#137 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

MA DAJ... wrote:Cuj,nije BiH pravilno reagovalo 91 sa ratom u Hrvatskoj!?A demi reci kako je trebalo reagovati,ako se bilo svijesno da se svo nauruzanje iz Slovenije prebacivalo u BiH,a da se zna koliko smo bili izmjesani na teritoriji nase tadasnje republike...
znalo se,a vi se i dalje pravite mutavi oko ovoga pitanja,da ako prede rat na podrucije BiH,tek ce tad biti krvav rat...a zna se zasto...posto sam Mostarac,sjecam se da su nas hrvati iz MO uvijek postavljali jedno pitanje u tom periodu,zasto smo mi tako pasivni(misli se na godinu krajem 91)naspram hrvatskog desavanja...BiH je izbjegavalo na sve moguce nacine da se taj rat ne prelije na njenu stranu,nadali smo se da nece doci do toga,jer smo znali ako dode do toga da ce biti krvav racun...

prelio se na kraju,uz nastojanje nasih susjeda i sa jedinstvenim ciljem za podjelom BiH,a jedan od najkrvaviji racuna tog plana o podjeli je platio Mostar...
a šta sam ja drugo rekao nego ovo što i ti samo na malo direktniji način, nam tu AKO , rat je neminovno morao prijeći na područje bih, razumljivo je da to ne mora moći procijeniti nekakav prosječan građanin ali netko tko preferira na to da predstavlja i vodi jedan narod to je morao znati, kao i što će sve to donijeti državi i narodu koji predstavlja, a iz takvo ponašanje vodstva pogubno djeluje na narod tj. na organizaciju otpora.
MA DAJ...

#138 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MA DAJ... »

Da,presao je i vidjeli smo i zasto...hrvatska nas je izdala 93,i to je cinjenica...mislim da se odmah ispravim,to je bila politika krivousnog i njegovog okruzenja,jer su mislili da mogu da ostvare taj svoj lucidni plan o podjeli BiH,ali smo mu mi za primjer te njegove zamisli i nastojanja,bas mi mostarci smo mu polomili zube,tako da je pored krivih usta ostao i bez zuba...zagrizao je tvrd orah i sjebao se...
osa

#139 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

MA DAJ... wrote:Da,presao je i vidjeli smo i zasto...hrvatska nas je izdala 93,i to je cinjenica...mislim da se odmah ispravim,to je bila politika krivousnog i njegovog okruzenja,jer su mislili da mogu da ostvare taj svoj lucidni plan o podjeli BiH,ali smo mu mi za primjer te njegove zamisli i nastojanja,bas mi mostarci smo mu polomili zube,tako da je pored krivih usta ostao i bez zuba...zagrizao je tvrd orah i sjebao se...
lijepo se tješiti, ako to pomaže, ali tuđman je ostvario svoj cilj a to je slobodna i stabilna hrvatska bez remetilačkog faktora, i to je prvenstveno bio njegov posao zato je izabran, da se to moglo napraviti i na druge načine, vjerojatno, ali krajnji cilj je ostvaren a to je jedino bitno, da li si ikad razmišljao da se bošnjačko rukovodstvo drukčije postavljalo 91. i 92. da li bi ikad došlo do događaja iz 93.
Ponekad s'proljeca

#140 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Bosanskop rukovodstvo htjeli ili ne htjeli je ipak pomoglo Hrvatskoj, jer da nisu stopirali mobilizaciju Bosnjaka od strane jna, Hrvatska bi najebala sto nikad, ali na svu srecu to se nije desilo. Zamisli da su bosnajcki politicari bili toliko mutavi i to dozvolili, pa jebote ne bi ni nas ni va sbilo.
osa

#141 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Ponekad s'proljeca wrote:Bosanskop rukovodstvo htjeli ili ne htjeli je ipak pomoglo Hrvatskoj, jer da nisu stopirali mobilizaciju Bosnjaka od strane jna, Hrvatska bi najebala sto nikad, ali na svu srecu to se nije desilo. Zamisli da su bosnajcki politicari bili toliko mutavi i to dozvolili, pa jebote ne bi ni nas ni va sbilo.
kakvo nojevsko ponašanje, guranje glave u pijesak, baš kao i 91. , nisi se sjetio da se moglo jna i srbe proglasiti agresorom i pozvati da zajedno s hrvatima pruže otpor ili se možda bojalo rata, koji je ionako bez iznimke morao doći, ne bi li time ako ništa primorao tuđmana da se i sam drukčije postavi u cijeloj stvari. ali ne pomoći ćemo nečinjenjem, dobro ima i toga, to je ponašanje sukladno definiciji svete vodice "niti šteti niti koristi".
Ponekad s'proljeca

#142 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Nije nojevsko, jer ne smijes zaboravit da je Hrvatska bila u to vrijeme priznata a BiH jos dio Yu.
osa

#143 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Ponekad s'proljeca wrote:Nije nojevsko, jer ne smijes zaboravit da je Hrvatska bila u to vrijeme priznata a BiH jos dio Yu.
da je u hrvatskoj postojao takav način pristupa problemu "ne vući poteze jer nismo priznati", nikad se mi ne bi osamostalili, i danas bi svi bili dio vel. srbije, nekako imam osjećaj da mnogima pogotovo u bih ovakav scenarij ne bi bio mrzak, bio bi mir, ne bi se ginulo, a živjeli bi nekako.
Hrast

#144 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Hrast »

osa wrote:
Ponekad s'proljeca wrote:Bosanskop rukovodstvo htjeli ili ne htjeli je ipak pomoglo Hrvatskoj, jer da nisu stopirali mobilizaciju Bosnjaka od strane jna, Hrvatska bi najebala sto nikad, ali na svu srecu to se nije desilo. Zamisli da su bosnajcki politicari bili toliko mutavi i to dozvolili, pa jebote ne bi ni nas ni va sbilo.
kakvo nojevsko ponašanje, guranje glave u pijesak, baš kao i 91. , nisi se sjetio da se moglo jna i srbe proglasiti agresorom i pozvati da zajedno s hrvatima pruže otpor ili se možda bojalo rata, koji je ionako bez iznimke morao doći, ne bi li time ako ništa primorao tuđmana da se i sam drukčije postavi u cijeloj stvari. ali ne pomoći ćemo nečinjenjem, dobro ima i toga, to je ponašanje sukladno definiciji svete vodice "niti šteti niti koristi".
Zaboravljas da 91. godine ni Bosnjaci, a ni bosanski Hrvati, nisu bili naoruzani. Ova godina dana je iskoristena za naoruzavanje naroda - kolko tolko. Kad ono nastade Patriotska Liga u BiH? :wink:
osa

#145 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Hrast wrote:
osa wrote:
Zaboravljas da 91. godine ni Bosnjaci, a ni bosanski Hrvati, nisu bili naoruzani. Ova godina dana je iskoristena za naoruzavanje naroda - kolko tolko. Kad ono nastade Patriotska Liga u BiH? :wink:
ne zaboravljam, nismo ni mi imali nešto naručito, ali potrudilo se, kupovalo se, nešto oteto od jna (varaždin, bjelovar, sisak, ploče), ali uz sve probleme hrvati se kako tako naoružaše, pomogli smo nije da nismo, i od sebe smo otkidali, jer da nismo eto srba dolinom neretve u pločama, da je izebegović u to vrijeme pokazao malo dobre volje našlo bi se nešto i za istočnu bosnu, a onda bi rat bio jedna sasvim druga priča, a možda se i nije moglo drukčije, možda je sve trebalo biti kako je bilo, mislim dogovoreno.
MA DAJ...

#146 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MA DAJ... »

osa wrote:
MA DAJ... wrote:Da,presao je i vidjeli smo i zasto...hrvatska nas je izdala 93,i to je cinjenica...mislim da se odmah ispravim,to je bila politika krivousnog i njegovog okruzenja,jer su mislili da mogu da ostvare taj svoj lucidni plan o podjeli BiH,ali smo mu mi za primjer te njegove zamisli i nastojanja,bas mi mostarci smo mu polomili zube,tako da je pored krivih usta ostao i bez zuba...zagrizao je tvrd orah i sjebao se...
lijepo se tješiti, ako to pomaže, ali tuđman je ostvario svoj cilj a to je slobodna i stabilna hrvatska bez remetilačkog faktora, i to je prvenstveno bio njegov posao zato je izabran, da se to moglo napraviti i na druge načine, vjerojatno, ali krajnji cilj je ostvaren a to je jedino bitno, da li si ikad razmišljao da se bošnjačko rukovodstvo drukčije postavljalo 91. i 92. da li bi ikad došlo do događaja iz 93.
Opa,vidim da si stvarno dobro zadojen sa nacionalizmom...nego,hajde da te sjebem odmah do tala sa ovim spominjanjem 91 i 92,i da su te godine rezultirale dogadaje 93...znaci,ti sa ovim podrzavas sva ona desavanja u Mostaru 93 (da nebi bio banovan,suzdrazat cu se od izlijeva moji osjecanja prema takvim koji to otvoreno podrzavaju,a samo zamisli sta ti zelim)...
nego ovako,da te preispitam i da te navedem na razmisljanja (ako uopse mozes tu funkciju da cinis),koje su ono stranke bile na okupu 91 u SA,a koje 92?
a drugo pitanje,zasto ono bijase Kljujic,a ubrzo i Brkic napustise Tudmanovu filijalu od stranke...zasto?

i ovo,hrvatska je za razliku od BiH imala 100 % kontrolu obale i bila je vise homogena sa svojim narodom na svojoj teritoriji...a sa prebacivanjem rata u BiH joj je puno olaksalo za konsolidaciju za svoju odbranu...
Hrast

#147 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Hrast »

osa
ne zaboravljam, nismo ni mi imali nešto naručito, ali potrudilo se, kupovalo se, nešto oteto od jna (varaždin, bjelovar, sisak, ploče), ali uz sve probleme hrvati se kako tako naoružaše, pomogli smo nije da nismo, i od sebe smo otkidali, jer da nismo eto srba dolinom neretve u pločama, da je izebegović u to vrijeme pokazao malo dobre volje našlo bi se nešto i za istočnu bosnu, a onda bi rat bio jedna sasvim druga priča, a možda se i nije moglo drukčije, možda je sve trebalo biti kako je bilo, mislim dogovoreno.
Hrvatska je imala jadransku obalu preko koje je dolazilo naoruzanje tokom cijelog rata.
Hrvatska je imala srpsku populaciju od 12 %.
Hrvata ima vise nego Bosnjaka,
Hrvatska nije, za razliku od Bosne, 91. bila zemlja sa najvise koncentriranom naouruzanja po kvadratnom kilometru na svijetu.
Hrvati nisu imali HVO bandite koji su im skidali i do dvije trecine onoga sto je poslano izvana.
Hrvatska nema ni priblizno dugacku granicu sa Srbijom kao i Bosna.
I: Ti mi ne odgovori na pitanje kad je nastala PL?

E sad razmisli malo ...
osa

#148 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Hrast wrote:osa
Hrvatska je imala jadransku obalu preko koje je dolazilo naoruzanje tokom cijelog rata.
Hrvatska nije, za razliku od Bosne, 91. bila zemlja sa najvise koncentriranom naouruzanja po kvadratnom kilometru na svijetu.
Hrvati nisu imali HVO bandite koji su im skidali i do dvije trecine onoga sto je poslano izvana.

E sad razmisli malo ...
vidiš zbog svega ovog što si nabrojio a što bi trebale biti prednosti, trebalo je bošnjačko vodstvo tada biti duplo pametnije i duplo odlučnije i izabrati stranu jer ako nisi jak onda tražiš saveznike.
Hrast

#149 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Hrast »

osa wrote:
Hrast wrote:osa

E sad razmisli malo ...
vidiš zbog svega ovog što si nabrojio a što bi trebale biti prednosti, trebalo je bošnjačko vodstvo tada biti duplo pametnije i duplo odlučnije i izabrati stranu jer ako nisi jak onda tražiš saveznike.
Ähem..pa upravo to smo i mislili da imamo, ali ispade drugacije 93. godine.

Da ja tebe nesto pitam. Zasto Tudjman ne pomoze prekidanju koridora i ne napadnu na RSK jos 93. godine? Zasto umjesto toga naredi onom supku Bobanu da ubije Blazevica i da okrene topove prema ARBiH?
osa

#150 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

MA DAJ... wrote:
osa wrote:
Opa,vidim da si stvarno dobro zadojen sa nacionalizmom...nego,hajde da te sjebem odmah do tala sa ovim spominjanjem 91 i 92,i da su te godine rezultirale dogadaje 93...znaci,ti sa ovim podrzavas sva ona desavanja u Mostaru 93 (da nebi bio banovan,suzdrazat cu se od izlijeva moji osjecanja prema takvim koji to otvoreno podrzavaju,a samo zamisli sta ti zelim)...
nego ovako,da te preispitam i da te navedem na razmisljanja (ako uopse mozes tu funkciju da cinis),koje su ono stranke bile na okupu 91 u SA,a koje 92?
a drugo pitanje,zasto ono bijase Kljujic,a ubrzo i Brkic napustise Tudmanovu filijalu od stranke...zasto?

i ovo,hrvatska je za razliku od BiH imala 100 % kontrolu obale i bila je vise homogena sa svojim narodom na svojoj teritoriji...a sa prebacivanjem rata u BiH joj je puno olaksalo za konsolidaciju za svoju odbranu...
šta vidiš nacionalističko u mom napisu i po tome napečac zaključuješ da ja podržavam događaje u mostaru, hrvatska ima obalu a bih nema( ima neum , ali nije naručito povoljan kao luka) i zbog toga je na vrijeme trebalo reagirati a ne kalkulirati, šta misliš to sa strankama, to je kao neki dokaz savezništva, dokaz bi bio da je onda kod širokog brijega kad su goloruki ljudi zaustavili tenkove, alija jna proglasio agresorom, ali nije jer nisu nagazili bošnjake, bar do tada.
Post Reply