Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#126 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by Thorgerson »

lajkujMe wrote: 99.999% planeta je vjerovatno kao Mars, Venera, Jupiter a vrlo malo broj krije zivot i sve elemente za postojanje istoga. Drugim rijecima odlicna nekretnina za naseljavanje.

Preporuje za kanale ka sto su Issac Arthur na youtube
Ma mi ne znamo nista. To su sve naglabanja... Sumnja se da je svemir beskonacan, znaci mi nismo nista istrazili ali eto ti kazes 99.999% planeta ko Mars il Venera? Ko to kaze? Matematika, proracuni...ali koji su polazni parametri za to - ako mi uopste ne znamo dokle svemir doseze?

Sta znaci nekretnina za naseljavanje? Pa mozda neka druga bica bi odmah pomrla kad bi dosla u nasu atmosferu? Pa na nasoj planeti imas bica koja ne mogu zivjeti npr bez vode, dok druga bica ta ista voda ubija.
l33t

#127 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by l33t »

Samo jedno je pitanje, da li bi među Zemljanima nastalo veće zajedništvo ili pak veći razmak između nacija i etničkih skupina.

I samo otkriće da postoji neka intelektualna rasa u susjednim galaksijama mogla bi izazvati sličan efekat. Zanima me da li bi prestali ratovi na Zemlji, da li bi se ujedinili, ukoliko postoji opasnost od Ejlijena.

Koncept i pitanje prisutan u više filmova, kada vlade drugih država rade zajedno da bi pobijedili zajedničkog neprijatelja... think about it
dječak sa šibicama

#128 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by dječak sa šibicama »

Mislim da je osnovna pogreska u pretpostavci da nekim nepoznatim vanzemaljcima ilitiga zivim bicima ili organizmima, trebaju jednaki uvjeti zivota kao nama ljudima.

Pa kaze, nema uvjeta za zivot na Merkuru, jer nema zraka. Zasto bi vanzemaljci udisali zrak. Mozda ne udisu nista. Mozda ne zive blizu nas, ali negdje daleko, ko zna.

I sto bi dolazili ovamo, mozda im nismo interesantni ili ni ne znaju za nas, i pitaju se "ima li zivota u svemiru".
lajkujMe

#129 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by lajkujMe »

Thorgerson wrote:
lajkujMe wrote: 99.999% planeta je vjerovatno kao Mars, Venera, Jupiter a vrlo malo broj krije zivot i sve elemente za postojanje istoga. Drugim rijecima odlicna nekretnina za naseljavanje.

Preporuje za kanale ka sto su Issac Arthur na youtube
Ma mi ne znamo nista. To su sve naglabanja... Sumnja se da je svemir beskonacan, znaci mi nismo nista istrazili ali eto ti kazes 99.999% planeta ko Mars il Venera? Ko to kaze? Matematika, proracuni...ali koji su polazni parametri za to - ako mi uopste ne znamo dokle svemir doseze?

Sta znaci nekretnina za naseljavanje? Pa mozda neka druga bica bi odmah pomrla kad bi dosla u nasu atmosferu? Pa na nasoj planeti imas bica koja ne mogu zivjeti npr bez vode, dok druga bica ta ista voda ubija.

Matematika za planete postoji na osnovu preko 3000 exo planeta koji su potvrdjeni je receno da vecina planeta po nekoj matrici je slicna Jupiteru, Saturnu itd...
Puno je manji broj cvrstih planeta
E sad sto ne znamo za te cvrste planete je sastav, da li imaju atmosferu i slicno. Mozemo samo reci da i cvrst i koja je temperatura na njima i kakvu orbitu imaju.

A i to bi se trebalo promjeniti lansiranjem James Webb telescopa 2020 god

A sto se tice razmisljanja da nisu kao mi da mozda ne disu zrak kao mi. Vrlo moguce ne znamo, ali opet zivot ne bitno od cega je treba neke osnovne stvari. To su atmosfera, voda i odredjena temperatura. Nema nista sto bi npr moglo na merkuru zivjeti nema atmosfere, ogromna toplota i radijacija i bilo sta zivo ne bitno od cega je ne moze to da prezivi.
Thorgerson

#130 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by Thorgerson »

lajkujMe wrote: A sto se tice razmisljanja da nisu kao mi da mozda ne disu zrak kao mi. Vrlo moguce ne znamo, ali opet zivot ne bitno od cega je treba neke osnovne stvari. To su atmosfera, voda i odredjena temperatura. Nema nista sto bi npr moglo na merkuru zivjeti nema atmosfere, ogromna toplota i radijacija i bilo sta zivo ne bitno od cega je ne moze to da prezivi.
Pa da, ali shvatas valjda da na nekim drugim planetama, galaksijama postoje i neki drugi elementi, jedinjenja, sta ja znam.

Evo uzmi sad hipoteticki situaciju da osoba X nema pojma ni o cemu na ovoj zemaljskoj kugli. Zna samo da treba da pije vodu, da jede i to je to. Osoba X udje u vodu ono, konta odoh tamo hodati i pocne se gusiti i pobjegne iz vode. Ta osoba ce biti ubjedjena da u vodi ne moze nista zivjeti. Jer, jbg nemoguce je. Ne mozes disati. Jel tako. Al ipak...zivot u vodi postoji.

Ja o tome govorim. O nepoznatom.

Ne mozemo biti toliki narcisi, pa sve ravnati prema nama. Ne mozemo zivjeti u vodi, ne moze niko. A pa moze. Ne mozemo disati na Marsu ne moze niko. Mozda na nekoj takvoj slicnoj planeti, moze postojati neki zivot...ali potpuno razlicit zivot od onakvog kakvog ga mi smatramo da treba biti.

Ja sam ubjedjen da zivot u svemiru postoji. Samo sam isto tako ubjedjen da taj zivot uopste nije slican nasem.
lajkujMe

#131 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by lajkujMe »

Zato sam i rekao da je sve moguce ali su opet sanse male zasto?

Evo jednostavno pitanje

Kamen npr granit na zemlji, i granit na marsu u biti su jedna te ista stvar. Ako ima drugacije sastojke onda vise ne moze biti granit.
To vrijedi za mnogo materijalnih objekata u svemiru sta ako ta ista stvar vrijedi i za zivot?
Evo gledaj sav zivi svijet na planeti zemlji, na fundametalnom nivou svako bice je isto nema razlike.
Heller

#132 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by Heller »

lajkujMe wrote:Zato sam i rekao da je sve moguce ali su opet sanse male zasto?

Evo jednostavno pitanje

Kamen npr granit na zemlji, i granit na marsu u biti su jedna te ista stvar. Ako ima drugacije sastojke onda vise ne moze biti granit.
To vrijedi za mnogo materijalnih objekata u svemiru sta ako ta ista stvar vrijedi i za zivot?
Evo gledaj sav zivi svijet na planeti zemlji, na fundametalnom nivou svako bice je isto nema razlike.
Nije isto na tom fundamentalnom nivou. Poređenje život-granit nije na mjestu, poređenje kamen-život bi bilo ispravno. Nadalje imaš raznih vrsta granita, nije isti na dva mjesta 20 KM jedno pd drugog a kamoli na drugoj planeti.
Dope_Man

#133 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by Dope_Man »

l33t wrote:Samo jedno je pitanje, da li bi među Zemljanima nastalo veće zajedništvo ili pak veći razmak između nacija i etničkih skupina.

I samo otkriće da postoji neka intelektualna rasa u susjednim galaksijama mogla bi izazvati sličan efekat. Zanima me da li bi prestali ratovi na Zemlji, da li bi se ujedinili, ukoliko postoji opasnost od Ejlijena.

Koncept i pitanje prisutan u više filmova, kada vlade drugih država rade zajedno da bi pobijedili zajedničkog neprijatelja... think about it
Sociologija, odnosno socijalna psihologija je jasna, a i historija nam pokazuje. Sa zajednickim neprijateljem naravno da bi doslo do zblizavanja zemljana jer bi imali jedan zajednicki identitet ''Zemljani'' koji je stavljen nausprot nekog drugog ''Vanzemaljci''.

Naravno, nikad nigdje ujedinjenje nije potpuno, uvijek bi bilo onih koji bi u tome trazili sebe tako da bi i dalje bilo ratova na Zemlji, pogotovo medju oni malim, nebitnim drzavicama koje bi svakako bile beskorisne u eventualnoj odbrani od vanzemaljaca.
DeNiro

#134 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by DeNiro »

.. nadam se da oni imaju neki dobar plan za nas :D
dale cooper

#135 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by dale cooper »

Jedan čovjek ima plan!

Image

:mrgreen:
Edin H.

#136 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by Edin H. »

ET vanzemaljac, pravi je muskarac :izet:
DeNiro

#137 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by DeNiro »

dale cooper wrote:Jedan čovjek ima plan!

Image

:thumbup: .. i da sagradi zid, koji bi naravno oni platili :D
MarlboroGold

#138 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by MarlboroGold »

Čuj za dolazak... pa već su među nama. Reptili prerušeni u ljude.

daddy-kool

#139 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by daddy-kool »

Valjda mali sivi, krije ih američka vlada?
mali jomu

#141 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by mali jomu »

imam plan :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#142 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by Truba »

l33t wrote:Samo jedno je pitanje, da li bi među Zemljanima nastalo veće zajedništvo ili pak veći razmak između nacija i etničkih skupina.

u ovo su vjerovali artur klark i isak asimov te većina onih holivudskih scenarista i režisera koji su naciju i vjeru prodali za keš

međutim iz sukoba i problema u svijetu vidimo da postoje ljudi koji rade suprotno
daju život za vjeru i naciju
kao tjelohranitelji kad štite predsjednika
tako da je to sve skupa sumnjivo...pretenciozno i nedokazljivo osim u mašti njuejdž bulšita u pojedinim knjgama klarka i asimova

zasigurno bi došlo do određenog vida ujedinjenja planete ali kako smo vidjeli u ratu u BiH... SVAK bi opet svakoga gledao ljudi narodi i rase nemaju, za sada, neko univerzalno isto mišljenje o temama... onako kako se zamišlja... svak bi opet imao drugačije viđenje
JThomas

#143 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by JThomas »

policijske snage republike srpske spremne su da brane njen teritorijalni integritet od vanzemaljske prijetnje, i bilo kakve operacije ujedinjenih svjetskih vojnih snaga bez saglasnosti vlade republike srpske biti će spriječene, izjavio je filip-igor cvijanović-dodik za glas srpske, i pozvao ovu međunarodnu vještačku tvorevinu da odustane od pokušaja destabilizacije republike srpske :gunjastajl:
l33t

#144 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by l33t »

Black swan wrote:

u ovo su vjerovali artur klark i isak asimov te većina onih holivudskih scenarista i režisera koji su naciju i vjeru prodali za keš

međutim iz sukoba i problema u svijetu vidimo da postoje ljudi koji rade suprotno
daju život za vjeru i naciju
kao tjelohranitelji kad štite predsjednika
tako da je to sve skupa sumnjivo...pretenciozno i nedokazljivo osim u mašti njuejdž bulšita u pojedinim knjgama klarka i asimova

zasigurno bi došlo do određenog vida ujedinjenja planete ali kako smo vidjeli u ratu u BiH... SVAK bi opet svakoga gledao ljudi narodi i rase nemaju, za sada, neko univerzalno isto mišljenje o temama... onako kako se zamišlja... svak bi opet imao drugačije viđenje
Neki fanatik bi nas vjerovatno i prodao zbog svoje koristi...more ovakvih filmova
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#145 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by Truba »

nisam uvjeren da ljudski rod može biti ujedinjen na način koji se zagovara u popularnoj kulturi
kroz pohod vanzemaljaca

dva rođena brata se ne razumiju
r_faruk

#146 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by r_faruk »

zamisli kad se pocnemo marisati sa vanzemaljcima oko svemirske medje....
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#147 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by japin_mutapi »

isto ko španci u srednjoj americi i njihovi indijanski saveznici
tako bi bilo i da dođu vanzemaljci
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#148 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by japin_mutapi »

uglavnom, popušili bi ga žestoko
lajkujMe

#149 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by lajkujMe »

r_faruk wrote:zamisli kad se pocnemo marisati sa vanzemaljcima oko svemirske medje....

To se nece dogoditi, svemir je prevelik s previse izobilja da bi se iko svadjao oko medje.

U nasoj galaksijo samo postoji dovoljno zvijezda da svaki covjek na planeti moze imati po 100 zvijezda u svom vlasnistvu.
zforumas

#150 Re: Ozbiljno je, niko nema plan za dolazak vanzemaljaca

Post by zforumas »

lajkujMe wrote:
r_faruk wrote:zamisli kad se pocnemo marisati sa vanzemaljcima oko svemirske medje....

To se nece dogoditi, svemir je prevelik s previse izobilja da bi se iko svadjao oko medje.

U nasoj galaksijo samo postoji dovoljno zvijezda da svaki covjek na planeti moze imati po 100 zvijezda u svom vlasnistvu.
Ima i na Zemlji dovoljno hrane da niko ne bude gladan, dovoljno para da niko ne bude siromasan pa opet...
Post Reply