Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PM72

#126 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by PM72 »

suncana_strana wrote:
dječak sa šibicama wrote:Sarajevo radi, Listica se gradi.
Zapadni Hercegovci su hrvatske Sandzaklije. Ono sto sam mogla primjetiti iz razgovora sa ljudima koji potjecu iz obje ove grupacije je identican mentalitet koji ih karakterizira.
Obje grupacije imaju izrazen tipicni planinsko-plemenski mentalitet i drze se svi zajedno i lokalno.
Sposobni su i imaju dara za biznis i po Njemackoj uglavnom uposljavaju svoje zemljake.

Recimo, u Zagrebu u ZETU (gradsko poduzece koja se bavi javnim gradskim prijevozom) nema domacih ljudi - purgera , vec su svi zaposlenici iz Zapadne Hercegovine (zapadno-hercegovacka zupanija) i oni se prepoznaju po tipicnom naglasku koji se toliko razlikuje od purgerskog.
U svim drzavnim firmama u Zagrebu rade uglavnom oni.

Glavna zakletva im je Mercedes.
Sta je Hercegovac ako nakon 2 mjeseca rada u Njemackoj u Zagreb ne doveze najnoviji Mercedes?
Pitajte ljudi u Zagrebu sto definira Hercegovca i svi ce reci: Mercedes. :D

Oni se svi drze zajedno, i pomazu jedni druge u tudjini. Sa purgerima to nije slucaj, on se mrze medjusobno.
Recimo , sto sam ja primjetila je da su strasno puno opsjednuti vjerom i crkvom, cure su im specifican slucaj za znanstveno istrazivanje.

Hercegovka se nikad ne bi udala za nekoga tko ne potjece iz Hercegovine i tko nije turbo-katolik.
To se nikad nije dogodilo, niti ce.
To im je karakterna crta, jer imaju specifican mentalitet koji ih definira i u mnogome se razlikuje od domicilnog, hrvatskog.

Takodjer , u velikom procentu se bave kriminalnim radnjama, i mnogo kaznenih dijela u Zagrebu i dijaspori pocine upravo oni.
Naravno, ne treba generalizirati jer nisu svi ljudi isti, ali se mogu povuci neke zajednicke crte sa kojima se oni mogu uporediti, jer se umnogome razlikuju od domacih Hrvata.
Stoga je i sasvim razumljivo sto u Hrvatskoj postoji animozitet i netrpeljivost k njima.

Pronasla sam ovaj podatak o kriminalu koji je pocinjen od strane Sandzaklija na stetu njemacke drzave , i nitko to ne zeli da osudi i da kaze da ljudi koji su to uradili treba da odgovaraju, cak se u mnogome to i opravdava.
Cemu potreba da se relativizira necija krivnja?

A nebitno tko je u pitanju, Bugojanac, Sarajlija, Sandzaklija ili Hercegovac. Svima nam je zajednicka crta - potjecemo sa Balkana i zivimo u istom sistemu.
Zasto ne zelite da mijenjate sistem u kojem zivite?
Vic...
Uhvatio hercegovac zlatnu ribicu i ova mu obećala samo jednu jedinu želju ako je pusti.Kaže "daj mi nešto što niko drugi u Širokom nema"...ujutru ga budi žena i kaže "Jozo,hajmo zetu na Bajram"... :lol:
славянин

#127 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by славянин »

:lol: :lol: :lol: Vozio sam skoro dole prema Ljubuskom.. nekakva cesta ne znam sta je ono - cini mi se da sam vidio i Ustase i Partizane po onim cukama i kamenjaru jos se mjerkaju :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#128 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Chmoljo »

Humljanin wrote:
Chmoljo wrote: Jesi li ikad bio u Zepi?
Na žalost ne. Ti?
Ne vidim kakve to veze ima sa dezinformacijama koje si pisao o hercegovini... :?
upravo tako, nisam ni ja u Međugorju.

a nisam znao da se mora otići na neko mjesto da se sazna informacija.

to što ti kažeš nešto, ne znači da je to nešto i istina. :) i ne vidim kakve veze ima to što sam ja admin a ti nisi.

jesi to ugrožen?
Humljanin

#129 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Humljanin »

Chmoljo wrote:
(1)upravo tako, nisam ni ja u Međugorju.

(2) a nisam znao da se mora otići na neko mjesto da se sazna informacija.

(3) to što ti kažeš nešto, ne znači da je to nešto i istina. :) i ne vidim kakve veze ima to što sam ja admin a ti nisi.

(4)jesi to ugrožen?

(4)Ne, zasad nisam. A i ne osjećam se tako. Samo mi bilo bezveze vidjeti da "glavni" na jednom jako posjećenom portalu i forumu ima takve predrasude i nonšalantno ih prosipa kao nešto istinito...
To mi nije nimalo bilo drago, jer sam vidio da se većinom moderatori ne uključuju u glupave prepiske ili se drže "profesionalno" zastupajući objektivan stav koliko god je to moguće. A naravno je da imaju svoje mišljenje i stavove.

(1)Vidiš , upravo u ovom primjeru koji si naveo si sve rekao što sam ti ja mislio reći.
Da, ja nisam bio u Žepi, ali zato ja ne tvrdim nešto što nisam vidio, niti sam sada ovdje prosipao priče o nekim drugim mjestima po Bosni za koja mi je NETKO NEKAD pričao.
Ja sam samo rekao svoje osobno iskustvo. (priznajem nije bogato). Sjedao sam po Sarajevu jedno 5-10 puta po kafićima i restoranima i kažem da na pola mjesta nisam dobio fiskalni račun.
U Međugorju je slična situacija. Samo što se drastično poboljšava iz godine u godinu, tako da je sada rijetkost ne dobiti fiskalni. Jedino u nekim šupama. A svaki lokal koji je poznatiji i imalo drži do sebe ne želi se zezati sa poreznom inspekcijom jer su česte njihove posjete.

(2) i (3) Pa bilo bi poželjno ako se nešto opetovano tvrdi da je čovjek bar siguran u to što tvrdi. A ne da prepričava nečije priče. To što ti je netko nešto rekao isto tako ne znači da je istina, jednako kao što i meni ne vjeruješ.

P.S. Nemoj se ljutiti ali morao sam reagirati jer se počesto čuje ta mantra kako "Hercegovci (Hrvati) ne plaćaju poreze i neznaju što je fiskalna kasa". Jer ta generalizacija naprosto nije istina. Prođi bilo kojim dijelom BiH vidjeti ćeš istu situaciju.
A nekad kad te put nanese svrati po Hercegovini u par lokala (ima ih dobrih) i vidjeti ćeš da je prosjek poštivanja zakona u najmanji ruku kao i u drugim dijelovima BiH. A možda i bolji.
Pozz
Chmoljo

#130 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Chmoljo »

Humljanin wrote:
(4)Ne, zasad nisam. A i ne osjećam se tako. Samo mi bilo bezveze vidjeti da "glavni" na jednom jako posjećenom portalu i forumu ima takve predrasude i nonšalantno ih prosipa kao nešto istinito...
To mi nije nimalo bilo drago, jer sam vidio da se većinom moderatori ne uključuju u glupave prepiske ili se drže "profesionalno" zastupajući objektivan stav koliko god je to moguće. A naravno je da imaju svoje mišljenje i stavove.
stani ba malo, nisam rekao da su hrvati zli, imaju genetsku predispoziciju za genocid, da su lopovi, ovakvi onakvi. u sve diraj, al u fiskalnu ne diraj :roll:
(1)Vidiš , upravo u ovom primjeru koji si naveo si sve rekao što sam ti ja mislio reći.
Da, ja nisam bio u Žepi, ali zato ja ne tvrdim nešto što nisam vidio, niti sam sada ovdje prosipao priče o nekim drugim mjestima po Bosni za koja mi je NETKO NEKAD pričao.
Ja sam samo rekao svoje osobno iskustvo. (priznajem nije bogato). Sjedao sam po Sarajevu jedno 5-10 puta po kafićima i restoranima i kažem da na pola mjesta nisam dobio fiskalni račun.
U Međugorju je slična situacija. Samo što se drastično poboljšava iz godine u godinu, tako da je sada rijetkost ne dobiti fiskalni. Jedino u nekim šupama. A svaki lokal koji je poznatiji i imalo drži do sebe ne želi se zezati sa poreznom inspekcijom jer su česte njihove posjete.

(2) i (3) Pa bilo bi poželjno ako se nešto opetovano tvrdi da je čovjek bar siguran u to što tvrdi. A ne da prepričava nečije priče. To što ti je netko nešto rekao isto tako ne znači da je istina, jednako kao što i meni ne vjeruješ.
sve ti vjerujem.
P.S. Nemoj se ljutiti ali morao sam reagirati jer se počesto čuje ta mantra kako "Hercegovci (Hrvati) ne plaćaju poreze i neznaju što je fiskalna kasa". Jer ta generalizacija naprosto nije istina. Prođi bilo kojim dijelom BiH vidjeti ćeš istu situaciju.
A nekad kad te put nanese svrati po Hercegovini u par lokala (ima ih dobrih) i vidjeti ćeš da je prosjek poštivanja zakona u najmanji ruku kao i u drugim dijelovima BiH. A možda i bolji.
Pozz
čuj ljutiti :D da se ja ljutim na te stvari, davno bih poludio na forumu.

a bogati, da te pitam, čude li se u Hercegovini turistima?
Humljanin

#131 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Humljanin »

Chmoljo wrote:
....
Ne kontam ovo?
animals

#132 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by animals »

Sta to ovdje citam..
u BiH ima korupcije..nemoguce..
odkud sad to...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#133 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by _BataZiv_0809 »

Ima i u Austriji samo ti nisi u prilici da u njoj ucestvujes
animals

#134 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by animals »

Joj njega..
izmislja toplu vodu..
normalno da ima..
svugdje je ima..
samo u Austriji to drze pod kontrolom..
jer vise ima oni koji se muzu, od ih koji muzu..
sto u BIH nije slucaj..
Xavier1

#135 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Xavier1 »

Ova samo otvara teme gdje se zali na stvari u Bosni. :-)
Chmoljo

#136 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Chmoljo »

Humljanin wrote:
Chmoljo wrote:
....
Ne kontam ovo?
pa pročitaj nekoliko postova od uvodničara, pa će ti se sve samo kazati.
Humljanin

#137 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Humljanin »

Chmoljo wrote:
Humljanin wrote:
Chmoljo wrote:
....
Ne kontam ovo?
pa pročitaj nekoliko postova od uvodničara, pa će ti se sve samo kazati.
A evo pokušavao sam se prokrčiti kroz šumu nekakvih postova (a ima ih pozamašan broj) i ne nađoh ništa vezano za turiste. Nisam sve detaljno gledao jer bi to bio baš mazohizam nego, onako, letimično..

Ne znam još šta je na stvari, pa ako možeš baci neki link. Ne kontam šta mi hoćeš reći.

A turisti ko turisti... Svugdje se domicilni čude strancima šta im je zanimljivo... Ali i mi smo ponekad turisti pa je to sve normala.. Samo nek dolaze, neka obilaze, spavaju, troše i ponašaju se civilizirano. Eto to bi bio ovako moj neki odgovor na slijepo jer neznam šta si mislio...
Ramzess Veliki

#138 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Ramzess Veliki »

triconja wrote:WTF... Cuj purger. Sta to znaci, nisam u tijem fudbalskim vodama, ako more neko prevest ikako :lol:
Purger je nafurani zagrebacki frajer koji dobro izgleda, zaljubljeni su u sebe i imaju utreniranu spiku za zenske, ali nisu omiljeni kod purgerica jer su nestalni.
Purgerice su zagrebacke sminkerice koje su super zgodne i elegantne i love purgere za udaju ali potajno obozavaju blesave bosance i vole imati jednog za ljubavnika.
zforumas

#139 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by zforumas »

Ramzess Veliki wrote:
triconja wrote:WTF... Cuj purger. Sta to znaci, nisam u tijem fudbalskim vodama, ako more neko prevest ikako :lol:
Purger je nafurani zagrebacki frajer koji dobro izgleda, zaljubljeni su u sebe i imaju utreniranu spiku za zenske, ali nisu omiljeni kod purgerica jer su nestalni.
Purgerice su zagrebacke sminkerice koje su super zgodne i elegantne i love purgere za udaju ali potajno obozavaju blesave bosance i vole imati jednog za ljubavnika.
I da dodam, purgericama je draza cuna od pimpeka :lol:
Post Reply