POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mehemed
Vozim: automobil

#126 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Mehemed »

isx wrote: Kakva je kod vas situacija? Sutra ćemo da vidimo hoću li biti duzan tih 1.80KM ...
Kakvih ba 1.80, bit ćeš dužan 3.50KM, ili ako je paket bit će više, ako se ne varam 9.50KM.

Ne pišite ništa vezano za carinu više u ovu temu, ovo nije tema vezana za carinu

carina-u-bih-t80533.html

kupio-bih-nesto-sa-ebay-a-t81292.html

internet-kupovina-iz-inostranstva-t68472.html
isx

#127 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by isx »

Znam za trošak carinskog pregleda, mislio sam na taj dodatni trošak od 1.80KM.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#128 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Truba »

kad krenu naplaćivati po udaljenosti + koliko im treba da otvore pošiljku
3 zahvata makazama 5 maraka udaljenost 6 kilometara
9 marka ukupno :D
choxnox

#129 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by choxnox »

Black swan wrote:kad krenu naplaćivati po udaljenosti + koliko im treba da otvore pošiljku
3 zahvata makazama 5 maraka udaljenost 6 kilometara
9 marka ukupno :D
+ PDV + taksa za pretovar posiljki uz vozila u poslovnicu poste i obrnuto + taksa za potrosene sare na gumama prevoznog vozila (min. jed. mj. 1mm) + tinta potrosena za popunjavanje uplatnica (min. jed. mj. 1ml). Da ti je bilo proc samo sa 9 KM, e evo ti :izet:
zemomak

#130 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zemomak »

sasvim slučajno završih na stranici makedonske pošte...čini mi se, ali nisam siguran da i oni naplaćuju ove hajd da kazem posiljke bez pravog "registarskog" broja... ono što je zanimljivo je sljedeće, vjerovatno da bi opravdali naplatu postarine i dodjeljivanje njihovog bar koda za takve pakete oni su omogućili svojim korisnicima praćenje i takvih pošiljki...pogledajte skrinsotove na ovom linku, ovo bi trebali i kod nas uvest pa onda moze 1,8 KM :-D
http://posta.com.mk/TrackTrace/index-en.html
Mehemed

#131 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Mehemed »

To bi koliko-toliko opravdalo 1.80KM, dođe skoro kao puni registrovani tracking.
spree

#132 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by spree »

Ali ja necu tracking. Koji ce mi kurac tracking za nesto do par KM? Tako da nista ne opravdava nametnutu nelegalnu naplatu. Kad hocu tracking uzet cu ga kod prodavaca i pratiti posiljku sve do bosne, pa i ovdje. Glupani ne kontaju da ce vecina ljudi prestati naručivati sicu, a i kad se bude narucivalo fino uzmes sa trackingom i to je to. Fakticki skacu sebi u stomak jer ce se smanjiti promet. Mada neradnici su to, pa im je vjerovatno i drago.
Atego

#133 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Atego »

spree wrote:Ali ja necu tracking. Koji ce mi kurac tracking za nesto do par KM? Tako da nista ne opravdava nametnutu nelegalnu naplatu. Kad hocu tracking uzet cu ga kod prodavaca i pratiti posiljku sve do bosne, pa i ovdje. Glupani ne kontaju da ce vecina ljudi prestati naručivati sicu, a i kad se bude narucivalo fino uzmes sa trackingom i to je to. Fakticki skacu sebi u stomak jer ce se smanjiti promet. Mada neradnici su to, pa im je vjerovatno i drago.
Ma ovo je vec proslo pod 'normalu'. Et' malo smo se ko bunili i onda slegli ramenima kao i inace. Ujo' vuk magarca
mayab

#134 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by mayab »

mayab wrote:Poslao sam email i "Agenciji za poštanski promet BiH" i dobio email, vjerovatno automatski, da su upit zaprimili i da će me o svemu dalje obavjestiti
Sad sam dobio još i ovaj e-mail:
Poštovani,

Zaprimili smo Vaš e-mail. Obaještavamo Vas da je Agencija za poštanski saobraćaj Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim nadležnostima preduzela aktivnosti u cilju rješavanja navedene problematike.

S poštovanjem

Agencija za poštanski saobraćaj/promet Bosne i Hercegovine
zubi

#135 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zubi »

Mehemed wrote:To bi koliko-toliko opravdalo 1.80KM, dođe skoro kao puni registrovani tracking.
Nista ne opravdava najnoviji harac poste, ja ako hocu tracking platicu ga... ovo je samo prebacivanje troskova na korisnike, ako postari kradu posta to treba da rijesi sama...
TRANCE

#136 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by TRANCE »

Atego wrote:
spree wrote:Ali ja necu tracking. Koji ce mi kurac tracking za nesto do par KM? Tako da nista ne opravdava nametnutu nelegalnu naplatu. Kad hocu tracking uzet cu ga kod prodavaca i pratiti posiljku sve do bosne, pa i ovdje. Glupani ne kontaju da ce vecina ljudi prestati naručivati sicu, a i kad se bude narucivalo fino uzmes sa trackingom i to je to. Fakticki skacu sebi u stomak jer ce se smanjiti promet. Mada neradnici su to, pa im je vjerovatno i drago.
Ma ovo je vec proslo pod 'normalu'. Et' malo smo se ko bunili i onda slegli ramenima kao i inace. Ujo' vuk magarca
Pa eto ja sam npr. slao mailove Univerzalnoj poštanskoj uniji, Kineskoj pošti, Agenciji za poštanski promet BiH, pa ćemo vidjeti ima li ikakvog efekta. Kakve još metode predlažeš? Da se fizički protestuje, na protestima se ne bi niko pojavio, jer su do sada prolazile i gore stvari bez problema poput povećanja akciza, cijene komunalija, raznih taksi, dažbina i sl. Na izbore u oktobru treba izaći, međutim tu su svi ista govna što se tiče deranja ovaca. Jedina šansa bi bila da smo članica EU, onda bi se mogli žaliti Europskoj komisiji za kršenje tržišnih zakona i uvođenje nelegalnih taksi, ali to nećemo dočekati još minimalno narednih 15 godina. Pa evo na drugoj temi ljudi pišu slučaj, privatne kurirske kompanije slale pakete za 6 KM, BH pošta za 9 KM, i šta se desi, Agencija za poštanski promet donese odluku da minimalna cijena mora biti 9 KM po paketu kako bi pogurali BH Poštu :lol: Znači zamisli uložiš par miliona u kurirsku kompaniju, kupiš kombije i ostalu opremu, zaposliš i obučiš radnike i onda ti uništi posao neki stranački međed odlukom koja se kosi sa svim tržišnim i principima zdravog razuma. I takvih slučajeva na hiljade, a nikad se ni ne spomenu u medijima. Zato nam i jeste najveća nezaposlenost u Europi, zato i nema ozbiljnih investicija, jer niko ne želi da rizikuje u takvom okruženju. Država stvorena za stranačke uhljebe, a ostali ili neka šute i plaćaju sve što im izmisle ili neka razgule vani.
stobasja

#137 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by stobasja »

Ja sam pisala ombudsmanu za zaštitu prava potrošača u BiH, čekam odgovor. Predlažem i vama da pošaljete pitanje, ništa ne košta a dobije se odgovor u skladu sa zakonom i pravima. Već sam ranije riješila neke stvari zahvaljujući mišljenju i nalogu ombudsmana. Što nas više pita, to bolje.

http://www.ozp.gov.ba/
isx

#138 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by isx »

Stigle pošiljke, plaćeno 3.5KM standardno za carinski pregled. Ništa od famoznih 1.80KM.
Melo15

#139 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Melo15 »

isx wrote:Stigle pošiljke, plaćeno 3.5KM standardno za carinski pregled. Ništa od famoznih 1.80KM.
Posiljke koje ne idu na carinski pregled ce naplacivati 1.80, za ove koje odu vec naplate 3-9KM pa im je svejedno, ovo sto do sad nisu naplacivali, nasli su nacin da izvuku makar tih 1.80...Znaci, Ima R tracking -> na carinski pregled, nema R tracking -> moze 1.80...
zubi

#140 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zubi »

isx wrote:Stigle pošiljke, plaćeno 3.5KM standardno za carinski pregled. Ništa od famoznih 1.80KM.
Zasto bi bilo 1,8? To je samo za posiljke bez trackinga i koje ne idu na carinu... dakle posta UVIJEK nesto naplati... lukavo s njihove strane
Mehemed

#141 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Mehemed »

Melo15 wrote:
Posiljke koje ne idu na carinski pregled ce naplacivati 1.80, za ove koje odu vec naplate 3-9KM pa im je svejedno, ovo sto do sad nisu naplacivali, nasli su nacin da izvuku makar tih 1.80...Znaci, Ima R tracking -> na carinski pregled, nema R tracking -> moze 1.80...
Ja mu to već objasnio da će mu biti 3.50KM prije nego mu je stigla pošiljka, ali on opet svoje pa svoje.
jahh

#142 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by jahh »

Evo za sta se daje 1.80 KM, da vas ne kopka vise :lol:

http://www.zurnal.info/novost/21303/pos ... a-novalica
ExNihilo

#143 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by ExNihilo »

Gdje god zagrebeš, naletiš na kćerku Novalića.
Truba

#144 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Truba »

ma ko zna čije je to stvarno
zubi

#145 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zubi »

Black swan wrote:ma ko zna čije je to stvarno
Ma ja nije Fadilovo :lol:
Truba

#146 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Truba »

možda je od udruženog kriminalnog poduhvata zvanog vlast u federaciji
npr baketovo i njegovih donova
walk_M-A-N

#147 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by walk_M-A-N »

Što se tiče teme, @mayab i @TRANCE i možda još poneko su uradili pravu stvar.

Jedino se sa ovim ne slažem:
privatne kurirske kompanije slale pakete za 6 KM, BH pošta za 9 KM, i šta se desi, Agencija za poštanski promet donese odluku da minimalna cijena mora biti 9 KM po paketu kako bi pogurali BH Poštu
Jer je to pitanje zakona, odnosno osiguranja sredstava za univerzalnu uslugu:
"po{tanski operator" - je pravno lice koja je u isklju~ivom ili ve}inskom vlasni{tvu dr`ave i koje je, u skladu sa ovim zakonom, ovla{teno za pru`anje rezervisanih i nerezervisanih po{tanskih usluga;
"univerzalne po{tanske usluge" - su sve one po{tanske usluge koje, u skladu sa ovim zakonom i drugim po{tanskim propisima, moraju biti osigurane na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine u okviru propisanog kvaliteta, pod jednakim uvjetima za sve korisnike, bez diskriminacije;
"rezervisane po{tanske usluge" - su oni dijelovi univerzalnih po{tanskih usluga koje pru`aju samo po{tanski operatori;
"nerezervisane po{tanske usluge" - su dijelovi univerzalnih po{tanskih usluga koje osim po{tanskih operatora mogu pru`ati i davaoci po{tanskih usluga;

Rezervisane po{tanske usluge
U okviru univerzalnih po{tanskih usluga rezervisane po{tanske usluge obuhvataju prijem, prijenos i uru~enje po{tanskih po{iljaka:
1. pismovnih po{iljaka mase do 1.000 g;
2. paketskih po{iljaka mase do 10 kg;
3. brzojavnih saop{tenja;
4. po{tanskih i brzojavnih uputnica;
5. preporu~enih i vrijednosnih po{iljaka;
6. pisama u sudskom, upravnom i prekr{ajnom postupku.
Rezervisane po{tanske usluge mogu pru`ati samo po{tanski operatori.
A druga je stvar što je Pošta centar kriminala na svaki način, izvlačenjem kroz štetne ugovore za stranački i lični interes i nepotrebnim zapošljavanjem što na kraju rezultira cijenom od 9 KM.
jahh wrote:Evo za sta se daje 1.80 KM, da vas ne kopka vise :lol:
http://www.zurnal.info/novost/21303/pos ... a-novalica
Ovo je grozno. Ne više "ma znamo sve" nego baš skandal. Novalić je jedan tajkun sa više firmi i raznih poslova. Ovo je vrh.
zlo zlo

#148 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zlo zlo »

...i onda uz sve to, poštaru mrsko donijeti pismo do vrata da naplati tih 1,80 i ostavi žuti u sandučiću (bili doma) s označenim 1,80 :twisted: platiti
vješalica

#149 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by vješalica »

zlo zlo wrote:...i onda uz sve to, poštaru mrsko donijeti pismo do vrata da naplati tih 1,80 i ostavi žuti u sandučiću (bili doma) s označenim 1,80 :twisted: platiti
Tačno!
Ove bitange po Dobrinji se pravo okuražili
Ništa ne donose osim obavijesti
walk_M-A-N

#150 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by walk_M-A-N »

Novi detalji.
http://www.zurnal.info/novost/21304/nov ... ona-maraka
Ne piše kako su platili 4 miliona ali je jasno da je 8,5 miliona keš. Iz previsokih cijena.
Post Reply