Hidzab i tako to...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
muha_sa

#126 Re: Hidzab i tako to...

Post by muha_sa »

sherbett wrote:Muha, sad me vec brines. Kako si svega ti uspio da uocis ogradu :?
profesionalna deformacija---samo ograde gledam, gologuzanke nikad nisam gledo---pogled preda se i prodjem

evo i ovaj direk gledam i kontam jel drveni il metalni
Image
muha_sa

#127 Re: Hidzab i tako to...

Post by muha_sa »

drveni je--nista :-) nije moj fah
Connaisseur Karlin

#128 Re: Hidzab i tako to...

Post by Connaisseur Karlin »

muha_sa wrote:
sherbett wrote:Muha, sad me vec brines. Kako si svega ti uspio da uocis ogradu :?
profesionalna deformacija---samo ograde gledam, gologuzanke nikad nisam gledo---pogled preda se i prodjem

Image
muha_sa, gledas sa suncanim naucalima, a sa sunacnim naocalima ne mozes vidjeti materijal ograde , samo mozes vidjetiograde oblika zenskog tijela, ne foliraj :oops:
Fudo387

#129 Re: Hidzab i tako to...

Post by Fudo387 »

muha_sa wrote:

Image
I haj ti budi dobar mumin?
Na svakom koraku samo insana nagovaraju i izazivaju.
Connaisseur Karlin

#130 Re: Hidzab i tako to...

Fudo387 wrote:
I haj ti budi dobar mumin?
Na svakom koraku samo insana nagovaraju i izazivaju.
pff, ti bi da bbudes dobar mumin, a da ne osjetis tebi postavljna religijska ogrnaicenja na svojoj kozi, eh ne moze to tako :oops:
If the situation is as described, it is not permissible for a Muslim to go to these places, for fear of fitnah (temptation) and so as to avoid the places where it is to be found – unless he is one of those who are able to remove the evil things that are there, because they have the authority and the knowledge of sharee’ah, and are able to enjoin what is good and forbid what is evil.
a ako odes na neku plazu sa zenom, a ima muskaraca u vodi ,tvoja zena ne smije ici na kupanje sa tobom , jer niste sami :
On the other hand, it is unlawful for women to swim in the sea as long as there is any alien man in the area or the area is a public place where men could come at any time to swim. It is also a condition that none of her brothers, sons or other Mahrams be with her because while swimming the woman exposes of her body what should not be seen by any man other than her husband.
seln

#131 Re: Hidzab i tako to...

Post by seln »

Kikibombona wrote:
seln wrote:Ne znam koliko puta treba ponoviti: linija razdvajanja je princip dobrovoljnosti.
Ako neka zena dobrovoljno nosi odjecu propisanu nekom vjerom, kultom, modom... onda treba prestati kenjati i pametovati, a prije svega treba prestati sa pokusajima da je se spase od necega sto radi dobrovoljno.
No, tu ima jedan problem: mnogi liberalni, obrazovani & svjesni gradjani progresivnog zapada ne mogu shvatiti da neko moze dobrovoljno nositi hidzab.
Ergo, mora bit da je neko te zene natjerao.
To sto svaki dan ulicama prolaze horde nakaza sa pola kubika metala u tijelu, sto se mnogima vidi pocetak stidnih dlaka i cameltoe, a tetovaze im pokrivaju 90% koze... jebi ga, to je moda i mora se postovati (da ne bude zabune, i ja mislim isto).
Ali zena sa maramom... naterali je, ociju mi. Kako moze bit da to radi dobrovoljno?
Dakle, sva kenjanja o "odjeci koja ne prilici liberalnom drustvu" su obicno kenjanje, koje lose prikriva ordinarnu islamofobiju.
Slazem se u svemu osim jednom...

I ti sam nazivas' nakazama ljude sa 'pola kubika metala u sebi', sa tetovazama. Tako ih naziva 90% Bosanaca iz sva tri plemena. U istetoviranog covjeka bleje kao da je Marsovac, narocito ljudi iz ruralnih sredina. I obavezno se za njih veze narkomanija, kriminal i sl. Gomile predrasuda, zaziranje, nipodastavanje itd.

Ja sam u komsiluku, a mahom se radi o ljudima sa sela, okarakterisan kao neko ko slusa 'narkomansku muziku'. :D

I ti vjernici su puni predsrasuda i losih komentara na racun drugih i drugacijih. Zatucanost i mahalski mentalitet.
Ja ih mogu smatrati cime good i nazivati ih kako god (naravno, ne njima u lice)...
dovoljno je da ne dovodim u pitanje njihovo pravo da se tako oblace.
Kuda bih stigao ako bih sve smatrao estetskim i ako bi mi se sve svidjalo?
emric

#132 Re: Hidzab i tako to...

Post by emric »

Kikibombona wrote:
emric wrote:Pokrivene djevojke i žene jako lijepo mogu izgledati, a osim toga me oduševljava njihovo neodustajanje pred pritiscima. One znaju ko su, šta su, zašto su i sasvim normalno prave balans u svom životu, obrazovane su, rade, a opet i ukrašene tradicijom. Buntovnici našeg vremena. Svaka čast. :thumbup:

Što se tiče pokrivanja lica, to apsolutno nema veze sa islamom, nego samo sa pojedinim lokalnim običajima. Takvi običaju su, istina, nekad postojali i u Bosni, a danas ih nema i tako i treba da bude. Radi se o obilježjima jednog vremena, nikako o "odustajanju od vjere", jer to nije dio Islama.
Oko prvog pasusa se potpuno slazem.

Drugi pasus je nejasan. Apsolutno nema veze, to su obicaji, obiljezje vremena i nema veze sa islamom. Otkud ovako kategoricne izjave? :D Imas li necim potkrijepiti ili govoris o nekom svom islamu? Koliko znam, ne postoji nijedan islamski autoritet, osim mozda tebe, koji kaze da nikab nema veze sa islamom. Postoji spor oko toga da li je nikab obavezan ili ne. Niko ziv ne tvrdi da nikab nema veze sa islamom. Stavise, postoje predaje da su poslanikove zene nosile nikab.
Kur'an je srž Islama, a tamo se nigdje ne traži da žena krije svoje lice. Tamo je žena, majka, supruga, subjekt velikog poštivanja. Sve ostalo mogu biti običaji, kultura određenog prostora ili vremena, ali ne element vjere. Kao što je gotovo obaveza da se za Bajram pravi baklava, a ona nije dio Islama nego je običaj određenog naroda ili prostora. Ne treba se miješati vjera i kultura u tom smislu. Vjera je uvijek ista, i to je ljepota Islama što nikad ni slovo nije promijenjeno u našoj svetoj knjizi, a kultura i običaji se mijenjaju. Nema boljih ili lošijih muslimana po geografskim osnovama, jer Islam je uvijek i svugdje isti, ali se tradicije naroda na različitim prostorima razlikuju, i to je normalno i poželjno. Ne daj Bože da smo svi isti.

Evo ja ću rado saslušati ako ima neko ko može predstaviti gdje u u Kur'anu stoji da žena treba kriti svoje lice?
Last edited by emric on 03/06/2018 18:54, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#133 Re: Hidzab i tako to...

sherbett wrote:Ja ne kuzim zas bi itko na engleskom pisao pravila ponasanja i zivota pripadnika Islama.
Meni to tako nije autenticno.

to je engleski sa teskim arapskim akcentom :oops:
asker

#134 Re: Hidzab i tako to...

Post by asker »

triconja wrote:
ernestalic wrote:U Kur'anu nema nikakve naredbe za potpunim pokrivanjem lica. Dakle, to nije naredba od Allaha, nego od muškarca i plemenske patrijarhalne zajednice. Ali, mislim da to nije glavni problem. Iza tvrdoglavog ustrajavanje na ovom i onom pravu kojeg vidimo i kod nas u zadnje vrijeme, krije se ustvari pravi zahtijev i cilj: ISLAMSKA DRŽAVA! Sve vodi prema tom cilju. Pravo na hidžab, pravo na napuštanje radnog mjesta u vrijeme džume, pravo na molitve u radno vrijeme, pravo na plaćeno odsustvo zbog odlaska na hadž, pravo da se zabrani nevjernicima konzumacija alkohola u blizini džamije, pravo da se nevjernicima oduzmu i druga prava, pravo na posebni šerijatski sud itd. Itd.
Nešto slično se dešavalo u komunističkim i svim drugim totalitarnim režimima. LJudima su postepeno oduzimana prava, a na kraju je Trocki došao u sukob sa Staljinom i zbog zahtijeva da revolucija postane svjetska revolucija, dakle tražio je izvoz revolucije iz SSSR u cijeli svijet. Sličnost sa islamističkim zahtijevima je više nego očigledna. A hidžab je samo jedna kockica u mozaiku koji se zove ISLAMSKA DRŽAVA!
Lele, pa jaro ja mislim ti ujutro kad ustanes ne smijes od panike ni u halu dok se ne uvjeris da nema muslimana oko tebe :lol: :lol: :lol: :lol: .

Kakva bosna i islam ba (pogotovo islamska drzava), ovdje ljudi previse locu da bi tako nesto moglo proc :lol:

Ovaj nas je neki dan upozorio da Ramazan drzimo u svoja 4 zida i da slucajno kome ne padne na pamet da organizuje ili prisustvuje javnom iftaru.

Zamisli ti dat' Ernesu kakvu vlast, moc, vojsku :-)
moonca

#135 Re: Hidzab i tako to...

Post by moonca »

Evo ja ću rado saslušati ako ima neko ko može predstaviti gdje u u Kur'anu stoji da žena treba kriti svoje lice?
Sada je to vec izbor samih zena. Vecinu, niko nije natjerao, ucjenjivao-jednostavno njihov izbor. Mozda bi psiholozi imali bolji odgovor. :zoka:
harač

#136 Re: Hidzab i tako to...

Post by harač »

moonca wrote:
Sada je to vec izbor samih zena. Vecinu, niko nije natjerao, ucjenjivao-jednostavno njihov izbor. Mozda bi psiholozi imali bolji odgovor. :zoka:
ti provela neko antropološko istraživanje u gornjoj maoči ili u fahdu?
moonca

#137 Re: Hidzab i tako to...

Post by moonca »

harač wrote:
moonca wrote:
ti provela neko antropološko istraživanje u gornjoj maoči ili u fahdu?
Nisam, bas.No ako gledas njihove price, zivot, upravo govori o tome.
No maoca je - novokomponovani islam- oni se ufurali da su pravi. Par njih. :-) :lol:
insomnia78

#138 Re: Hidzab i tako to...

Post by insomnia78 »

Ne poznajete vi izgleda njegove ranije radove? O onoj flasi za pranje guzice
dustaban

#139 Re: Hidzab i tako to...

Post by dustaban »

Tema je, ocekivano, otisla u helac, al samo jos da kazem
- koji ste vi licemjeri. Na temi o autima i mobitelima sjebaste se da ukazete na MODERAN dizajn, a kad o ovome pricamo propaagirate MODNU ONESVIJESCENOST!
Biva nek nosi sta ko hoce, sta mai veze.
A ja svo vrijeme govorim o konkretnom primjeru jedne PRVE DAME, ne tako male i nebitne drzave. Ok, zena je muslimanka i hoce da to pokaze odjevanjem, ali jebemumisha zar bas mora biti onako...
No dobro, idem zato na drugu stranu - komsinka Kolinda je imala takodje problem sa odjevanjem ali druge vrste. Ona je zaboravila da je predsjednica drzave a jos uvijek zeljela izgledati jebizovno. I tako se i nosila, dok je nisu upozorili pa onda potrazila savjete modnih eksperata.
Sa odjevanjem po islamskim principima je malo teze ali dobar modni ekspert bi nasao nacina da i hanum Erdogan zadovolji serijat a ta ne izgleda ko neko ko je bahnuo u krivo i godisnje i civilizacijsko doba!
I nije rijec o fizickoj ljepoti eno ona engleska premijerka Kristina - ni veceg gariba ni elegantnijeg stvorenja!
insomnia78

#140 Re: Hidzab i tako to...

Post by insomnia78 »

Zena se pokriva kako se inace turkinje pokrivaju. Onak’ih puna Evropa
Kad smo vec kod toga maloprije na benzinskoj lik sipa gorivo u mecku ogrnut ogromnom turskom zastavom. Onako ko plašt :lol:
triconja

#141 Re: Hidzab i tako to...

Post by triconja »

insomnia78 wrote:Zena se pokriva kako se inace turkinje pokrivaju. Onak’ih puna Evropa
Kad smo vec kod toga maloprije na benzinskoj lik sipa gorivo u mecku ogrnut ogromnom turskom zastavom. Onako ko plašt :lol:
I bogati jel naso za petaka, to je najbitnije :lol:
insomnia78

#142 Re: Hidzab i tako to...

Post by insomnia78 »

Jok. Nego me zivo zanima od kud on bahnu sa zastavom ovdje
BajramBarecula

#143 Re: Hidzab i tako to...

Post by BajramBarecula »

insomnia78 wrote:Zena se pokriva kako se inace turkinje pokrivaju. Onak’ih puna Evropa
Image
moonca

#144 Re: Hidzab i tako to...

Post by moonca »

A ja svo vrijeme govorim o konkretnom primjeru jedne PRVE DAME, ne tako male i nebitne drzave. Ok, zena je muslimanka i hoce da to pokaze odjevanjem, ali jebemumisha zar bas mora biti onako...
A, to sam propustila.... :-?
Dobro nije sva- vidi cipela. :-) vidi joj se i koza. :shock:

Image
muha_sa

#145 Re: Hidzab i tako to...

Post by muha_sa »

moonca wrote:

Image
kakav je ono znak na krovu aVta :?
beautyfool

#146 Re: Hidzab i tako to...

Post by beautyfool »

a sta je tema ovdje, ja nikako ne kontam :? jeli to kako se odjeva Emine Erdogan ?
Connaisseur Karlin

#147 Re: Hidzab i tako to...

muha_sa wrote:
muha_sa, klinki ovdje video :

https://www.gettyimages.com/detail/vide ... N_Redirect

znak je GB kruna :)
Kikibombona

#148 Re: Hidzab i tako to...

Post by Kikibombona »

seln wrote:
Kikibombona wrote:
seln wrote:Ne znam koliko puta treba ponoviti: linija razdvajanja je princip dobrovoljnosti.
Ako neka zena dobrovoljno nosi odjecu propisanu nekom vjerom, kultom, modom... onda treba prestati kenjati i pametovati, a prije svega treba prestati sa pokusajima da je se spase od necega sto radi dobrovoljno.
No, tu ima jedan problem: mnogi liberalni, obrazovani & svjesni gradjani progresivnog zapada ne mogu shvatiti da neko moze dobrovoljno nositi hidzab.
Ergo, mora bit da je neko te zene natjerao.
To sto svaki dan ulicama prolaze horde nakaza sa pola kubika metala u tijelu, sto se mnogima vidi pocetak stidnih dlaka i cameltoe, a tetovaze im pokrivaju 90% koze... jebi ga, to je moda i mora se postovati (da ne bude zabune, i ja mislim isto).
Ali zena sa maramom... naterali je, ociju mi. Kako moze bit da to radi dobrovoljno?
Dakle, sva kenjanja o "odjeci koja ne prilici liberalnom drustvu" su obicno kenjanje, koje lose prikriva ordinarnu islamofobiju.
Slazem se u svemu osim jednom...

I ti sam nazivas' nakazama ljude sa 'pola kubika metala u sebi', sa tetovazama. Tako ih naziva 90% Bosanaca iz sva tri plemena. U istetoviranog covjeka bleje kao da je Marsovac, narocito ljudi iz ruralnih sredina. I obavezno se za njih veze narkomanija, kriminal i sl. Gomile predrasuda, zaziranje, nipodastavanje itd.

Ja sam u komsiluku, a mahom se radi o ljudima sa sela, okarakterisan kao neko ko slusa 'narkomansku muziku'. :D

I ti vjernici su puni predsrasuda i losih komentara na racun drugih i drugacijih. Zatucanost i mahalski mentalitet.
Ja ih mogu smatrati cime good i nazivati ih kako god (naravno, ne njima u lice)...
dovoljno je da ne dovodim u pitanje njihovo pravo da se tako oblace.
Kuda bih stigao ako bih sve smatrao estetskim i ako bi mi se sve svidjalo?
Ok, razumijem te.

Medjutim, valjda je i tebi jasno, da su pripadnici sve tri konfesije u BiH, u dosta slucajeva rigidni i agresivni, da bi rado ogranicavali prava drugima da im se ukaze prilika.

Postavljac teme se dokazao kao islamofob sa hidzabima i famoznim flasama. Jednako tako, imas dosta vjernika koji bi vrlo rado, da imaju mogucnost, pozatvarali kafane, zabranili mini suknje i ko zna sta ne. Bezbroj puta sam svjedocio njihovom preziru prema drugima i drugacijima.

To govori o nama kao drustvu u cjelini.

Primitivizam je osporavati pravo zenama na hidzab, jednako kao osudjivati nekoga jer pije, radi tetovaze i sl.
moonca

#149 Re: Hidzab i tako to...

Post by moonca »

muha_sa wrote:
moonca wrote:

Image
Snimci -posjete Kraljici.

:oops:
Meni se svidja Melanija.

Image
insomnia78

#150 Re: Hidzab i tako to...

Post by insomnia78 »

Ih