Kako skupiti pare za Hadz?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zejnep

#126 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

Kraljica. Na svaku ima odgovor :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#127 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Connaisseur Karlin »

Bloo wrote:Da li je onda slično pitanje:

Da li musliman treba da pristane primi platu ako radi u komercijalnoj banci koja ne posluje po pravilima islamskog bankarstva, te je njegova plata generisana iz kamate na kredite koji se daju fizičkim licima?
pravila islamskog bankarstva morlano i eticki su identicna radu svih tipinih bananak u svijetu , ne postoje postene banke :D
Bloo
Globalna šefica

#128 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote:

Da li musliman treba da pristane primi platu ako radi u komercijalnoj banci koja ne posluje po pravilima islamskog bankarstva, te je njegova plata generisana iz kamate na kredite koji se daju fizičkim licima?
pravila islamskog bankarstva morlano i eticki su identicna radu svih tipinih bananak u svijetu , ne postoje postene banke :D
Nije bitno da li su identicna ili nisu, bitno je kako musliman posmatra platu u ovom slučaju.
Connaisseur Karlin

#129 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Zejnep wrote:Kraljica. Na svaku ima odgovor :mrgreen:
nasekirala sam Begeta :D
bosan

#130 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

Bloo wrote:
bosan wrote: Nije to samo naziv , to ti je poklon za Bozic . Ja to primam isto ali zelim znati jeli to u redu ili nije ?
Ili isto je li katoliku dozvoljeno primati bajramluk ako radi kod muslimana ?
Moja pitanja nisu nikakve provokacije niti vrijedjanje bilo koga , samo radoznalost .
Razumijem da nije provokacija.
Ja nisam vjernik, neko drugi će ti odgovoriti, ja sam samo ponudila odgovor sa tačke kadrovske i računovodstva.
Božićnice/Bajramluci spadaju u prigodne nagrade i tako se i vode u kadrovskoj službi i knjiže u računovodstvu, te budu prikazane na platnoj listi ako treba - Prigodna nagrada.
Sa ove tačke možda nema prepreke da se primi taj iznos.

Ali, čekamo arzuhala :mrgreen:
Iako sam dugogodisnji radnik u firmi iako znaju da sam musliman nikad mi niko nije cestitao Bajram ali mi redovno cestitaju Bozic i Uskrs . A tek da me pitaju hocu li pare za Bozic ili Bajram . Ne smeta meni nicija vjera ni praznici bar mi u Bosni smo znali sve slaviti . Mislim nema mjesta Islamu u tim zakonima , znam da je u Islamskim zemljama sigurno jos gore za nemuslimane . I zato sam ja sve dalje od vjere i vjernika , mozda grijesim ali ovo sve ne vodi nikuda . Nisam ja zelio nikog uvrijediti ni prozivati vec ako neko zna tacne odgovore da mi kaze.
Ja sam misljenja da ce se vjere morat u nekim segmentima mijenjat ako ljudi zele opstanak , jer ako je Bog stvorio ovaj svijet samo da bi se mi tukli jedni sa drugima onda ne znam zasto ga je stvarao , valjda vidi da mi ne mozemo naci rjesenje i izlaz , valjda vidi tu mrznju i tako malo tolerantnih ljudi koji nisu u stanju promijeniti svijet .
insomnia78

#131 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Image
Connaisseur Karlin

#132 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Bloo wrote:

Nije bitno da li su identicna ili nisu, bitno je kako musliman posmatra platu u ovom slučaju.
u sustini, sve je bitno :)

a kako musliman posmatra ovisi od njegovog nivo znanja i obrazovanja :)
Connaisseur Karlin

#133 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

insomnia78 wrote:

Image
ovo je kad nepismeni savejetuju nepismene :D :lol:
Bloo
Globalna šefica

#134 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote: u sustini, sve je bitno :)
U Bosni, koliko znam nema niti jedne banke da posluje po tim principima. BBI posluje tako sa pravnim licima, ne fizičkim...
Tako da stvarno nije bitno :lol: jer sve banke u BiH posluju po kamatarskom principu, a ljudi trebaju posao :)
insomnia78

#135 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:

Image
Pa sad
Dr. Enes Ljevaković rođen je 1959. u Trepču, Općina Tešanj. Završio je osnovnu školu u Tešnju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1979. godine. Nakon završene medrese radio je kao imam, hatib i mualim u Mrkotiću kod Tešnja tokom 1980. godine. Fakultetsko obrazovanje je stekao na Fakultetu šerijatskog prava u Rijadu. Na istom Fakultetu (Odsjek za fikh i usuli fikh) odbranio je magistarski rad u oblasti fikha. Doktorsku disertaciju pod naslovom: „Analogija (qijas) u teorijskopravnim djelima Mustafe Ejubovića – Šejh Juje” odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u maju 2002. godine.
Izabran je u zvanje vanrednog profesora na Katedri za fikh u maju 2007. godine. Obavljao je funkciju prodekana za finansije na Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u periodu 2003. – 2007. godina. Član je Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2004. u dva mandata. Šef je Katedre za fikh na Fakultetu islamskog prava u periodu 2004 – 2014. Obavlja dužnost fetva-emina Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2005. g. Član je Kolegija/Vijeća za postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka. Voditelj je kursa Šerijat u savremenim društvima na postdiplomskom studiju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Na Fakultetu predaje predmete Historija šerijatskog prava, Usul-i fikh, Šerijatsko građansko i krivično pravo, Uvod u šerijatsko pravo i Savremene fikhske teme. Predaje predmet: Islamsko poslovno pravo na master studiju/smjer Islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Autor je i prevodilac više djela u oblasti šerijatskog prava. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara i konferencija.

U aprilu 2014. godine Sabor IZ u Bosni i Hercegovini imenovao ga je za muftiju sarajevskog. Murasela mu je uručena 16. maja 2014. godine u Carevoj džamiji u Sarajevu.
Last edited by insomnia78 on 29/04/2018 22:44, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#136 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

bosan wrote:
Iako sam dugogodisnji radnik u firmi iako znaju da sam musliman nikad mi niko nije cestitao Bajram ali mi redovno cestitaju Bozic i Uskrs . A tek da me pitaju hocu li pare za Bozic ili Bajram . Ne smeta meni nicija vjera ni praznici bar mi u Bosni smo znali sve slaviti . Mislim nema mjesta Islamu u tim zakonima , znam da je u Islamskim zemljama sigurno jos gore za nemuslimane . I zato sam ja sve dalje od vjere i vjernika , mozda grijesim ali ovo sve ne vodi nikuda . Nisam ja zelio nikog uvrijediti ni prozivati vec ako neko zna tacne odgovore da mi kaze.
Ja sam misljenja da ce se vjere morat u nekim segmentima mijenjat ako ljudi zele opstanak , jer ako je Bog stvorio ovaj svijet samo da bi se mi tukli jedni sa drugima onda ne znam zasto ga je stvarao , valjda vidi da mi ne mozemo naci rjesenje i izlaz , valjda vidi tu mrznju i tako malo tolerantnih ljudi koji nisu u stanju promijeniti svijet .
Ja sam ateista, tako da nemam tih dilema. Sa zahvalnoscu uzmem novac i za Bajram i za Bozic :D Mogu taj novac dobro iskoristiti :)
Meni čestitaju sve :| Ne uvrijedim se.
Kažem hvala i jedem kolače.

:mrgreen:
bosan

#137 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

To je ono sto nema odgovora na sve , vec odluci pa cemo vidjeti kad dodjes na kanal .
Connaisseur Karlin

#138 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Bloo wrote:
Connaisseur Karlin wrote: u sustini, sve je bitno :)
U Bosni, koliko znam nema niti jedne banke da posluje po tim principima. BBI posluje tako sa pravnim licima, ne fizičkim...
Tako da stvarno nije bitno :lol: jer sve banke u BiH posluju po kamatarskom principu, a ljudi trebaju posao :)
da, razumijem , ja sma samo pokusala dodati, islamske banke zaradjuju isto kao i ostale banke , nema razlike :) ne mmogu da vjerujem da ljudi misle da islamske banke su postenije od drugih banaka u svijetu :D :lol:
Connaisseur Karlin

#139 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

insomnia78 wrote:
[
Pa sad
Dr. Enes Ljevaković rođen je 1959. u Trepču, Općina Tešanj. Završio je osnovnu školu u Tešnju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1979. godine. Nakon završene medrese radio je kao imam, hatib i mualim u Mrkotiću kod Tešnja tokom 1980. godine. Fakultetsko obrazovanje je stekao na Fakultetu šerijatskog prava u Rijadu. Na istom Fakultetu (Odsjek za fikh i usuli fikh) odbranio je magistarski rad u oblasti fikha. Doktorsku disertaciju pod naslovom: „Analogija (qijas) u teorijskopravnim djelima Mustafe Ejubovića – Šejh Juje” odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u maju 2002. godine.
Izabran je u zvanje vanrednog profesora na Katedri za fikh u maju 2007. godine. Obavljao je funkciju prodekana za finansije na Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u periodu 2003. – 2007. godina. Član je Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2004. u dva mandata. Šef je Katedre za fikh na Fakultetu islamskog prava u periodu 2004 – 2014. Obavlja dužnost fetva-emina Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2005. g. Član je Kolegija/Vijeća za postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka. Voditelj je kursa Šerijat u savremenim društvima na postdiplomskom studiju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Na Fakultetu predaje predmete Historija šerijatskog prava, Usul-i fikh, Šerijatsko građansko i krivično pravo, Uvod u šerijatsko pravo i Savremene fikhske teme. Predaje predmet: Islamsko poslovno pravo na master studiju/smjer Islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Autor je i prevodilac više djela u oblasti šerijatskog prava. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara i konferencija.

U aprilu 2014. godine Sabor IZ u Bosni i Hercegovini imenovao ga je za muftiju sarajevskog. Murasela mu je uručena 16. maja 2014. godine u Carevoj džamiji u Sarajevu.
auuu, pa to je jos gore, kad pismeni dijele loposke savjete narodu :D nema vecih licemjerja :)
Last edited by Connaisseur Karlin on 29/04/2018 22:47, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#140 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:

Da, ljudima treba posao da prehrane porodicu. Da prežive. U Bosni gdje su sve banke kamatarske.
Meni bi moje srce reklo da imam porodicu i da je ona najpreča.
Ali, kao što i sam znaš, nisam vjernik. Mogu samo lupetati ovako.
Zejnep

#141 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

Stante sad. A što ateista uzima božićnicu.ili bajramluk? :hm:
Connaisseur Karlin

#142 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Zejnep wrote:Stante sad. A što ateista uzima božićnicu.ili bajramluk? :hm:
a zasto ne :) pa kompanije nemaju ateisticke poklone :D
insomnia78

#143 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Pa sto ne bi. Ne vjeruju u ciku na oblaku koji ce hin rostiljati zbog toga
Bloo
Globalna šefica

#144 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Što ne bih?

Nemam nikakvih skrupula koji me priječe.
S obzirom da je to prigodna nagrada, a daje se povodom vjerskih praznika, apsolutno ne osjećam zadršku da taj novac uzmem :D

I potrošim na striptizete, drogu i alkohol dok se rađa sin božji.
Zejnep

#145 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

I to ti je razlog? :mrgreen:
Spavaš li mirno poslije? :mrgreen:
Zejnep

#146 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

insomnia78 wrote:Pa sto ne bi. Ne vjeruju u ciku na oblaku koji ce hin rostiljati zbog toga
Pa imaju li savjest? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#147 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Zejnep wrote:
I to ti je razlog? :mrgreen:
Spavaš li mirno poslije? :mrgreen:
KArlinka je agnostik :) tehnički može uzeti sve :D
animals

#148 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

Zato sto razmislja logicno..
uzmi sto ti zivot pruza.. :D
insomnia78

#149 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Zejnep wrote:
insomnia78 wrote:Pa sto ne bi. Ne vjeruju u ciku na oblaku koji ce hin rostiljati zbog toga
Pa imaju li savijest? :mrgreen:
Cuvaj se paketica
Image
Bloo
Globalna šefica

#150 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Zejnep wrote:
Pa imaju li savjest? :mrgreen:

Naravno da nemamo :D

Uzmem pare i potrošim kako smatram da treba :mrgreen:

Neko uzme bajramluk od firme i da zekat? U javnu kuhinju? Siromašnima?

AHA.
Post Reply