Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_balon

#126 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by mali_balon »

Kao dugogodisnji forumas...pod raznim nikovima (doduse nepoznatim ali prvi registrovani nekad 2006)....odgovorno tvrdim da je ovaj forum do kraja sjebala ladyblue...mislim da se vako zvala....a propadanje je pocelo sa odlaskom mircerke
Bloo
Globalna šefica

#127 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

Haris.ba wrote:
ExNihilo wrote:Uvesti demokratiju na forum.
Reddit? :skoljka:

Sva ova priča me podsjeti na rasprave o samoupravnom socijalizmu, a ono 1990.

Haj danas objasni generaciji fejsbuka i tvitera šta je mirc.

Tako i za nekih desetak godina. I oblik ovakvoga foruma će biti prošlost. Nema smisla reformisati mrtvoga konja.
Ah mirc...jos manje demokratije nego ovdje :mrgreen:
ExNihilo

#128 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Haris.ba wrote:
ExNihilo wrote:Uvesti demokratiju na forum.
Reddit? :skoljka:

Sva ova priča me podsjeti na rasprave o samoupravnom socijalizmu, a ono 1990.

Haj danas objasni generaciji fejsbuka i tvitera šta je mirc.

Tako i za nekih desetak godina. I oblik ovakvoga foruma će biti prošlost. Nema smisla reformisati mrtvoga konja.
Htio sam inicijalno napisati Reddit kao dobar primjer. Na površinu uglavnom isplivaju najkvalitetniji postovi, a one najgore nikad ne vidiš.

Na Redditu, Zviz i Smrčak ne bi dobili publicitet, osim eventualno kao karikature. Još i vrijeme štedi jer se ne probijaš kroz hrpu degeneričnih i jednorečeničnih postova.
ExNihilo

#129 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

mali_balon wrote:Kao dugogodisnji forumas...pod raznim nikovima (doduse nepoznatim ali prvi registrovani nekad 2006)....odgovorno tvrdim da je ovaj forum do kraja sjebala ladyblue...mislim da se vako zvala....a propadanje je pocelo sa odlaskom mircerke
Prosječan forumaš nikada nije znao razdvojiti kvalitetne forumaše/postove od onih koji su prosto sveprisutni.
Haris.ba

#130 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Haris.ba »

ExNihilo wrote:
Htio sam inicijalno napisati Reddit kao dobar primjer. Na površinu uglavnom isplivaju najkvalitetniji postovi, a one najgore nikad ne vidiš.
Ali onda to nije forum. Gdje možeš napisati nešta što drugi moraju trpiti. Osim ako naravno moderator ne obriše. Ta promjena pravila igre mijenjaju igru. To više nije ista igra.
ExNihilo

#131 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Haris.ba wrote:
ExNihilo wrote:
Ali onda to nije forum. Gdje možeš napisati nešta što drugi moraju trpiti. Osim ako naravno moderator ne obriše. Ta promjena pravila igre mijenjaju igru. To više nije ista igra.
Ma ne moraš ni ovdje trpiti. Foe i zdravo. :D
Bloo
Globalna šefica

#132 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
I onda ti ostatak diskusije u koju su npr. uključena 4 forumaša od kojih ti je jedan na foe izgleda pravo interesantno.
Haris.ba

#133 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Haris.ba »

ExNihilo wrote:
Ma ne moraš ni ovdje trpiti. Foe i zdravo. :D[/quote]

Pa onda i nema problema? Ja sam možda pogrešno shvatio. Ako je problem što neki baljezgaju, staviš ga na "foe" i čitaš bez baljezganja.

I pustiš ostale da čitaju baljezganja. Možda vole baljezganja?

Zar to nije bolje, nego sve uskratiti za baljezganja? Jer, možda je istina - mnogi dolaze zbog baljezganja. :D
ExNihilo

#134 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
I onda ti ostatak diskusije u koju su npr. uključena 4 forumaša od kojih ti je jedan na foe izgleda pravo interesantno.
Meni pola foruma na foe. :lol:
Haris.ba wrote:
Pa onda i nema problema? Ja sam možda pogrešno shvatio. Ako je problem što neki baljezgaju, staviš ga na "foe" i čitaš bez baljezganja.

I pustiš ostale da čitaju baljezganja. Možda vole baljezganja?

Zar to nije bolje, nego sve uskratiti za baljezganja? Jer, možda je istina - mnogi dolaze zbog baljezganja. :D
Pa možeš i na Redditu iskopati one šljam postove buried deep down. :D
Bloo
Globalna šefica

#135 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

Očito se ideje o reformi foruma fundamentalno razlikuju. Nekima je to, kroz reminiscenciju o dobrim, starim, vremenima, povratak u to zlatno doba, ali to je nemoguće jer nema ljudi koji su tada pisali. Nekima je to promjena sistema funckionisanja samog foruma. Drugima je odstranjivanje forumaša/administracije po njihovom ličnom izboru.
Haris.ba

#136 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Haris.ba »

Bloo wrote:Očito se ideje o reformi foruma fundamentalno razlikuju. Nekima je to, kroz reminiscenciju o dobrim, starim, vremenima, povratak u to zlatno doba, ali to je nemoguće jer nema ljudi koji su tada pisali. Nekima je to promjena sistema funckionisanja samog foruma. Drugima je odstranjivanje forumaša/administracije po njihovom ličnom izboru.
I na kraju će odlučiti tržište. Da li dolazi dovoljan broj ljudi da opravda moderatore, servere, struju, programiranje...

A to što je nebitno šta se piše, već samo brojka ljudi - valjda pojašnjava šta je bitno.
Bloo
Globalna šefica

#137 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

Haris.ba wrote:
Bloo wrote:Očito se ideje o reformi foruma fundamentalno razlikuju. Nekima je to, kroz reminiscenciju o dobrim, starim, vremenima, povratak u to zlatno doba, ali to je nemoguće jer nema ljudi koji su tada pisali. Nekima je to promjena sistema funckionisanja samog foruma. Drugima je odstranjivanje forumaša/administracije po njihovom ličnom izboru.
I na kraju će odlučiti tržište. Da li dolazi dovoljan broj ljudi da opravda moderatore, servere, struju, programiranje...

A to što je nebitno šta se piše, već samo brojka ljudi - valjda pojašnjava šta je bitno.
Na kraju cemo gledati film:
"I moderatore ubijaju, zar ne?"
ExNihilo

#138 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Haris.ba wrote:

Da, evo baš jutros čitam ovaj intervju u kojem bivši reddit employee priča o tome.

http://nymag.com/selectall/2018/04/dan- ... rview.html
The incentive structure is simply growth at all costs. There was never, in any board meeting that I have ever attended, a conversation about the users, about things that were going on that were bad, about potential dangers, about decisions that might affect potential dangers. There was never a conversation about that stuff.

The only time we would ever hear anything from the board on that stuff is when there were huge press debacles like the Anderson Cooper thing. In that case, we would get a call from the people who were being negatively affected by the press basically wanting to know how they should answer and what we were going to do about it.

The kind of classic comment that would come up in every board meeting was, “Why aren’t you growing faster?”

We’d say, “Well, we’ve grown by 40 million visitors since the last board meeting.”

And the response was, “That’s slower than the internet is growing; that’s not enough. You have to grow more.” Ultimately, that is why Ellen and I were let go.
Bloo
Globalna šefica

#139 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Da, evo baš jutros čitam ovaj intervju u kojem bivši reddit employee priča o tome.

http://nymag.com/selectall/2018/04/dan- ... rview.html
[/quote]

Tek negdje na pola intervjua, nešto konkretno i predloži. Dotle je isprazno pametovanje i izbjegavanje direktnog odgovora.
Još čitam..
madner

#140 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by madner »

TRANCE wrote:
madner wrote:Inace, poslje nekog vremena je lako ocjeniti snagu protivnika i onda vise nije zabavno kao sto je nekad bilo nabijati komplekse nizoj vrsti.
Tipičan primjer socijalno otuđene osobe o kojima sam govorio ranije. Dolazi na forum svakodnevno da piše 50 hiljada postova i nekome "nabija komplekse", misli u svim raspravama da je pamet svijeta pokupio, a ne zna pravilno napisati riječ "poslije" ili "ocijeniti". U stvarnom životu vjerovatno:

Image
Ne mogu se sjetiti gdje se tacno pisao gluposti, znam da je bilo nesto elementarno.
Podsjeti me, puno je takvih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#141 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Haris.ba wrote:
ExNihilo wrote:
Uze te Hare momacki :D odavno te nisam vidio ovako auto-matiranog :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#142 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by Truba »

TRANCE wrote:
madner wrote:Inace, poslje nekog vremena je lako ocjeniti snagu protivnika i onda vise nije zabavno kao sto je nekad bilo nabijati komplekse nizoj vrsti.
Tipičan primjer socijalno otuđene osobe o kojima sam govorio ranije. Dolazi na forum svakodnevno da piše 50 hiljada postova i nekome "nabija komplekse", misli u svim raspravama da je pamet svijeta pokupio, a ne zna pravilno napisati riječ "poslije" ili "ocijeniti". U stvarnom životu vjerovatno:

Image
ja sam jednom guzio ima tome 15 godina i dopisivao se na forumu :D
tada nije bilo laptopa ni mobitela nego fino dekstop komp :D

i onda ti dođe neko ovdje napiše get life
ExNihilo

#143 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
Haris.ba wrote:
Uze te Hare momacki :D odavno te nisam vidio ovako auto-matiranog :run:
Razgovor sa Harisom nisam doživio kao šahovsku partiju niti shvatio da se takmičimo. Štaviše, s Haretom uvijek rado razmijenim koju.

Nad ovom temom lebdi misao, s kojom se lično slažem, da je pomalo tužno to što prosječnu forumsku raspravu ne karakterizira razmjena iskustava, ideja i znanja već duh bokserskog meča gdje je cilj nokautirati protivnika. U tom kontekstu, tvoja ocjena naše konverzacije je izrazito ironična.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#144 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: Razgovor sa Harisom nisam doživio kao šahovsku partiju niti shvatio da se takmičimo. Štaviše, s Haretom uvijek rado razmijenim koju.

Nad ovom temom lebdi misao, s kojom se lično slažem, da je pomalo tužno to što prosječnu forumsku raspravu ne karakterizira razmjena iskustava, ideja i znanja već duh bokserskog meča gdje je cilj nokautirati protivnika. U tom kontekstu, tvoja ocjena naše konverzacije je izrazito ironična.
Nisam imao namjeru da ti vrijedjam sujetu i zbog toga se iskreno izvinjavam. Hare je moj kolega po struci i uradio je nesto sto samo vjesti pravnici umiju, a meni bi simpaticno.
ExNihilo

#145 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote: Razgovor sa Harisom nisam doživio kao šahovsku partiju niti shvatio da se takmičimo. Štaviše, s Haretom uvijek rado razmijenim koju.

Nisam imao namjeru da ti vrijedjam sujetu i zbog toga se iskreno izvinjavam. Hare je moj kolega po struci i uradio je nesto sto samo vjesti pravnici umiju, a meni bi simpaticno.
Pusti se moje sujete, već u svjetlu ranije spomenute razmjene znanja podijeli s ostakom forumskog pučanstva taj trik vještih pravnika.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#146 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Pusti se moje sujete, već u svjetlu ranije spomenute razmjene znanja podijeli s ostakom forumskog pučanstva taj trik vještih pravnika.
Naveo te da nesvjesno ponistis ono sto si ranije rekao ;-)
medvjed23

#147 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by medvjed23 »

ja konto našo poso u struci
ExNihilo

#148 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
Naveo te da nesvjesno ponistis ono sto si ranije rekao ;-)
Čini mi se da nisi shvatio moju inicijalnu misao ili je možda ja nisam adekvatno prenio. Probat ću pojasniti da ne ostane nedorečeno.

Na platformama poput Reddita, dakle svojevrsnim self-regulating platformama, ne može se desiti da se Smrčak i Zviz siluju forumu iz teme u temu ili da ostvare utjecaj koji su ostvarili. Ne može se desiti da najobičniji spameri, bez iole ozbiljnog posta napisanog u svojoj forumskoj karijeri, postaju "legende foruma" pukim kvanitetom svojih postova.

Da, na individualnoj razini ti se možeš zaštiti od takvog utjecaja, blokiranjem pacijenata, ali to ne mijenja činjenicu da će većina korisnika na forumu ovog tipa još uvijek biti izložena njihovim stavovima, da će prosječna rasprava biti zagušena notornim glupostima, da će publicitet biti na njihovoj strani, dok na forumu tipa Reddit to neće biti slučaj jer arhitektura same arene za diskusiju stimulira kvalitet ispred kvantiteta.

Time što sam potvrdio da individualno možeš filtrirati verbalne proljeve koje cure ovim i sličnim forumima ne mislim da poništava ono što sam, ranije, rekao o problemu tradicionalnih foruma kao takvih, niti da rješava negativne inicijative koje oni stvaraju, ali ostavljam tebi pravo da stvari tumačiš drugačije. :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#149 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by _BataZiv_0809 »

medvjed23 wrote:ja konto našo poso u struci
:lol: :lol: :lol:

@Nihilo-dobar post, slazem se sa napisanim :thumbup:

Meni su od Zviza i smrcka problematicniji tipovi koji na svakoj temi pisu iste stvari i svaku temu zatuse svojim glupostima i izvitopere joj inicijalnu ideju. A pride su nedokazni, teski za komunikaciju, a kad ih ubijes argumentima ili se:

a) uhinje nakratko pa nastave po starom
b) stave smajli- :D :lol: :-)
c) uhvate za nebitan dio prepiske i oko njega skoncentrisu odgovor.

Ok sad vidim da i Zviz ispunjava ove uslove, ali on nije bio pokvaren, vise je bio nedokazno dijete...
mali jomu

#150 Re: Da li je moguca reforma foruma i na koji nacin?

Post by mali jomu »

Ne mozete nikom zabraniti da dodje u grad, carsiju, ulicu, sokak......

tako ne mozete nikom zabraniti da pise po javnom forumu......

imaju pravila.... kao i svugdje,

iskakanje iz pravila je druga prica.... kao i svugdje,

neko je ovakav, neko je onakav, neko je svakakav, neko je nikakav............. itd,

kome se ne svidja..... neka ide na "svoja privatna mjesta" gdje ce biti na svom po svom cejfu i meraku.

(idite svak u svoja jednoumlja gdje ste carevi i kraljevi)
Post Reply