Na žalost večine audijencije Dozer je u mnogo čemu u pravu. Osim par izjavatempuser wrote:Sa svim se mogu sloziti osim sa boldiranim.Dozer wrote:
Poenta je da su danas benzinci povoljniji za kupovinu, ali i za odrzavanje, tisi, s manje vibracija, a samim tim i udobniji na duge relacije, s manje mogucih kvarova, manje zagadjuju, a za prosjecnog vozaca razlika u potrosnji goriva je zanemariva.
I to je to.
Imao sam priliku da uporedo vozim 2,o turbodizela sa 140 KS i 2,0 atmo benzinca sa 150 KS. Iz prve ruke ti govorim da je razlika u potrosnji u prosjeku bila 2-2,5 lit/100 km u korist dizela. To je po danasnjm cijenama razlika 4,5 KM na 100 km, odnosno 4500 KM na 100k km. o prevrti tu cifru krece sa povratom investicije.
Druga stvar, "obicni" benzinci idu u zaborav, sad se ide na downsizing + turbo sto poskupljuje cijenu samog vozila, a i troskove odrzavanja.
Treca stvar, previse je novca u igri da bi se tek tako nesto ukiniulo. Vec 30 godina se delikatno balansira izmedju performansi motora, potrosnje, cijene goriva i cijene vozila da se prodaju i dizeli i benzinci. Kad je dizel kaskao za benzincima po performansama cijena dizela u odnosu na cijenu benzina je bila znatno niza. Kad su zbog turbina performanse dizela i benzinca skoro bare-bare izjedacena je cijena goriva.
Zagadjenje nije samo ono sto izadje iz auspuha, nego i ono da bi se proizvelo gorivo. Vidis da se vec udarat "kontra" na el. automobile, da preracunavaju da je zagadjenje da bi se proizvela el. energija za el. automobil veca nego da ima benz. motor. Isto tako proizvodnja benzina je dosta skuplja od proizvodnje dizela i sa sobom vuce dodatno zagadjenje.
Konkretno, savremeni benzinci su daleko štedljiviji u odnosu na starije izvedbe. Ja u zadnje vrijeme "guram" atmo od 1.6 i odgovorno tvrdim da ukoliko vozim imalo razumno (što bi se reklo u okvirima zadržavanja vozačke dozvole) nikada ne dosežem potrošnju od 6 litara otvorene ceste. Bude tu naravno i domačeg auto puta pa je opet prosjek u finalu oko 5.5 litara. BC i račun od čepa do čepa (ovo od čepa do čepa je također diskutabilno ako čemo mudrovati o tačnosti BC-a).
Največa utvorena potrošnja koju sam zabilježio je 6.7 ali je put bio do Praga, dakle 90% autoput.
Pitanje je koji je atmo benzin od 2.0 koji si vozio. Ja sam imao upravo takav u RAV-u i trošio je 13 po gradu, ali to nije ista kategorija auta ni u kojem pogledu.
Da skratim, moderni benzinac u prosjeku troši na otvorenom 1 litar više a u gradu 2. U komparabilnim autima. Mislim da ta razlika ne bi trebala biti nimalo zabrinjavajuča pogotovo za nekoga ko prelazi 800 km mjesečno.
A nasuprot toga imamo sve ono o čemu ovaj forum "ječi" - DPF, EGR, dvomaseni zamajac, injektori, grijači, addblue, paljenje na -25 i slična njasra.
Komfor je subjektivna stvar, ali barem meni je i on debelo na strani benzinca.
Cijena ? Razlika od 3000 do 5000 između dizela i benzinca je apsolutno nezanemariva.
Što se downsizing-a tiče nisam siguran da će se nastaviti, nisam siguran ni u veliku budučnost turba. Smanjenjem zapremine a povečanjem pritiska uz pomoč turbine - eto NOX-ova ili nekih novih NOX-ova za koje još nismo ni znali. Japanci npr. idu na atmo, primjer je Mazda, Toyota.
Ko zna, veliko je more našeg neznanja.
Što se struje tiče, u krugu ljudi s kojima se ja družim pričamo več 4 godine o finalno večem zagađenju auta pogonjenom isključivo na struju.
Po meni je trenutno najprihvatljivija hibrid varijanta, jer se na taj način dio energije koja bi se izgubila kočenjem tj zaustavljanjem mase skladišti u akumulatorima i ponovo koristi za pogon. Odatle uštede. Iako i tu možemo debelo diskutovati o štetnostima skladištenja neispravnih baterija i o njihovoj proizvodnji.