Nurudin wrote:Evo šta piše u pogovoru Fususa , poglavlje o transcendentnom jedinstvu religijskih formi:
Upoznat sam sa teorijom o
transcendentnom jedinstvu religijskih formi, i sada mi je konačno jasno odakle dolaziš. Šteta, onda, što si ovu teoriju
potpuno pogrešno razumio.
Navedena teorija ukratko kaže sljedeće:
1. Sve religije, prave religije, potiču od istog Izvora (Boga).
2. Kako se čovjek uspinje kroz upotrebu jedne od tih religija, primjerice Islama, uviđa da su i druge religije jednako validan put spoznaje.
3.
Međutim, a ovo je najbitnije, to što su druge religije jednako validan put spoznaje ne znači da se iste mogu izjednačavati na
ne-transcendentnom nivou. Sljedbenici svake od religija trebaju da čvrsto stoje uz religiju koju slijede, a to uključuje i zakonske, običajne i druge forme te religije. Tek kada se "uspnu" na vrh uz pomoć
samo jedne od religija mogu vidjeti to jedinstvo, jer je jedinstvo transcendentno a ne doslovno.
4. Teorija se naziva
transcendentno jedinstvo upravo zato jer je jedinstvo tih religija na
transcendentom, to jeste "višem" nivou,
a nikako na svakom drugom nivou, primjerice nivou "običnih" religija. No put ka vrhu se upravo počinje sa "običnim" religijama, i petljati sa transcendentnim jedinstvom tako rano je, zapravo, samoobmanjivanje.
I tako, ti i tebi slični ste uspjeli da sami sebe upropastite pogrešnim razumijevanjem teorije koju slijedite, pomalo otužno.
Transcendentno jedinstvo, ujedno nam jezik sam kaže, jeste jedinstvo koje je prisutno samo na nekom drugom (višem) nivou, primjerice nivou Boga, a nikako jedinstvo u praktičnom i svakodnevnom životu. No ti i slični ste uspjeli pogrešno shvatiti šta pojam "transcendento" znači, te sada hoćete da deformišete religije na njihovom (navodno) "osnovnom" nivou pravdajući to njihovim
transcendentim (a nikako doslovnim, praktičnim, svakodnevnim!) jedinstvom, no upravo kroz ovu destrukciju na osnovnom nivou ćete ultimativno uništiti čak i transcendentno jedinstvo, pod uvjetom da je isto istina. Ja ne smatram da je istina, ali Allah najbolje zna, no vi ste svakako u krivu i zaista moram reći teško vam se.