Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#126 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Kur'an jednom kaže da su kršćani dobri i saveznici muslimana, poslije opet kaže da su zli i da treba ratovati protiv njih.
Jednom kaže da je mučenje gore od ubijanja, onda poslije kaže da one koji ratuju protiv poslanika treba razapeti i odsjeći
udove unakrst ....Baš originalno, nema šta
Jednom kaže da je mučenje gore od ubijanja, onda poslije kaže da one koji ratuju protiv poslanika treba razapeti i odsjeći
udove unakrst ....Baš originalno, nema šta
- Smrcak15
#127 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Connaisseur Karlin wrote:Zasto djelomino?Smrcak15 wrote:djelimicno.Connaisseur Karlin wrote:Da li Stari Zavjet i Novi Zavjet Knjige od Boga?
Ali, dovoljno da primjetimo slicnosti ili identinosti infmracija koje je Kuran ponovio iz Starog i Novog Zavjeta
djelimicno zato sto imamo u bibljii
dijelove koje dolaze od BOga, dijelove koje dolaze od poslanika, dijelove koje dolaze od ljudi.
ne mozes reci da je od Boga ako neki covjek tamo opisuje neku situaciju, ili pogotovo ako odpjevava neku sexualnu pjesmicu , mozemo li reci da je to od BOga??
Last edited by Smrcak15 on 14/03/2018 15:29, edited 1 time in total.
- perfekcionista1
#128 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
NIje smijesno, narocito za Kur'an jer su od vremena Poslanika pa do danas postojali hafizi koji su znali napamet Kur'an. Neko je mogao u bilo kojem momentu sve Kur'ane spaliti a hafizi kojih je bilo stotine ili hiljade a danas i mnogo vise bi opet taj isti Kur'an sastavili kakav je i bio. Za bibliju to vec nebi islo.Connaisseur Karlin wrote:
smijsno je pisati o orginalima svih sveti zapisa, pa cak u i tokom sakupljanja Kuran au hidzab , pojeidni originali bili izgubljenipostoji lingisticka pretpostavka, da ni pisani materijal Kurana nije u potpunosti sacuvan tokom sastavljanja u Kitab. Drugo, zahvaljujuci istovremenoj standardizaciji jezika, smisao sadrzaja Kurana je djelomicno promjenjen, jer su ajeti biljezeni na vise dijalketa. Trece,besmisleno je i citanje Kurana , jer intreperatija istog je raznovrsna
Tebi je sve u vezi Kur'ana besmisleno, onda koji je smisao diskutovanja o istom?
Last edited by perfekcionista1 on 14/03/2018 15:24, edited 1 time in total.
- arzuhal
#129 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
štajerijet,mrka,ho'šboNbon?Connaisseur Karlin wrote: smijsno je pisati o orginalima svih sveti zapisa, pa cak u i tokom sakupljanja Kuran au hidzab , pojeidni originali bili izgubljenipostoji lingisticka pretpostavka, da ni pisani materijal Kurana nije u potpunosti sacuvan tokom sastavljanja u Kitab. Drugo, zahvaljujuci istovremenoj standardizaciji jezika, smisao sadrzaja Kurana je djelomicno promjenjen, jer su ajeti biljezeni na vise dijalketa. Trece,besmisleno je i citanje Kurana , jer intreperatija istog je raznovrsna

- Connaisseur Karlin
#130 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Kuran je lingivsiticki promijenjen, stoga je i njegovo znacenje automatski promjenjenoperfekcionista1 wrote:NIje smijesno, narocito za Kur'an jer su od vremena Poslanika pa do danas postojali hafizi koji su znali napamet Kur'an. Neko je mogao u bilo kojem momentu sve Kur'ane spaliti a hafizi kojih je bilo stotine ili hiljade a danas i mnogo vise bi opet taj isti Kur'an sastavili kakav je i bio. Za bibliju to vec nebi islo.Connaisseur Karlin wrote:
smijsno je pisati o orginalima svih sveti zapisa, pa cak u i tokom sakupljanja Kuran au hidzab , pojeidni originali bili izgubljenipostoji lingisticka pretpostavka, da ni pisani materijal Kurana nije u potpunosti sacuvan tokom sastavljanja u Kitab. Drugo, zahvaljujuci istovremenoj standardizaciji jezika, smisao sadrzaja Kurana je djelomicno promjenjen, jer su ajeti biljezeni na vise dijalketa. Trece,besmisleno je i citanje Kurana , jer intreperatija istog je raznovrsna
Tebi je sve u vezi Kur'ana besmisleno, onda koji je smisao diskutovanja o istom?
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#131 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Karlinka u pravu 100 %.perfekcionista1 wrote:NIje smijesno, narocito za Kur'an jer su od vremena Poslanika pa do danas postojali hafizi koji su znali napamet Kur'an. Neko je mogao u bilo kojem momentu sve Kur'ane spaliti a hafizi kojih je bilo stotine ili hiljade a danas i mnogo vise bi opet taj isti Kur'an sastavili kakav je i bio. Za bibliju to vec nebi islo.Connaisseur Karlin wrote:
Jesu li ti hafizi znali i ajet o kamenovanju, koji je izbačen i zašto je u vrijeme halife Osmana spaljeno mnogo verzija Kur'ana,
koje nisu bile iste ? Gdje su bili hafizi da ih isprave ?
- Connaisseur Karlin
#132 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
sto znaci ovo "mrka"arzuhal wrote:štajerijet,mrka,ho'šboNbon?Connaisseur Karlin wrote: smijsno je pisati o orginalima svih sveti zapisa, pa cak u i tokom sakupljanja Kuran au hidzab , pojeidni originali bili izgubljenipostoji lingisticka pretpostavka, da ni pisani materijal Kurana nije u potpunosti sacuvan tokom sastavljanja u Kitab. Drugo, zahvaljujuci istovremenoj standardizaciji jezika, smisao sadrzaja Kurana je djelomicno promjenjen, jer su ajeti biljezeni na vise dijalketa. Trece,besmisleno je i citanje Kurana , jer intreperatija istog je raznovrsna
- arzuhal
#133 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ma nako kaem, nema neko značenje...Bilo je, ali je u međuvremnu izmijenjeno pa više nije to što je nekad bilo, skroz se preokrenulo... 
- Connaisseur Karlin
#134 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Kako znas koji su ijelovi od Boga, a koji dijelovi nisuSmrcak15 wrote:djelimicno zato sto imamo u bibljiiConnaisseur Karlin wrote:
Zasto djelomino?
Ali, dovoljno da primjetimo slicnosti ili identinosti infmracija koje je Kuran ponovio iz Starog i Novog Zavjeta
dijelove koje dolaze od BOga, dijelove koje dolaze od poslanika, dijelove koje dolaze od ljudi.
ne mozes reci da je od Boga ako neki covjek tamo opisuje neku situaciju, ili pogotovo ako odpjevava neku sexualnu pjesmicu , mozemo li reci da je to od BOga??
- perfekcionista1
#135 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ne, nije promijenen, od pocetka objavljivanja Kur'ana on je objavljivan na nekoliko razlicitih narjecja, dijalekata, mislim da ih je 7 bilo. Kako se islam prosirio pa da nebi bilo zabuna izabran je jedan dijalekat i danas imamo Kur'an na samo jednom koji koristi cijeli muslimanski svijet. NIjedan od dijalekata nije enormno drugaciji od drugog, to su uglavnom sitne razlike.Connaisseur Karlin wrote: Kuran je lingivsiticki promijenjen, stoga je i njegovo znacenje automatski promjenjenoDanas imas niz intrepretaija Kurana, u kojim mozes primjeitti razlike , zato kazem da nema ti ni vi eksluzivno autenticnu Knjigu jasno obrazlozenog sadrzaja
- Connaisseur Karlin
#136 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pa, da, isto kao sa Biblijama i Kuranomarzuhal wrote:Ma nako kaem, nema neko značenje...Bilo je, ali je u međuvremnu izmijenjeno pa više nije to što je nekad bilo, skroz se preokrenulo...
- perfekcionista1
#137 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Nije izbacen nego derogiran. O derogiranju ajeta malo proguglaj. Na drugi dio pitanja sam odgovorio u prethodnom komenatru.Nurudin wrote: Karlinka u pravu 100 %.
Jesu li ti hafizi znali i ajet o kamenovanju, koji je izbačen i zašto je u vrijeme halife Osmana spaljeno mnogo verzija Kur'ana,
- perfekcionista1
#138 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ma da, najlakse je tvrditi nesto kako ti se prohtije. Nebo je zuto a zemlja je kockastog oblikaConnaisseur Karlin wrote:pa, da, isto kao sa Biblijama i Kuranomarzuhal wrote:Ma nako kaem, nema neko značenje...Bilo je, ali je u međuvremnu izmijenjeno pa više nije to što je nekad bilo, skroz se preokrenulo...nema "jedno i jedinog originalnog znacenja"
- Smrcak15
#139 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pljuni me u obadva oka ako ti razumijes ovoConnaisseur Karlin wrote:
nisu oni biljezene u vise dijalekata, jedna je skeletalna konstrukcija koja je omogucavala recitaciju vie dijalekata, a niko nije zapisivao Kuran u pocetku u razlicitim dijalektima. Vokalne oznake su dosle tek poslije kako bi se tacno precizirao recitacija za one koje nisu arapi pa da im se olaksa.
zasto pises o stvarima koje nepoznajes, cak sta vise ovo je meni smijesno citati
- Nurudin
#140 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pa ako je samo derogiran, onda bi trebao stajati u Kur'anu. Možeš li me uputiti na taj derogirani ajet, u kojoj je suri?perfekcionista1 wrote:Nije izbacen nego derogiran. O derogiranju ajeta malo proguglaj. Na drugi dio pitanja sam odgovorio u prethodnom komenatru.Nurudin wrote: Karlinka u pravu 100 %.
- Bloo
- Globalna šefica
#141 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
*linguistically triggered*Smrcak15 wrote:
pljuni me u obadva oka ako ti razumijes ovo![]()
nisu oni biljezene u vise dijalekata, jedna je skeletalna konstrukcija koja je omogucavala recitaciju vie dijalekata, a niko nije zapisivao Kuran u pocetku u razlicitim dijalektima. Vokalne oznake su dosle tek poslije kako bi se tacno precizirao recitacija za one koje nisu arapi pa da im se olaksa.
zasto pises o stvarima koje nepoznajes, cak sta vise ovo je meni smijesno citati
- perfekcionista1
#142 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ne mora nuzno stajati u Kur'anu, o tome imas hilkadu tekstova i knjigaNurudin wrote: pa ako je samo derogiran, onda bi trebao stajati u Kur'anu. Možeš li me uputiti na taj derogirani ajet, u kojoj je suri?
"Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. zar ti ne znaš da Allah sve može? (El-Bekara, 106)
- Connaisseur Karlin
#143 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
netocno, araprksa plemena su bilo tako izloriana da su imala prilicno razlicite dijalketeperfekcionista1 wrote:Ne, nije promijenen, od pocetka objavljivanja Kur'ana on je objavljivan na nekoliko razlicitih narjecja, dijalekata, mislim da ih je 7 bilo. Kako se islam prosirio pa da nebi bilo zabuna izabran je jedan dijalekat i danas imamo Kur'an na samo jednom koji koristi cijeli muslimanski svijet. NIjedan od dijalekata nije enormno drugaciji od drugog, to su uglavnom sitne razlike.Connaisseur Karlin wrote: Kuran je lingivsiticki promijenjen, stoga je i njegovo znacenje automatski promjenjenoDanas imas niz intrepretaija Kurana, u kojim mozes primjeitti razlike , zato kazem da nema ti ni vi eksluzivno autenticnu Knjigu jasno obrazlozenog sadrzaja
- perfekcionista1
#144 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Kako ce biti nesto prominjeno kad je i ovaj dijalekat koji danas imamo u Kur'anu bio u to vrijeme objavljivan pa kasnije i zapisivan jednako kao i svi ostali? Ako imam 7 auta, svako od tih 7 auta me vozi na posao, i na kraju odaberem samo jedno auto s kojim cu ici ne znaci da sam zamijenio auto. To je tako prosta logika 
A ako ti mislis mozda na interpunkcijske oznake iznad harfova to je nesto drugo i uopste ne utice na promjenu znacenja ajet, da bi ja Bosnjo mogao lakse citati Kur'an stavljeni su, ali je tekst ostao isti.
A ako ti mislis mozda na interpunkcijske oznake iznad harfova to je nesto drugo i uopste ne utice na promjenu znacenja ajet, da bi ja Bosnjo mogao lakse citati Kur'an stavljeni su, ali je tekst ostao isti.
- Connaisseur Karlin
#145 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Smrcak15 wrote:nisu oni biljezene u vise dijalekata, jedna je skeletalna konstrukcija koja je omogucavala recitaciju vie dijalekata, a niko nije zapisivao Kuran u pocetku u razlicitim dijalektima. Vokalne oznake su dosle tek poslije kako bi se tacno precizirao recitacija za one koje nisu arapi pa da im se olaksa.Connaisseur Karlin wrote:
elaborirajjedna je skeletalna konstrukcija koja je omogucavala recitaciju vie dijalekata
- Smrcak15
#146 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
nekad koristis svoju logiku a nekad koristis skaner i sa njim detektiras sta moze da bude od BOga a sta ne.Connaisseur Karlin wrote:Kako znas koji su ijelovi od Boga, a koji dijelovi nisuSmrcak15 wrote:djelimicno zato sto imamo u bibljiiConnaisseur Karlin wrote:
Zasto djelomino?
a taj skanner je za nas Kuran, neka referenca na koju se mi oslanjamo.
Sta mislis ko ovo govori, ako se koncetrisemo na textualni dio:
Hošea 11,9 "....jer sam ja Bog a ne čovjek...."
a sta mislis ko ovo govori:
Song of Solomons 8:10
Dear brothers, I’m a walled-in virgin still,
but my breasts are full—
And when my lover sees me,
he knows he’ll soon be satisfied.
https://www.biblegateway.com/passage/?s ... ersion=MSG
- MarlboroGold
#147 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Koristili su se istom metodom kao i kršćani kod evanđelja kada su neka prihvatali, a ostala spaljivali.Nurudin wrote: Karlinka u pravu 100 %.
- Connaisseur Karlin
#148 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ne, ne mislim, pisemo dijalektima koji su bili dovoljno razliciti ,da se moze reci da su bili ponekad nerazmljivi izmejdu osoba koej pricjau dva razlicita dijalektaperfekcionista1 wrote:
- Smrcak15
#149 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
na primjerConnaisseur Karlin wrote:Smrcak15 wrote:nisu oni biljezene u vise dijalekata, jedna je skeletalna konstrukcija koja je omogucavala recitaciju vie dijalekata, a niko nije zapisivao Kuran u pocetku u razlicitim dijalektima. Vokalne oznake su dosle tek poslije kako bi se tacno precizirao recitacija za one koje nisu arapi pa da im se olaksa.Connaisseur Karlin wrote:
zasto pises o stvarima koje nepoznajes, cak sta vise ovo je meni smijesno citatielaborirajjedna je skeletalna konstrukcija koja je omogucavala recitaciju vie dijalekata
skeletalna konstrukcija rijeci Maalik pise se sa slovima MLK
inace se cita Maalik sto znaci vladar
a moze se citati kao Melik sto znaci kralj
pa ako bi citali vladar ili kralj obadvoje se odnosi na Boga.
- Connaisseur Karlin
#150 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Smrcak15 wrote:nekad koristis svoju logiku a nekad koristis skaner i sa njim detektiras sta moze da bude od BOga a sta ne.Connaisseur Karlin wrote:
Kako znas koji su ijelovi od Boga, a koji dijelovi nisu
a taj skanner je za nas Kuran, neka referenca na koju se mi oslanjamo.
Sta mislis ko ovo govori, ako se koncetrisemo na textualni dio:
Hošea 11,9 "....jer sam ja Bog a ne čovjek...."
a sta mislis ko ovo govori:
Song of Solomons 8:10
Dear brothers, I’m a walled-in virgin still,
but my breasts are full—
And when my lover sees me,
he knows he’ll soon be satisfied.
https://www.biblegateway.com/passage/?s ... ersion=MSG
Zar vam nije mogao Muhamed reci sto je od Boga, a sto nije