Tuzla111 wrote:Nema potrebe da se zgrade ruse vec da se uz ucesce opstina u manjini i stanara u vecini urade fasade i liftovi u zgradama od 5-6 spratova a kojie ih nemaju. Nije to sad neka strasna para, ko je moze da priusti 6-7k po stan a zivi u centru onda neka se seli gdje je jeftinije. Treba standard povecati tako da se isele ljudi kojima ne pripada da zive po centru.
Stare zgrade i kad bi se srusile ne bi se nista lijepo i pametno ni osmislilo jer vidi se po ovim novim sto se grade. Samo bi ih zamjenili istim a novijim zgradama jer ono sto sam nam Osmansko carstvo i AU ostavili nam je vrh vrhova i nikad nemozemo to prebaciti nazalost. Od historije se ne zivi, i uredu ako nekoliko zgrada ima neku historijsku vrijednost, al ostalo treba rusiti samo kao sto rekoh, ne mogu ovi nasi umjetnici nista pametnije uraditi.
Opstina da pravi liftove u privatnim zgradama? To mi nekako nije ok, bez obzira na % ucesca opstine.
Dovoljno je sto opstina finansira renoviranje fasada i zgrada. Jer budimo realni u pitanju su - ponavljam - privatni objekti. Dakle, te zgrade vise nisu drzavne, nego su u vlasnistvu etaznih vlasnika. Svugdje u svijetu stanari debelo placaju ta renoviranja. Pa nema nigdje kao kod nas da cekas drzavu, opstinu da ti zakrpe gelere itd. Nigdje to nema. Ali eto ajd sadaka mentalitet, bio rat, sta ces...
Ako stanari zele lift. Nije problem. Neka se okupe, kontaktiraju upravitelja i dogovore uslove, skupe ponude i sami to finansiraju. To nije nikakakv problem. Ali zasto bi moj novac indirektno isao tome da se nekome ugradi lift. (samim tim i poprilicno poveca vrijednost nekretnine doticnog/ih).
Fasade i krovovi ok. Trebamo biti solidarni, bio je rat, mada je i to vise isfucana floskula, proslo je 20 i kusur godina. Ali lift...jbg to je vec luksuz. Kome se ne svidja, ima dovoljno zgrada sa liftovima.