Cime se bavite ako nije tajna?mk ultra wrote:Meni je trebalo 15tak dana... s tim da je to bila sreca i iskreno mi je bilo cudnoPoslednji Divergent wrote: Aplicirao sam vec na neke poslove na freelance.com. Jos 5 dana ima do isteka roka ja mislim.
Koliko je vama trebalo vremena do prvog posla?
Ali evo vec 5 mj, irac zadovoljan a i meni je OK
Nisam ni trazio vise jer ne bih stizao
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
Poslednji Divergent
#126 Re: Freelancing
-
Piko18
#127 Re: Freelancing
Ui/Ux, 3D modeling, Graficki dizajnPoslednji Divergent wrote:Isto tako ne znam da li cu biti u prilici da dobijem brzo posao jer jedine vjestine loje sam naveo ma profilu su prevodjenje i pisanke clanaka.Piko18 wrote:Ja ti nisam posebeno mjerodavan jer nisam nesto ni koristio upwork. Prijavio se na nekih 30 poslova sve ukupno, jedan mi prosao hahahaPoslednji Divergent wrote: Aplicirao sam vec na neke poslove na freelance.com. Jos 5 dana ima do isteka roka ja mislim.
Koliko je vama trebalo vremena do prvog posla?
Cime se vi bavite na internetu?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#128 Re: Freelancing
Struja, elektromotori, kompresori (vijčani uglavnom), velike hladnjače i kompresori za rashladne sisteme i energetska efikasnost u vezi toga na upworku
stalni posao je malo drugačiji, dipl.ing.el. odsjek energetika
stalni posao je malo drugačiji, dipl.ing.el. odsjek energetika
- bersK
#129 Re: Freelancing
Cisto da kazem svima sto idu prvo na Freelancer. Don't do that!
Ako ste mrtvi pocetnik, proci cete, al kad vidite kakvi su vam radovi konkurencija (uglavnom nikakvi), pokusacete nesto bolje od toga koje isto tako nece valjat.
Ja otkad sam otisao s freelancera i poceo da pratim dribbble sam se popravio za 6 mjeseci nevjerovatno. Na freelanceru će vas naučiti contesti lošem dizajnu, jer ćete imati lošu konkurenciju i dizajne koji su katastrofa božija i prema njima ćete se ravnati. To je već malo poniženje.
Ovo govorim za dizajnere.
Ako ste mrtvi pocetnik, proci cete, al kad vidite kakvi su vam radovi konkurencija (uglavnom nikakvi), pokusacete nesto bolje od toga koje isto tako nece valjat.
Ja otkad sam otisao s freelancera i poceo da pratim dribbble sam se popravio za 6 mjeseci nevjerovatno. Na freelanceru će vas naučiti contesti lošem dizajnu, jer ćete imati lošu konkurenciju i dizajne koji su katastrofa božija i prema njima ćete se ravnati. To je već malo poniženje.
Ovo govorim za dizajnere.
-
MrShadow
#130 Porez na dohodak na freelancing?
Pozdrav,
ima li neko da placa porez na dohodak na prihode iz vana od freelancinga. Htio sam danas da platim za proslu godinu, medjutim u poreznoj sam dobio obrazaz AUG1031 i receno mi je da pored poreza od 10% moram da uplatim i 6% penziono te 4% zdravstveno tako da se skupi na kraju 20%.
S obzirom da i paypal uzme vec 2-3% i banka 2-3% za konverzije ode tu fina cifra.
Zanima me jel ima neko iz prve ruke da je ovo prosao i da placa pa da me uputi sta tacno ide?
Imam stalni posao u sarajevu i firma mi placa pio/mio, zdravstveno, nema mi smisla da ga ja sada opet placam jer sva zarada od freelancinga je stigla od fizickih lica, a ne od firmi tako da nemam ugovore.
Hvala
ima li neko da placa porez na dohodak na prihode iz vana od freelancinga. Htio sam danas da platim za proslu godinu, medjutim u poreznoj sam dobio obrazaz AUG1031 i receno mi je da pored poreza od 10% moram da uplatim i 6% penziono te 4% zdravstveno tako da se skupi na kraju 20%.
S obzirom da i paypal uzme vec 2-3% i banka 2-3% za konverzije ode tu fina cifra.
Zanima me jel ima neko iz prve ruke da je ovo prosao i da placa pa da me uputi sta tacno ide?
Imam stalni posao u sarajevu i firma mi placa pio/mio, zdravstveno, nema mi smisla da ga ja sada opet placam jer sva zarada od freelancinga je stigla od fizickih lica, a ne od firmi tako da nemam ugovore.
Hvala
-
Last December
#131 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sutra ujutro uzmi taj AUG1031 i fino ga srolaj i podloži u kamin da vidiš kako vatra brzo plane. Toliko o toj problematici

-
MrShadow
#132 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Plasim se da ne pokucaju za par godina za sve paypal uplate koje su stizale, bit ce onda prodaj kucu i auto da platis porez 
- ExNihilo
#133 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tako je, kako je. Moraš platiti i zdravstveno/penzioni bez obzira što radiš.
- victom
#134 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ako platiš, to će biti onaj popularni ''porez na budale''.
10% plaćaš, ako ti je poslodavac u BiH, pa ima trag u poreskoj.
a ovo što je došlo iz inostranstva, to uvijek možeš provući kao rodbina poslala ili hedija, posebno ako ide preko paypala i nisu veliki iznosi.
a što se tiče kucanja na vrata. moj komšija evo 20 godina izvlači drva iz šume. niko mu nije pokucao.
10% plaćaš, ako ti je poslodavac u BiH, pa ima trag u poreskoj.
a ovo što je došlo iz inostranstva, to uvijek možeš provući kao rodbina poslala ili hedija, posebno ako ide preko paypala i nisu veliki iznosi.
a što se tiče kucanja na vrata. moj komšija evo 20 godina izvlači drva iz šume. niko mu nije pokucao.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:59, edited 2 times in total.
- victom
#135 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pa hoćel barem imati zdravstevno osiguranje ako plati tih 4% ?ExNihilo wrote:Tako je, kako je. Moraš platiti i zdravstveno/penzioni bez obzira što radiš.
- victom
#136 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:59, edited 4 times in total.
- mk ultra
#137 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ne radiš u BiHMrShadow wrote:Plasim se da ne pokucaju za par godina za sve paypal uplate koje su stizale, bit ce onda prodaj kucu i auto da platis porez
kad bi stavili te neke poreze, samo bih ostavljao pare na paypal walletu i ćao...
- victom
#138 Re: Porez na dohodak na freelancing?
al rauzijem i njega. Miran san je najbitniji.
ako ćeš strepiti (iako nemaš razloga), plati.
ako ćeš strepiti (iako nemaš razloga), plati.
- ExNihilo
#139 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije bitno gdje si pružio uslugu već gdje si rezident - poreski obveznik.mk ultra wrote:ne radiš u BiHMrShadow wrote:Plasim se da ne pokucaju za par godina za sve paypal uplate koje su stizale, bit ce onda prodaj kucu i auto da platis porez
kad bi stavili te neke poreze, samo bih ostavljao pare na paypal walletu i ćao...
Pa hoće, on već ima zdravstveno.victom wrote:pa hoćel barem imati zdravstevno osiguranje ako plati tih 4% ?ExNihilo wrote:Tako je, kako je. Moraš platiti i zdravstveno/penzioni bez obzira što radiš.
- victom
#140 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ma jok, samo se pravi lud.
neznanje je blagoslov.
neznanje je blagoslov.
- mk ultra
#141 Re: Porez na dohodak na freelancing?
od čega da strepi, radio - zaradio i porez platio, sve van BiH (a potpišeš ugovor, sa upworkom recimo koji uzima porez kroz takse na satnici - 20% ukupna taksa i dio toga ide za porez) ... pare mu legle na karticu koja je regustrirana u BIH (tek preko 10k KM ide na provjere)
samo u BIH ni to nije definisano... jer što se zakona i pravilnika tiče, živimo u 1984toj
i vjerujem da će se u narednih 4-5 godina naći neki idiot što bi i porez na trgovinu/usluge koje se dešavaju van BiH
samo u BIH ni to nije definisano... jer što se zakona i pravilnika tiče, živimo u 1984toj
i vjerujem da će se u narednih 4-5 godina naći neki idiot što bi i porez na trgovinu/usluge koje se dešavaju van BiH
- victom
#142 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pa to mu i ja kažem.mk ultra wrote:od čega da strepi, radio - zaradio i porez platio, sve van BiH (a potpišeš ugovor, sa upworkom recimo koji uzima porez kroz takse na satnici - 20% ukupna taksa i dio toga ide za porez) ... pare mu legle na karticu koja je regustrirana u BIH (tek preko 10k KM ide na provjere)
Nema od čega da strepi.
Ali opet ima svakakvih ljudi... Izjedoše se iznutra. To su budući dijabetičari.
Ako je jedan od takvih, bolje i 10% nego da fasuje šećer
- ExNihilo
#143 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To bi bilo kao da kažeš kako ne moraš plaćati porez na dohodak zato što firma u kojoj radiš plaća porez na dobit.mk ultra wrote:od čega da strepi, radio - zaradio i porez platio, sve van BiH (a potpišeš ugovor, sa upworkom recimo koji uzima porez kroz takse na satnici - 20% ukupna taksa i dio toga ide za porez) ... pare mu legle na karticu koja je regustrirana u BIH (tek preko 10k KM ide na provjere)
- victom
#144 Re: Porez na dohodak na freelancing?
10K KM mjesečno ili godišnje ?mk ultra wrote: 10k KM
- mk ultra
#145 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo upravo gledam, da upwork ne naplaćuje porez ako dostaviš valjan Poreski broj odnosno ako si firma koja će taj porez platiti u svojoj državi.
Sve si ti platio ne sikiraj se
po isplativictom wrote:10K KM mjesečno ili godišnje ?mk ultra wrote: 10k KM
- victom
#146 Re: Porez na dohodak na freelancing?
drug, nije isto firma i fizičko lice.ExNihilo wrote:To bi bilo kao da kažeš kako ne moraš plaćati porez na dohodak zato što firma u kojoj radiš plaća porez na dobit.mk ultra wrote:od čega da strepi, radio - zaradio i porez platio, sve van BiH (a potpišeš ugovor, sa upworkom recimo koji uzima porez kroz takse na satnici - 20% ukupna taksa i dio toga ide za porez) ... pare mu legle na karticu koja je regustrirana u BIH (tek preko 10k KM ide na provjere)
To je isto ja pozovem komšiju da mi okreči stan i platim mu 300 KM.
On bi sad trebo otiđi u poresku i platiti 10% na 300 KM.
AL KO TO RADI ?
Razmumiješ poentu. Samo budala može to uraditi.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:58, edited 3 times in total.
- victom
#147 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pošteno.mk ultra wrote:Evo upravo gledam, da upwork ne naplaćuje porez ako dostaviš valjan Poreski broj odnosno ako si firma koja će taj porez platiti u svojoj državi.
po isplativictom wrote:10K KM mjesečno ili godišnje ?mk ultra wrote: 10k KM
kod mene je party, kad legne 300 € iz njemačke.
10k KM je za sada sci fi za mene. al nije loše znati. Hvala na infu.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:58, edited 3 times in total.
- ExNihilo
#148 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije baš isto. Takva transakcija ne ostavlja trag, dok freelancing ostavlja. Sasvim drugo pitanje je da li će se neko zaroviti da takvo nešto iskopa.victom wrote:drug, nije isto firma i fizičko lice.ExNihilo wrote:To bi bilo kao da kažeš kako ne moraš plaćati porez na dohodak zato što firma u kojoj radiš plaća porez na dobit.mk ultra wrote:od čega da strepi, radio - zaradio i porez platio, sve van BiH (a potpišeš ugovor, sa upworkom recimo koji uzima porez kroz takse na satnici - 20% ukupna taksa i dio toga ide za porez) ... pare mu legle na karticu koja je regustrirana u BIH (tek preko 10k KM ide na provjere)
To je isto ja pozovem komšiju da mi okreči stan i platim mu 300 KM.
On bi sad po trebo otiđi u poresku i platiti 300 KM.
AL KO TO RADI ?
Razmumiješ poentu. Samo budala može to uraditi.
- victom
#149 Re: Porez na dohodak na freelancing?
to je tačno.ExNihilo wrote:
Nije baš isto. Takva transakcija ne ostavlja trag, dok freelancing ostavlja. Sasvim drugo pitanje je da li će se neko zaroviti da takvo nešto iskopa.
do sada niko nije rovio.
ja mislim da se oni ne zamaraju sa tim, jer iznosi nisu veliki.
ako počnu roviti, potrudiće se onda i freelanceri da ne ostavljaju trag.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:58, edited 2 times in total.
- mk ultra
#150 Re: Porez na dohodak na freelancing?
meni je znalo da zaglavi na provjerama, pa sam čekao po 5 dana da se skinu pare sa paypal
Banka kaže da nema problema sa tim, više puta išao dok nisam registrirao sve...
Mene paypal bih vidi kao trgovca, koji je trgovinu obavio van BIH, i dalje nema ništa
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... _tax_rates
kao što sam ti rekao N/A
karina od države
Banka kaže da nema problema sa tim, više puta išao dok nisam registrirao sve...
Mene paypal bih vidi kao trgovca, koji je trgovinu obavio van BIH, i dalje nema ništa
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... _tax_rates
kao što sam ti rekao N/A
karina od države